Прикупљамо и монтирамо кутију врата властитим рукама

У већини случајева, врата су већ у склопљеном облику са вратима. Међутим, често можете наћи производ из различитих делова, посебно ако желите да направите дизајн испод необичног улаза. Сам процес монтаже и инсталирања оваквог уређаја је веома компликован, поготово ако не постоје ни минимална знања и вештине у столарској делатности.

садржај

 • Шта је потребно кутији за врата?
 • Материјал за израду кутије за врата
 • Сет алата за самосталну монтажу
 • Прелиминарна припремна фаза
 • Састављање и инсталирање кутија властитим рукама
 • Постављање механизма за закључавање са бравом
 • Постављање крила врата
 • Заптивне пукотине
 • Постављање декоративних завеса

Али за човјека нема ништа немогуће, и зато је способан да сакупи кутију врата властитим рукама. Наравно, потребно је много труда да би се направила права мјерења и руковање материјалом. Али ако пратите конзистентан алгоритам обављања посла, све се може обавити у кратком времену, уз уштеду времена и новца.

Зашто вам је потребно звоно на вратима?

Под кутијом вратаодноси се на посебан елементкоји се користи за отварање врата, који у својој суштини служи као носећа конструкција, на коју је обешена тканина. Она у свом облику понавља контуру врата, уоквирујући њен унутрашњи део. На њеним шаркама се држиОтворите или затворите крило врата. Без кутије за врата, једноставно неће бити могуће инсталирати сама врата.

Конструкција кутије се састоји од неколико главних елемената: бочних оквира, горње паприке и резова. Ако је потребно, комплет може бити допуњен узимањем узорака. Но, за пуну свијест о редослиједу извођења свих радова властитим рукама, потребно је размотрити све фазе од одабира одговарајућег материјала и завршити инсталацијом готове кутије на вратима. Али хајде да се вратимо на ред.

Материјал за израду кутије за врата

Ако је власник куће одлучио самостално саставити и инсталирати врата, онда је потребнопочети са одабиром квалитативног материјала . У том случају, избор се мора заснивати на параметрима тежине и величине платна, јер ће сав терет са њега ићи на оквир врата. У том случају, следећи материјали се сматрају популарним за монтажу кутије за врата:

 • дрво;
 • метални углови;
 • готови бочни зидови од МДФ-а.

Најпопуларнијадрвена кутија , која се лако може обавити независно. У исто време, избор одговарајућих шипки обично не ствара никакве посебне проблеме. На грађевинском тржишту постоје већ припремљени радни комади, из којих се властитим рукама може брзо изградити оквир за врата. Све што треба да урадите је да подесите потребне величине и повежете компоненте у један дизајн.

Дрво је чврст, практичан и, што је најважније, еколошки материјал. Довољно јелако руковање. У већини случајева бор се користи за монтажу оквира врата, али због своје компаративне мекоће нема високу чврстоћу. Зато је за улазна врата боље користити више сорти масивног дрвета, као што је храст.

Када се разматра МДФкао материјал за кутију врата, његова употреба је прикладна само у отворима између просторија са ниском влагом. Металне конструкције воде своје снаге, али захтевају да апарат за заваривање ради са њима, а изгледају споља не потпуно естетски.

Комплет алата за самосталну монтажу

Да би се добио квалитативни резултат важно јеприпремити алатпрема следећој листи:

 • дрвосјеча и шипка за резање детаља под правим углом;
 • електрични одвијач или сет одвијача;
 • длето за посекотине испод отвора за врата;
 • бушилица са функцијом кашике за причвршћивање кутије на зид;
 • грађевински чекић, водостај и једноставна оловка;
 • балон за монтажу пене, ексера, клинова и причвршћивача.

Прелиминарна припремна фаза

На платну врата са електричним резачем или длетом је изабран димњак за уградњу надстрешница. важно јеодржавати минималну удаљеностод крајњег горњег и доњег дијела мреже до петље која треба бити 200 мм.

Следећи корак је строго под углом од 45 степени, падине су одсечене. Затим се припремљени део наноси на крило врата, иОбележена су места за постављање шупа на вратима. Поново, уз помоћ длијета или његовог електричног надомјестка, израђује се дубина шарки.

У примљеним дубинамапостављене су одговарајуће половице петљи , које су помоћу вијака причвршћене помоћу одвијача. Али рупе су претходно направљене да би се спречило пуцање дрвета. Важно је да је пречник бушилице нешто мањи од дебљине вијка.

Састављање и инсталирање кутија властитим рукама

Сљедећа фаза самосталног рада је склапање кутије за врата која осигураваодређени низ акција .

