ПВС жице - карактеристике, подручје примене

Изаберите ПВС жицу

ПВС жица је флексибилна бакарна жица са упреденим венама са изолацијом од поливинил хлорида и истом мембраном. Врло често се збуњује са ПВСП жицом, која има исту структуру, али је паралелни распоред жив. У нашем чланку ћемо размотрити главне карактеристике ПВС жице, као и обим и својства.

Декодирање и основни параметри ПВС жице

Карактеристике ПВС жица омогућавају да се користи за решавање широког спектра задатака. А да би се направио прави избор потребно је знати не само техничке карактеристике жице, већ и његове оперативне карактеристике.

Декодирање ПВС жице

Код ПВС жице, декодирање је прилично једноставно - "П" означава жицу, "Б" значи присуство винилне изолације (ово је скраћени назив ПВЦ) и "Ц" - веза у једној љусци свих живих. У овом случају, жица има кружни попречни пресјек. Додавање истог симбола "П" означава да је паралелна локација жива. У овом случају, жица има овални облик.


Декодирање ПВС жица

 • Означавање жице се наноси на њену спољну површину . Поред означавања марке жице, она садржи и број цифара. Погледајмо њихово значење. А ми ћемо помоћи са овим видео снимком који је представљен на сајту.
 • Прва цифра након ознаке слова је "2", "3", "4" или "5".Овај број означава број каблова под напоном.
 • Након тога знак «?» И други број, који може бити «0.75», «1.00», «1.50», «2.50» . Овај број означава пресек свих живих жица.

Обратите пажњу! Према ГОСТ 22483 - 77 номинални и стварни попречни пресјек може се разликовати. Главни захтев је да се усклади електрични отпор жица са стандардима.

 • На пример, имамо флексибилну ПВС жицу 3к1 5.То значи да жица има три проводника номиналног пресека од по 1,5 мм2 сваки.

Основни параметри ПВС жице

Сада ћемо погледати главне карактеристике ПВС жице. На крају крајева, на основу њих се врши избор жице и места њене инсталације.


Техничке карактеристике ПВС жица

 • В съответствие с ГОСТ 22483 - 77, жъпите на ПВС спадат към степен 5. Полазећи од тога, изабрано је пресек појединачних жица у општем делу вене. На примјер, за провођење с номиналним дијелом од 1,0 мм2 пресјек појединачне жице у једној жици не смије бити већи од 0,21 мм2. За 2,5 цм2 вриједност појединачне жице не смије бити већа од 0,26 мм2. ]
 • У погледу изолације, жица ГОСТ 7399 - 97 ПВС поставља вредности које зависе од пресека вена. Тако је дебљина изолације вена у распону од 0,6 до 0,8 мм. А дебљина љуске варира од 0,8 до 1,2 мм. У том случају, изолација мора пружити изолацијски отпор не мањи од наведеног у овом ГОСТ-у.

Обратите пажњу! Према тачки 4.1.1.6 ГОСТ-а 7399-97, омотач жице не сме имати избочине или удубљења. Поред тога, љуска мора бити израђена тако да не постоји празнина између вена. У ту сврху могу се користити додатни материјали. Али у сваком случају, одељење је живо од љуске не би требало да буде узроктешкоће.

 • Радне температуре за ПВА олово су од -25? Ц до +40? Ц. У исто вријеме, максимална радна температура не би требала прелазити + 70 ° С. Минимална температура за монтажу не смије бити нижа од -20 ° С
 • Упутство претпоставља да кабелски сноп не излаже изгарање. У исто време она је склона да утиче на температуру.
 • Радни век ПВС жице ГОСТ се мери током 6 година. Али обично је овај термин много већи, осим ако је жица подложна агресивним медијима.

Карактеристике перформанси и обим употребе ПВС жице

Широко распрострањена употреба ПВА жице је због његових оперативних карактеристика. Заиста, за разлику од жица других брендова, има низ значајних предности. А његов главни недостатак може бити цена, која је много већа у поређењу са другим сличним производима од алуминијума.

 • Једна од главних карактеристика ПВС жице је његова флексибилност. Због структуре живих, направљених од великог броја малих жица, савијање жице под било којим углом не изазива никакве проблеме.
 • Присуство заштитне љуске, која је постављена жицом ГОСТ ПВС, чини ме живом подложном механичким оштећењима.


Пренос из ПВС жице

 • Различите врсте колор шема живих жица олакшавају уградњу. Осим тога, повећава лакоћу поправљања. Уосталом, чак и са оштећењем у центру жице ће омогућити обележавање боје (види Означавање жица и каблова по правилима) како би се лако одредило одредиштеоштећена је живела.
 • С обзиром на обим, карактеристике ПВА жице могу се користити у широком распону. Тако се често користи за повезивање електричног алата.
 • Флексибилна структура и присуство додатне љуске дозвољавају да се користи за креирање прелаза и проширења.
 • Пошто се, према ПУЕ, од 2001. године могу користити само бакарне жице за освјетљење из стамбених зграда, ПВС и ПВС жице су се нашироко користиле иу овој области.

Фотографија приказује ПСВП жицу

 • Добре перформансе када се користи на отвореном, осигуравају широку употребу у вањским мрежама и вртларству.
 • Лакоћа уградње властитим рукама осигурала је широку примјену у електроници и електричним уређајима.

закључак

С обзиром на чињеницу да су карактеристике ПВА жице више него задовољавајуће, њихов опсег се повећава из дана у дан. Једноставна инсталација, лакоћа употребе и високи технички параметри омогућавају да се практично и за било коју сврху користе као професионалци и аматери. И прилично приступачна цијена за бакарне жице ПВС још више проширује опсег њихове примјене.