Прегледајте топлотну изолацију за пећнице у кади, а не за заштиту пећнице у кади?

При загревању сауне пећ може угрозити сигурност зграда, здравље и живот људи. Температура у пећи достиже неколико стотина степени. Стога, најчешће термичка изолација за различите врсте пећи у кади - нужност. Само се то може спасити од негативних ефеката инфрацрвених зрака и врућег зрака. Заштитна решетка - гаранција која ће, у складу са другим аспектима безбедности, успети без пожара.

 • Да ли је увек потребна топлотна изолација?
 • Пробирање зидова у близини којих су инсталиране пећи
  • Поуздана облога са малим естетским ефектом
  • Декоративна заштитна облога
 • заштитне пећи
  • заштита од опеке
  • скенирање метала
 • закључак

Да ли је увек потребна топлотна изолација?

Потреба за заштитом није увек присутна. Пространа купатила омогућавају уградњу извора топлоте у складу са стандардима. Одређена удаљеност између пећи и зидова /одмора чини додатну заштиту непотребном. Али у малим породичним купатилима, придржавање правила чини идеју забране неприкладном - сваки комадић квадрата је овде важан.

Илустрације приказују препоручену удаљеност између измјењивача топлине и зидова купке. Из којег материјала није направљена, пећница се сматра сигурном, удаљеност до супротног зида није мања од 1 м, али су параметри "спремни" зачепљени, под условом да је створен термални екран.

Заштита зидова у близини пећи

Обично третирање зидова купатиладрвени Склон је горењу и карбонизацији. Као топлотно-изолациони омотачи користе различите материјале отпорне на топлоту.

Поуздана облога са малим естетским ефектом

Ако је естетика облоге у позадини, можете сачувати и користити комбинацију метала и гријача. Прво изолирајте зидове и поставите лим на врху. Као почетни слој можете применити:

 • минитеритне плоче - ватроотпорни панели, специјално дизајнирани за израду заштитних сита у саунама и купатилима;
 • Базалтни картон - држи топлину и штити од пожара, и даље игра улогу звучног изолатора;
 • базалтна вуна - материјал који се одликује високим степеном ватроотпорности и хигроскопности.

Алтернативно, можете користити азбестне листове. Али они нису еколошки - када се загреју, ослобађају супстанце опасне по здравље.

Следећи слој је метални лим. Боље је користити нерђајући челик. Алтернатива може бити поцинкована. Пожељно је да су листови глатки и сјајни. Зрцална површина рефлектује инфрацрвене зраке са зидова. Потоњи се враћају у парну собу, али су већ изгубили своју "крутост" и постали су знатно сигурнији за особу.

Пример таквог заштитног третмана:

 • проветравање вентилације - до 3 цм;
 • грејач - до 2 цм;
 • лим.

У овом случају, размак између изолованог зида и пећи - најмање 40 цм. Да би се обезбедила топлотна импеданција, грејач је монтиран са керамичким чаурама.

Препорука! Ако је растојање између извора топлоте и зида близу стандардног минимума, боље је изолацију направити двоструком. У овом случају, размак између слојева вуне, минерита или алтернативног материјала је сличан - до 3 цм

Декоративна заштитна облога

Употреба комбинације гријача и метала одговара функционалним потребама, али не и естетици. У скупој купељи, таква веза је неприхватљива. У овом случају, кукичани слој има улогу керамичких плочица отпорних на топлоту.

Погодно за керамичку обраду:

 • керамички гранит; Најјача и најјача опција; материјал се назива и вештачки камен - постоји много врста које могу имитирати дрво, камен, метал и друге;
 • клинкер; популарна опција пећи, коју карактерише велика густина и разноврсност нијанси;
 • теракота; сличан клинкеру, али мање издржљив; извршава се у мат и енамел формату;
 • плочице; керамика, која је у прошлости најчешће украшавала пећ богате власнике купатила; главна карактеристика плочице је облик кутије задњег дијела, због чега се формира висока топлинска снага;
 • талклорит; плоче стијена; карактеришу зелене и сиве нијансе.

Керамика отпорна на топлоту поставља се на лепило отпорно на топлину. Али овде без загревања не могу. Ако плоче директно окренуте према дрвеном зиду, оне ће примити чврсти "дио" топлине, и то пријетибарем, запаљење. Зато је керамика завршни слој под којим се монтира било који од већ познатих термичких материјала. Горе наведеним изолаторима могуће је додати ватростални сухозид и стаклено-мономерни лист. Обе опције су добро заштићене од негативних ефеката високих температура, а СМЛ се такође разликује по отпорности на влагу.

штитне пећи

Смернице за заштиту од топлотног зрачења могу бити приказане око или око екрана пећнице. Изолација је цигла и метал.

опека

Опека може бити заштићена као једна од страна пећи, а све три стране и са задње стране. У овом другом случају, они формирају, у суштини, кућиште од опеке.

Опека се поставља, посматрајући удаљеност између зидова пећнице. Препоручена удаљеност - 5-10 цм Приближна шема заштите:

 • отвор за вентилацију - 5-10 цм;
 • цигла - 6-12 цм (у зависности од формата зидања);
 • отвор за вентилацију - 5-10 цм;
 • пећница


Као екран, најчешће се користи шамотна цигла. Одликује се оптималним топлинским карактеристикама. Пожељно је ставити у пола руба (12 цм), али ако повећате интервале између зидова и пећи, допуштено је зидање четвртине цигле. Шамот се ставља на глинени (или цементно-глинени) раствор или на посебну мешавину глине отпорне на топлоту.

Конвексне рупе се формирају на дну екрана. Понекад то раде и на другим подручјима штите зидове. За регулисање циркулације ваздуха, отвори се праве са вратима.

Важно! Опека мора бити вертикално преклопљена у пећници, најмање 20-30 цм

металзаштита

Ово је најпопуларнија опција, коју карактерише доступност и брзо извршавање. У металу је неопходно да фабричке пећи нису прво опремљене термичком заштитом.

Најчешће, улога изолације у купатилима је од ливеног гвожђа или челичних лимова. Монтирају се око ватре, држе се на удаљености од 1-5 цм.Ако топлотна изолација фабричке пећи у кади није присутна, камин је опремљен са предњим или бочним лишћем. Врста екрана зависи од локације и дизајна пећи.

Ова заштита омогућава да се температура површине пећи смањи на 100 степени и ниже. Ово, заузврат, омогућава да се смањи нормативна удаљеност између извора топлоте и супротног зида за пола - до пола метра.

Не заборавите! Паулу је такође потребна заштита. Што је пећ већа, то би требао бити јачи темељ. А ако је под дрвен, његови термоизолатори су слични - користећи грејач и спољни слој (метал, цигла, цријеп)

закључак

Топлотна изолација у кади или сауни је неопходан услов за сигурност и удобност у просторијама. Нема додатне заштите у уређају ако постоји фабрички изолатор. Нема потребе за тим и када је пећ направљена од опеке - у овом случају је присутна и заштита.

Опција изолације зависи од параметара и локације пећи, као и од личних преференција и финансијских могућности. Лако је направити заштиту сопственим рукама - довољно за тоосновне вештине поседовања кућног алата.