Расипачи за уређаје: што је то, најтрајнији материјали за моделе са распршењем светлости, опала и поликарбоната

Тренутно постоји велика разноликост расвјетних тијела која имају различите карактеристике, које се разликују по стилу и типовима освјетљења. Прилично важну функцију обављају дифузори за уређаје који обезбеђују равномерну расподелу светлосног флукса.Карактеристике

Распршивачи, или стропна свјетла, су опциони дио чвора, они играју секундарну улогу, али постоје ситуације у којима је њихово присуство једноставно потребно. На пример, да би се заштитили од непотребног осветљења, јер су то нека врста филтера, или промена у дизајну уређаја за осветљење. У таквим ситуацијама много је рационалније инсталирати другачији плафон него купити нову лампу.

Дифузор, као елемент конструкције уређаја за осветљавање, обавља бројне важне функције:

  1. Расподјељује свјетло из главног извора, стварајући равномјерно освјетљење.
  2. Штити очи од јаког светла.
  3. Обавља функцију заштите лампе од свих врста механичких утицаја, као и прашине, влаге и инсеката.
  4. је диван додатак укупном дизајну ентеријера.Важна карактеристика светиљки са дифузорима који се односе на област примене уређаја је угао дисперзије, који се подразумева као област у којој се светлосни токови из извора разликују.

ЛЕД лампе, које имају различите углове расипања, пружају могућност за стварање интегрисаних светлосних уређаја који вам омогућавају да решите проблемнеколико дизајнерских задатака истовремено.

Материјал производње

За израду распршивача користе се различити материјали, од којих сваки утиче на степен преламања и дифузије светлосног зрачења. Такође, нека својства плафона зависе од квалитета материјала - и трајности и отпорности на механичке утицаје, као и поузданости и отпорности на мраз.

Материјал за нијансу може бити обично или акрилно стакло, термопласт, монолитни поликарбонат, пластика која расипа светлост, разни метали и други.Плафони од стакла се користе већ дуже вријеме, а ни за кога није тајна предности и недостаци таквих производа. Главни недостатак стаклених стропова је њихова крхкост, али прекрасан дизајн чини овај материјал врло популарним.

У неким случајевима, кристални производи се користе као распршивачи. Ово је прилично скупо задовољство, а не могу сви приуштити такав луксуз.


Термопластични расипачи дуго задржавају свој првобитни изглед, осигуравају трајну боју стропа током дугог временског периода због адитива за стабилизацију свјетлости.

Монолитни поликарбонат - ово је најтрајнији материјал који пружа поуздану заштиту од механичких утицаја, који је изузетно отпоран на високе температуре. Из чврстог лима можете направити плафон било ког облика и величине. Ово је јефтин материјал са високом транспарентношћу, али естетска страна оставља много да се пожели.

У производњи расипача саМетал се углавном користи у алуминијуму и челику, они имају улогу рефлектора, а такође усмеравају проток светлости.

Полиетилен терефталат (ПЕТ) је прилично популаран, иако је у низу својстава лошији од поликарбоната. Ограничења температуре чине га употребом стропних свјетала за ЛЕД и флуоресцентне свјетиљке.


врсте

Према пројекту, расипачи светлости су делимично и потпуно затворени. Потпуно затворени плафонски поклопци у већој мери штите од прекомерног осветљења. Такође, посипачи могу бити мат или транспарентни, имају глатку или валовиту површину.

Тржиште представља велики број врста стропних расвјетних тијела распршених свјетлом, које су подијељене текстурама материјала, али у пракси, пет најпопуларнијих је све популарније. Израђени су од полистирена - плексигласа отпорног на ултраљубичасте зраке, који задржава транспарентност током читавог периода рада и одликује се лепим изгледом.

Нађени су следећи модели расипача.

  • Призма има призматичну структуру материјала, смањује осветљеност и степен расипања светлости. Дебљина материјала - 2,5 мм, пропуштање светлости - 85%. Микропризма је строп од издржљивог, издржљивог полистирена са малим геометријским узорком, дебљине 2,0 мм, пропуштања светлости 83%.
  • "Стјеновити лед" изгледа као распршивач микропризме, али има другачију текстуру која ствара ефекат тученог леда. Дебљина полистирена - 2,5 мм, пропуштање светлости - 88%.

  • "Ћелије" су добиле своје име због фактуре сличне саћастим пчелама, дебљина материјала ПММА - 3 мм, пропусност светлости - 85%.
  • "Пин-спот" има тачкасту структуру, дебљине 2,5 мм, пропуштање светлости 89%.
  • Опал има мат површину која даје благо жућкасту нијансу за осветљење, користи се углавном за одређене сврхе дизајна, дебљине 1,5 мм и пропуштање светлости од 73%.


Како изабрати?

Приликом одабира дифузора, прво је потребно одредити захтјеве за уређај за освјетљавање. У сваком случају, естетски подаци и сигурност лампе морају бити органски комбиновани. Посебну пажњу треба обратити на степен пропуштања светлости. У зависности од места употребе лампе морају се узети у обзир посебни захтеви за плафон: присуство заштите од механичких утицаја и неповољних услова, ниво пожарне безбедности.


Употреба жаруља са жарном нити више од препоручене снаге је строго забрањена.

Како направити једноставне распршиваче свјетлости властитим рукама, можете сазнати гледајући видео испод.