Профили за суву градњу

Европско тржиште сухозида се може разликовати од два главна произвођача: њемачке компаније Кнауф и индустријске групе БПБ, која укључује британску компанију Гипроц и аустријску компанију Ригипс. Њихови производи одређују постојеће "стандарде" овог сектора грађевинског материјала. Укључујући, који би требао бити профил за сухозидом, величине и врсте који су представљени на руском тржишту.

Који су профили за дривалл

"Суви" грађевински радови и декорација се ретко користе без механичког причвршћивања на оквир од плоча, лимова или шинских материјала. Гипсана плоча у том погледу није изузетак - за њу је потребна и носећа конструкција која ће осигурати поуздану монтажу.

Постоје само два типа материјала који испуњавају овај услов: дрвена шипка и танки метални профил за причвршћивање сувог зида. Међутим, због специфичности самог ГЦЛ-а, преферира се друга опција. И ево зашто:

 • Сваки тип металног профила има стандардну геометрију, јасне паралеле између ребара и равнина, и стабилне димензије попречног пресека. И у дрвеној шипки могу бити значајна одступања у геометрији и величини раскрснице
 • Гипсана плоча има идеално равну површину, тако да оквир мора одговарати самом материјалу. Стандардне величине профила гипсаних плоча најбоље се постижу фиксирањем нивоа у свим равнинама
 • Најизложеније место конструкција са лепљеним панелом ГКЛ - спојеви појединачних лимова. Дрво је "живи" материјал, посебно осјетљив на промјеневлажност (довољно да се подсјети на потребу за компензацијским размацима између дрвених подова и зида). У гријаним подручјима, влажност љети и зими је значајно другачија, димензије шипке ће се промијенити, што ће довести до пукотина у завршној обради зида или преграде. Димензије галванизованог профила за суву градњу се не мењају са осцилацијама влажности

Главни типови профила су метални канал, чије полице дају крутост и носећа својства оквира, а зид служи као површина за монтажу (до површина које окружују, саме ГКЛ, уметнутих елемената).

Материјал за израду делова оквира

Сви носећи елементи су израђени од хладно ваљаног поцинкованог челика. Његова дебљина (а тиме и дебљина профила за суву градњу) је 0,4-0,6 мм.

Пажња! Даље у чланку наведене су све димензије дебљине, ширине и висине у милиметрима.

Изузетак је профил за суву градњу са повећаном дебљином метала. Користи се за ојачавање отвора врата и изградњу преграда са посебним условима рада. Кнауф тврди да има дебљину од 2,0, али сличне узорке можете наћи са зидом од 1,5.

Производња вођица и носача се такође врши помоћу хладно ваљаног метала, али бројни други могу додати ову операцију:

 • Формирање додатних ребара крутости
 • Уметање на зид рупа за причвршћивање на површине које окружују
 • Уметните грубу површину ради лакшег коришћењапричвршћивање

Компанија Гипроц производи профил "Ултра" са посебном валовитом површином, што олакшава извођење монтажних радова, од претходног постављања стоичких елемената и завршетка завртњима.

Класификација

У области примене могу се разликовати следеће врсте металних профила за суву градњу:

 • За покривање авиона: стропове, зидове, нише, ступове, кутије. Служи се као решетка, инсталација се врши уз помоћ посебног носача на саме равни. Карактеристична разлика је смањена висина полица како би се смањио губитак корисне запремине
 • .
 • За конструкцију преграда
 • Помоћни елементи који се користе за ојачавање шупљина, лукова, ојачања углова

Типови профила за гипсане плоче: наношење и означавање

Свака носива конструкција се састоји од водилица и стоичких елемената.

