Прочишћивач зрака за стан: критерији за одабир

У посљедње вријеме многи размишљају о квалитети хране. Правилна исхрана постаје култ. Али ваздух се ретко рефлектује у ваздуху. Још мање се подузимају мјере за побољшање ситуације. Необрађени ваздух садржи штетне нечистоће, бактерије и разне контаминанте. Прочишћивач зрака за стан с исправно одабраном снагом ће побољшати микроклиму у свакој просторији. А ако постоји такав уређај, зашто га не користити, чиме се повећава комфор и квалитет живота читаве породице. [/Вазхно]

Зашто вам је потребна виситителвоздуха за стан

Главни задаци чистача:

 • ефикасно чишћење ваздуха од накупљања прашине, константна употреба уређаја значајно смањује накупљање прашине;
 • уклањање неугодних мириса настаје приликом кувања или коришћења хемијских састава у домаћинству током жетве;
 • уклањање вунених животиња, цветних прстију;
 • неутрализација штетних микроорганизама, гриња и бактерија.

Редовно укључивање средства за чишћење ће помоћи да се зрак што више очисти. У овом случају, алергијске реакције и прехладе су сведене на минимум. Чиста микроклима је веома важна у домовима са малом децом или животињама. Главна ствар - то је право покупити уређај с потребним програмима и садржају.

Пречистачи ваздуха као средство за алергије

Алергија је практично епидемиолошка посљедњих година. Полен, цветање, животињска вуна, прашина, храна је мала листа алергијских манифестација. Неповјерење, кихање, кашљањепоплаве сузе преплавиле су многе људе неколико пута годишње.

Лијекови ће помоћи у ублажавању акутног стања. Међутим, потребно је предузети мјере које спречавају појаву неугодне болести. Пре свега, треба да дефинишете сам алерген. Као додатне мјере потребно је осигурати њихово становање. Чисти ваздух са минималним садржајем нечистоћа је једна од мера за спречавање алергијских манифестација.

Који ваздушни чистач ће помоћи да се носи са задатком? На шта треба да се фокусирам када купујем?

Врсте алергена у домаћинствима и препоруке за избор чистача

Алергени се разликују по величини. Приликом одабира прочистача зрака за алергије и астматичаре, треба обратити пажњу на систем филтрације.

Вуна кућних љубимаца

Један од највећих алергена (око 10 микрона). Она је видљива голим оком. Редовити филтер је погодан за чишћење. Високу ефикасност показују модели са функцијом прелиминарног чишћења са великом измјеном зрака. Због велике брзине пречишћавања ваздуха, вуна се таложи на филтерима.

Прочистачи ваздуха са системом за ублажавање могу добити двоструку корист. Омекшане честице се таложе на поду, чиме се смањује ризик од гутања у респираторном систему.

цветни полен

Полен је на другом месту међу алергенима. Величине честица од 0,3 до 10 МЦП. Може се визуализирати и без додатне опреме. Слични параметри имају перут, која се понекад налази иу кућним љубимцима. За чишћење ваздуха од таквих манифестација, погодни системи,које се, поред хидратације, надопуњују аеростатичким филтерима. Ефикасност чишћења је 95%.

Овакви пречистачи ваздуха се производе без потребе за заменом делова. Ионизација ваздуха повољно делује на имунитет и побољшава квалитет живота свих чланова породице.

прашина

Алерген на прашину има најмање димензије од 0,3 до 0,1 микрона. Практично је немогуће препознати га ненаоружаним погледом. Чак и на највеселијим местима после влажног чишћења налазе се микро честице које продиру у респираторни систем и смире се у плућима.

Средство за чишћење прашине за дом са ХЕПА филтерима помаже у чишћењу ваздуха до 99,9% алергена до 0,3 микрона и до 91% честица величине 0,1 микрона.

гриње

Тешко их је одредити. Да бисте побољшали ефекат чишћења, можете да изаберете систем са већом снагом од захтева за простором. Процеси ће бити много бржи и, сходно томе, продуктивнији.

Механички филтери су беспомоћни у борби против гриња. Напротив, то је за њих повољно окружење, у којем се активно репродукују. Озонизатори су једини уређај који ће максимално очистити ваздух од малог алергена.

