Пројектована и паркетна даска - у чему је разлика? 43 пхотос Који паркет "Америцан Валнут" се разликује од даске, како изабрати праву ствар за направити, која је разлика у подним облогама које је боље дати предност

Под је важан задатак који се може ријешити кориштењем различитих материјала. Данас су посебно популарни производи од природних производа који се разликују по сигурности и трајности. Купци све више воле паркетну даску, савршено се уклапају у сваки модерни стил просторије.

структурне карактеристике

Модерни произвођачи производе много лепих и квалитетних материјала за подове. Један од најпопуларнијих и најчешћих је премаз у облику паркета и инжењерске плоче.


Употреба таквих завршних материјала данас је веома тражена, јер су обје варијанте квалитетне и еколошки прихватљиве. Да би се разумело шта ове супстанце представљају, потребно је упознати се са њиховим структурним карактеристикама. Почнимо са познавањем анализе паркетне даске.

Сличан назив се појавио 40-их година прошлог века. Данас је производња паркета једна од најтраженијих на тржишту. Овај материјал се састоји од неколико главних слојева:

 • Стабилизирајући слој. Налази се испод и основа је одбора. Његова главна сврха је да створи линеарну структуру производа. Технички, ово су плоче мале дебљине и ширине, које су окомите на све остале слојеве.

Таква структура омогућава да се минимизира оптерећење и квалитативно уклони напон који постоји између сваког од нивоа.

 • Лопта са лежајем.За његову производњу користи се техничко дрво које има другачији смјер влакана. Дебљина овог слоја може варирати у распону од 6 до 9 мм.

Треба напоменути да је материјал отпоран и на уздужне и на савијање оптерећења.

 • Декоративни слој. За његову производњу коришћене су вредне врсте дрвета. Најпопуларнији су храст, јасен, јавор и вишња. Дебљина овог слоја не прелази 6 мм.

Да би се резу дао јединствен дизајн, може се додатно полирати, брахити или пушити;


 • Заштитни слој. То је боја или лак који не дозвољава да се декоративно дрво брзо колапсира под утицајем спољашњих фактора.

У ту сврху користе се различите супстанце, међу којима се могу разликовати полиуретански, алкидни лакови, неколико врста уља (ланено или шафраново) и восак.

На крајевима плоче носача, користећи млин, специјалне браве се режу у облику шиљака и жљебова. Облик ових делова може бити различит, што им омогућава да се поделе у 2 типа:

 • Кликните. Браве ове врсте су комплексне форме. Уз њихову помоћ можете добити врло квалитетне и чврсте спојне плоче. Инсталација сличних конструкција захтева осебујно уметање шиљака у жлеб под углом од 20-40 степени. При пристајању излазе везе са практично невидљивим пукотинама.

Разбијање ове везе је веома тешко, али је важно да је под потпуно раван.

 • Закључавање. Ове браве су најједноставније, иако се састоје и од шиљакаи гроове Али, да би се плоче међусобно причврстиле, једноставно их треба комбиновати и лагани ударац како би се међусобно возили.

Снага таквих веза је нешто нижа од претходног типа, тако да ове браве губе своју популарност и користе се рјеђе.

Техничка плоча је подна облога, која садржи шперплочу и фурнир вриједних врста дрва. Понекад се такви производи називају двослојни паркет.

Овај материјал се састоји од неколико слојева:

 • Табла за ношење. Како се овај елемент користи шперплоча, која се састоји од 6-8 слојева. За израду инжењерске плоче користе се само производи више класе, дебљине до 14 мм. На овом слоју се налази веза за утор. Главна брава је систем закључавања, који поједностављује повезивање платна.

Имајте на уму да се полагање инжењерске плоче врши само на специјалним адхезивним супстанцама.

 • Декоративни слој. Овај елемент долази од декоративног фурнира, чија дебљина може досећи 6,5 мм.

Посебност овог слоја је да је направљен само од чврстих сорти дрвета (храст или јасен). Користе се различите технике и приступи за декорирање (на пример, обукенинг).

 • Заштитни слој. Врх плоче је прекривен разним лаковима, уљима или восковима. То вам омогућава да ограничите облагање влаге и минимизирате физичко оштећење површине.

Велике разлике

Инжењерска плоча и паркет су врло слични материјали, али између њих постојикардинална разлика. Постоји неколико разлика између инжењерских и паркетних плоча:

 • Димензије. Дебљина инжењерске плоче је нешто већа од паркета, што омогућава бољу перцепцију оптерећења.

Што се тиче ширине, производња паркета има ограничену вриједност за овај параметар. То је због технологије производње паркета.

