Повезивање батерија за грејање у приватној кући сопственим рукама: кола, фотографије, видео записи

Главна функција сваког система грејања је грејање просторије. Сваки елемент таквог система, почевши од котла и завршавајући са батеријама у најудаљенијој просторији, мора бити повезан и позициониран тако да је њихов ниво преноса топлоте близу максимума. У систему повезивања радијатора потребно је узети у обзир такве карактеристике сваке просторије као што су локација цијеви, њихова дужина, као и укупан број уређаја за гријање.

Фото 1 Примери повезивања радијатора

Како одабрати место

Гријање у кући ради истовремено у два смјера:

  • Загревање просторије,
  • Спречавање кретања хладног ваздуха.

Због тога је повезивање радијатора за грејање у приватној кући прилично компликован процес, који ће зависити од исправности просторија.

Видео 1 Смернице за повезивање грејних батерија

Већина батерија се налази испод прозорске клупице, због чега је потребно издржати одређену удаљеност:

  • између зида и батерије - од три до пет центиметара.
  • Између пода и радијатора - не мање од 10 центиметара.

Поред тога, акумулатор не би требало да буде потпуно постављен испод прага прозора - ако је сувише широк, уређај за грејање треба да се гурне напред користећи специјалне додатке за ту сврху.

Ако је топлота веома јака, препоручује се постављање екрана који дистрибуира топли зрак.

У викендицама или кућамаВећином су батерије постављене у две верзије - то је једноцевни и двоточковни начин повезивања. Свако од њих треба детаљније размотрити како би пронашли најоптималније за себе.

једноцифрени круг

Пхото 2 Оне-пипе цоннецтион сцхеме

Методе повезивања радијатора гријања у приватној кући укључују најједноставнији - то је једноцевни поступак, у којем су све батерије међусобно повезане у серији, користећи једну цијев. Иде од котла до првог радијатора, затим до другог, трећег и тако даље. Постоји још једна опција таквог прикључка - холистичка цев, на коју су радијатори повезани уз помоћ водова и повратних цеви (обрнути). У првој верзији шеме не може се блокирати један од радијатора, без заустављања испоруке топлоте другима. Предност методе је економичност материјала, минус - велика разлика у загревању првог радијатора од котла и радијатора у најдужој просторији.

Видео 2 Једноцевни радијаторски систем грејања

двоцевни круг

Слика 3 Двоцевни прикључни круг

Начин повезивања гријача у приватној кући је нешто компликованији овом схемом. Систем се састоји од неколико акумулатора који су међусобно повезани на паралелан начин. У овом случају, довод топле воде се врши на једној цеви, а повратак - на другу. Ова метода је најпогоднија за гријање приватне куће или викендице, јер је ступањ загријавања у овом случају практички идентичан у свим просторијама,може се подесити помоћу погодног термостата.

Слика 4 Дијагонални дијаграм прикључка батерије

Приликом постављања радијатора потребно је узети у обзир конструкцију система гријања, посебно ако је проток расхладног средства обезбијеђен пумпом, проблеми у овом случају су много мањи, али постоји зависност од извора енергије.

Видео 3 Како спојити радијатор на двоцевни систем грејања

Много чешћа појава је природна циркулација, односно хладњак топле воде, често вода, која се диже према горе, гурајући своју масу хладном. У овом случају, систем гријања није енергетски зависан, већ је потребно само пројектовати такву схему за специјалисте који проучавају укупну дужину цијеви, специфичности, број гријаћих елемената, као и број секција у радијаторима.

Укратко, ако је циљ да се обезбиједи квалитетно гријање куће, потребно је узети у обзир све карактеристике одређеног објекта и повјерити процес професионалцима.