Повезивање ЛЕД или ЛЕД траке на УСБ

Да бисте осветлили тастатуру рачунара, не купујте увек преносиви ЛЕД модул. Проблем можете ријешити помоћу једног или више ЛЕД-а, отпорника и УСБ конектора. Читав дизајн је лако саставити сопственим рукама за неколико минута. Софистициранији корисници ПЦ рачунара могу направити позадинско осветљење са УСБ-а са ЛЕД тракама. Али све је у реду.

УСБ термостати

Сви знају да телефон почиње да се пуни када је повезан са рачунаром. Ова чињеница сугерише да постоји напон на УСБ контактима који се могу користити за напајање ЛЕД диоде. Стандардни УСБ 2.0 конектор има 4 контакта, од којих су два потребна за пренос података, а два за напајање. Детаљни УСБ 2.0 термостати су приказани на слици.Стандардни капацитет пуњења УСБ порта је струја - 500 мА, при напону од 5В, што вам омогућава да повежете читаву линију ЛЕД-ова мале снаге на прикључке.

Шема повезивања

УСБ конектор - ово је вероватно главни део дизајна. Можете га купити у склопивом кућишту или користити непотребан али радни кабел са било којег периферног уређаја. У зависности од удаљености системске јединице од тачке инсталације позадинског осветљења, потребно је израчунати дужину жице. Неки модели тастатуре имају додатни УСБ конектор са стране, који се може користити за организовање позадинског осветљења.

диода која емитује светлост

На слици је приказана шема повезивања једне светлосне диоде. За његову имплементацијупотребан вам је одговарајући део УСБ конектора, отпорника, двоструке жице и ЛЕД са високом осветљеношћу. Ако је УСБ утикач купљен одвојено, потребно га је раставити, ослобађајући унутрашњост контакта са лемљењем. Одређен од стране ЛЕД, израчунати отпор отпорника:

Р = (Упт-УЛЕД) /ИЛЕД,

Уип - напон из УСБ порта, исти 5В;
УЛЕД - директни напон ЛЕД, који зависи од боје луминисценције;
ИЛЕД - називна радна струја ЛЕД.

За више детаља о томе како правилно одабрати и израчунати отпорник ограничења струје, можете прочитати овдје.

Сада је преостало да правилно савија све расположиве делове између њих и даје осветљењу атрактиван изглед. Прво, уз помоћ резача, скратите позитивни излаз ЛЕД диоде и лемите на њега отпорник. Затим, једна жица је залемљена на слободни крај отпорника, а други проводник - на пол ЛЕД. Закључци, отпорник и локације лемљења су скривени испод стезне цијеви. Да би се постигао пристојан изглед на обје жице у близини ЛЕД истрошених термо-туба већег промјера. На полеђини, кабл је лемљен на утикач растављеног УСБ конектора. Жице које долазе из отпорника повезане су са терминалом бр. 1 (+5 В), а жица од минуса ЛЕД - са терминалом # 4 (ГНД). Осигурајте да након лемљења нема затварања са другим и трећим терминалима и сакупите конектор.

Ако користите готов УСБ кабл са конектором, слободни крајеви жица се чисте мултиметром.Врста позива два екстремна храњења. Затим се лемљењем ЛЕД-а преко отпорника користи горњи метод. Непозвана информација се скраћује и изолује како би се избегли кратки спојеви. Сада је позадинско осветљење спремно за рад.

ЛЕД трака

ЛЕД светла се користе да би позадинско осветљење учинило више светла. Ово се посебно односи на осветљавање компјутерског стола на клизном столу. ЛЕД секција се лепи од ивице испод стола, обезбеђујући уједначен светлосни флукс на површини тастатуре. Да бисте увукли рибон из УСБ порта, требат ћете додатно повећати претварач с 5 на 12 волти, што ће морати обавити властитим рукама или купити у трговини електронике.

Али лакше је ићи другим путем. Напајање рачунара обезбеђује неопходни +12, који се налази на 4-жилном молек конектору унутар системске јединице. Све што вам је потребно је да купите одговарајући део молек конектора са пиновима, да га лемите на ЛЕД траку напајања до жељене дужине, која се извлачи кроз задњи зид системске јединице. Осим тога, траке су повезане жутим жицама, а минус - било којом црном.

Могућност учитавања бус-а +12 напајања рачунара је десет пута већа од УСБ-а, што омогућава осветљавање типковнице жељене свјетлине.