Преглед сјеница с камином: њихове врсте, планирање и схеме за самоградњу

Скривање у љетним врућинама или кишним временима може бити у видиковцу, а ако је опремљен камином, онда можете доћи да се угрије у живу ватру, уживајући у удобности и топлини.

Таква камина сјеница има предности у било које доба дана и ноћи, јер ствара угодну атмосферу за опуштање и кухање укусних јела на отвореној ватри.

Могуће је изградити зграду властитим рукама ако имате вјештине и жеље за изградњом. Или можете контактирати професионалце који ће креирати потребан дизајн у складу са вашим скицама и жељама.

Прво, треба да одлучите о жељеном резултату, који видиковац и који камин вам је потребан? Да бисте то урадили, размотрите главне варијанте дизајна:

Пројектне опције за павиљон

Подручје одмора у подручју парцеле може се уредити на различите начине. Сорте арбора повезане са присуством зидова:

 • Ако у конструкцији постоје само полице са оградом, али без зидова, такви објекти су отвореног типа.
 • Дјеломично затворени тип сјенице укључује неколико затворених зидова.
 • Ако су сви зидови инсталирани, онда је видиковац затвореног типа.

У отвореним варијантама још увијек је потребно инсталирати један зид, који ће постати потпора за камин и штитити га од вјетра.

Приликом одабира врсте конструкције, пажљиво одмјерите све факторе повезане с вашим климатским увјетима.

У јужним регионима, често се отварају отворени павиљони, са честим ветровима или правилним падовимаизаберите делимично или потпуно затворене типове.

Користећи модерне материјале и технологије, заиста је могуће изградити видиковац са камином на властитим пројектима и јединствен дизајн.

Планирање видиковаца

За почетак, треба да изаберете најбоље место за видиковац. Локација би требала бити близу главне структуре, а треба узети у обзир и смјер превладавајућих вјетрова.

Важно је да дим из камина не падне у стамбени простор!

Најбоље место за разматрање отвореног места у близини великих стабала или малог рибњака.

Параметри видиковца

Затим морате одабрати величину структуре. Овај индикатор је директно повезан са бројем људи који стално живе или долазе.

Оквир сјенице је грађен према материјалним могућностима породице. Обично се прави од цигле, камена, пластике, дрвета или метала.

Искористивши се дрвене сјенице, добивате сигурно и удобно окружење које захтијева додатна улагања. Види Фотографија

Дрвени оквир видиковаца


Вањски дијелови могу бити украшени споредним колосијеком, а за прорачунску опцију одабрати третман од пластике или алуминија. Унутрашња површина је украшена каменом или дрвеном облогом.

Будући да је дрво брзо запаљив материјал, потребно је унапријед, приликом пројектовања сјенице, узети у обзир мјере заштите од пожара:

 • У дрвеном поду, потребно је заситити простор за бетонирање под камином.
 • Прије пећи је потребно прекрити радом лимазоне
 • Оптимална локација камина - у центру, јер је искључена могућност спаљивања зидова.

Приликом избора циглене сјенице, вриједи напоменути да ће изградња камина у њој бити много лакша него у дрвеној сјеници. За то ће бити потребни стандардни материјали, исти као и за зидање пећи.

Размишљајући о свим нијансама, можете израчунати количину потребног грађевинског материјала и наставити до подизања његове сјенице.

Изградња газебоса

 • Фондација. Изградња почиње од темеља. Боље је попунити га монолитом у исто време, ако ће под у будућности бити постављен од плочника. Или изградите појас, када планирате дрвени под у видиковцу.

Темељ треба ојачати помоћу БП мреже, јер ће висина изнад нивоа пода бити занемарива. Након изливања базе, може издржати око 7 дана за почетно хватање, тако да се може обавити даљњи рад.

 • Стубови и кровни оквири. Затим се врши монтажа оквирних стубова за припрему за уградњу крова. Стубови стубова могу бити израђени од армираног бетона, опеке, металних цијеви или профила, као и дрвених греда.
 • Полагање камина. Након постављања ових елемената можете ићи на изградњу камина. На готовој подлози, према одабраној схеми, поставите зидове камина. За зидање користите циглу натопљену водом, тако да не вуче влагу из раствора. Ватростални цигли поставили камин портал.

