Припрема зидова за лијепљење тапета (45 фотографија): како припремити и што третирати зидове прије лијепљења, припремити строп прије лијепљења властитим рукама

Тапета - модеран завршни материјал, који вам омогућава да добијете лијепу и атрактивну површину зидова. Данас произвођачи производе много модификација таквих производа, који се разликују по дизајну и трајности темеља. Наношење тканине врши се уз помоћ специјалних лепкова који омогућавају јаку адхезију између материјала и површине. Али ово стање утиче и на квалитет зидова, на које су производи фиксирани. Зато је важно знати како припремити зид да би се залијепила тапета.


Који су проблеми?

Постављање тапета је један од најлакших начина да се промени дизајн просторије или стана као целине. Разноврсни материјали омогућују вам да креирате свестране интеријере прилагођене специфичним стиловима. Али да би се постигао сличан ефекат, потребно је обратити пажњу на стање зидова пре наношења слика. Зависи од тога колико дуго и квалитетне позадине ће се чувати на површини.


Обрада зидова прије наношења тапета је неопходна за рјешавање неколико основних проблема:

 • Неравне површине. Теоретски је могуће залијепити папирне крпе на зидне кривуље, али то вам неће омогућити да добијете жељени ефекат. Листови између плоча ће бити неравномерни, при чему ће се формирати флуфф или значајне пукотине. Стога, да бисте поставили тапете високе квалитете, потребно је направити прелиминарни поправак темеља.
 • Не из неког разлога. Зидови у многим становима су већ неколико пута прекривени гипсом, који се може ољуштити. То може довести до тога да позадина неће бити чврставезати се за површину и брзо нестати. Унутар таквих темеља могу се појавити мале шупљине, што доводи до стварања пропуха и других непријатних појава.


 • Гљива. Плијесан се често развија у влажном окружењу. Ако се појави на зиду, то значи да површина брзо упија воду и не пресушује. У таквим случајевима, обавезни третман зидова са специјалним супстанцама, као и додатно жбукање базе. У неким случајевима, како би се ријешио овог феномена, бит ће потребно уклонити горњи слој обраде зида, у којем се налазе узрочници спора.
 • Прљава база. Лепак за тапете је намењен само за обраду одређених врста материјала. Ако на површини зида буде масних, уљних мрља или боје, онда једноставно не можете поправити тканину. Након одређеног временског периода, супстанца се једноставно одваја и пада.

Неопходно је припремити површину, чак и ако ниједан од ових проблема није присутан. Али у исто време на зид утичу и специјалне композиције, које само побољшавају квалитет приањања између материјала и темеља.


неопходни алати

Завршни зидови пре наношења тапета је компликована процедура која захтева стрпљење и тачност. У овом случају, особа мора да користи много додатних грађевинских материјала које ставља на површину.

Да би се овај поступак поједноставио и убрзао, требало би га опремити с неколико основних алата:

 • Неколико врста лопатица. Они суомогућавају бољу завршну обраду површине приликом поравнавања или демонтаже старог премаза. У овом случају, биће вам потребни и метални и гумени алати различитих величина.
 • Грађевинска мешалица. Механизми омогућују брзо и квалитетно мијешање рјешења која ће се обрађивати зидовима.
 • Лична заштитна опрема. Ово треба да обухвати све од гумених рукавица, наочара до заштитних респиратора.


  Роллер. Користите га за наношење прајмера или других течних материја.
 • Коже различитих величина.
 • Ниво или нагиб. Ако је поравнање зидова завршено, онда треба да водите рачуна о присуству специјалних сигнала који олакшавају ову процедуру.

Ако је предвиђено да се уклони стари поклопац или да се очисте зидови, тада ће вам за такве потребе бити потребно:

 1. Конструкција сушила за косу. Користи се за загревање боје како би се лакше уклонила са површине.
 2. Бугарски са неколико типова млазница. Нанесите га на механичко уклањање боја или помоћно изравнавање површина. Током рада овог уређаја формира се много прашине, стога је важно заштитити не само намештај у просторијама, већ и респираторни систем људи.


смеша

Припрема зидова је сложена сложена процедура, која укључује употребу мноштва помоћних производа. Да би се решили такви проблеми, често је потребно да се набави неколико врста смеша:

 1. Гипс. Слични производи се користе за поравнавање зидова. ДанасПостоје многе врсте таквих супстанци које се разликују по структури и квалитету компоненти. Најпопуларније су смеше на бази гипса, које додају фину фракцију песка. Намењени су за завршно поравнавање зидова, али се не примењују ако се формирају дебели слојеви. Као примарни малтер користе се цементно-песковити материјали. Најчешће се могу наћи код почетне обраде зидова у новим зградама, гдје још нису покривене.
 2. Пример. Користите га директно пре крпања позадине. Ове супстанце су течне мешавине које не треба припремити, као у претходном случају. Састав ових раствора укључује много различитих компоненти које омогућавају повећање адхезије између површина, као и, ако је потребно, утичу на штетне микроорганизме. Због тога се врло често користе у борби против плијесни, које је физичко повлачење нереално.