 • Способност рестаурације. Обе ове супстанце су технички подвргнуте секундарном полирању. Али инжењерска плоча се може вратити на 7 пута, док у аналогном паркету она није већа од 4;
  Карактеристика инжењерске плоче је да може боље да издржи влагу, тако да може бити затворена у купаоницама. Али овде је важно да је горњи слој направљен од дрвета које може издржати високу влажност. Паркет се разликује по томе што се још горе погоршава температурне флуктуације, па га треба инсталирати само у релативно топлим и сувим просторијама;


 • Паркет не подноси високе температуре, тако да се не препоручује да га се користи заједно са топлим подовима, али његов аналогни шперплоча савршено одговара таквим условима;

 • Период рада паркетне плоче је два пута мањи од његовог иверице. Инжењерске конструкције могу се користити до 40 година, док ће паркет трајати само 20 година;
 • Дизајн паркета и инжењерске плоче је различит у многим стиловима. Поређење ових карактеристика је довољно тешко. Овдје можете пронаћи текстуру дрва вриједну и ријеткоПостоје стијене (амерички орах или махагониј). Међутим, треба напоменути да се паркетна плоча састоји од неколико трака различите дебљине,

 • Инжењерски елементи израђени су у једном смјеру (интегрални лист дрвета);

 • Уградња паркетне даске може се изводити само уз помоћ плутајућег приступа. Ако употребљавате различите адхезивне композиције, оне се могу облачити у дрво, што резултира стратификацијом структуре материјала.

 • Инжењерска плоча је свестранија, јер се њено полагање може извести и на љепилу и једноставно на једнакој површини;


 • Инжењерска плоча се може инсталирати без техничког размака између површине и зида. За аналогни паркет је обавезан, јер омогућава дрвету да се квалитативно прошири променом температуре и влажности;
 • паркетна плоча може бити смјештена само када је монтирана у вожњи. Производња инжењерског типа пролази практично на било који начин. Данас су јела и палуба посебно популарни;

 • Инжењерска плоча се много боље чува од топлоте него од аналогног, тако да овај материјал не захтева додатни изолациони слој, као што су сорте паркета.

Шта тражите?

Под овог типа има јединствене карактеристике које омогућавају да се разни задаци решавају веома квалитетно.

Иако се структура плоча разликује, они ипак имају неколико сличности:

  \ т
 • Инжењеринг и паркетсастоји се од неколико слојева. Даје им својства овог производа.

У случају злоупотребе, обје супстанце се могу стратификовати, изгубити своју структуру.

 • Једини тип везе за закључавање. Врста спојног жлеба зависи само од произвођача бетонске плоче. Омогућава вам да изаберете материјал у складу са вашим жељама и захтевима. Раније, инжењерске плоче нису имале браве, па се њихова инсталација изводила само уз помоћ љепила;

 • Разноврсност слагања. Обе плоче се могу монтирати на плутајући или глутински начин;
 • Материјали не испуштају штетне материје у околину. То је због чињенице да комуницирају само са еколошки чистим композицијама. Стога се такви производи могу слагати чак иу дјечјим собама, не бојећи се здравља дјетета;


 • Горњи слој не изгара, не губећи декоративна својства, али дрво се може загрејати, задржавајући топлину у себи, неко вријеме.

Према томе, плоче овог типа не могу бити прекривене тепихима да би се искључило ходање по хладном поду.

 • Способност рестаурације. Инжењерске и паркетне плоче могу се полирати посебним механизмима.

То омогућава враћање декоративних својстава горњег слоја, чинећи производе готово новим.

Шта је боље изабрати?

Подови који су прекривени су веома слични, јер се састоје од природног дрвета, које им дајејединствени дизајн.Приликом куповине овог производа требало би размотрити неколико препорука:

 • Ако желите чврсти и издржљиви премаз, дајте предност инжењерској плочи. Савршено опажа оптерећење и није тако захтјевно према вањским увјетима рада;

 • Када се инсталација обавља самостално, онда је оптимално рјешење само паркетна даска. То се може учинити релативно брзо, чак и без одређеног искуства. За формирање квалитетног пода од инжењерске управе потребно је ангажовати стручњаке, што ће довести до додатних финансијских трошкова;
 • Дизајн спола такође зависи од материјала. Јединствена цртежа је инжењерска табла. Али да бисте их добили, требали бисте правилно ставити материјал на под.Паркет је класика која опонаша дрво и даје соби топлину и удобност. Све више се користи у модерном дизајну, где је потребно створити практичност; • купују материјале које производе само угледни произвођачи доброг угледа. То ће вас спасити од куповине производа ниског квалитета.

Што се тиче вриједности, ова вриједност је практично иста. Пре свега, све зависи од произвођача, броја слојева на табли и квалитета материјала. При куповини обратите пажњу на ове карактеристике, дајући предност производима познатих брендова и произвођача. Такође је важно размотрити повратне информације корисника које ће то омогућитипокупити производе који ће дуго трајати без губитка својих својстава.


Паркет и инжењерске плоче су слични материјали који имају много разлика. Али ова разлика се може изједначити ако је прикладно прилагођена за уградњу и рад површина, тако да избор производа зависи само од купца, као и његових укусних преференција и финансијских могућности.

У следећем видеу можете размотрити главне карактеристике паркетне даске.