Преуређење једнособног стана (59 фотографија): пројекат уређења једнособног студија у двособном стану, примјери и варијанте обраде стана малог простора

Често је могуће сусрести људе који су изузетно незадовољни распоредом свог дома и једноставно сањају о поновном изградњи стана тако да у потпуности одговара укусима и начину живота његових становника. Поред тога, често се дешава да промена у породичном статусу или саставу породице проузрокује потребу за поновним планирањем. По правилу, такве идеје настају управо од власника једнособних станова.

Свако ко размишља о реконструкцији треба прво да дубље проучи проблем, анализира кућу у којој се стан налази и да ли је могуће тамо планирати. И ако је могуће, шта тачно.врсте кућа

Руско грађевинско тржиште је прилично монотоно у питању врста стамбених зграда. Данас, најпопуларнији тип становања - станови у панел кућама. То је због чињенице да младе породице покушавају да дођу до сопственог становања и да узму у хипотеку свеже станове. Често у овом случају, породице више воле да учествују у изградњи акција, што вам омогућава да значајно смањите величину учешћа и месечну уплату.

Због тога су "Брезхневки" и "Сталинка" били на периферији круга интереса потенцијалних купаца. Међутим, статистика показује да прилично велики проценат становништва и даље живи у "Хрушчову". Тренутно грађевинско тржиште пролази кроз вал реновирања стамбених простора, јер промјена генерација унутар исте породице подразумијева промјене у унутрашњости.


просторни пројекти

Упознајмо се са пројектима различитихтипови станова:

 • студији су се први пут појавили у Русији средином КСКС века и одмах су добили велику тражњу од тзв. Креативне елите. Уметници, вајари и музичари, који су радо куповали широко и светло планирање, имали су у њима своје студије и радионице. У Стаљиновим високим зградама почело је заузимање последњег спрата посебно за станове овог типа.

Постоји велики простор и светлост за специјални студио.

Врло често такви станови имају неколико прозора. А ако планирање угла, ствара ефекат неке врсте акваријума, поплављеног светлосним потоцима; • стандардна једнособна "Хрушчов" је стан, који је комбинација собе од 30 м2, кухиње, купатила и ходника. Укупна површина таквог стана може бити 35-37 квадратних метара, и 40 квадрата. У новим високим зградама, све просторије су много веће и шире;


 • "Двушки" у 42 квадрата, такође, често су подвргнути поновном планирању, посебно у "Хрушчову". То је због чињенице да је облик просторија у таквим зградама веома неугодан за уређење ентеријера - дугуљасти правоугаоник, који је у овим собама, директно узрокује да се уради барем нека врста зонирања, иначе соба изгледа тужно.

опције обраде

Постоји неколико опција за обраду становања:

визуелна реконструкција

Обезбеђује искључиво кретање у простору намјештаја без поправкеради Као што искуство показује, понекад, да би се соба променила у препознавање или чак и постала 2 собе, довољно је ставити на одређено мјесто сталак или ормар, или купити екран.

Све промене у смислу визуелне реконструкције су пожељне да се изврше, наоружане препорукама дизајнера, или прелиминарним проучавањем основних закона о зонирању.

Понекад његова улога овде може да игра и унутрашње уређење просторије - тапете различитих боја помоћи ће да се створи ефекат фрагментираног простора и трансформације једнособног стана у двособни;Радикалнија опција

Ово је рушење преграда и зидова. У једнособним становима је могуће безбедно наставити са овим - по правилу, унутар таквих просторија нема носивих зидова, тако да овде можете у потпуности ставити у снагу ваше маште: разбити зидове и носити се са трансформацијом "једног дела у комад". А ако се унапред консултујете са специјалистом, можете ићи даље - претпостављам, пре спајања два стана у једну трособну или чак петокреветну собу.

Међутим, чак и уз такву пермисивност у поновном планирању, стручњаци препоручују да се не додирује купатило, иначе ће бити невероватно тешко прилагодити рад свих комуникација.

Поред тога, не треба заборавити да већу улогу у којој ће се одабрати врста поновне изградње играју они који живе у рециклираном стану. Тако, на пример, ако становник преферира да узме храну из куће, можете безбедно проширити простор одбијањем вечерезоне Али ако особа која живи у кући живи у стану, обавезни услов ће бити уклањање места за радни стол и, евентуално, неких ормара. Млађа генерација ће мирно гледати у опцију у облику трансформаторског кревета, док породица средовјечног пара може бити ужасна.


Узимајући у обзир психолошке карактеристике становника, дизајнери нуде низ занимљивих рјешења:

 • за усамљеног човека најоптималније планско решење је трансформација стандардног једнособног стана у студио. За то, све преграде унутар "јединице" су срушене, осим оних које одвајају купатило. Зонирање се не препоручује са ормарима или екраном, већ са употребом стаклених преграда које неће визуално сузити простор; • за љубитеље парова и младенаца боље је изабрати варијанту у којој је простор за спавање одвојен од остатка собе и има интимнију и угоднију атмосферу. Рјешење у овом случају може бити ово: кухиња је визуално проширена због чињенице да је стол монтиран у облику слова "н", окретањем, укључујући и наставак прозорске прагове. Кухиња и дневни боравак су спојени у један простор, ау спаваћој соби је предвиђен мали кутак са прозором; • и за брачне парове, прво можете размислити о могућностима поновног развоја вашег малог гнијезда прије него што потражите стамбени простор. Изгледа да овај задатак није изводљив. Али овде су могућеопције. На примјер, можете радикално преиспитати свој став према планирању и смјестити кухињу директно у центар стана. Тада се простор који се традиционално даје за кување може користити у друге сврхе. Такође, његова улога може одиграти изолацију балкона и претворити га у наставак просторије.


