Прорачун емисија загађивача у атмосферу: методологија

Један од главних задатака у заштити животне средине је заштита атмосферског ваздуха од контаминације разним штетним материјама. Велика пажња заслужује израчунавање емисије загађивача у атмосферу.

Извор загађења је доста - транспорт, енергетски објекти, индустријска предузећа која раде на органском гориву, као и коришћење отпада. Смањење концентрације штетних нечистоћа у емисијама предузећа може се вршити инсталирањем инсталација за сакупљање прашине, које су високе ефикасности.

врсте емисија

Све емисије у атмосферу могу се сврстати у три главне карактеристике. Међу њима су:

 1. на температури емитоване смеше прашине и ваздуха
 2. према извору загађења
 3. по облику и висини испушног уређаја

Сви извори се дијеле на:

 • Вентилација - производи вентилационог система, у којима се нечистоће налазе у малим дозама.
 • Технолошки представљају цеви котлова, термоелектране, издувне гасове мотора и других. Карактерише их висока концентрација штетних нечистоћа у смеши.

Вибросни уређаји могу бити у облику светла за аерацију, растегнуте дуж зграде, или цеви сличне тачкастим изворима. Уређаји за висину подељени су на високе и ниске.Високе емисије се дистрибуирају директно у атмосферу, заобилазећи зоне циркулације и од ниске до зоне циркулацијеконструкцијеЗа одређивање дозвољених концентрација врши се израчун емисија.

Шта одређује дисперзију емисије

Опасне супстанце које емитују различита предузећа имају различите нивое дисперзије у атмосфери. То зависи од неких фактора који имају значајан утицај на њега. Међу њима су:

 • висина извора емисије
 • карактер територија
 • атмосферско стање
 • пречник ушћа струје
 • хемијске и физичке особине ослобођених супстанци
 • локација продавница

Дефиниција допустивих концентрација је наведена у ОНД-86. Према томе, за сваки појединачни извор загађења поставља се његова максимално дозвољена емисија. Важно је завршити обрачун ПДВ-а.

Типови и извори атмосферских загађивача

Идентификовати неке од најважнијих извора загађивача:

 • угљен моноксид
 • суспендоване честице
 • азотни оксид
 • органска испарљива једињења
 • сумпор диоксид

Атмосферски хемијски загађивачи су подељени у два типа:

 • фотокемијска или оксидативна
 • обновлено

Појава рекуперирајућих загађивача карактеристична је за хладно и облачно вријеме и увјетована је накупљањем честица у зраку и сумпор диоксида.Ове супстанце настају услед непотпуног сагоревања угља. Оксидација је повезана са акумулацијом у ваздуху оксида азота, фотоактивираних оксиданата и неких различитих угљоводоника. Фотокемијски загађивачи појављују се у подручјима савелика количина издувних гасова и јак интензитет сунчевог зрачења. Овај тип загађивача концентрише се у ниским атмосферским слојевима.

Извори загађења:

 • индустријско предузеће
 • ТПП
 • Системи грејања и постројења и постројења за сагоревање смећа
 • транспорт

Прорачун и његове карактеристике

Методологија за израчунавање емисија загађивача у атмосферу је генерално стандардна, али може имати варијације у зависности од специфичних услова. Главни услов за методологију за израчунавање емисија у атмосферу може се назвати чињеницом да укупна концентрација сваког загађивача не може бити већа од утврђене максималне МПЦ.

Формула за израчунавање у овом случају подразумева да из вредности максималне концентрације загађивача одузимамо вредност концентрације у позадини. Резултат би требао бити испод МПЦ. Ако се посматра, онда се загађивач налази у прихватљивој количини.

Основна формула је конструирана за израчунавање концентрација емисија из појединачних извора. Као најновији у уму компаније за цеви. Референтна вредност се назива максимална вредност која одређује површинску концентрацију предузећа. Потребно је одредити Цм - максималну концентрацију полутаната на тлу у испуштању смјесе из цијеви. Измерена у мг /м3.

