Рад на вештинама: укрштени вез, украс, дијаграми и 3 часа

Ако сте почетник, препоручује се да одаберете такву схему за везење орнамента, која не садржи компликоване елементе. Главне теме шивања су увијек биле симболика својствена древним културама. Стољећа традиције су остала непромијењена, с одређеним смислом у украсима није било. Модерне технологије нам омогућавају да проучавамо културу наших људи без напуштања дома. Прочитајте главне украсе на мрежи, погледајте детаљан видео водич или мастер класу.

Мотиви крста за везење: узорци и украси, кругови

Први орнамент појавио се у Древној Русији. У том тренутку почели су се појављивати само словенски мотиви. Вез је осликан на одећи, пешкирима, пешкирима и шеширима. Многи мајстори су украшавали предмете у кући са словенским мотивима. Карактеристичан цртеж је тешко збунити са било којим другим. Славски узорци су били широко коришћени за везење наушница. То није једноставан процес, у раду су коришћене неке шеме.

Основни за ручни рад су природне тканине, посебно лан. Омогућава вам везење без даљег резања конца. Канва сама делује као основа. У већини случајева, обрасци су везени кроз две нити. Конац се користи за рад. Одликују их сјајне нијансе и добра густина. За репродукцију орнамента треба користити мат и свилене нити. Често славенски мотиви перципирајунаношење црвене боје.

Најчешће у словенском орнаменту се користи црвена боја која симболизира љубав и континуитет рода

Цросс вези:

 • цртежи;
 • украси;
 • геометрија;
 • вегетација;
 • дивље животиње;
 • Узорци.

Геометријски цртежи заузимају посебну нишу. Многи везњаци дизајнирају свој рад користећи геометрију. Софистицирани и вишебојни узорци су веома популарни, лако се комбинују са другим цртежима. То вам омогућава да направите јединствен дизајн. Геометрија се може користити у одећи и унутрашњости.

Постоје специјалне шеме које омогућавају поједностављење везивања геометријских цртежа. Користе се за дизајнирање јастучница за јастуке. Светле нити ће оживјети унутрашњост сваке собе.

Ако је слика извезена крстом у облику границе, можете покупити грубу тканину. Стручњаци препоручују да се предност даје памуку. Разликује се квалитетом и омогућава вам да направите занимљиве цртеже. Под њим је потребно правилно изабрати дебљину конца.

Већина узорака за везење орнамента садржи геометријске облике, тако да је при везивању потребно примијенити равнало

Можете везати било коју слику или разгледницу и уредити је геометријски. То може бити уски, овални или кружни цртеж. Све зависи од коришћене шеме. Важно: готово сви геометријски елементиизвезен пуним крстом.

Укрштени украси: шарени и биљни узорци

За украшавање пешкира или везења на одећи, препоручује се употреба чипкасте завесе. Специјалисти позивају на употребу орнамента. Може да служи као главни цртеж, или да исправно допуњује целокупну слику.

Најпопуларнији обрасци су:

 • Цвет;
 • Поврће.

Узорак цвијећа може се израдити у црно-бијелим и цвјетним техникама. Све зависи од сврхе пешкира или пешкира. Што више нијанси, то је теже посао. Добијање озбиљних цртежа препоручује се ако имате искуства.

Вез с цвјетним орнаментом, уметнут у прекрасан оквир, савршено се уклапа у унутрашњост природних субјеката

Број боја и сложеност шеме зависи од избора базе и дебљине нити. Једноставан украс перципира употребу обичне тканине. Замршен дизајн изгледа добро на малом платну, користећи двоструку нит. Већина занатлија преферира технику потпуног крижа. Тип везења зависи од сложености посла, стога се често користе и друге технике.

Везени биљни украс изгледа добро на пешкирима и пешкирима. Народни узорак је веома популаран, у његовој основи су испреплетени венци, лишће и бобице. На столњаке, салвете или јастучнице можете ставити светлуцаву гранчицу на јастуку.

Узорак поврћа извезен на платну. Тхе тхреадПрепоручује се употреба три склопа. За једноставна кола се користи пуни криж, тешки рад се обавља помоћу спојева.

Дечији вез са крстом

Младе мајке покушавају више времена посветити не само својој беби, већ и ручни рад. Увезени цртежи употпуњују све атрибуте одеће, пешкира, прекривача и јастучница на јастуцима.

Вез са животињама или ликовима из цртића погодан је за дечију собу и подиже расположење детета сваки дан.

 • Црно-бели мотиви;
 • Шарене слике;
 • Узорци за унутрашње предмете.

Преузимање бесплатне шеме је доступно на интернету. Има их много, што вам омогућава да покупите украс за одређени догађај. Младе мајке су сретне што добијају нове идеје и баве се бебиним украсима.

Тканина и нити зависе од изабраног узорка и његове величине. Почетним рукотворинама се препоручује да покупите мале слике, 8к7 центиметара. Пожељно је изабрати неколико мотива за границу, а најважније је да су исти по дужини и ширини. Није потребно користити велико платно, па чак и бијелу нијансу.

Вез за криж: орнамент (видео)

Шема, база и нити се бирају према вашим жељама. Можете видјети мотиве келтских слика. Све ово је на мрежи у прикладном проширењу ХСЦ-а.

Везење укрштених украса: дијаграми (фото)