Радијатори уграђени у под, за гријање станова и кућа

Немогуће је рећи да зидне батерије не обављају своје функције, али чак и са великом разноврсношћу, нису погодне за просторије у којима су многи зидови од стакла.

За такве просторије посебно се издају друге врсте радијатора. Уграђени су у под или инсталирани на властитим ногама.

Практично искуство је показало да је прва опција најефикаснија. Омогућава сакривање огромних и не баш добрих уређаја за гријање. Инсталирање таквих система захтева посебан приступ. О томе ћемо говорити у овом чланку.

Како конвектори раде у средини

Принцип конвекције се користи за загревање ваздуха.Отуда име таквих уграђених уређаја -конвектора . Замрзнути ваздух тежи да се спусти кроз постављену решетку, а онда се загрева и поново се диже према горе.

Индустрија производи уређаје опремљене уграђеним вентилаторима. Ту су и конвектори у којима се грејање одвија природно.

[Ноте] Производи који имају инсталиран вентилатор увек раде ефикасније. Загревање ваздуха је много брже, захваљујући присилном споју хладног и топлог слоја. [/Ноте]

Материјал решетке је метал. Понекад се прави од тврдог
врста дрвета. За игру је изгледала љепша и могла је издржати скокове температуре, осликана је посебним отпорним бојама различитих нијанси. Када грејање радијатора у поду ради, роштиљ никада није загрејанрасте више од 30 степени. Добијање опекотина на овој температури је једноставно немогуће.

Класификација

Уређаји за грејање разликују се на неколико начина.

Извор снабдевања топлотом

Конструкција таквих конвектора може бити у две верзије:

  1. Грејање се врши због снабдевања електричном енергијом. У цеви измењивача топлоте уграђују се обични цевни грејачи. Када се загревају, надзиру их сензори термоелемента;
  2. Стандардно загревање воде. Загревање цеви измењивача топлоте је последица циркулације расхладног средства. Можете користити било које гориво за загревање конвектора. То нема утицаја на његов рад.

типови конвекције

Да би се постигла ефикасна циркулација, уређаји за грејање опремљени су вентилатором. Обично има центрифугални ротор са успореним покретањем. Може радити од 12 волтне батерије. Ово ствараприсилну конвекцију . За контролу снаге уређаја довољно је подесити брзину вентилатора. Саприродном конвекцијомвентилатор није стављен.

материјал уређаја

Кућиште уређаја је направљено од челика. Штавише, у скупим моделима, они су направљени од нерђајућег челика, а користи се јефтини челик који штити слој цинка од могуће корозије. Понекад је тело прекривено специјалном антикорозивном бојом уместо цинка.

За измењиваче топлоте користе се материјали отпорнији на топлоту.

У потпуности измјењивач топлинеод челика . Инсталиран у најјефтиније уређаје. Овај материјал је подложан корозији и карактерише га умјерена топлинска проводљивост. Али пошто чврстоћа металаувек има високе перформансе, такви измењивачи топлоте се уграђују у централно грејање.

челичне цевимогу издржати било који хидраулички удар. Њихова отпорност на ломљење има врло високе перформансе, не пуцају и не ломе се. Рубови повећавају отпорност зидова цијеви.

Бакрени измењивач топлотесе користи само у скупим конвекторима који су монтирани у поду. Овај обојени метал има високу отпорност на корозију, има високу топлотну проводљивост.

Универзални модели.Бакарна цев је прекривена алуминијумским ивицама. Топлотна снага ће бити мало мања, али је трошак уређаја много јефтинији.

додатне операције

Уместо пригушивача, уграђују се термостати, који аутоматски одржавају температуру ваздуха.

[Напомена] Када инсталирате термалну главу, морате их ставити у ваздушну струју хладног ваздуха који долази одозго. [/Ноте]

Који је разлог за ово ограничење? Ако се то не уради, температура просторије и температура конвектора неће бити регулисани. Она нема никакву линеарну везу са собном температуром.

