Противпожарна врата: ГОСТ 31173 2003, захтјеви, како се треба изводити инсталација

У нашем чланку ћемо размотрити протупожарна врата и захтјеве ГОСТ-а према њима. Уз то, разматраће се и специфичности рада ових структура.

Главне одредбе ГОСТ-а које се односе на протупожарна врата

Блокови противпожарних врата се уграђују у циљу заштите производње, имовине или других вриједних предмета од уништења или оштећења насталих од пожара. Поред тога, ове структуре се савршено уклапају у ограничавање ширења ватре. Противпожарна врата се успјешно одупиру ефектима врло високих температура, те испуњавају све потребне сигурносне стандарде.

Међутим, нису сви произвођачи таквих структура одговорни за процес производње противпожарних врата. Да бисте купили заиста квалитетне узорке који задовољавају све потребне стандарде, морате имати идеју о карактеристикама ових производа. То су специфичности протупожарних блокова и даље ће се разматрати.

Најчешће, метални противпожарна врата се монтирају на излаз у случају нужде из зграде или простора. Садашњи ГОСТ 31173-2003 успоставља обавезно присуство сличних брава за врата. У исто време, протупожарна врата треба лако отворити када је то потребно. ГОСТ захтева да се производе таква метална противпожарна врата, која би, ако је потребно, могла користити и дете да оде.

Такође је неопходно узети у обзир такву нијансу као што је загревање ручица врата током пожара. Да бисте избегли опекотине, ГОСТ сетовипотребу за комплетирањем ватрогасних врата са специјалним дугметом. Као алтернатива, дозвољено је повезати механизам лома крила са просечном шипком. То ће вам омогућити да отворите крило врата са минималним напором.

Исто тако, ГОСТ регулише такав фактор као и страна отварања крила врата. За брзо и сигурно отварање врата се нуди да се омогући отварање извана, тј. У правцу излаза. Тиме ће се избјећи кљове у значајној гомили на излазу и омогућити им да се што брже и ефикасније евакуишу. Поред тога, пажљиво треба обратити пажњу на материјал противпожарних врата. Главни захтјеви за њу: не кријес, не бојте се изравног утјецаја пламена и не растопити.

Све ове одредбе су веома важне за очување људског живота и здравља током могућег пожара. Захтеви за улазна врата од метала су тако високо оправдани. Усклађеност са свим описаним захтјевима ГОСТ-а 31173-2003 омогућиће не само локализирати ширење пожара, већ ће можда и спасити људски живот. Нагласак треба ставити и на чињеницу да су прописи о пожарној сигурности и стандарди за протупожарна врата у различитим предузећима и индустријама често идентични. Прво, такав дизајн мора нужно имати максималну количину времена за обављање дјеловања отвореног пламена. Поред тога, под утицајем пожара, протупожарна јединица врата не сме да се топи или да буде изложена деформацији. То је неприхватљиво. Друго, таква врата треба да будуспречава ширење дима и угљен моноксида. Осим тога, требало би користити и пожарне мостове који се могу лако отворити.

Карактеристике производње противпожарних врата

ГОСТ 31173-2003 наређује употребу само ватроотпорних материјала за топлотну изолацију и завршну обраду противпожарних врата, чак и под утјецајем отвореног пламена. Исти захтеви важе и за неке додатне елементе који се користе у пројектовању блокова врата. Говоримо о оловкама, оковима, механизмима за закључавање. Морају имати минималну топлотну проводљивост. Под овим условима, ови елементи могу да одржавају прилично ниску спољашњу температуру, што ће помоћи да се избегне спаљивање коже у контакту са њима. Таква врата не могу бити украшена. Дизајн пожара мора испуњавати своју главну функцију према ГОСТ-у.

Спољашњи поклопац јединица врата треба да се изводи употребом ватросталних композиција и боја и лакова. То ће осигурати додатну заштиту врата од пожара. Може се рећи да сва предузећа не могу у потпуности испунити горе наведене захтеве. Према томе, само неки произвођачи имају дозволу за производњу противпожарних врата. Основни услов за његово добијање је присуство специјалне опреме у предузећу, која може произвести производе одговарајућег квалитета.

Подручје примјене пожарних врата

Успут речено, упркос употребиПосебни ватростални материјали у процесу производње противпожарних врата, цијена ових дизајна је прихватљива и доступна већини купаца. Међу главним циљним објектима за уградњу таквих објеката могу се назвати радионице и просторије предузећа, кабине за техничко одржавање аутомобила, приватне викендице, складишта, као и посебне просторије. Ова листа би могла да се настави, али је важно запамтити главну ствар: противпожарна врата су постављена тамо где је заштита од пожара један од приоритетних циљева.