Приликом пројектовањаУзмите у обзир да је његова главна функција визуелна декорација и креирање стила, стога обратите пажњу на величину огњишта. Мора бити простран да би уживао у отвореној ватри.

Димњак и вентилациони систем. Сматра се да је камин комплетан ако је опремљен димњаком и компетентним вентилационим системом.

Приликом изградње таквих објеката, увијек водите рачуна о правилима заштите од пожара.

Изградња цигланог камина за видиковцу

Постоји много варијанти које се разликују по броју и модификацијама комплекса пећи. Оптимална локација - близу зида или у углу сјенице.

Како би се проширила функционалност камина, може се допунити сљедећим елементима:

 • са површином од ливеног гвожђа са додатном пећи;
 • са димом или пећницом;
 • погодна ниша за сушење и чување дрва за огрјев;
 • роштиљ.

Према начелима грађевинских радова, улични камин је сличан кући. Има исте димензије, зидну схему и декоративни дизајн.

Да би се смањила цијена камина, могуће је на врху направити метални испух, а умјесто металне цијеви монтирати метал.

Успјех зидања камина одређује изворни материјал. За њу користите обичну или шамотну циглу. Истовремено са подизањем камина, гради се и сусједни зид од цигле.

Ако желите, можете самостално направити зидање или пронаћи професионалног чаробњака.

Изградња зидова и кровова у видиковцу

Када се зидови заврше, они се узимају за инсталацијукров Један од најважнијих момената је правилан израчун угла нагиба крова. Најбољи кров је нагнут, јер даје мањи отпор када је вјетар оптерећен.

За облагање се користе плоче, лимови, плоче од шкриљевца или поликарбоната.

Важно! сви дрвени елементи морају бити третирани средствима против гљивица и ватром.

 • Сексуална покривеност у видиковцу. Када је кров завршен, под је почео. Најбоља опција је поплочавање, направљено од песка и различитих полимера. Има много решења у боји и дуг животни век.
 • Изградња зидова или рукохвата. Завршна фаза изградње је уградња зидова или ограда. Она користи било који материјал погодан за практичне и естетске сврхе. За зидове се обично користе зидови, блок куће или украсне дрвене решетке.

Инсталација расвете, електрификације и комуникација

Да би осветлили простор у видиковцу, користе се тачкасти елементи. За мали квадрат, постоје 2-3 лампе. Ако желите, можете означити путању која води до видиковца.

За електрификацију је потребно набавити висококвалитетно ожичење, пружајући поуздану хидроизолацију жица.

Присутност електричних утичница ће омогућити инсталацију електричних уређаја, додатне расвјете или звучне потпоре.

Ради ваше удобности, напојите цевовод водом за пиће и сакријте је у земљу. У овом случају, потребно је размислити о одводњавању канализацијеУмиваоник или кухињско рубље.

Стилски дизајн камина

Изглед одређује расположење и удобност у видиковцу. Камин може бити украшен фасадом или текстурираном циглом, као и каменом и каменом.

У затвореној сјеници је могуће уградити прозоре који штите од вјетра и кише и стварају илузију боравка на отвореном.

За украшавање видиковаца избегавајте употребу синтетичких и пластичних материјала, јер отворени пожар ствара висок степен опасности од пожара.

Препоручује се употреба ватроотпорних материјала који стварају пријатну атмосферу.

Коначно. Приликом изградње сјенице с камином властитим рукама вриједи рачунати и размотрити много ситних детаља. Трајање рада зависи од овладавања мајстора или његових асистената, с обзиром на сложеност пројекта.

Дизајн камина се може модификовати, допунити кухињским елементима или обрнуто, редуциран на ББК ББК.

Одабиром стила и облика камина, дати предност природним нијансама које су у складу са камином и околином у сјеници.