Метални водичи за суву градњу

Стропне водилице за суву градњу су означене сљедећим ознакама:

 • Кнауф - УД Хеигхт 27, ширина 28 извана и 27 унутра. Правој плочи се додаје сличност са словом "У"
 • Гипроц - ППС 27/28. У овом стропном профилу за сухозид, друге величине и изглед. Ширина зида са унутрашње и спољне стране је иста као и Кнауф - 27 и 28. Регали профила Гипрок Ултра имају различите висине: са стране авиона - 28, са стране ГКР - 33

У Кнауфовом именику, УД стропне водилице су једна дуга - 3,0 м, плус "посебна дужина" (то јест, под наруџбом).

Димензије водилица за зидне профиле за гипсане плоче имају ширу линију:

 • Кнауфови производи су означени УВ. Три најчешће пронађене опције на тржишту су ширине - 50, 75 и 100. Али још увијек постоје величине 125 и 150. Постоје додатна ребра за учвршћивање на полеђини, која додају сличност словом "В". Висина полице - 40
 • Гипроц производи су означени ПН. Пет варијанти ширине профила за суву градњу - 42, 50, 66, 75, 100. Висина профила полице Гипрок Ултра - 37.

Два стандардна стандарда за дужину овог металног профила за суву градњу су 2 и 4 метра, али у овом случају, у Кнауфовом каталогу, за сваку ширину постоји "посебна дужина".

Крути метални профили за гипсане плоче - величине

Све компаније имају своју линију стоецхни профила за сухозидом, величине које допуштају дословно да их ставите у водиче:

 • У плафону - у висинским полицама
 • У зиду - на ширини зида

Димензије профила за гипсане плоче за зид и плафон:

 • Кнауф - ЦД Висина 27, ширина 60. Има додатна ребра за крутост. Закривљена страна обавља две функције - служи као још једна ивица крутости и омогућава причвршћивање на плафон специјалном анкерском стезаљком на подесивом потиску са петљом. Кроз ове ивице секције је слично слову "Ц"
 • Гипроц - ПП 60/27. Висина и ширина су исте као и Кнауф. Додатна крутост. Такође је закривљена са стране.

Крути типови профила за гипсане плоче за преграде:

  Кнауф - ЦВ. Висина 50. ПетШирина опције: 50, 75, 100, 125 и 150
 • Гипроц - УСБ. Висина полица се разликују. С једне стране - 40, с друге стране - 38. пет опција ширине - 42, 50, 66, 75 и 100. У делу истог типа као у Кнауф - ребара на унутрашњи зид и савијеним браника (али другачије висине).

Компанија Кнауф зид рацк профили за гипсане плоче имају димензије дужине -. 1.19, 2.6, 3.1 и 4.0 М, али постоји предлог "специфичан дужина".

ЦВ профили имају широк опсег дужине величинама - од 2,6 м до 6,0 м, плус "посебну дужину."

Енханцед врсте профила за гипсане плоче и њихова сврха

Ојачање дебљина профил је означена као УА. Компанија производи Кнауф или произвођаче са онима производа са истим димензионални број.

Фиве Опције ширине - 50, 75, 100, 125 и 150. дебљина металне - 2 Рост полице - 40.

Иако се садашњи ознака слова «У» (као у водичу), овај профил сталак за дриуалл изградње, који се користи

 • За изградњу високих зидова и лукова
 • Да би се унапредили пролазе
 • Када направите "тежак" са гипсане структуре у којој високи могућности носиви у оквиру

Дужина појачан корисник има исти број димензија као код обичног - од 2.6 м до 6.0 м (плус могућност да по поруџбини).

Ојачање рацк профил има додатних хигх МВ ребра дуж леђа. Дебљина метала - 0,6, висина полице - 50, ширина леђа - 75 и 100. дужина -. Од 2,6 м до 4,5 м

профила лучни за сухозидом

Ово је посебан тип који се користи при дизајнирању отвора лука и приликом прављења кривих равнина у вишеслојним плафонима.

И у овом случају не постоји јединство конструктивних одлука.

