Причвршћивање вијенца на сухозид

У овом чланку ће се размотрити питање "како поправити стропни вијенац на сухозиду". У зависности од материјала самог вијенца и фазе поправке, може бити неколико одговора.

Причвршћивање на лепак

Ова варијанта се користи када је потребно да се на суви зид стави полистирол или украсни поливинилхлоридни вијенац. У овом случају, технологија ће се састојати од следећих корака:

 1. Избор лепка. За фиксирање пластичног вијенца на стропу на сухозид, потребно је користити монтажни љепило "течни нокти" или љепило на бази акрила;
 2. Затим је потребно очистити и поткријепити површину бушотине ГКЛ на мјесту наводне монтаже вијенца;
 3. Љепило се наноси на вијенац, након чега се притишће уз зид или плафон. Када се лепак осуши, вијенац ће се држати довољно чврсто.

Треба напоменути да овај метод није погодан за вјешање тешких завеса, па сазнајте како да причврстите вијенац на плафон сухозида, ако не само да има украсну вриједност.

Причвршћивање на основу, ојачано гредом

На овај начин можете поуздано причврстити тешку завјесу и за строп и за зид сухозида. Да би се то урадило, потребно је унапред, пре монтаже ГКЛ, на предвиђеном месту причвршћивање завесе за причвршћивање дрвета од дрвета или, опционо, металног профила. Редослед акција:

 1. Прво се одређује локација будућег вијенца, као и оно што ће се причврстити за плафон или зид;
 2. На овом мјесту, до зида са сидрима, потребно је причврстити посебно обрађено дрво импрегнирано влагом дебљине не мање од 30 мм. Важно је да дебљина греде буде што је могуће ближа дебљини профила, након чега се смањује вјероватноћа отклона сухозида након фиксирања вијенца;
 3. Приликом малтерисања гипсаних плоча површине треба навести локацију греде;
 4. Затим се причвршћивање вијенца на плафон од сухозида врши дрвеним вијцима. Дужина вијака мора бити довољна да продре у дебљину сухозида и осигура фиксирање у материјалу греде.

Монтажа надстрешница са специјалним причвршћивачима

"Буттерфли" довел - метални вијак, пластична чаура. Приликом уградње у ГКЛ, буши се рупа на којој се уметне рукавац, а затим фиксира вијком за закључавање. Приликом увртања вијка, рукавац се отвара у облику два крила, изнутра притиснут на сухозид како би се завјеса причврстила. Подноси тежину - 10 кг.

Довел "Молли". Има сличан дизајн, али са доњом цртицом открива од 4 до 8 елемената. То омогућава равномерно распоређивање терета до 40-45 кг на великој површини како би се омогућио поуздани монтажу вијенца на премаз од гипсаних плоча.

Голуб "Древ". Празан метални или најлон штап, понекад са бушилицом. Зашрафљен у сухозиду, затим заврните рупу у празној рупи, шипку за увртање. Користећи ову направу, добро фиксирајте вијенацдо плафона сувог зида. Тежина је до 25 кг.

Пре употребе било ког посебног причвршћивача, запамтите да се они користе само за постављање светлосних завеса или ролетни. Ако се планира употреба тешких елемената, онда не би требало да ризикујете - пре или касније под њиховом тежином ГКЛ ће почети да се распада, што може да доведе до пада вијенца.

Стварање нише под стрехом

У прелиминарном планирању седишта за монтажу, постоји још један једноставан начин да се подигне скривене зидне завесе за завесе од сухозида. Неопходно је једноставно покупити оквир сувог зида тако да уз прозоре постоји ниша жељене ширине, гдје можете сакрити дизајн. Затим ће завјесе имати врло занимљив поглед кроз скривене копче.

Инсталација оквира је веома једноставна:

 1. Прво се примјењују ознаке на стропу и зиду. Стандардна ширина нише је 30 цм, а дубина је једнака дубини спуштеног плафона. Када означавате, морате узети у обзир да преблизу или, обратно, превелики скривени вијенци нису јако атрактивни;
 2. Челични профил у облику слова П причвршћује се на плафон помоћу сидара;
 3. У хоризонтални део овог профила, причврстите вертикалне делове који су причвршћени на зидове или на почетни профил;
 4. Доња плоча је причвршћена на вертикалне траке;
 5. Оквир нише је повезан са оквиром стропа. Неопходно је узети у обзир да ће се завјесе или ролетне привезати за хоризонталне шине, које ће бити причвршћене за зид, а затим одмах монтирати трачнице,у супротном, приступ зиду ће бити тежак, па чак и немогућ;
 6. Уз помоћ вијака са бушилицом, сухозид мора бити затегнут на носеће конструкције.

Када је наведен начин монтаже, можете инсталирати сам вијенац.

 1. У почетку се одређује дужина попречног пресека, стандардне величине не одговарају увек, тако да се могу променити резањем на месту уградње. Дужина се одређује, на основу израчуна, да ће са максималним раздвојеним завесама потпуно отворити прозор;
 2. на означеном вијенцу и бушеним рупама за монтажу, број и удаљеност, односно, оптерећења;
 3. На плафону је одређена средишња точка носача, на њу је причвршћен вијенац и може се фиксирати било којом од горе наведених метода. Ако је вијенац дуг, потребно је да причврстите центар;
 4. Затим је структура поравнана паралелно с отвором прозора, а вијенац се коначно причвршћује за плафон од сухозида.

Након што сте успјели везати вијенац на сухозид, можете објесити завјесе или ролете. Али да их још више гурамо и померамо, посебан показивач. Овакав рад знатно продужава животни век завесе.