Проблем отпада: потрага за решењима и карактеристикама поља

Све бржи и бржи раст производње, а са њима и количина отпада. Проблем отпада, односно искоришћеност и обим њиховог третмана у овом тренутку, није само ствар еколошке будућности планете. Ова тема се бави многим сферама живота - економском, политичком и социјалном на глобалном нивоу. Потрага за новим начинима рјешавања се не зауставља, у готово свакој земљи, питање како се носити са кућним и индустријским отпадом добија све већу пажњу.

отпад

Сваке године у Русији се око 400 килограма кућног смећа шаље на смеће. Површине смећа могу расти, а данас су двоструко веће од Кримског полуострва.

Све ово је подељено на два типа:

  • Кућни отпад.
  • Индустријски отпад.

Кућни отпад је све оно што свакодневно бацамо у контејнере: амбалажу, папир, пластичне боце, стакло, текстил, смеће за храну. То укључује грађевински отпад.

Индустријски отпад садржи неколико категорија. То су медицински отпад, пољопривредни и све врсте индустријског отпада, укључујући радиоактивни отпад.

На законодавном нивоу, све смеће се обично дијели на класе опасности. Овим приступом, трансфер отпада на одлагање врши се од стране релевантних организација специјализованих за одређене врсте отпада. То вам омогућава да одаберете најоптималније приступе њиховој обради и складиштењу.

Главни проблем коришћења

Још увијек уНаша земља је најраширенији начин коришћења (посебно у градовима) је одлагање депонија. У суштини, такав приступ само погоршава ситуацију. Депонија постаје извор инфекција, угодно окружење за штеточине.

Распадање смећа доводи до стварања отровног филтрата који засићује земљу, пада у воду и атмосферу.Спаљивање на депонији смећа у атмосферу испушта више од стотину врста токсичних супстанци.

Не мање штетна метода - спаљивање. Спаљивање отпада на отвореним површинама иу посебним пећима. Такав начин уништавања је потпуно непрофитабилан и са економске тачке гледишта. Обезбеђен је утицај на животну средину, најразличитије компоненте смећа током сагоревања дају огроман издув у атмосферу.

Изгарање генерише велику количину топлотне енергије, која се може користити у практичне сврхе, а посебно у области индустријске и кућне топлотне енергије, а коришћење топлотне енергије за сагоревање може се обезбедити само ако је предузеће опремљено одговарајућим системом за чишћење.

У развијеним земљама страних земаља користе се технологије крчења, које омогућавају добијање десетака штетних елемената. Још већи ефекат је прелиминарно сортирање. Нажалост, још немамо такве технологије.

потешкоћа

Проблем управљања отпадом је вишеструк. Постоје бројни фактори који донекле ометају брзо рјешавање овог питања.

финансирање

Нажалост, јасно је да је увођење система за прикупљање квалитета,транспорт и рециклажа захтевају велике трошкове. Ако говоримо о смећу за домаћинство, плаћање за његово уклањање и коришћење се плаћа из комуналних рачуна. Али ова количина није довољна да се потпуно одлаже смеће.

Која врста средстава додјељује држава, али она још увијек нису довољна. На пример, принцип сортирања смећа, као што се дешава у Европи, још увек није коришћен. Ми само у неким градовима и регионима инсталирамо посебне контејнере за пластичне боце, стаклене и алуминијумске лименке.

Предузећима за прераду отпада потребна је и подршка коју не добијају. Опсег коришћења отпада недостаје у финансирању на индустријском нивоу.

Култура

Још један проблем који погоршава проблем одлагања отпада је недостатак културе смећа. Светска колекција отпада је препозната као неопходност. Већ неколико година на Западу људи су научили како да рукују отпадним отпадом. Сортирање почиње од прве фазе - у кућама.

За нас је и даље уобичајено чувати уобичајено складиштење пакета боца, папира, тканина и отпада од хране у општим контејнерима. Наравно, широко распрострањена инсталација појединачних резервоара за све врсте отпада ће бити озбиљан подстицај, али школовање навике сортирања смећа и даље припада.

Економија

Јасно је да је прерада отпада из племенитих мотива - утопија. Зато се ова сфера развија тако споро.Многе компаније за рециклирањепластика, отпадни папир или стакло, суочени са проблемима продаје добијених рециклираних материјала.

На Западу је развој секундарног тржишта сировина олакшан одређеним механизмима државног утицаја. У неким земљама, у складу са законодавством у индустрији, неопходно је користити одређени проценат материјала који се могу рециклирати, тако да пренос отпада за коришћење и прераду постаје обавезан. За предузећа која се окрећу употреби секундарних сировина у производњи, одређен је број привилегија и користи.

Развити държавите членки рециклират до 70% смети. Истовремено у Русији, индекс једва достиже 5%.

Начини решења

Наравно, неће бити могуће да се особа потпуно ослободи смећа. Међутим, значајно смањење обима и добијање неких користи од рециклирања отпада може бити.

Данас постоје два најбоља начина за рјешавање проблема, који дјеломично рјешавају проблем:

  • Полигони.
  • Прерада одређених врста отпада.

депоније

Депонија има своје недостатке. За њих је потребно издвојити прилично велике територије. Трајање њихове службе у сваком случају ближи се и долази вријеме за рекламацију. Овај процес је прилично скуп и дуготрајан. Поред тога, чак и добро дизајнирани полигон не искључује ризик од загађења животне средине.

Али постоје и позитивне стране. Отпад који одлази на депоније МСВ-а је извор биогаса. У процесу разлагања смећа које се складишти на депонији, ослобађа се метан. Ако је у редуДа би се формулисао гасни систем, могуће је успоставити прилично профитабилан извор горива.

Хитност овог питања се повећала, проблем енергетске кризе је већ акутан. Смеће се може складиштити на депонијама старим од 25 година и више - омогућава довољно дуго да се обезбеди гориво за одређене области или предузећа. Тренутно биогас постројења раде широм свијета.

Друга могућност коју обезбјеђују депоније је производња компоста. За то се користе одређене врсте смећа које не садрже хемикалије и метале. Углавном, у процесу компостирања, хране и смећа, укључена је целулоза.Компост добивен као резултат је хранљиво гнојиво које се производи уз минималне губитке за околиш.

обрада

Модерна особа већ зна да се чак и тако сложени умјетни материјали као што је пластика могу рециклирати. У овом случају добија се квалитетна сировина која се користи у производњи.

Исто се може рећи и за отпадни метал, стакло и отпадни папир. Не може се тврдити да је рециклирање отпада идеална опција. У процесу стварања рециклираних материјала долази до формирања смећа, штетних емисија. Али, овај губитак је далеко мањи него резултат стандардне употребе депоније.

Рециклирање отпадака није само прилика, већ и потреба. Метали се односе на исцрпне ресурсе, њихов дефицит је већ акутан. Алуминијум, бакар и други обојени метали могу се користити у секундарној производњи, дозвољавајућисмањите количину смећа и уштедите ресурсе.

Употреба рециклираног старог папира помаже у смањењу величине резане грађе. Захваљујући активном друштвеном оглашавању сватко зна да је смањење шума данас права катастрофа.

Еколошки проблем смећа забрињава човечанство више од једне деценије. Неопходно је носити се са овим проблемом, или ће бити упитна здрава будућност будућих генерација. Развој технологија омогућава не само да се смањи количина отпада, већ и да се смеће користи као извор сировина и енергије. Главно питање је колико брзо смо свесни дубине проблема и направићемо праве потезе.