Радијатори ЛЕД сијалица: намена, типови

ЛЕД лампе са радијатором изгледају необично и на први поглед изгледају гломазно, посебно ако их упоредите са конвенционалним сијалицама са жарном нити. Зашто су потребне ЛЕД лампе и које су му главне функције?

именовање

ЛЕД лампа, са свим својим предностима, има један значајан "недостатак" - током рада, ЛЕД производи значајну количину топлоте. Истовремено, прегревање ЛЕД-а негативно утиче на његове функције - лампа се брзо распада или постаје тупа брже од дизајна.

Да би се ово спречило, ЛЕД сијалице су опремљене радијаторима за хлађење. Њихова главна сврха је да уклони топлоту са матичне плоче на којој су инсталиране ЛЕД диоде. Изгледа као много плоча у средини лампе, и може бити много већи од његовог блиставог дела.

Димензије зависе од снаге саме лампе, као и од материјала из којег је радијатор израђен. Што је већа снага, већи је радијатор и већа је лампа.

Који материјали раде радијатори

Алуминијум - производи из овог материјала сматрају се најуспјешнијима: лакши су од радијатора из других материјала и имају високу топлотну проводљивост. Али док је алуминијум најскупљи.

Радијатори од алуминијума су ребрасти и глатки. Први тип се сматра ефикаснијим, други се користи само у јефтиним и малим сијалицама.

Керамика - изгледа као пластика, али је тежа и глаткија на додир. Оццурс онтржиште је ретко.

Композитни материјал - је алуминијум пресвучен танким слојем пластике. Јефтинија је од алуминијума, изгледа као пластика.

Пластика или стакло - користе се у најјефтинијим лампама, јер је топлотна проводљивост ових материјала врло ограничена, а снажне жаруље брзо пропадају. Да би се исправио овај недостатак, у кућишту се изводе отвори за додатну вентилацију.

флексибилни радијатори

Овај тип ЛЕД сијалица користе произвођачи аутомобила за уградњу кратких, кратких свјетала у аутомобил. Од обичних се разликују у присуству цеви за провођење топлоте и самог радијатора, налик на цветне латице.

Овај дизајн има још већу топлотну проводљивост и може да ради у скоро екстремним условима, без прегревања и дуже време без губитка светлости.

Једини минус је већина сијалица са флексибилним радијатором, које се продају у Русији, произведене у Кини. Дакле, прије него што их купите, потребно је темељито прегледати рецензије произвођача и појединих модела како не би трошили новац на кривотворење ниског квалитета.

У свакодневној употреби, за расвету зидова, стола и стропова, најчешће се користе сијалице са алуминијумским радијатором и капа Е27 (Едисонов вијак), што одговара основи конвенционалне сијалице са жарном нити. Са базом Х (нпр. Х4 - једна од најчешћих ознака) која се користи у аутомобилским предњим свјетлима и кратким свјетлима. Они могу бити редовни или флексибилнирадијатор, а пречник поклопца зависи од специфичне марке машине.

Препоруке за избор

Приликом одабира ЛЕД сијалице обратите пажњу на материјал од којег је направљен радијатор. Разноврсна варијанта - од алуминијума, која обезбеђује довољну топлотну проводљивост, чак и за веома моћне лампе, па је њихова област примене практично неограничена.

Композитне и керамичке лампе су одличне за осветљење станова и канцеларија. Осим тога, они ће вам уштедети новац када купујете, јер су јефтинији од алуминијумских радијатора. Али њихова употреба ће бити краћа.

Стаклене и пластичне лампе треба користити када нема потребе за дугим осветљењем (више од 6 сати дневно). Они нису дизајнирани за дуготрајан рад и могу се прегријати.