Формуле за различите температуре

За различите изворе температуре дате су различите формуле. За топле изворе, приказан је на следећи начин:

Цм = А * М * Ф* м * н *? /Х2 * 3 вВ1 *? Т

Ако говоримо о изворима чија је емисијска температура практично једнака температури ваздуха, формула заузима нешто другачији облик:

Цм = А * М * Ф * н *? * К /Х4 /3

Следвасата ознака е назначена в формули:

 1. М - маса смеше, која се емитује у атмосферу за свако јединично време у г /с.
 2. В1 - укупна потрошња смеше која се емитује по пресеку цеви, која се мери у м3 /с и израчунава се по формули.
 3. Д - пречник уста извора у метрима.
 4. В0 је просјечна брзина којом плинови тече из извора емисије.
 5. А је климатски коефицијент, који зависи од температуре стратификације атмосфере и одређује се у зависности од региона.
 6. Ф - коефицијент, који узима у обзир брзину таложења нечистоћа у атмосфери.
 7. м и н-коефицијенти који узимају у обзир пораст бакље испод цеви, одређују вредности за бројне пројектне параметре.

Следећа важна формула је да се одреди растојање Ксм од извора до координате максималне концентрације. Формула се разликује у зависности од типа извора. За топле изворе они имају следећи облик:

Ксм = Х * д * (5-Ф) /4

Још један важан параметар, чије је израчунавање потребно - је ПДВ. Инсталира се појединачно за сваки извор загађења. Она узима у обзир укупно загађење града и могуће изгледе. То вам омогућава да спречите или смањите негативан утицај на атмосферу.

В този случај, ДДВ, коато се измерава в г /с, зависи от обработка и сезона.Ово вам омогућава да поставите максималне дозвољене концентрације.Они се разликују у зависности од компаније за коју се извршавају прорачуни, као и од самих цеви. Водите рачуна о концентрацијама у позадини, извршавајући израчун.

У целини, није тешко израчунати максимално загађење, међутим, то није питање тачности или тачности која има више помоћних карактеристика и почетних услова. Њима се најчешће говори

 • висина димњака
 • уста уста
 • запремина испуштене смеше
 • време предузећа
 • бруто емисије одређеног загађивача и његове МПЦ '
 • укупна температура мешавине гас-ваздух и најтоплији месец у региону

У овом случају, специфични параметри се могу разликовати у зависности од тачно постављених термина израчунавања. Истовремено, методологија за израчунавање емисија из возила стандарда зависи од цурења и узима у обзир норме пројеката.

Утицај загађивача у атмосфери на људско здравље

Атмосферски загађивачи у већину људи улазе у људско тело кроз бронхопулмонални систем. Неке од ових супстанци се апсорбују у крвоток, неке се излучују без апсорпције, неке "заглављене" у плућном систему.

Чишћење и таложење отровних супстанци у систему бронхија и плућа

Честице које улазе у носну шупљину, где нема епителног епитела, излучују се при кихању и гњечењу. Ако су честице слабо растворљиве и таложе се у задњим деловима носне шупљине, оне долазе до грла са слузом, затим угастроинтестиналног тракта. У случају када честице хемикалија имају добар афинитет за слуз и лако се растварају у њему - лакше се продиру у крвоток.

Честице које се населе у бронхима, уз помоћ епитела који трепери, уздижу се заједно са слузом. Око половине честица се излучује из бронхопулмонарног система у периоду од 30 до 300 минута. Слуз се избацује из усне дупље током кашљања или гутања, заједно са честицама хемикалија које се налазе у њој.

Честице величине мање од 1 микрометар остају у респираторном тракту у стању суспензије, све до тренутка када нису подвргнуте алвеоларној апсорпцији. Карактеристике аерогематичног баријера и његове дебљине одређују степен апсорпције свих супстанци, укључујући и токсичне. Механизми за уклањање честица из бронхиола и алвеола су следећи:

 • Честице које ударају у површину алвеола током издисаја се примењују на епителни слој бронха који трепери;
 • Макрофагална фагоцитоза честица у алвеолама;
 • Честице се одлажу лимфним системом. Такође се назива и плућни едем плућа.

Међутим, честице су слабо уклоњене из алвеоларног простора. Што је мања растворљивост загађивача у слузи, то је мања стопа њиховог повлачења. Растворљиви загађивачи се уклањају апсорпцијом у крвотоку. У бронхопулмонарном систему, честице токсиканата могу се чувати неограничено дуго, док постоје макрофаги који их апсорбују.

Снажно повећање отровног садржајахемикалије у атмосфери могу довести до тровања различитог степена озбиљности. Токсиканти од непотпуног сагоревања угља изазивају акутно тровање. У случају фотокемијских реакција, најчешћи нежељени ефекти су упалне болести ока, ВДП инфекције у акутној фази, бронхитис и алергијске реакције у разним манифестацијама.

Интеракција са атмосферским токсичним средствима, као и са другима у околини за људско здравље је опасна.