Како обавити поправке?

Не заборавите да је поновно планирање озбиљна ствар. Сходно томе, пре него што почне да се поправља, ако укључује ометање структуре просторија, потребно је извршити неке важне кораке уз одобрење његовог пројекта. И да би ваше идеје биле одобрене, не заборавите на следећа једноставна правила:

 • Ако се поправка треба обавити у "Хрушчову", запамтите да је у овим зградама забрањено пребацивање кухиње у дневни боравак. На пример, једна од горе наведених опција за реконструкцију није погодна за вас;
 • треба да проучите карактеристике подручја у којем живите. Правила неких области забрањују комбиновање кухиње са просторијама за становање;
 • забрањено је мијењање површине купаонице (ни у смјеру повећања због стамбеног простора, ни у смјеру смањења због кухиње);
 • забрањено је мијењање положаја плинских штандова и других комуникација;
 • није неопходно ни да се дотакне у процесу ре-планирања вентилационог система тамо где постоје гасни уређаји;
 • Није могуће пребацити батерију из животног простора на балкон;
 • сваку акцију која ће довести до повећањатежина која пада на носеће зидове је једнако незаконита;
 • Прије поновног развоја, побрините се да ваша кућа није укључена у број зграда чији се статус сматра хитним.
Поред тога, ако се, након реконструкције малог једнособног стана у двособној соби, један од просторија лиши прозора, треба размислити о правилима вентилације и дотока свјежег зрака. А да бисте визуелно трансформисали собу без прозора, можете користити ЛЕД траку која имитира прорез прозора или лепљење једног од зидова тапетом са пејзажом - тако да се простор прошири.


Занимљиве идеје за дизајн

Да не останемо лојални, нудимо вашој пажњи неколико занимљивих и нестандардних примера трансформације једнособног стана:

 • Зонирање намјештаја може се обавити не само употребом високог ормарића или регала - користити шанк за одвајање кухињског простора од подручја намијењеног за пријем гостију. Барски штанд неће визуелно "појести" мјесто, јер би неизбјежно дошло до кабинета, али ће се означити одређена граница између тих зона.

Иста функција може успјешно остварити и кутну софу. Довољно да се не стави дуж зидова, као што се обично ради, већ у средини просторије, тако да ће одређени део просторије бити "одсјечен" од главног. Осим тога, не заборавите да данас намјештај не производи само стандардне облике и величине.

Понекад чак и само закривљенрадна површина или кауч необичног облика може постати одличан начин да се подели простор; • Завјесе такођер могу одиграти своју улогу - поставити усадник на средини стропа и затворити када дођу гости у дио просторије, која има кревет или стол. И то могу бити и тешке и убедљиве завјесе, и неупадљиве бамбусове завјесе;
 • инсталација екрана - најкласичнији начин раздвајања простора. Не треба ни детаљно детаљно описати које су користи од ове опције. Точак одговарајуће величине и стила ће бити одличан нагласак у дизајну просторије. Преграда може бити тканина, али можда дрвена, на примјер, ажур с софистицираним монограмима. Запањујућа опција - стаклене преграде.

И увек постоји могућност да се екран учини неједнако транспарентним - то ће створити одређено кретање ваздуха и светлости;
 • може да се игра са нивоима: поставите нешто као подијум у простор за спавање или чак подигните кревет испод стропа тако што ћете поставити слој. То ће створити осећај да је стан на два нивоа и визуелно "подићи" плафон.

Међутим, власници стана у "Хрушчову" морат ће заборавити на ову опцију - реконструкција овог типа је могућа само ако висина стропа није мања од 3 метра.

У овом случају, можете једноставно ограничити куповину кревета на кат са софом на "првом спрату". Под са више нивоа сигурнопостаће таква да се памти као врхунац вашег стана, јер је то релативно риједак феномен за стандардне једнособне станове; • користи лођу као самосталну просторију или наставак главног стамбеног простора. Да бисте то урадили, можете (уз услов да је пројекат одобрен са правног становишта) уклонити дно зида. Ако се не добије дозвола, вреди размотрити лођу као наставак кухиње, уклањање прозора и врата и окретање отвора, на пример, у шанку.

То ће уштедети простор напуштањем трпезаријског стола;
  \ т
 • зонирање са сухозидом је један од најпогоднијих и најједноставнијих начина реконструкције простора. Прво, његово коришћење не захтева посебан договор, и друго, нема потребе да се троши превише на његову обраду, и треће, овај материјал је прилично пријатан у смислу даљих поправки чишћења - смеће остаје мало. Поред тога, суви зид има високу отпорност на пожар.

Али треба имати на уму да употреба као преграда сухозида не даје апсолутно никакву звучну изолацију. Такође, имајте на уму да зид овог материјала није издржљив, тако да неће бити могуће објесити тешку полицу или тешки панел.
Погледајте следећи видео за више опција за поновни развој.