Прајмери ​​се могу поделити у неколико главних типова:

 • Акрил. Мешавине су универзалне, јер уз њихову помоћ можете носити готово све врсте зидних материјала. Међу предностима производа може се идентификовати минимум мириса и брзо сушење.
 • Алкид. Овај тип мешавине је одличан за дрвене зидове, тако да је њихова употреба данас ограничена.
 • Минерал. Главне компоненте овог раствора су креч, гипс и цемент. Намењен за покривање површина од бетона и цигле. Неке врсте се суше дуго времена.
 • Прајмери ​​дубоке пенетрације. Главни фокус овог производаповећава се чврстоћа зидних параметара. Смеше могу продријети дубоко до 2 цм, што вам такођер омогућава да утичете на развој плијесни и гљивица чак и изнутра.
Многи прајмери ​​су направљени са додатком пигмента за бојење, што је важно за неке врсте тапета.

Фазе и редослед радова: шта треба узети у обзир?

Технологија припреме зидова прије лијепљења позадина зависи само од њиховог изворног стања и материјала који ће бити причвршћен за њих. Ова процедура се може поделити у неколико узастопних корака:

 • Општа обука. Ово може укључивати прелиминарно чишћење зидова од прљавштине или старих заштитних материјала. Овај процес може драматично да варира, у зависности од онога што је раније било на зиду. Ако је то обична стара позадина, онда је само морате уклонити. Припрема обојених површина сматра се сложенијом. Данас многи тврде да су такви зидови савршено погодни за лепљење. Потребно је само направити неколико ограда на боји на неколико места, што ће повећати адхезију између лепка и зида. Међутим, најбоље је да се боја потпуно уклони са површине. То можете урадити механички користећи бугарски и брусни диск, као и специјална хемијска течна средства.
 • Пред-прајмер. Импрегнација зида ће га деградирати и благо ојачати адхезију између преосталих компоненти. У ове сврхе су доступне различите врсте мјешавина које се могу купити у грађевинским радњама.

 • Оштрење. Овај процес је сложен итакође зависи од стања површине. Ако су зидови или стропови поравнати раније, њихова припрема за лијепљење подразумијева уклањање малих неправилности и полагање пукотина са китом. Минимални утицај је изложен и недавно ожбукан на авион, који је већ третиран и без употребе кита. Најчешћи случај је када се не поштује геометрија зидова у просторији. Стога су такве равни важне за правилно припремање за примјену материјала. Поступак почиње са поравнавањем углова, које треба строго усидрити под углом од 90 степени. То ће вам омогућити да добијете равне зглобове без пукотина и флуктуација. Након тога наставите да поравнате саме зидове. Да би се то урадило, наносе се танки слој малтера на местима где постоје значајне разлике.

Важно је створити глатки прелаз да би се добила потпуно равна површина. Ако су разлике значајне, онда ће поравнавање овог недостатка помоћи само новом завртњу на целој равни.

 • Уземљење. Третман са мљевеном смјесом се увијек проводи прије лијепљења практично свих врста тапета.


површински материјал

Позадине се данас могу лијепити не само унутар стамбених зграда, гдје су зидови од бетона или ожбукани. Слични материјали су погодни и за друге разлоге.

Зато је важно да се оне правилно припреме, у зависности од типа површине:

 • Бетонски зидови. Тапете се не лијепе за овај материјал, јер добро упија влагу, што ће утицати на рад плоча. Затостручњаци препоручују нужно руковање бетоном. Ова процедура почиње чишћењем површине финим брусним папиром. Након тога је важно уклонити сву прашину и покрити зид са прајмером. За припрему бетона, зид треба бити потпуно прекривен китом. Ово не само да ће поравнати раван, већ ће смањити апсорпцију влаге. Сличан алгоритам може се користити за зидове од опеке који захтијевају додатно жбукање.
 • Гипс картон. Зидови овог материјала су идеалан разлог за цртање тапета. Приликом припреме треба обратити пажњу на спојеве између плоча, гдје се формирају пукотине. Многи стручњаци препоручују покривање сухозида танким вијком који скрива све недостатке и чини их ненаметљивим након лијепљења. Важно је да се након овог поступка материјал базира на повећању адхезије.

 • Шперплоча, иверица и друге дрвене плоче. Ове супстанце као зидне површине су такође веома честе. Теоретски, тапете се могу фиксирати на њих без тренинга. Али такав приступ није увек оптималан, јер се дрво брзо набрекне и пропадне. Да би се побољшала адхезија, стручњаци препоручују да се у потпуности прекрију плоче или их додатно залијепе посебним папиром који ће дјеловати као средњи слој.
 • Глина. Зидови од глине нису тако чести, јер се овај материјал користи као грађевина само за љубитеље еколошки прихватљивих технологија. Ако су зидови глине прилично глатки, онда они не захтијевају додатнеобуку. Али то не искључује њихово утемељење, јер је овај корак неопходан за све врсте разлога.


Које позадине су лепљиве?

