Повезивање са централним водоводом: 3 главна разлога за обављање посла

Повезивање са централним водоводним системом је одлично решење за оне који желе да заувек забораве на проблеме са снабдевањем водом. Повезивање вашег дома са централним водоводом је веома економична и погодна опција за снабдевање водом код куће. Али једини недостатак ове методе је потреба за добијањем дозвола и потребних докумената, а проблем је у томе што веза без дозвола и докумената није легална.

Централни канализациони систем: каква је корист

При одлучивању о рову у централној канализацији, носилац пројекта добија велики број погодности.

Прикључак на централну канализацију омогућава дуготрајну употребу

Главне су 3:

  • Таква веза увелико штеди новац за куповину, инсталацију и одржавање аутономног канализационог система;
  • Прикључак на централни канализациони систем омогућава дугорочну употребу, али подложно благовременом плаћању услуга;
  • Нема потребе да се контролише квалитет и количина канализације.

Све ове предности резања у централни канализациони систем су веома атрактивне за многе власнике приватних кућа.

Повезивање приватне куће са водоводом: одакле почети

У вези са централним системом водоснабдијевања могу се издвојити бројне предности: трошкови организације и кориштења водоснабдијевања су смањени, на примјер: аранжманбушотина или бунари ће коштати чак и приликом њиховог развоја, па ће чак и трошкови бити потребни у наредном периоду за њихову поправку и чишћење. Поред тога, централно водоснабдевање пружа могућност добијања квалитетне воде стално. А за потпуно прочишћавање воде потребно је имати столни филтер. Повезивање са водоводом је веома једноставно. Да бисте то учинили, морате прикупити акте и дозволу, а након тих суптилности цијев је доведена у кућу и положити је испод нивоа замрзавања тла. А ако вам одговара притисак воде у курцу, онда нема потребе да купујете додатну пумпу. Додатна предност ће бити могућност повезивања на централни канализациони систем, а ако нема такве могућности, онда ће канализациони систем морати да се уради сам.

Повезивање приватне куће са водоводним системом је веома лако

Такође, није ријетко да је прикључак на централно водоснабдијевање немогућ, с обзиром да је водоснабдијевање застарјело и не може пружити добар притисак воде, те је предвиђено за мали број прикључака. А овај слаб притисак неће дозволити нормалан рад апарата и технологије.

Притисак воде се може повећати употребом специјалне пумпе која је монтирана на водоводној цеви и ради у аутоматском режиму. Такође је потребно узети у обзир да при избору аутономног извора воде, пумпа је потребна у сваком случају.

Проблем са централним водоводом може бити вода ниске квалитете која није правилно очишћена. И у овом случају потребно је имати добарфилтер или систем за чишћење.

Неопходна документација и канализациона веза у приватној кући са централном

Независно повезивање са централним канализационим системом је веома проблематично. А ако желите да избегнете такве проблеме, онда је најбоља опција да се примените на специјалне службе које обављају ове послове. Такође, када се пријављујете за посебну компанију, лишићете се потребе за прикупљањем докумената и дозвола. Процедура за пуштање у рад нове гране је поједностављена. Али, нажалост, пружање услуга повезивања на централну канализацију је веома скупо, због чега многи одбијају такве услуге обављањем саме везе. Можете донети олују или канализацију под притиском, то је на вама, али је неопходно прикупити потребне документе.

Централизовани водоводни систем је много бољи од канализационог бунара. Иако бунари захтевају и извршавање докумената, он не служи само људима, већ захтева и неку врсту неге.

Начело деловања централизованог водовода

Они који сами одлуче да изврше везу морају прикупити сљедеће документе:

  1. Прва ствар која је неопходна је план куће и парцеле, која би требала бити схема полагања цјевовода за канализацију. Такав документ издаје фирма специјализована за извођење геодетских испитивања.
  2. Потребне су и техничке спецификације нових услова прикључења. Такве документе можете тражити у организацијама које служе за канализацијукомуникације
  3. Пројекат повезивања нове гране са централним канализационим системом. Ову врсту докумената припрема пројектант, а основа за пројектанта ће бити унапријед план и технички опис услова прикључења.
  4. Најновији документи које морате добити је документ о координацији припремљеног пројекта у одјељењу за водовод и архитектуру.

Још један важан фактор је сагласност суседа да изврше грађевинске радове на малој удаљености од њихових подручја. Потребно је припремити документ потписан од стране сусједа.

Илегални ручак подразумијева новчану казну коју предвиђају градске власти. Стога, пре него што се повучете, повежете или паднете у постојећу мрежу, морате знати све услове рада, редослед докумената, формализовати их и легитимисати их.

Изградња парцеле: прикључак приватне куће на централни водовод

Централни водовод је пречник цеви од 100 и до 500 мм.

Повезивање са таквим цевима може се обавити на два начина, и то:

  • помоћу стезаљке;
  • Или методом заваривања.

У процесу заваривања, потребно је блокирати све вентиле који доводе воду до потребног дијела водовода, затим изрезати рупу у наведеном пречнику и заварити навој на тај навој, затим завртити навој дизалице и одатле носити водоводну цијев у кућу или на њу а плот

Повезивање приватне куће са централним водоводомможе се урадити на два начина

На веома старим гранама централног водовода, такви вентили могу бити недоступни или неподобни за употребу, ау овом случају постоји потреба за прикључком под притиском. У том случају дозвољено је самостално бушење водоводне цеви: ако притисак радног медија не садржи 4к, 5т атмосферу.

Уметање надземне стезаљке врши се само ако је огранак водовода, који ће се извршити на вашем месту, из полиетиленске или полипропиленске цеви. За такав рез неопходно је блокирати проток воде у цев, на месту где ће се бушити рупа, како би се ставио силиконски или гумени експандер. Затим причврстите стезаљку, то јест, повуците је са завртњима и заварите навој на њега, који навија кран и спаја цев. Такође се препоручује да се након стезања површина стезаљке опере посебним љепилом како би се спријечиле смјене стезања.

Добра веза са централним водоводом (видео)

Да бисте се повезали са централним водоводом, потребно је доста времена да прикупљате документе и пристајете на везу, а након времена проведеног у прикупљању све потребне документације, посебне фирме обављају све инсталацијске радове или сами носите процесе тежине. Ако не посједујете потребне вјештине и знања у овим врстама рада, боље је од стручњака затражити да све ураде квалитативно.