Конвектор је опремљен дренажним системом кондензата. Због тога се може користити за загријавање зрака зими и за снажно хлађење зрака љети.

Даљински управљач омогућава подешавање ротације уграђеног уређајавентилатор и температура грејања на даљину.

Како функционише уграђени систем грејања

Батерија уграђена у поду се састоји од неколико делова.

Канал.​​Направљен је од квалитетног нерђајућег челика. Кућиште је постављено у поду. Загрејане цеви су му донесене.

Канал у коме се налази уграђени измењивач топлоте покрива решетку уграђене батерије. Ови модели су доступни у два типа:

  • преносив;
  • који се не може уклонити.

Најновије се испоручују као блок који се може одмах прикључити на систем.

Радијатор монтиран у поду, опремљен бакреним измењивачем топлоте, са алуминијумским плочама на њему. За лемљење користи се посебна легура која укључује и сребро. Захваљујући овом обојеном металу, постиже се густа веза плоча са контурама. Таква веза не мијења своју чврстоћу чак и при врло високим температурама.

Данас се производи само ваздушна конвекција. Произвођачи су одбили да производе интегрисани конвектор који ради на природном протоку ваздуха.

Разлог за ову одлуку је прилично једноставан. Такав систем је другачијиса ниском ефикасношћу. Ограничена је висином стропова зграде. Са природном конвекцијом, високи плафони се не могу загрејати.

Отпустите вентил.Овај механизам вам омогућава да се ослободите ваздушног плута који се јавља током пуњења хладњака расхладним средством.

Уграђен је уграђени топлотни конвектор типа грејањана самом дну система. У сваком случају, ваздух који остаје у цевима ће нужно почети да се акумулира управо тамо. Захваљујући вентилу ресетовања могуће је уклонити заозводушиванију. Као резултат тога, повећати ефикасност система.

Увод.Конвектор се може повезати бочним прикључком или користити посебан крајњи уређај.

Предности и недостаци

Наравно, уређаји за гријање инсталирани у поду помажу у рјешавању проблема гријања свих просторија. Разматрају се њиховеглавне предности:

  1. Способност извршавања скривене инсталације. Такви гријачи ће бити прикладни за инсталирање у великим хипермаркетима, уредима и административним објектима. Погодни су за уградњу у обичне станове.
  2. Ослободио пуно слободног простора.
  3. Могу се уградити радијатори за гријање уграђени у поду, у просторијама са панорамским стаклом.
  4. Конвекција ваздуха помаже да се соба одржи топла. Међутим, у средини подних радијатора постоје бројни недостаци:
  5. Стварање лажног пода смањује висину просторије.
  6. Инсталирање "скривеног грејања" је увек веома скупо.

До сада, инжењери нису били у могућности да развију грејне уређаје који би могли да испуне све захтеве истовремено. Сваки модел радијатора ће увек имати и позитивне и негативне особине.

Уз све своје недостатке, у средини пода конструкције се сматрају веома поуздани уређаји. Они испуњавају савремене еколошке условесу предвиђени за дугорочни рад.

Што је боље: инсталирати акумулаторе за гријање или направити топли под

Сваки систем има своје позитивне особине и бројне недостатке. Избор система грејања зависи од циљева које власник објекта има, који ће бити услови рада.

За загревање дневне собе можете користити топли под. Радијаторима је најбоље опремљена просторија у којој је увијек пуно људи, гдје је могуће захтијевати помоћно гријање. Да бисте створили топли под, морате имати добру подну облогу. Обично се такви системи инсталирају испод линолеума или паркета. Радијатори уграђени у под, неће доћи у контакт с премазом, могу се поставити било гдје.

Свако одлучује ко је најбољи систем за њега. Неки мајстори инсталирају комбинацију ових система код куће.

Да резимирамо

Уграђени радијатори су веома практични. Ако вам висина просторије омогућава подизање пода од центиметра за 10, ови уређаји ће бити одличан избор.