Прољетни третман уреје у башти

Како би ваш врт изгледао добро, грмље је лијепо, воћке су биле здраве и љети су давале добру жетву, требало би да се добро припреми за сезону. Једна од ових важних мера је да се прскају поред белине и обрезивања, а најефикасније средство за то је карбамид (уреа). Третирање дрвећа уреом у пролеће решава неколико проблема одједном.

карактеристика уреје

Уреа се односи на азотна ђубрива највеће концентрације - скоро 46%. Неки почетници вртлари га збуњују са салитом, која може бити опасна за лишће дрвећа. Карбамид се производи у облику гранулираних кристала белих и жутих нијанси, апсолутно нема неугодан мирис, растворљив у води без проблема (у врућем на 80 ° Ц процес је бржи) и добро је распоређен на третираним подручјима. Због своје хигроскопности, треба га чувати у херметички затвореним контејнерима. Баштованци вреднују уреу не само због високог садржаја азота у њој, већ и због високе стопе пробављивости биљака. Ово је посебно ефикасно у поступању са штетним инсектима када је сваки минут.

Уреа, када се наноси на земљиште, раствара се и претвара у угљен моноксид, који је нестабилно једињење, разлаже на ваздуху до амонијака и амонијака бикарбоната. Настали амонијум се постепено апсорбује у баштенским и вртним културама, након чега нема киселих или алкалних остатака.

Зашто прскати дрвеће и жбуње у пролеће

Почетак сезоне, тј. Период када се вртна дрвећа и грмље, буђење након зимске хладноће, почињу акумулирати снаге за формирање маса плода - управо то је вријеме када је потребно водити рачуна о њиховој заштити колико год је то могуће. Због тога је третман дрвећа у пролеће од штеточина и болести важна фаза у врту. У ствари, пролеће је опасан период. С једне стране, дрвету треба времена да се опорави након дужег боравка у екстремним условима тешке хладноће, с друге стране - различити штетници, као и буђење из хибернације, почињу активно јести, са задовољством бацајући се у једва растворљиве листове и цвијеће. Није изненађујуће да брига о дрвећу у прољеће укључује обавезно лијечење од штеточина, јер ако не интервенишете у процесу, не можете чекати жетву. Наравно, уништавање свих штетних инсеката у башти неће успети, иако такав задатак није постављен. Много је важније обесхрабрити непозване госте из врта, чинећи ваше дрвеће и грмље неатрактивним што је више могуће за такве штеточине, како у погледу исхране, тако иу смислу "живљења".

Још један важан аргумент у корист третмана штеточина и болести прољетног врта је тај да овај период искључује директан учинак пестицида на јајник и плод (једноставно зато што још нису формирани), стога је борба против штеточина у врту У пролеће се смањује ризик од даљег тровања таквим лековима као резултат конзумирања прерађеног воћа и бобичастог воћа. Дакле, главни задатак прскања вртаУ пролеће се формира у превенцији штеточина и болести које ће одржати вашу површину нетакнутом током читаве сезоне, укључујући и када употреба фунгицида и инсектицида негативно утиче на чистоћу животне средине.

Временски распоред урее за пролећну башту

У ком периоду је најефикаснији третман вртне масти? Јесењи третман такође мора да буде, али прскање врта уреом у пролеће - рано пролеће или касно - много ефикасније против паразита и патогених гљива.

Много је лакше руковати воћкама већ у прољеће него након боје. У мају, опрашивање урее неће моћи да удари горње гране биљака кроз дебеле младе листове и неће уништити жаришта инфекције на врху стабала. Резултат неће бити видљив. Ако се врт, у принципу, састоји од стабала која омогућују да се уреа пробије кроз младо лишће (на примјер, крушке и шљиве), затим подниесенсениие, па чак и годишња обрада ће такођер бити врло учинковита.

Распршивање ране пролеће баштом са уреом има за циљ и борбу против јаких пролећних мраза. Азот који садржи урее ће успорити метаболичке процесе дрвета неколико недеља и неће дозволити младим листовима и нежним цветовима да се унапред растопе. Дакле, мраз, који може проузроковати непоправљиву штету стаблима воћа, бит ће са стране. Посебно је корисна некретнина за вртове, који се састоје од раних сорти дрвећа попут брескве, шљиве или кајсије.

Припрематретман врта до уреје

\ т

За вријеме прољетних цвјетања препоруча се да се јабуке, шљиве и крушке биљака третирају уреом. Овакав догађај је веома ефикасан у спречавању оштећења баштенских гнезда, летака, лисних уши, капуљача и течности јабуке. Прије обраде потребно је правилно припремити биљке.

Непосредно пре третмана неопходно је извршити санитарну резидбу и уклонити све оболеле или оболеле области оспица, очистити их оштрицом или металном четком. Ова прелиминарна припрема ће бити у могућности да обезбеди у процесу прскања директан контакт раствора са погођеним подручјем или акумулацију инсеката.

За максимално ефикасно уништавање биљних паразита и болести, потребно је користити концентровани раствор. За припрему радне отопине ​​треба разриједити 0,5? 0,7 кг урее у 10 литара воде. Искусни вртлари препоручују пролећно прскање у првој деценији марта, као иу последњим данима месеца. Важно је запамтити да се други третман врши мање концентрисаним раствором, који ће заштитити лишће од опекотина.

Како се кува мешавина урее за третирање баште у пролеће

Раствор урее и бакар сулфата за третирање дрвећа припрема се на следећи начин:

  • у чистом 10-литарском проврту сипати 700 грама урее;
  • у канту сипати воду и мешати док се потпуно не отопи;
  • у посебној посуди разблажити 50 грама бакар сулфата у малој количини топле воде;
  • разблажени сумпор се сипа уКашику и помешај поново.

Посипајте дрвеће у пролеће уреом и бакарним сулфатом у изобиљу, намочите труп, гране и тло пробојног круга.

Готова мешавина се користи одмах. Пре почетка рада носите заштитну опрему - наочаре, респиратор и рукавице. Ови препарати се могу разблажити само у стакленим, дрвеним или пластичним посудама.

Прољетни третман урее са бакарним сулфатом врши се према свим правилима - то је гаранција да ће ваша башта бити много здравија и задовољити ће пријатељску жетву. Али не треба заборавити да је за добар резултат у врту потребан комплекс мјера. Различита ђубрива и заштита од болести и штеточина захтијевају стабла током цијеле године.

Карбамид је сада једно од најпопуларнијих ђубрива, што чини око 35% свих азотних ђубрива. Иако се уреа разликује по вишој цијени (због своје синтетичке природе), она је сигурна за биљке и дјелује учинковито на њих.