Пријемник се не укључује - поправља напајање сателитског ТВ пријемника властитим рукама

Сателитска телевизија не заузима посљедње мјесто у области забаве. И промовише је - јефтинија цена за опрему и велика листа канала. Али сва радост може пасти на "не" ако сателитски телевизијски пријемник није укључен.

Све је добро, али постоји један лош тренутак. Кинески пријемници често пропадају. Главни разлог за квар на опреми је квар напајања. То се дешава због грмљавине, флуктуација напона и само лоших компоненти овог блока. За разлику од других, остали модули пријемника се скоро не сломе. Ради се о овом распрострањеном квару и разговору и учењу како да поправите пријемник напајања властитим рукама.

Овај чланак ће вам пружити једноставне и практичне начине за идентификацију неисправне компоненте у напајању тунера. Иако су методе једноставне, али њихова употреба у већини случајева омогућава вам да властитим рукама поправите напајање сателитског телевизијског пријемника.

Дакле, ако сте престали радити на моделима сателитских пријемника: Гионе, Цосмо Сат и слично, онда не журите да бринете, можда све није тако лоше. Покушајте сами пронаћи разлог без помоћи стручњака.

Шта може бити потребно? Мултиметар, звучник, лемилица и мало стрпљења.

Уклањамо поклопац уређаја и видимо посебан модул. Ово је пулсно напајање. Да бисте започели решавање проблема, уклоните га тако што ћете одврнути вијке и одвојити конектор на матичној плочи. Сада је такса пред нама.

Прво, топотребно је радити с плочом - визуално се утврђује: постоје ли оштећени (напухнути) кондензатори и други елементи круга. Често из тог разлога није укључен сателитски телевизијски пријемник.

Ако оштећење није видљиво, потребно је провјерити интегритет кабела и осигурача. Бацимо на крај петље осигурача, а на реакцију уређаја одређујемо њен интегритет.

Ако осигурач исправно ради, добро је. А ако не, онда не журите да га мењате, јер се може десити исто као и код првог. Најбоље је да поставите кертриџ са лампом на њено место. Снага лампе од 60 вати, напон 220 волти.

Сада, ако је у кругу, када се укључи, доћи ће до кратког споја, онда ће лампа једноставно упалити до пуне топлине, без изазивања било какве штете на кругу. Ако се, када се укључи, лампа не упали, узмите мултиметар и измерите напон на великом кондензатору од 47 μФ * 400 волти.

Мултиметар треба да буде подешен на "мерење константног напона". На контактима кондензатора током нормалног рада, напон би требао бити око 300 волти. Ако то није случај, онда називамо ланац, од осигурача до моста диоде. У случају присуства променљиве напона на улазу моста, све указује на квар диода, а то је такође један од честих кварова у које није укључен сателитски телевизијски пријемник. Да би се утврдило која диода је неисправна, један крај сваког би требао бити одбачен.

Затим, наизменично на свакој диоди позива, и мењајући крајеве седишта, одређујемо њихов интегритет. Радна диода морапроћи струју у једном правцу. Ако диода зазвони на два положаја на исти начин, то значи да је сломљена. Најчешћа грешка је пар диода. Стога, ако постоји могућност, боље је да све четири промијените одједном, јер након таквих кварова, чак и они који и даље раде, мијењају своје параметре. Као резултат, дјеломична замјена диода може се сматрати неисправном поправком јединице за напајање пријемника. То значи да је врло вероватно да ћете се у једном тренутку поново суочити са ситуацијом у којој је неопходно елиминисати овај квар, због чега сателитски телевизијски пријемник престаје да ради.

Диоде су замијењене, сада се поновно укључују и мјере константни напон на истом кондензатору. То би требало да буде, као што је већ поменуто, око 300 волти. Ако је то случај, онда је сљедећа фаза дијагностике мјерење измјеничног напона на једном од примарних намота трансформатора. Како то урадити можете видети на слици испод.

Уређај треба да прикаже око 150 волти, а напон треба да "плива", тј. Да се ​​промени. Ако се то не деси, онда ће чип вероватно пропасти. Можете заменити чип и поновити мерења поново.

Када уређај показује присуство пулсирајућег променљивог напона на примарном намоту, потребно је одмах измерити константни напон на излазу блока.

Да бисте то урадили, поставите мултиметар у режим "константног напона константе" и прикључите негативну (црну) сонду на други слот на конектору. Ово је општи (минус) контакт. Други крај апарата,Наизменично, меримо напон на отворима конектора.

Ако окренете утикач кроз уторе за себе, и измерите га са леве на десно, тада напони треба да буду следећи:

  • 24В
  • генерал
  • 12В
  • тотал
  • 3.3

Ако нема напона, урадите исту операцију са диодама секундарног круга као што је горе описано. Ако установите да је неисправан, замијените га. Обратите пажњу на већу диоду. Има ознаку СР-360 и слично. Често не успева. Замена може решити проблем када сателитски телевизијски пријемник није укључен. Поново меримо напоре на закључцима.

Ако овај метод није дао ништа, онда је највјероватније "прелетио" чип у примарни круг, који дјелује као генератор промјењивог напона високе фреквенције. Али, као што пракса показује, овакве ствари се ретко дешавају.

То је све што сам хтио рећи о поправку напајања сателитског ТВ пријемника. Успешна поправка.