 1. Крајеви горњег попречног пресека оквира врата, у складу са величином мреже, се секу под углом од 45 степени.
 2. Конструкција косина мора бити на унутрашњем ободу од 5 мм, више од главног трака.
 3. За причвршћивање елемената кутије врата у угловима дизајна, отварају се отвори.
 4. Дужина падина је такође краћа према величини врата платна, узимајући у обзир неопходне празнине. Технологија, размак између доње ивице тканине и површине пода треба да буде 10-15 мм.
 5. Плоче се формирају у облику слова "П" на још чистом поду и међусобно су повезане вијцима, кроз претходно израђене рупе.
 6. Кроз прорезе за монтирање зглобних механизама израђени су пробојни отвори за монтажу оквира врата на зид. С типлом је горњи дио конструкције фиксиран на вратима.
 7. Дизајн кутијеПоравнато је уз водостај и уз помоћ колаца је фиксирано у доњем дијелу.
 8. После фиксирања у формирани зазор између кутије и зида, унапредите клинове, а вијци су коначно затегнути.

Ако размислите о томе како да инсталирате кућиште у дрвеној згради, онда постоје њене нијансе. На првом месту, неопходно је обезбедитиуклоњиве шипкејастука са ручке, што вам омогућава да повећате ширину конструкције. Ово је првенствено због скупљања дрвета након изградње куће за 6 година.

Постављање механизма за закључавање са засуном

Причвршћивање ручке врата - позорница је веома важна, јер ће зависитиод практичности употребе вратаза своју директну намјену.

 1. Врата се подешавају хоризонтално и на удаљености од 100-120 цм од дна на супротној страни од шахтова, круном одговарајућег пречника се избуши рупа испод засуна.
 2. Засун је уметнут у удубљење и намотан око обода маркера. Затим се испод плоче направи резач или штанцање.
 3. Тијело засуна је уметнуто у удубљење тако да се налази у једној равнини са нивоом краја крила врата.
 4. На крилу врата испод ручки су направљене ознаке, након чега су избушене рупе.
 5. Засун се поставља на своје место и причвршћује завртњима са краја.

На крају, уз помоћ саморезних вијака , ручицеи украсне посебне плочице су фиксиране. Њихови затварачи су направљени од специјалних шестерокутних.

Монтажа платна за врата

У сљедећем коракутканина је објешена на шарке , причвршћена на кутију врата.

 1. Код отварања врата користите вијке за монтажу шарки. У исто време, тенде сакривају места везивања кутије на вратима.
 2. Након што је платно постављено на његово мјесто, оно не би требало, несвјесно отворити или затворити.
 3. У горњем делу кутије, клинови су зачепљени ради поуздане фиксације.
 4. Слиједећи корак је закључавање засуна. У ту сврху врата су покривена и мјесто је означено на нивоу пода. У кутији за врата, према ознаци, избушите рупе кроз пречник резе.
 5. У следећој фази, поправите другу половину кутије. Да би се то постигло, врата се затварају и једнака су цијелој дужини платна.
 6. На висини резе у размаку између кутије и рупе уметнут је клин од дрвета, који се причвршћује за зид завртањем кроз отвор за механизам за закључавање.

Закључно, кутија је сигурно причвршћенауз помоћ дрвених клинова , а шипка за затварање испод засуна је постављена на његово мјесто, чиме се скрива мјесто монтаже конструкције на зид.

Пукотине за пуњење пене

Сва празнинаје испуњена монтажном пјеномкако би се спријечило да пролази продиру у просторију кроз празнине између кутије и зида, а такођер и сигурније фиксирање структуре врата.

 1. Користећи лепљиву траку за боју да бисте спречили да се пена затвориличне траке
 2. Размак између кутије и рупе је навлажен водом и испуњен грађевинском пјеном.
 3. Након завршног очвршћавања пјенастог заптивача, он се одсече ножем, а трака се уклања заједно са остацима пене.

Монтажа декоративних завеса

Завршна фаза уградње кутије за врата је њена декоративна декорацијапомоћу плоче.

  \ т
 1. Кућиште је изведено под углом од 45 степени. У ту сврху користе се нож и стабљика.
 2. Прије причвршћивања кућишта на површину спојева, наноси се бртвило.
 3. Припремљени дијелови панела причвршћени су малим чавлима с обрубљеним шеширима.

Ако постоји минимални сет алата, потрошног материјала и главне жеље, сватко ће моћи да сакупи и инсталира кутију врата властитим рукама. У овом случају, сав посао ће трајатиу само неколико сати . Главна ствар је контрола инсталације кутије у складу са нивоом воде и нагибом конструкције.