Расту саднице без земље

Независне саднице из семена - веома одговоран и важан процес, чија се вредност не може смањити. У том смислу, поставља се питање: како узгојити здраве саднице и јаке? Модерне и доказане методе помажу у постизању жељеног резултата. Постоји много начина за узгој садница. Један од њих се спроводи без коришћења земљишта. О томе је прикупљено много материјала, снимљени су видео записи и изведени су различити експерименти. У нашем чланку, говоримо о томе како узгајати саднице без земље.

Предности и недостаци узгоја садница без земље

Узгој садница без земље има низ значајних предности, због чега се ова метода све више шири:

 • може се користити за све усеве;
 • коренски систем остаје нетакнут, што осигурава брзо опоравак и адаптацију биљке након сликања;
 • приступачна средства и јефтине адаптације;
 • погодност, посебно у узгоју садница у условима становања;
 • уштеда простора на прозорским клупама;
 • саднице расту здраво, јер су патогени неких болести у земљи;
 • лак отпад, који се смањује само да би се обезбедио одређени ниво влажности и топлоте;
 • да би се рајчице засадиле могу се сортирати како расте.

У малом недостатку може се приписати - сажети термини:

 • посади семе што је пре могуће. Преурањена сетва ће резултирати и растом садница које ће бити издуженелистови су шљунковити и млохави;
 • када се први пут појављује летак, биљкама је потребно земљиште, тако да се одмах морају пресадити.

Узгој садница без земље у пужу са тоалетним папиром

Међу многим могућим варијацијама, најраспрострањенији начин узгоја садница без земље, назван "Москва". Захтева траке од полиетилена ширине 10-15 цм, тоалетни папир и обрезану пластичну боцу. Узгој садница је следећи: два слоја тоалетног папира стављају се на траке од полиетилена, између којих је семенски материјал равномерно распоређен.

Полагање семена треба бити на удаљености од 1-1,5 цм од ивице папира, издржати између њих најмање 3-4 цм интервале.Након тога, "кревет" је уредно и обилно навлажен уз помоћ спреја, а методе узгоја садница без парцела су даље покривене једна трака од полиетилена. Следећа и веома важна фаза сетвених радова је преклапање "кревета" у ролну, која се затим ставља у пластичну боцу која се обрезује на такав начин да семе буде на врху. Дно боце сипа воду (око 3-4 цм). Након отприлике 7-10 дана, први клице почињу да се нагуравају из ролне, а за 14 дана врх је обложен садницама. На томе се завршава фаза узгоја садница без земље, јер се након формирања два правог лишћа, хитно шаље у шљунак у стакленик. У ту сврху, рола пажљиво размјестити и пресадити најјаче клице у садницезаједно са остатком тоалетног папира.

Узгој садница без земље у пластичној бочици са тоалетним папиром

Овај метод је погодан јер је заливање садница много рјеђе. За сетву се пластична боца сече дуж њене дужине. У неколико слојева тоалетног папира, претходно навлаженог прскањем, они се засију.

Сјеменке се лагано прешају у папирни слој, стварајући ефекат. Ставите пластичну посуду у пластичну кесу, симулирајући стакленик. Предност стаклене баште је у томе што се кондензат из пара враћа у "седимент" на папиру, тако да је заливање славина ретко. Још један плус - саднице се не протежу на раст, након појаве пара листова, развијају коренов систем.

Зашто је папир погодан за вртларство

Тоалетни папир, због неких својих својстава, одличан је за употребу као подлога за узгој садница. Блага је, не допушта да се коријени појаве збуњени, што олакшава снимање. У исто вријеме на разумно питање о храњивим тварима може се одговорити на сљедећи начин: због природних карактеристика сјемена биљака тијеком клијања не захтијевају додатне храњиве твари и корисне елементе изведене из тла. Први пут ће бити довољно за оно што је постављено током њиховог формирања и развоја.

Како се брине о садницама које се узгајају без тоалет папира на тоалету

Не постоје посебни захтјеви за збрињавање таквих садница. Једина ствар коју треба размотрити је: кадаклијавост семена кошта их мало да се хране минералима:

 • за ову хаљину, оплодити ђубриво у води, која би требала бити двоструко већа од препоручене за развијене биљке;
 • тако да се саднице не извлаче и не оштете, потребно јој је много светла и умерена топлота, вода, када ће се горњи слој мало осушити, али не у изобиљу;
 • боље је почети садњу биљака када су клице довољно узгојене: у прве две методе до 3 - 5 цм, у трећем - биљке могу нарасти до 15 - 20 цм

Узгој садница без земље на пиљевини

Узгој семена на пиљевини је сјајан начин да се добију саднице оних биљака које слабо носе пицкур на уобичајен начин. На пример, коренски систем краставаца расте веома брзо и може се оштетити приликом трансплантације.

Лабава пиљевина има лагану и лабаву структуру. Омогућава безболно роњење још не јаких садница. Тирса је лако пасти, коријени се не ломе, пресађена биљка је добро развијена и не разболи се.

Узгајамо саднице у пиљевини на следећи начин:

На дну посуде покрити полиетиленски филм и припремити свјежу пиљевину. Пре пуњења посуде, протресемо пиљевину кипућом водом да би испрали преосталу смоласту материју. Обрађена пиљевина се сипа у посуду дебљине 6 - 7 цм.

На површини пиљевине направите дрвене штипаљке у интервалу од 5 цм. Проширите сјеменке у бразде на удаљености од 2 или 3 цм, поспите их мокрим слојем пиљевине од 1 цм и покријте капацитет филмом.

Како се сушипосипајте их топлом водом, а након појаве степеница уклањамо филм и стављамо посуду на лакшу точку, не заборављајући да наставите са водом. Током свих времена, хранимо се садницама са кравом, разређујемо у води у односу 1 кг супстанце на 10 литара воде.

Саднице чувамо у пиљевини не дуже од две недеље, а онда, са појавом котиледона, садимо их у земљу и настављамо да растемо као нормалне саднице.

Да би се узгајали саднице без земље, потребно је изабрати квалитетно семе. Од тога зависи развој биљака. Лоше семе можда неће нестати. Узгој без земље омогућава да семе добро расте без да буде изложено разним болестима, па чак и смрти. Не згушњава степенице.

Као што видите, ништа компликовано. Саднице захтевају редовну негу. Техника омогућава да се одреде најснажнији изданци који ће бити пресађени у тло за даљи раст.