Пројектне карактеристике противпожарних врата

ГОСТ 31173-2003 ће разликовати двије врсте специфичних карактеристика протупожарних врата, које захтијевају посебну пажњу. Прво, то је присуство докумената који дозвољавају једном или другом субјекту да се укључи у производњу тих структура. Другим речима, ради се о добијању дозволе.

Друго, на свакој јединици врата је потребно прибавити одговарајући цертификат, који потврђује његов квалитет. Такође, потребан вам је и индивидуални пасош који одређује главне карактеристике производа и, поред тога, температурне режиме рада и друге параметре. Међутим, према ГОСТ-у 31173-2003 је прописано како треба инсталирати протупожарна врата.

Пре него што се врата пусте у рад, потребно је одсуство прореза и отвора. Да бисте то проверили, потребно је обезбедити светлосну разлику у два суседна простора. Ако се визуелно открије просветљење - онда се врата извршавајукршење захтјева ГОСТ-а. Такође, потребно је обратити пажњу на печат који се користи у конструкцији вратне јединице, која пролази између крила врата и крила. Треба да буде еластичан на додир и да у својој структури нема ни најмање пукотине.

Након завршетка монтаже металних пожарних врата, уверите се да је затварач врата глатко. Врло је важно да се врата ватрогасних врата полако и глатко затварају, али без потребе за додатним напорима да се затвори платно. Осим тога, треба обратити пажњу на надстрешнице и по потреби их подмазати. Мазиво петљи такође мора бити ватростално и не светли када је изложено отвореном пламену.

Механизам за закључавање мора да ради глатко и непрекидно. Важно је да се дворац лако отвара и затвара. Она може играти своју улогу у критичној ситуацији. Такође је неопходно периодично подмазати ватросталну маст за ефикасан рад механизма за затварање и избегавање могућег грицкања.

ГОСТ Р 53307-2009

ГОСТ Р 53307-2009 је актуелан у процесу провођења тестова протупожарних врата. Овај документ је гаранција усклађености квалитета производа, као и његове способности да заштити од пожара и имовине и људског живота. Успјешно тестирана ватроотпорна метална врата имају ватроотпорност, што им омогућава инсталацију у уредима, приватним кућама, као иу великим производима. Осим тога, према ГОСТ Р 53307-2009 ови производи имају низ карактеристика, међу којима треба битиза разликовање отпорности на паљење. Овај ефекат се постиже коришћењем специјалне заптивне масе. У ту сврху користи се висококвалитетна базалтна вата. Овај материјал је сам по себи обдарен значајним карактеристикама пожара, али и отпорним на бљесак.

Челик високе чврстоће и отпорности на топлину користи се као главни материјал за производњу металних врата за гашење пожара. Овај материјал може дуго да издржи утицај отворене ватре. Не топи се и не деформише.

ГОСТ Р 53307-2009 прописује постављање траке отпорне на топлоту на целом периметру ватроотпорних металних врата. Основна сврха овог елемента јединице врата је експанзија под утицајем високе температуре у случају пожара. То му даје могућност да попуни све пукотине и отворе.

Таква особина спречава продор у просторију кроз довод дима са угљен моноксидом, што може значајно оштетити здравље људи и чак довести до смрти. Поред наведеног, каустични дим и чађа неће проузроковати оштећење имовине, неће покривати слој чађи, нити ће моћи да натапају предмете са тешким мирисом плина.

Различите врсте металних пожарних врата

До данас, параметри који могу имати ватроотпорна метална врата, као што су облик, величина и боја, нису ограничени. Према ГОСТ-у, врата се могу прекрити премазима било које нијансе. Дозвољена је употреба врата било којег облика под различитим вратима.

Треба нагласити да је важна карактеристика протупожарних металних врата индикатор границе отпорности на пожар. У зависности од квалитета произведеног производа и произвођача, овај индикатор се креће од 30 минута до неколико сати. Већина овог параметра зависи од састава који се користи у производњи ватроотпорних челичних врата, као и од његове дебљине. Поред тога, на границу отпорности на пожар утичу и друге карактеристике материјала.

Често је могуће наћи такво техничко рјешење, у којем се ватроотпорна метална врата уграђују у приватним кућама опремљеним са купатилима или саунама, као и мале производне радионице. Поред тога, у складу са захтевима заштите од пожара, таква врата су обавезна за употребу у просторијама за дистрибуцију електричне енергије и просторијама са уграђеним гасним котловима за грејање.

Такође, морају се користити на местима где раде дизел или бензински генератори. Ово није исцрпан списак просторија у којима се препоручује постављање таквих врата. Њихова употреба је прикладна тамо где постоји опрема која, у случају озбиљног квара, може експлодирати и проузроковати оштећење имовине или људског здравља.

Управо је ширина подручја примене таквих конструкција да је обележавање металних противпожарних предњих врата према одговарајућем ГОСТ-у веома разноврсно и компликовано. Понекад је тешко разумети чак и стручног стручњака.