ПВС Цабле - Спецификације

Када је одабран ПВС кабел, спецификације нису увијек на првом мјесту, јер је његова главна предност цијена. Међутим, то не спречава да је спровођење поуздано, исправно узимајући у обзир величину и употребу у препорученим условима.

Оперативне и техничке карактеристике

Препоручени опсег употребе ПВС каблови - различити прикључци електричне опреме: мобилни и стационарни. Карактеристична је његова одлична флексибилност, која омогућава употребу у условима вишеструких кривина.

Сврха ПВС кабла се одређује декодирањем његове скраћенице:

 • П - жица (иако се може назвати и кабловска);
 • Б - живе жице прекривене су поливинил клоридом, као и спољашња љуска;
 • Ц - конектор - ово писмо показује где се препоручује употреба жице.

Сврха овог кабла искључује његову употребу у инсталацији унутрашњег ожичења, иако се директно не забрањује таква забрана у ГОСТ-овима или захтјевима ПУЕ.

Шта каже етикета

ПВС кабл се производи у неколико варијанти, које се разликују по броју проводника струје и њиховом попречном пресеку, што се такође одражава и на означавању кабла. У производњи изолације користе се сљедеће боје:

 1. Спољна шкољка - често бијела, али нема препрека за њену производњу у другим бојама - црној, црвеној, сивој, плавој итд.
 2. Проводник за уземљење је повезанжици жуто-зелене боје.
 3. За повезивање нулте жице користи се плава боја.
 4. Све остале боје се користе за повезивање фазе - једна или више.

На вањском поклопцу, произвођач је означен у сљедећем облику: ПВА Кс * И, гдје Кс означава број каблова под напоном, а И - величину њиховог попречног пресјека у мм ?.

По броју жица и њихових раскрсница, ПВС каблови су следећих типова:

 • Бинарно - ПВА 2 * (0,5-6)
 • Трилогиа - ПВС 3 * (0,75-10)
 • Фоур-ман - ПВС 4 * (0,75-10)
 • Пети - ПВА 5 * (0,75-10)
 • Полу-желе - ПВС 7 * (1-2,5)

Друге физичке карактеристике су приказане у табели на слици:

Техничке карактеристике ПВС-а

Ако се заснива само на главним техничким карактеристикама ПВС жице, може се појавити утисак о његовој свестраности, али је ипак намењен за прикључке. Разлог за то је низак рок трајања од 6 до 10 година. Поред тога, у ПВС каблу нису посебно наглашене друге техничке карактеристике, па се, упркос препорукама ПУЕ, често користи за постављање скривених електричних инсталација.

 1. Радни напон - 660 волти.
 2. Гаранција од произвођача - 2 године од датума почетка рада.
 3. Температура употребе, у којој изолација жице задржава своја својства - од -25 до + 40С. Постоји кабл отпоран на мраз, означен са "И", који може да функционише на -40 ° Ц. Изолација мора издржати дуготрајно загријавање+ 70С ° и краткорочно до +80. Пошто се кабл може користити на покретним механизмима, све ово се односи на дозвољену температуру уградње.
 4. Број вена - 2-7.
 5. Ниво влажности на којем се може користити жица - 98%.
 6. Животни век - 5000 сати када је инсталиран као ожичење и 12.000 сати када се користи за прикључивање електричне опреме.
 7. Отпорност на деформације, са кривинама на обе стране у радијусу од 6 цм - 30 000 циклуса.
 8. Дужина залива за обављање продаје - 30 и 200 метара.
 9. Диелектрична испитивања се изводе са наизменичним напоном од 2000 Волта - кабл мора да издржи 5 минута.

Као што можете видјети, ПВС жице имају све техничке карактеристике дизајниране за прилично велика оптерећења, електрична и механичка, што је довољно за кућну употребу, али одабир одговарајуће жице и даље увијек треба обавити темељито израчунавање сјецишта вена.

Каква је употреба ПВС жице у овом видеу:

додатне карактеристике

Поред стандардног извођења ПВС кабла, он има сорте за употребу у условима високе опасности од пожара са одговарајућим ознакама ПВСнг-ЛС:

 • нг у ознаци одређује негориви тип изолације;
 • ЛС - показује да се изолација користи при смањеним емисијама дима током сагоревања.

Понекад акроним ПВА може бити збуњен са консонантом - ППС, али поред сличног звучног назива, ови каблови нису међусобно слични. Шта је ППС жица, добро позната струјаоне високонапонске - по својим техничким карактеристикама, ова жица је направљена за транспозицију кабловских сита, а пресек најмањег од њих је 70 мм? Користе их службе релејне заштите дистрибутивних подстаница, а код таквих кућних потреба такве жице се не преклапају.

Укратко о глави

ПВС кабл има прилично широк спектар употребе и одговарајуће техничке карактеристике. Не само његов недостатак је релативно кратак животни вијек од 5-10 година, због чега се не препоручује за кориштење као скривено ожичење. У осталом, ограничења његове употребе надовезују се искључиво на попречни пресјек водича и напон.