У Кнауфу је направљен на основу стропног носача ЦД 60. У процесу хладног ваљања формирају се два типа савијања:

 • Екстерна - додатна ознака "конвекс", минимални радијус - 1000 мм
 • Унутрашња - додатна ознака "конкавна", минимални радијус - 500 мм

Постоји такозвани "флексибилни профил" у облику правоугаоне цеви. Састоји се од два идентична Г-облика, међусобно повезана бравом за закључавање. У сваком делу пуковније постоје широки отвори који му омогућавају да се савија. Иако су носиве способности ослабљене отворима, оне су још увијек прилично високе у "затвореном" облику.

Најслабији тип је лук профил на бази ЦД 60 са угаоним прорезима полица и рупама у зиду на нивоу реза.

специјални профили

Да бисмо у потпуности разоткрили тему "који су водиљи профили за сухи зид", морамо споменути Кнауф Синус. Ово је флексибилна гума дужине 1,9 м, са полицом висине 40 и три стандардне ширине - 50, 75 и 100. Користи се за стварање "радосних" преграда.

Ту је и еластична гума која се причвршћује директно на дрвене стропове за "малу" плафонску облогу. Када се као подлога користи пригушна трака (са размаком од 1 мм између снопа), цијела висина подлоге ће бити 28 мм плус дебљина стропа ГКЛ. Висина полице - 27, ширина - 60 (безузимајући у обзир странице са рупама за монтажу), дужина - 4,0 м

Још је мања висина полице у У-профилу са везицом - 15.

Поред ових, у овом одељку Кнауф има и дефинисане профиле углова за суве зидове:

 • Од поцинкованог челика - 31к31к4
 • Алуминиум - 5х25х5
 • ПВЦ - 23к23
 • Керамика од поцинкованог челика - 23х13х5
 • Флексибилно - у ролама ширине 100 и 200

У истој секцији постоје два "упарена" метална профила за брзу монтажу потпорних конструкција за гипсане плоче димензија:

 • У-облика - 18к30к8
 • Л-облика - 30к13к8

Главни обим употребе - стартни и завршни елементи у конструкцијама са отвореним крајевима ГКЛ.

И даље постоје профили за сигнализацију од поцинкованог челика.

монтажни елементи

Овај одељак садржи пет наслова:

 • суспензије
 • \ т
 • Клипови
 • углови
 • конектори
 • јумпер

Висећи носачи и споне

У Кнауфовом директорију, постоји око 40 позиција носача овјеса.

Најчешће су директне вјешалице у двије величине (120 мм и 200 мм) и три врсте изведбе (на бетонским и дрвеним подовима, антивибрационе). Користи се не само за изравнавање плафона, већ и за зидне облоге.

Ту су и шарке за комбиновану и брзу монтажу, сидрене суспензије и вучу са петљом, опруге, суспензије за профил УА. И целокупна категорија елемената за нониус суспензије.

Клипови се могу посматрати као нека врста пинова за ЦД профил, али без регулације нивоа.

Углови и конектори

Ово су дваКатегорије монтажних елемената за спајање металних профила. Могу их повезати правим или произвољним углом, у једној или двије равни. Већина елемената у овим категоријама је за ЦД 60 и УА профиле.

јумпер

Овај монтажни елемент је израђен у облику перфорираног профила дужине 1,6 м и дизајниран је за дизајнирање стандардних отвора врата. Постоје три величине зидних величина које одговарају ширини профила УА и ЦВ: 50, 75 и 100.

Савети за избор

Главни савет - сви профили морају бити од једног произвођача. То се назива системски приступ. Користи се не само за суву градњу, већ и за "мокре" радове. Једноставан пример - завршни слој, који се састоји од прајмера, кита и малтера, ће дуго служити, ако се на нивоу развоја сувих смеша или готових складишта, узме у обзир њихова "компатибилност". За оквир, овај приступ није ништа мање важан. И у делу профила, као иу делу монтажних елемената.