Природно светло и његове норме

Типови природног осветљења зграда

Системи природног осветљења су идеална опција за готово сваку зграду или објекат. Заиста, за разлику од вештачког светла, природно не светлуца, пружа комплетну пропуштену светлост, удобну за очи и наравно, потпуно је слободна.

Да, и опћенито, угодан, загријавајући зрак свјетлости увијек испуњава собу посебном атмосфером. Стога не чуди што су људи од давнина покушавали да обезбеде максимално природно светло у својим зградама.

Типови природног светла

Током свог развоја, човечанство је дошло до многих начина да обезбеди своје домове сунчевом светлошћу. Али све ове начине можемо поделити на три начина.


Бочна расвета природна

 • Најчешће коришћено бочно осветљење је . У овом случају, светлост пролази кроз рупу у зиду и пада на особу са стране. Где је отишло име

Бочна расвјета је прилично једноставна за имплементацију и осигурава висококвалитетно освјетљење унутар куће. У исто време, у широким халама, када су зидови насупрот прозора далеко, сунчева светлост не улази увек у све углове просторије. Да бисте то урадили, повећајте висину прозорских отвора, али такав излаз није увек могућ.


Горње природно осветљење

 • За овакве премисе занимљивије је високо осветљење . У том случају, свјетло пада из рупа на крову и тече према особи одозго.

Ова врста осветљења је практично савршена. Уосталом, саМожете обезбедити правилно осветљење било ког угла куће.

Али, као што разумете, то је могуће само у једнокатном планирању. Да, и губитак топлоте у овом типу природне светлости је на реду веци. Уосталом, топли ваздух увек иде горе и има хладних прозора.


Комбиновано природно осветљење

 • Зато постоји природна комбинација осветљења.То вам омогућава да узмете најбоље од прве две врсте. На крају крајева, комбинација се назива осветљење, у којем светло на особи пада и одозго и одоздо.

Али, као што разумете, ова врста расвете је могуће само у једноспратној згради или на вишим спратовима вишекатних зграда. Али цена таквих прозорских система није неважан ограничавајући фактор за њихову примену.

Методе за правилно планирање природног осветљења

Али, познавајући врсте природног светла, нисмо се приближили откривању питања како организовати праву расвету код куће? Да бисмо одговорили на то, хајде да погледамо корак по корак у главним фазама планирања.

Норме природног осветљења зграда

Да би исправно испланирали просветљење, прво морамо одговорити на питање, а шта би требало бити? Одговор на ово питање даје нам СНиП 23 - 05-95, који поставља стандарде за КПО за индустријске, стамбене и јавне зграде.


КПО

 • КПО је фактор интензитета природне светлости. То је однос између нивоа природногосветљење у одређеној тачки у кући и осветљење из просторије.
 • Оптималност овог параметра израчунавају истраживачки институти и сумира се у табели, која је постала норма током пројектовања. Али да би користили ову табелу, морамо знати нашу географску ширину.


Лагане климатске зоне

 • Из лекција из БЦ и географије морате запамтити да је на југу интензитет соларног тока већи. Стога је цијела територија наше земље подијељена у пет зона лаке климе, од којих свака има двије подврсте.
 • Знајући нашу зону лаке климе, коначно можемо идентификовати КПО који нам је потребан. За стамбене куће она се креће од 0,2 до 0,5. Штавише, на југу, КПО је мање.
 • Ово је опет због географије. На крају крајева, на југу, осветљење ван просторије је веће. А КПО је однос осветљења изван просторије и унутар њега. Сходно томе, да би се створио исти ниво осветљења за домове на југу и северу, потоњи ће морати да уложи више напора.

