Преглед произвођача сухозида

Тешко је замислити савремене поправке без листова сухозида. Користи се за уградњу преграда, зидних облога и плафона, израду декоративних елемената, реконструкцију и изолацију. Плоче од гипс картона (ГКЛ) су поуздане и издржљиве, управо због све веће потражње за овим материјалом сваке године. Постоје различити типови сухозида који су погодни за одређени тип посла (на пример, приликом инсталације преграда не одговарају сухозиду за таванице, итд.). Сада тржиште представља велики асортиман овог производа од различитих произвођача. Али која је сува градња боље? Хајде да покушамо да одговоримо на ово питање у овом чланку.

О произвођачима и карактеристикама њиховог сувог зида

На модерном тржишту грађевинског материјала можете пронаћи велики број брендова ГКЛ. Произвођачи сухозида у Русији и земљама ЗНД-а теже да максимизирају свој производ, тако да задовољава све захтјеве купаца.

Тешко је одговорити на питање да ли квалитет материјала зависи од произвођача. Чак и материјал мало познате фирме можда није гори од квалитета водећих брендова. Али цена ће бити много нижа. Главна ствар - да се види да су слова била цела, без пукотина и других оштећења.

Размотримо детаљније главне произвођаче сухозида.

Кнауф

Најпопуларнија компанија која је тренутно на тржишту је немачка фирма Кнауф. Ако питате већину људи чији је произвођач сухозидом боље, онда ће овај заштитни знак споменути већину испитаника.

Компанија производи различите врстесуви зид у зависности од намјене:

 • За плафон. Дебљина 9,5 мм
 • За зидове - 12,5 мм
 • За закривљене конструкције - 6,5 мм

Стандардна величина листа је 2500 * 1200 мм, али постоје и друге опције. На пример, дужина може бити од 1500 до 4000 мм, а ширина 600-1500 мм. Дебљина се може кретати и од 6.5 мм до 24 мм. Плоча сухозида може тежити од 12 до 35 кг.

Такође, произвођач ствара четири врсте материјала, наиме, обичан, отпоран на влагу, отпоран на ватру и отпоран на влагу. Најтраженије - то је обични суви зид, користи се за обраду зидова и плафона.

Цена материјала варира у зависности од карактеристика ГКЛ. Бренд Кнауф производи висококвалитетан материјал, издржљив, лаган, добро обрађен, једноставно се полира и реже, савршено савија.

Волма

Произвођач сухозида "Волма" је један од водећих на тржишту. Овај национални бренд има велики број предности. Предности Волм производа:

 • једноставност инсталације
 • поузданост
 • снага
 • Висока отпорност на хабање
 • Постоји руб за спречавање уништавања материјала
 • Снага савијања
 • Еколошки прихватљив материјал
 • Доступна цена
 • \ т

Упркос предностима, постоје неки недостаци:

 • Недостатак линија за означавање
 • Оштра писма
 • Панели имају таласасту површину

Волма производи неколико врста производа за различите радове. Типови ГКЛ: стандардни,водоотпоран, ојачан, отпоран на топлоту.

Због великог броја предности и приступачних цијена, Волма сваке године постаје све популарнија на тржишту грађевинских материјала.

ЛаФарге

Марка ЛаФарге је на тржишту већ неко вријеме, а број производних мјеста премашује Кнауф. Производни капацитет омогућава произвођачу да смањи трошкове свог производа, чинећи производе конкурентнијима. Дакле, цијена ЛаФарге сухозидних плоча је прилично демократска.

ЛаФарге је први почео да производи сухозид са полукружним фасетама и лицима, прекривеним картонском фолијом (4 обрађене границе постале су њихова посебност). То вам омогућава да креирате савршено глатке површине.

За минусе се може приписати релативно мали избор величина сухозида. Најчешће је 1200 * 2500 мм или 1200 * 3000. Тежина ГКЛ до 9 кг.

Лафарге гипсане плоче одликују се лакоћом, поузданошћу, издржљивошћу и добром звучном и топлотном изолацијом. Због присуства гипса у листовима, оне постају отпорније на ватру. Такође, компанија производи и посебну серију лимова за савијање, који се препоручују за израду лукова, преграда и других декоративних конструкција.

ЛаФарге настоји да развије што је више могуће и да задовољи све захтјеве и захтјеве купаца.

Гипроц

Произвођач сухозида Гипроцк - скандинавска фирма, која је један од водећих брендова. Главна предност ове марке је њена еколошка прихватљивост. Поред тога, компанија производи прилично лаганлистови сухозида који су 20% лакши од аналога.

Гипроц ГКЛ се користи за унутрашњи рад. Његова дужина може бити од 2,5 до 3,6 м, а стандардна ширина је 1,2 м.

Магма

"Магма" - произвођач сухозида, познат по тржишту грађевинских материјала разним производима. Гипсана плоча робне марке Магма је прилично добра. Лак је за руковање, савршено полиран и исечен, вијци су једноставни. У исто време, писма су јака и поуздана, нису нижа у квалитету од других компанија. Суви зид се такође добро савија и може се користити за прављење лукова, плафона и других декоративних елемената.

Како изабрати сухозидом

Главно правило при куповини гипсаних плоча је да се провери на оштећења, као и да се води рачуна о условима складиштења и квалитету материјала. Стога је боље купити материјал у великим грађевинским радњама.

Важно је да се листови исеку тачно, тако да ће бити лакше подесити фуге.

Постоје 4 врсте гипсаних плоча:

 • Обично се ГЦЛ користи за облагање плафона и зидова
 • ГКЛВ је материјал отпоран на влагу, погодан за облагање купатила, кухиње, лође, балкона са изолацијом
 • ГКЛП - ватроотпорни суви зид, који се користи у просторијама са високим ризиком од пожара
 • ГКЛВО - материјал отпоран на влагу, који се често користи у јавним зградама, канцеларијама итд.

Такође треба да погледате дебљину производа. На пример, да бисте направили преграде, изолацију или облогезидови користе ГКЛ дебљине 12,5 мм. Али за чешће прекривање стропа или стварање лукова, материјал се користи суптилније.

Дакле, прилично је тешко одредити која је врста сухозида боља. Главна ствар на коју треба обратити пажњу при избору сухозида је присуство дефеката или пукотина. Ако не, онда је квалитет добар. Такође треба обратити пажњу на функционално оптерећење. За облагање зидова користи се материјал једне дебљине, а други се користи за прављење лукова.