Шта одабрати пречишћивач ваздуха, критике и препоруке

Узроци многих болести су контаминирани зрак. А ако на улици не можемо учинити ништа о томе, онда у кући у борби за угодну микроклиму добри асистенти ће бити системи са функцијом чишћења и влаге.

Прочистачи ваздуха се састоје од комплетафилтери који пролазе кроз које се постепено уклањају ваздушне масе. Уграђени вентилатор помаже у помицању протока. Најједноставнији дизајн се састоји од једног филтера, што је сложенији - до 5. Што је више филтера, ефикаснији је систем. Пожељно је да постоје филтери:

 • грубо чишћење;
 • ухватити мирисе;
 • фино пречишћавање.

Тканина са ситним мрежицама може послужити као филтер. Густа основна структура је слична ХЕПА филтеру. Заштита тканине делује као филтер за пјескарење.

За борбу против неугодних мириса користе се угљени филтри. Грануле угља се стављају у посебне касете. Да би се побољшао ниво чишћења, касете се импрегнирају формулацијама адсорпционих својстава.

Филтар за филтрирање је најважнији елемент модерног пречишћивача ваздуха. Она држи најмање елементе. ХЕПА филтери - Ефикасан систем финог пречишћавања.

 • Неки прочистачи ваздуха су допуњени електростатичким филтерима, а електростатичко поље привлачи контаминиране честице. Такав систем ради само у комбинацији са филтерима финог пречишћавања;
 • средства за чишћење могу бити допуњена фотокаталитичким филтерима, чији је принцип заснован на оксидацији и разградњи токсичних елемената;
 • Друга опција за чишћење - ултраљубичасте лампе. Додатно дезинфикују струје ваздуха кратким таласима.

Климатски комплекси

Ово је читав систем чишћења ваздушних маса. Они су допуњенимодови ионизације и овлаживања. У производним просторима филтери се користе за чишћење прашине од прашине, као прашине у индустријским комплексима.

Важно!Ионизациони и влажни системи не би требало да раде непрекидно.

Главне техничке карактеристике чистача ваздуха

Пре него што изаберете чистач ваздуха за ефикасне перформансе, потребно је одредити основне параметре.

 • продуктивност- максимална запремина ваздушне масе која пролази кроз систем 1 сат. За ефикасно чишћење неопходно је да се запремина попуни 2-3 пута. Израчунавање количине простора није тешко. Ако га помножите са 2-3, добићете потребну количину перформанси;
 • простор за чишћење- модели домаћинства могу да очисте до 90 квадратних метара. Да би се ефективно очистио читав стан, апарати би требали бити инсталирани у свакој просторији;
 • снага- ефикасност је директно пропорционална снази. Најквалитетнији рад ће бити у затвореним просторијама. Током рада, врата и прозори морају бити затворени;
 • бука.За угодан боравак у просторији са радним инструментом, изаберите чистач са најмање буке. Произвођачи у пасошу производа могу назначити ниво буке уз минималну брзину. Угодне вредности: у дневном светлу до 40 дБ, ноћ - до 30 дБ;
 • управљање. У производима са буџетским ценама управљање се приказује на панелу. То могу бити дугмад илипрекидачи Као додатни индикатор.

Скупљи уређаји допуњени су електронским контролама, у којима се могу програмирати одређени режими рада. На дисплеју се приказују главни параметри рада уређаја за чишћење.

Модерни системи могу имати даљинску контролу путем мобилне апликације.

Врсте средстава за чишћење и њихов принцип рада

Прочистачи ваздуха различитих произвођача могу варирати. Чишћење ваздуха у стану се одвија само по задатим параметрима. Стога је неопходно одредити која врста загађења ће морати да се бори са чистачем ваздуха. Поред тога, морате знати да ли је потребно додатно влажење и јонизација ваздуха. И већ под тим параметрима бирајте систем.

У сваком прочистачу, филтери су главни радни елементи. Разумејући принцип филтрацијског система, можете одабрати чистач који задовољава све захтјеве.

електростатички филтери

Такви филтери раде на принципу финог пречишћавања, ефикасно уклањајући загађиваче величине до 0.01 микрона. Ваздушне масе пролазе кроз посебну комору чистача, где напон ствара електростатичко поље. Рад се заснива на принципу поларитета. Контаминирани елементи добијају позитиван набој и привлаче се плочама с негативним набојем.