Тачка израчуна КПО

 • Да бисмо кренули даље, морамо да сазнамо и где је та тачка у кући за коју ћемо одредити ниво осветљености? Одговор на ово питање дат нам је стр.5.4 - 5.6 СНиП 23 - 05-95.
 • Према њима, у случају билатералне бочне расвјете стамбених простора, нормализована точка је средиште просторије. Код једностране бочне осветљености нормализована тачка је раван у метрима од зида супротног прозора. У другим просторијама, нормализована тачка је центарсоба

Обратите пажњу! За једнособне, двособне и трособне апартмане, овај прорачун је направљен за једну дневну собу. У четверособном стану, ова калкулација је направљена за двије собе.

КПО калкулационе тачке за различите системе осветљења

 • За горње и комбиновано осветљење, нормализована тачка је раван у метрима од најугроженијих зидова. Ова норма важи и за индустријске просторе.
 • Али све што смо горе навели упућује нас да се пријавимо за стамбене и јавне зграде. Са производњом све је мало компликованије. Чињеница је да је производња другачија. На једном, обрађујем метар обрадка, док други обрађују чипове.
 • На основу тога, сви типови рада подељени су у осам класа, у зависности од степена визуелног рада. Тамо где су производи за прераду мањи од 0,15 мм додељени првој групи, и где прецизност није била нарочито потребна, осми. И овде за индустријска предузећа КПО бира на основу категорије визуелног рада.

Избор прозорских система за зграду

Природно светло у нашој згради ће продријети кроз прозоре. Стога, знајући правила која нам је потребно да се придржавамо, можете ићи на избор прозора.

 • Први задатак је да одаберете прозорске системе. То јест, морамо одредити шта ћемо имати у свакој просторији. Да би се одговорило на ово питање потребно је узети у обзир архитектонску структуру зграде, њен географски положај, кориштене материјале, топлотну ефикасносткући и наравно не последњу улогу коју је одиграла цена.
 • Ако се одлучите за врхунско осветљење, можете користити тзв. Лаку аерацију или противавионска светла. Ово су специјалне конструкције, које често обезбеђују светлу вентилацију чак иу зградама.
 • Светла за аерацију у већини случајева имају правоугаони облик. То је због једноставности инсталације. У исто време, најуспешнији у смислу покривености се сматра троугластим обликом. Али за трокутасте фењере, практично не постоје поуздани системи за подизање прозора за вентилацију.
 • Светла за аерацију се обично инсталирају преко индустријских зграда са високим унутрашњим топлотним емисијама, или у зградама које се налазе у јужним географским ширинама као на видео снимцима. То је због великих топлотних губитака таквих прозорских система.


Правокутна светиљка за аерацију

Светла за правоугаону светлост се препоручују за употребу у ИИ-ИВ климатској зони. У том случају, ако се инсталација врши у подручјима јужно од 55 ° географске ширине, оријентацију фењера треба извршити јужно и сјеверно. Примена таквих светала треба да буде у зградама са вишком привидне топлоте изнад 23В /м2, и са нивоом визуелног рада ИВ-ВИИ нивоа.


Трапезоидна лампа за аерацију

Трапезоидни светлосно-аерациони лантерни намењени су за прву климатску зону. Користе се за објекте у којима обављају визуелне радове ИИ-ИВ класе и имају прекомерну топлоту изнад 23В /м2.


противавионска батерија

Препоручује се постављање противавионских светала у И-ИВ климатску зону. Истовремено, приликом постављања зграда јужно од 550 као материјала који преносе светлост, неопходно је користити распршивање или стакло за топлотно заптивање. Користи се за зграде са прекомерном топлотом мањом од 23В /м2 и за све класе визуелних радова. Важно је напоменути да лампе треба да буду равномерно распоређене по целој површини крова.


Антикно осветљење са грмљавином

Зракопловна лампа са рудником свјетлости може се примијенити на све климатске зоне. Обично се користи за зграде са климатизацијом и малим распоном температурних варијација (на примјер, може се потпуно опремити властитим рукама у стамбеним зградама), као и за подручја гдје се изводе радови ИИ-ВИ разреда. Пронашли смо широку примену у зградама са спуштеним плафонима.
 • Зракопловна свјетла су постала раширенија у производњи и стамбеној изградњи. То је због једноставности инсталације таквих система и прилично удобних трошкова. Губици топлоте у таквим прозорским системима нису толико велики да им омогућава да се успешно користе у северним географским ширинама.