Тип тапета такође утиче на алгоритам припреме површине за њихово причвршћивање.

Важно је узети у обзир неке једноставне нијансе:

 1. Папир има малу дебљину, тако да ће и мале неправилности продирати кроз њих. Стога, зидови испод њих требају бити савршено равни.
 2. Третирање базе треба вршити само уз употребу арматурних мрежа. Ово се односи на оне делове куће у којима постоји опасност од пукотина које ће довести до пуцања материјала.
 3. Површина винилног тапета или материјала на флизелинској бази може имати мале неједнакости које скривају. Посебност ових врста је да не допуштају (само бамбус након бојења) ваздух унутар структуре зида. Ово, пак, може довести до развоја гљивица. Да би се то елиминисало, базу треба инфундирати посебним антисептицима.
 4. Течни тапети су одређени слој декоративне жбуке, што вам омогућава да сакријете значајне неједнакости. Ипак, још увијек се препоручује изравнавање зидова испод њих, јер ако их замијените другим врстама, то ће им омогућити да их брже и боље примјене.електрична енергија

Електрична мрежа се често налази директно на површини зидова или унутар њих. Ако имате кабл само прикован на врх, онда је пожељно да га ставите у посебне обрубе, који су мали канали.

Процес припреме зидова испод тапета такође укључује неколико операција са електричним апаратима:

  \ т
 1. Демонтажа спољних елемената. Пре наношења прајмера или кита, уклоните прекидач и утичнице. Истовремено је потребно пажљиво заштитити унутрашњост од продора прљавштине и страних материјала.
 2. У случају оштећења кабла. Скоро сва објављивања данас су скривена испод тапета, што не дозвољава да се поправак обави квалитативно и правовремено. Стога, ако имате прилично стару мрежу и не можете издржати оптерећења, промена тапета је прилика да се комплетна промена потпуно промени на нову. Ова операција није потребна и зависи само од стања електричне мреже.

Имајте на уму да све горе наведене операције треба да се обављају само када је струја искључена. Зависи од сигурности градитеља који ће припремити зидове.


Боја зидних облога

Посебност било које тапете је то што се састоје од неколико слојева. То, пак, може да утиче не само на снагу већ и на пренос основне боје. Данас, након постављања многих врста тапета преко њих, постоји тамна земља или различите врсте мрља. Ова карактеристика важи само за танке лимове као и за течне материјале. Да бисте га искључили, треба да их лепите на зидове светлих нијанси.

Пре него што омотате тапете, препоручује се да боју осветлите светлим бојама са вапном или посебним прајмерима. Сличан приступ је потребан за бетон и глинуповршине које се разликују у значајном контрасту.

Имајте на уму да ако користите дебелу позадину, мрље се не појављују преко њих. Они се могу видети само ако су тапете транспарентне структуре која вам омогућава да размотрите помрачење испод главног слоја зидног покривача.


Типс анд Трицкс

Припрема зидова за лепљење тапета - ово је прилично компликована процедура, која укључује много различитих операција.

Да би се добио квалитативни резултат, треба следити неколико једноставних препорука:

 1. Пожељно је да се зидови попуне са неколико слојева. Најбоље је започети ову процедуру одозго.
 2. При избору декоративних материјала потребно је обратити пажњу на површине за које су намијењене. Важно је да су они компатибилни са темељима, јер то зависи од трајности њихове услуге.
 3. Без обзира на тапете које се користе, зид треба да буде што више поравнат. То ће вам омогућити да их у будућности користите за рад са различитим материјалима. Након растављања старих плоча, само ће бити потребно очистити површину и извршити њену припрему. Разноврсност равних зидова је да се могу користити и за лијепљење и за бојење.
 4. База је покривена белим премазом само ако је потребно. Ако га потпуно поравнате, онда ће бити лаган и након наношења завршног кита.

Добри примери и опције

Унутрашња декорација зидова за лепљење тапета јеуниверзална могућност за решавање неколико проблема одједном:

 1. Сликање ће бити много лакше, што ће значајно уштедети време.
 2. Степенасти зидови вам омогућују да украсите просторију разним елементима који се раније нису могли инсталирати.

Обраду зидова је могуће обавити лијепо и властитим рукама, јер не захтијева посебно знање. Важно је само одабрати праве материјале који су прикладни за рјешавање одређених проблема.

Овај задатак је могуће поједноставити кориштењем плоча сухозида, које су погодне за изравнавање површина и захтијевају само минималну припрему прије жбукања.


Ево једног примера како зид изгледа савршено, који, уз помоћ сухозида, поравнатих и залијепљених сивих позадина. Упркос мрачним, на први поглед, нијансама, дизајн просторије изгледа одлично захваљујући правилно одабраном намештају и светлим акцентима - јастуцима.Још један оригинални дизајн, који је успео да прође кроз зид од гипсаних плоча и тапете. Све је направљено по мјери са деликатним укусом и одлично изгледа.

Монтажни зидови - ово је универзална могућност наношења готово свих завршних материјала.
Припремите зидове за тапетирање властитим рукама, погледајте видео.