Главна предност таквог система је да нема потребе за промјеном контаминираних елемената. Потребно их је повремено испрати водом. Велики животни век, ефикасно чишћење и ниски трошкови чине пречишћиваче ваздухаса електростатичким филтерима веома популарним.

Ионизатори ваздуха за станове

Гасови се формирају због електричног набоја. Држе се загађених честица и напуне их. Унутар прочистача зрака ствара се јак електростатичко поље у којем се, на принципу поларитета, негативно набијени елементи привлаче позитивно набијеном електродом.

Важно!Када радите са ваздушним филтером са јонским филтерима, озон се не сме емитовати.

Ионски филтери не могу ефикасно очистити ваздух. Њихов принцип се заснива само на физичком ефекту јонизације токова.

ХЕПА филтери

Употреба таквих филтера се препоручује за јако загађена места, а материјал од фибергласа са порозном структуром може да извади и депонује честице величине до 0,3 микрона. Филтери могу да очисте проток ваздуха до 95%.

Модерни произвођачи производе филтере са ознаком ТРУЕ, степен пречишћавања уз употребу нових технологија се повећава на 99,97%.

Филтери су алтернативни или могу се прати. Ефикасан систем има само један недостатак - високу цену. Квалитет чишћења значајно побољшава микроклиму у просторији, што је веома важно за особе које пате од алергија и породице са малом децом.

фото катализатори

Њихов принцип се заснива на подели штетних елемената у безбедну хемијску координацију, а велики плус таквих филтера - нема негативног утицаја на особу у случају контаминације филтера.

Ултраљубичасто зрачењеразграђује и убија комплексне штетне контаминанте, микроорганизме и гасовите супстанце до 0.01 ИЕЦ. Ово је главна разлика од обичних филтера који једноставно задржавају и убрзавају загађење. Ефикасност фотокатализатора је 500 пута већа од конвенционалних система угља. Степен пречишћавања од загађених материја достиже 99,99% и елиминише мирисе до 85%.

Озонизери

Кућански апарати са додатном функцијом озонирања ефикасно уклањају мирисе, вирусе и микробе. Ниски трошкови заједно са високим степеном чишћења чине уређај прилично популарним.

Њихов принцип се заснива на додели озона под дејством високог напона. Гас улази у коморе чврстог стања, што се не може постићи обичним чишћењем. Структуре бактерија и вируса су оштећене, узрокујући смрт.

У гасовитом стању озон делује на принципу хемијске реакције, раздвајајући композиције на једноставна, безопасна једињења која не миришу. Озонизер је у стању да потпуно дезинфицира ваздух, што је веома важно током епидемиолошких манифестација прехладе.

Ово треба знати!Рад озонизатора може се обавити у одсуству људи и животиња.

царбон филтерс

Угљени филтери се односе на системе за фино пречишћавање. Упијају мирисе и штетне гасове. Наноси се у комбинацији са другим филтерима, пожељно грубо вистски. Мала структура може створити велики отпор зрака. Између веће структуре, ваздух пролазимного лакше.

Угљени филтери се препоручују да се замењују сваких шест месеци, иначе ће постати извор загађења.

Прање ваздуха (хидрофилтрација)

Ово је комбиновани систем са функцијом влажења и чишћења. Главна предност уређаја - високе перформансе и до 90% степена пречишћавања. Недостаци су велики рад и високи трошкови.

Прочишћавање настаје проласком ваздушних маса кроз водену баријеру. Хидрофилтрација може да садржи само честице веће од 1 микрона, мали елементи ће проћи кроз баријеру и вратити се у просторију. Стога такав систем није погодан за особе са алергијама.

Чистач се састоји од водене посуде, бубња са овлаживачима, вентилатора са лопатицама и посебних канала, који доводе и испоручују проток зрака. Спремник је напуњен водом до ознаке. Након што је вентилатор укључен, струје зрака се испуштају у бубањ, оне се влаже. Повећана тежина не дозвољава им да се крећу даље, залијепљени су за тијело, а затим се исперу водом у пладњу. Очишћени потоци излазе у собу.

Овлаживачи ваздуха - пречистачи ваздуха

Принцип овлаживача за стан се заснива на испаравању влаге. Они се могу допунити филтерима из материјала отпорног на влагу, на пример, вишеслојног папира импрегнираног антибактеријским композицијама. Вода за пиће долази из посебне посуде. Ваздушне масе покреће вентилатор кроз филтрацију,навлажите и вратите се у собу.

