Правимо избор: који тензиони плафон је боље мат или сјајни

Стретцх конструкција - практично рјешење за уређење интеријера, будући да значајно смањује трошкове козметичког или планираног поправка плафона Када је поправак у фази одабира, који је напетост строп боље мат или сјајни, морате узети у обзир обје опције. Неопходно је имати идеју о карактеристикама сјајне и мат покривености, система неге и принципа осветљења. Поред тога, потребно је узети у обзир и величину просторија у којима ће бити уграђени растезљиви стропови.

Неједнак избор растегљивог плафона: сјајни или мат

Сјајни плафони превазилазе цену матираних плафона, јер су функционалнији од мат, приметни су при бирању боја, осветљењу светиљки и уградњи плафона. Неће свака соба изгледати добро са сјајним или мат стропом, што утиче на површину просторије, висину зидова и плафона, карактеристике зидних и стропних облога, присуство природне светлости у просторији и друге факторе.

Да бисте направили исправан и користан избор, морате детаљније размотрити опције.

карактеристике плафона

 • карактеристике материјала;
 • Могућности расвете стропа;
 • Предности и недостаци мат и сјајног плафона.

Сјајни премаз треба да одражава својства и ефекте огледала. Одражавајући светлост, премаз визуелно повећава просторни простор, висину зидова и плафона, проширује просторију. Због тога, чак иу најтамнијим, подрумским просторијама иу унутрашњостисобе без природног свјетла, сјајни премаз даје 50% свјетлости. Сјајна платна имају широку палету боја и разне нијансе.

Сјајни премаз који се користи за пројектовање плафона визуелно проширује простор стана

Брига о сјајном стропу је прилично компликована, површина се мора редовно чистити, након прања је видљива прашина и развод, што је тешко самостално уклонити. Мат премаз за затезање стропа инфериорни у гамути боја до сјајног премаза. Боје мат премаза нису тако светле и природне као сјајне. Али мат површина савршено краде сву неравнину стропа, даје просторији удобност, чак је и неравност зидова са мат завршном обрадом посебно непримјетна.

Мат строп је врло једноставан за његу, довољно је да се рукује пјевањем ако је потребно.

Прво чишћење таванице након уградње може се обавити за 4-6 месеци, у складу са гаранцијом квалитета изгледа. Тада се чишћење врши површинском контаминацијом, која одређује функције просторије. Строп у кухињи иу просторијама клуба треба чистити чешће него у дјечјој соби или у спаваћој соби.

Матирани плафони: карактеристике овог типа (видео)

Сјајни или мат стропови: које је боље изабрати

Напонски плафон је недавно постао најпогоднији, практичнији и модернији начин обраде плафона у затвореном простору. Стретцх стропови су погодни за било коју просторију, било да се ради о кући, стану, клубу или ресторану. Било којисоба постаје веома лијепа, ако има напетост. И сјајни и мат строп је веома издржљив и има гаранцију услуге више од 15 година, јер је квалитет затезних плафона веома висок. То омогућава дуго времена да соби пружи лијеп изглед и уштеди на трошковима годишњег сликања, лијепљења или бијељења стропа.

Приликом избора типа плафона за просторије, потребно је узети у обзир неке факторе:

 • Висина плафона;
 • Присуство природне светлости у просторији;
 • Вредност собе.

Сјајни плафон добро изгледа у малим и великим собама. Простор је визуелно повећан захваљујући ефекту огледала сјаја. Бијела и свијетла боја стропа повећава висину стропа просторије, тамна и црна боја растезљивог стропа, напротив, смањује визуалну висину стропа.

Нега таваните на тъкане на тъкане се изпълмени в съответството с стандардната схема, коато изисква знатни физични и материални строшки

.

Идеалан сјај за строп у малим собама, који шири своје подручје. Сјајни плафон се може инсталирати само у добро загрејаним просторијама, јер сјај слабо реагује на ниске температуре. Осим тога, сјајно платно не подноси загријавање свјетиљки, тако да је немогуће направити довољно стропно освјетљење на сјајним строповима. Ламе на плафону морају бити слабе напетости.

Оптимална опција осветљења на високом сјајном плафону је спот светло или звездано небо. Стропно освјетљење на растегнутом мат стропу може бити свјетиљка,лустер, тачкасти, са снажним лампама.

Строп за напињање душека је погодан за пројектовање велике и мале површине простора. Све собе, спаваћа соба, дневни боравак, кухиња, купаоница, изгледају добро са испруженим мат стропом. Чврстоћа матиране тканине омогућава да се направи било које плафонско свјетло, површина се не боји ниских температура и загријавања, тако да се плафон може инсталирати у ниским огњиштима, а расвјета може имати снажне свјетиљке.

Сјајни или матирани плафони: изјаве потрошача

И сјајни и тупи спуштени плафони имају позитивне критике о радном веку. Ако су плафон и осветљење правилно постављени, просторија одржава потребну температуру, а десна површина је испод површине стропа, а гарантни период рада плафона се повећава.

Сјајни строп "Звездано небо" - успјешно оличење дизајнерског мишљења, које импресионира машту са високим степеном реализма

Большие отношениа от клиентов о оборудованиу за спустени строп, с матами стропови:

 • Мат површина плафона је боља него сјајна у њези и непретенциозна према температури и детерџентима за третман;
 • Не захтева посебну бригу, што се не може рећи на сјајној површини плафона;
 • Тешко је опрати сјаје од развода, што оставља чак и капи воде.

Велика површина стропа је видљивији од развода воде, трагова крпица, остатака детерџената. Да би се бринули о сјајним строповима боље је укључити стручњаке компанија за чишћење, посебно акоповршина стропа је велика.

Позитивне оцјене о цијени стропа више у мат спуштеном стропу, то је јефтиније и слабије од сјајног стропа по цијени, али не и по квалитети.

Препоруке о томе како изабрати исправну боју затезног плафона

Напонски строп свијетле боје увијек ствара контраст у просторији, тако да лако одаберете праву боју. То се не може рећи за нијансе тензионе тканине.

Богата палета боја сјајних плафона даје јединствен изглед целом ентеријеру

Изаберите боју напетог плафона под бојом тапета:

 • Висина чини плафон тамнијим за пола тоне;
 • Превише светле позадине стапају се са светлим стропом или дају снажан контраст у комбинацији са тамним плафоном;
 • Растезљива тканина са узорком изгледа много тамније на плафону.

Тако да боја стропа након инсталације није исувише засићена, потребно је одабрати платно тона лакше од замишљене боје. И да би се нијансе платна поклопиле са бојом тапета или боје на зидовима, боју тапета и боје требало би изабрати на тамнијем тону замишљеног.

Сјајни плафон у унутрашњости (видео)

Напонски плафон је прилично скупа врста дизајна плафона, при избору боје слика морате узети у обзир карактеристике боје и нијансе, просторије, висине зида и стропа, најбоље је ако професионалци који знају које се боје открију на површини стропа. .

Који тензиони плафон је боље мат или сјајни (фото)