Обратите пажњу! Да би се искључила вероватноћа добијања људске повреде, све хоризонталне и нагнуте површине вертикалног осветљења треба да имају посебне мреже. Они су неопходни да би се искључио пад фрагмената стакла.

 • Ако се одлучите за природно осветљење у просторијамаБочни тип, онда СНиП ИИ-4-79 препоручује давање предности стандардним прозорским системима. За такве системе, сви потребни прорачуни су већ направљени и постоје чак и препоруке. Ове препоруке се могу наћи у табели испод.


Прозорски системи за осветљење страна

\ т
 • За бочну природну расвету, важан аспект је засјењење прозорских система од сусједних зграда. Ово треба узети у обзир у прорачунима.


Угао удара сунчевих зрака са бочним освјетљењем

 • За зграде у којима је зид супротно од прозора на значајној удаљености, често се монтирају сустави вишеслојних прозора. Али истовремено треба имати на уму да висина једног слоја не би требала прелазити 7,2 метра.
 • Веома важан аспект при одабиру прозорских система је њихова исправна оријентација на стране свијета. Није тајна никоме да прозори окренути према југу дају много више светла. Ово би требало користити за максималну употребу у зградама изграђеним у сјеверним географским ширинама. Истовремено, за објекте у изградњи у јужним географским ширинама препоручује се да се прозори оријентишу према сјеверу и западу.

Оријентација сечења светла у свету

 • То ће омогућити не само рационалније кориштење свјетлосног дана, већ и смањити трошкове. Уосталом, за зграде у јужним географским ширинама, да би се ограничио блистави ефекат посебног уређаја за заштиту од сунца који се уграђује на сунцу, и са правилном оријентацијом прозора то се може избећи.

Комбинација нормиКПО и норме осветљења

Али правила КПО нису дизајнирана за сваки тип зграде. Понекад се може десити да је осветљење довољно према КПО нормама, али стандарди осветљења на радном месту нису испуњени.

Овај недостатак природног осветљења може се надокнадити стварањем комбинованог осветљења или повезати кроз критично спољашње осветљење.

  \ т
 • Критично спољашње осветљење назива се природно осветљење на отвореном простору једнако нормализованој вредности вештачког осветљења. Ова вредност вам омогућава да КПО унесете у складу са захтевима за вештачко осветљење.
 • У ту сврху користимо формулу Ен = 0,01еЕкр, где је Ен нормализована вредност осветљења, е је изабрани стандард за КПО, а Екр је критично спољашње осветљење.


На фотографијама КПО стандарда и услова за осветљење просторија

 • Али чак и овај метод не дозвољава увек да постигнемо потребне стандарде. Заиста, показатељи природног светла далеко од увек дозвољавају да се постигну нормализоване вредности осветљења радног места. Прије свега то се односи на зграде које се налазе у сјеверним географским ширинама, гдје је интензитет свјетлосног тока мањи, а топлински губици не допуштају инсталирање великог броја прозора.

Комбиновано осветљење собе

\ т
 • Посебно за проналажење златне средине постоји такозвани израчун смањених трошкова за природно светло. То нам омогућава да утврдимо шта је профитабилније за зграду да би се створио природан квалитет светлаили ограничено на комбинацију, а можда и потпуно вештачко осветљење.

заклучение

Простори без природног светла нису удобни као зграде са директним сунчевим зрацима. Стога, у присуству такве прилике, потребно је створити природно светло за све зграде и објекте.

Наравно, природна светлост је много обимнија и вишеструка, али главни аспекти природног осветљења зграда су у потпуности откривени, и надамо се да ће вам помоћи у избору правог осветљења за ваш дом или посао.