Да бисте побољшали ефикасност овлаживача, можете ставити близу грејних уређаја или на места са добром циркулацијом протока ваздуха.

 • ултразвучни уређајираздвајају влагу до најнижег стања водене магле. Засићење ваздуха при таквој влажности је максимално повећано.

Како би се спријечило стварање вапнене плоче, овлаживачи се допуњују деминерализованим касетама. Погодан за ове сврхе и погодна је дестилована вода. Такве технике ће помоћи да се спријечи стварање каменца на површинама;

 • парни овлаживачисе састоје од две електроде које су уроњене у воду и загревају је. Током кључања вода испарава. Ово су најмоћнији уређаји. Ефикасност влаге достиже 90%. Када се колонија загреје, бактерије гину, прочишћена пара улази у слободни простор. Једини недостатак таквих система је формирање ваге уз употребу тврде воде. Ово се може спречити коришћењем специјалних млазница које треба повремено очистити. Парни овлаживачи подижу температуру у затвореном простору.

Важно је! Користите парне системе на удаљености од деце и животиња да бисте избегли опекотине.

ТОП-6 прочистачи ваздуха за апартмане 2017-2018

Топ топ пречистачи ваздуха укључују познате произвођаче из различитих земаља. Купи прочистач зрака за стан може бити иотецхественного, а кинески произвођач, иако су мало инфериорни од свјетски познатих тржишних лидера.Имају низ несумњивих предности: ефикасан рад и ниске трошкове, што их чини веома траженим на тржишту.

Топ модели су опремљени и допуњени разним системима који раде у складу са различитим принципима.

Модел Даикин МЦ704АВМ

Ултра-љубичасти пречистач ваздуха од произвођача из Јапана. Главна сврха је ефикасно чишћење струјања ваздуха.

\ т \ т \ т \ т \ т
Карактеристике Вредности
Површина, м? 41
Снага, Ж 61
Продуктивност, м? /Година 420
Контрола чистоће ваздушне масе ис
филтери Претходно чишћење, фотокаталитички филтер
јонизација ис
регулација режима Постоји контрола брзине вентилатора, интензитет режима испаравања, сензор ваздушних маса ваздуха
инсталлатион На површини зида
управљање Даљинско управљање
Ниво буке, дБ до 47
Укупне димензије, мм 400 * 498 * 198
Тежина, кг -

Рад уређаја се заснива на ултраљубичастом зрачењу, под утицајем којег се разлаже штетни микроорганизми. Једини минус је недостатак контроле влажности. Као препоруку за идеалну микроклиму, препоручљиво је купити хидратантну крему.

Модель Борк АП РИХ 1960 БК

Чистији ваздух заједничке руско-кинеске производње.

Карактеристике \ т
Површина, м? 70
Снага, В 123
Продуктивност, м? /Година 600
Контрола чистоће ваздушне масе ис
филтери 7 нивоа пречишћавања, угаљ и фотокаталитички филтери, пречишћавање до 99.97%
ионизација ис
регулација режима аутоматиц
моунтинг На поду или на посебном постољу на удаљености од 50 цм од пода
манагемент 4 брзине
Ниво буке, дБ 38
Укупне димензије, мм 630 * 500 * 270
тег, кг 8.5

Једини недостатак је висока цена

Модел Схарп КЦ-А61Р В

Прочистач ваздуха јапанског произвођача у потпуности контролише параметре ваздуха међу њима.

\ т \ т \ т \ т \ т \ т \ т
Карактеристике вредност
Површина, м? 48
Снага, В 123
Продуктивност, м? /Година 396
Контрола чистоће ваздушне масе ис
филтери Филтери за претходно чишћење, ХЕПА и угљени филтер
ионизација ис
контрола режима Контрола брзине вентилатора, интензитета начина испаравања, контроле мириса, влажности, температурног режима
инсталлатион На спрату
управљање елецтрониц
Ниво буке, дБ 49
Укупне димензије, мм 416 * 643 * 295
Тежина, кг 11

За систем за овлаживање, уређај је допуњен са капацитетом од 4 литре за воду да обезбеди влагу при протоку од 730 мл на сат.

Додатне погодности чистача.

  \ т
 • режими за чишћење који штеде енергију;
 • инвертерска контрола;
 • додатна заштита од дјеце.

Модел Амаирцаре 1100

Канадски произвођач пречистача ваздуха додао је троструку стопу филтрације која пречишћава ваздух на 99,97%.

\ т \ т \ т \ т \ т \ т \ т
Карактеристике вредност
Површина, м? 35
Снага, В 30
Продуктивност, м? /Година 170
Контрола чистоће ваздушне масе но
филтери Филтери за претходно чишћење, ХЕПА и угљени филтер
ионизација но
регулација режима Контрола брзине вентилатора, интензитета начина испаравања
контрола
Укупне димензије, мм 216 * 317 * 216
Тежина, кг 2.72

Непрекидан рад уређаја за чишћење је могућ. Додатна функција је ароматизација ваздуха.

Модел "ЕХАВ 7510Д"

Шведски произвођач Елецтролук представио је високотехнолошки прочишћивач зрака за кућну употребу. Карактеристична особина је шипка од сребра, са којом се одвијадезинфекција бактерија. Принцип деловања је прање ваздушних маса.

\ т \ т \ т Силент
Карактеристике Вредности
Површина, м? 50
Снага, В 18
Продуктивност, м? /Година 150
филтери 2 нивоа пречишћавања
ионизација но
регулација регулације Контрола брзине вентилатора, интензитета начина испаравања
монтаж На поду
управљање сенсори
Ниво буке, дБ
Укупне димензије, мм 323 * 336 * 407
Тежина, кг 6

Капацитет резервоара од 7 литара, потрошња воде - до 0,5 литара на сат.

Модел Ксиаоми Ми Аир Пурифиер 2

Прочистач ваздуха Ксиаоми Ми Аир Пурифиер 2 допуњен је сензором за контролу температурног режима, квалитета и влажности ваздуха.

\ т \ т \ т \ т \ т \ т \ т
Карактеристике Вредности
Површина, м? 37
Снага, В 31
Продуктивност, м? /Година 310
Контрола чистоће ваздушне масе ис
филтери Филтери за претходно чишћење, ХЕПА и формалдехид
ионизација но
регулација режима Да ли је контрола брзине вентилатора, интензитет режима испаравања
монтажа На спрату
управљање Електронска, путем мобилне апликације
Ниво буке, дБ силент
Укупне димензије, мм 520 * 240
Тежина, кг 4.8

Где правилно инсталирати прочистач ваздуха у стану или кући

Одредите где би ваздушни филтер требало да се инсталира пре куповине. Да би рад био што ефикаснији, треба поштовати нека правила.

 • Ако произвођач не обезбеди постављање пода, инсталирајте систем на растојању од најмање 50 цм, а пожељно 1,0 м од нивоа пода;
 • Ако се инсталација врши на постољу, треба спријечити евентуално превртање средства за чишћење. Површина треба да буде што је могуће глаткија;
 • удаљеност до површине зида треба да буде најмање 10 цм, за овлаживач - 30 цм;
 • са додатним системом за влажење важно је знати гдје је упаравање усмјерено. Ваздушна магла не би требало да буде усмерена на намештај или одећу;
 • растојање до уређаја за грејање - не мање од 30 цм;
 • Прочистач ваздуха треба да буде инсталиран на располагању деци и животињама.

Запамти!Покренут систем се не може померити. Тек након одвајања могуће је поново инсталирати прочистач зрака.

Препоруке за куповину филтера ваздуха, оптималне цене

Сваки систем пречишћавања обавља своје функције. Пре него што купите чистач ваздуха за ваш дом, морате да одредите које нечистоће морате да се решите. Осим тога, морате бити спремни за додатне трошковеалтернативни филтери. И тек тада можете наставити са избором модела и произвођача.

Куповина производа на сајту произвођача или од званичних представника тржишних лидера, посебно путем онлине продавница, значајно ће смањити трошкове производа. Осим тога, познати произвођачи у правилу пружају повећане гаранцијске обавезе. Као бонус услуга може се понудити.

закључак

Произвођачи годишње надограђују своје системе за чишћење. Топ 10 пречистача ваздуха за дом су модел занимљивог дизајна и пуњења. Приликом избора бољег система за чишћење потребно је обратити пажњу на све описане параметре. Правилно одабран модел ће трајати дуго времена, дајући вашем омиљеном дому угодну и удобну микроклиму.

Као додатак, можете гледати видео.

Видео: Сет од најпопуларнијих модела са коментарима корисника