Поспите цвијеће на краставце

Боја краставаца може пасти из различитих разлога. То је најчешће због кршења у узгоју краставаца у пољопривредним машинама. То јест, краставци се могу садити превише густо, вишак листова спречава опрашивање, а хранљиве материје за велики број биљака можда нису довољне. Или се могу нарушити температурни услови култивације. На пример, ако ноћна температура падне испод 15 степени, јајник није везан, а ако температура дуже време прелази 33-35 степени, онда су краставци и уопште постају неплодни. Такође има негативан утицај на наводњавање јајника са веома хладном водом. Висока влажност може такође стимулисати пад јајника. Најчешће је овај усјев склон краставцима у стакленицима. Могући узрок може бити доминација мушког цвећа, што се обично дешава ако семе од краставаца прошле године. Па, са неким болестима, јајник такође може да падне.

Болести краставаца и мере за њихово сузбијање

Бела трулеж. Патоген - гљива Сцлератиниа сцлератиорум д. Би Болест се може развити на свим деловима биљке - коријењу, стабљикама, петељкама, лишћу и плодовима. Обично, када лезије на површини тела постану благе, благо ослиниајутсиа, прекривена густом белом гљивом, која је касније формирала црну склероцију.

Биљке блиједе, листови губе тургор, исушују се. Болест је посебно штетна тамо, као резултат непроменљиве културе. краставци акумулирају инфекцију у земљишту, као иу стакленицима, гдје нема гријања или је неправилан, слаба вентилација. У овим условима, рано сејање садницапостоји висока смртност биљака (57%). Прве ћелије болести обично се јављају са наглим падом температуре ваздуха на 14-16 ° и високом релативном влажношћу (95 98%).

Узрочник бијеле трулежи преноси се зраком уз помоћ комадића мицелија који се отцепи, а такођер и механички транспортира (на рукама и алатима). Инфекција се јавља готово увек кроз ране.

Понекад постоји скривени облик бијеле трулежи. На површини стабљика не појављује се гљивица, унутар стабљика настају склероције. Биљке у овом случају блиједе, суве.

Мјере за борбу против бијеле трулежи. Алтернативне културе. Постављање краставаца након махунарки, лука или купуса; третман оболелих подручја љуштеним дрвеним угљеном, вапном или кредом; не-коренска исхрана биљака (1 м цинковог сулфата, 2 м бакар сулфата и 10 м урее на 10 литара воде). Третман биљака са леком "Хом": 10 литара. водена пасмина 40 м Поспите након редовног сакупљања воћа.

Сива трулеж. Ово је бактеријска болест краставаца. Болест је широко распрострањена. Импресионира све органе биљака. У гранама стабљике, у цервиксу корена, у сломљеним деловима биљке појављују се нејасне слузаве мрље, прекривене спорулацијом сивог цвета.

Због сталне контаминације спора сусједних биљака, постоји стварна опасност од значајног губитка приноса.

Узроци болести сиве краставца:
- вишак влаге, слаба вентилација;
- хладна вода за наводњавање;
- згушњавање садница биљака;
- очувана инфекција у земљишту;
- оштарразлика у ноћним температурама

Мјере борбе. Да би биљка била способна да издржи болест, урадите екстра-коренску исхрану. У ту сврху треба додати 5 литара воде 1 м бакар сулфата, 0,5 м цинковог сулфата, 5 м уреје. Инфицирани желуци су уљни и водени раствор препарата "Роврал" и смртоносна смјеса у омјеру 1: 1. За превенцију и контролу сиве трулежи на краставцима препоручује се упораба лијека "Трицордер". Баш као што је доказано "мулти еупатор". Лече се свака 2 недеље.

Брашна роса. Узрок је гљива. На горњој страни старог листа налазе се мале бијеле тачке које се повећавају у величини и количини. После тога је цео лист прекривен белим цветањем. Погођени млади листови и стабљике постају клоротични, неразвијени и умиру. Воће на контаминираним јатима прерано сазрело, које карактерише слаб укус и недостатак шећера, везују се касно, често остају неразвијене и деформисане.

Мере за борбу против розе брашна. На парцелама у случају фокалне болести краставаца са пепелницом исећи и уништити листове или их испећи са мљевеним сумпором (на погођеним подручјима, сумпор се наноси памучним штапићем); Биљке попрскати инфузијама краве (1 кг краве се улива 3 литре воде и инфундира 3 дана, филтрира и разблажује водом - 1: 3). У вечерњим сатима, биљке се могу прскати инфузијом сијена (1 кг прејаког сена инзистира на 3 литре воде 3 дана, затим филтрира иразређен са водом - 1: 3). Обрада се понавља за 7-9 дана.

Пест краставаца и мере за борбу против њих

Лисне уши. Штеточина није само краставац, већ и други усеви (патисон, бундеве, тиквице). Дужина инсекта је 1,5-2 мм, а од светло жуте до тамно зелене, личинке штеточине су зелене и жуте боје.

Зиме у остацима корова или корова. У прољеће већ на температури од 10-12 ступњева почиње активно умножавати. Нанесите на доње листове листова, на изданке краставаца или на цветове. Као резултат, лишће бора и суши.

Мјере борбе. Правовремено отклоните коров. Поспите краставце инфузијом акутне црвене паприке и дуванске прашине. За припрему таквог алата 30 м дробљених махуна, 200 м духанске прашине сипати 10 литара. топла вода. Инфузија се филтрира. Додамо 2 кашике. кашике течног сапуна и 2 кашике. кашике дробљеног пепела. Пажљиво обрадите летке биљака. Недељу дана касније поновите прераду поврћа. Ови штеточине такође не толеришу раствор Царбофос (2 кашике /10 литара). Увече саде краставце. Након тога земља је уредно лабава. За распршивање биљака користимо Лепидоцил, Фитометер, Кинмик, Фуфанол.

Паук. Они се чешће посматрају у стакленицима, рјеђе на отвореном тлу. Клин је величине 0,3 - 0,5 мм, зеленкасто-жуте боје са тамним мрљама са стране. Постављен је на доњу страну листа и заразио га танком мрежицом. Пробијајући лист, крпељ мопира сок биљке. Као резултат тога, постоје светле тачке, којепретворите у обојене мрље. Због тога, писмо постаје жуто и суши. Оштећени листови се уклањају из биљке и спаљују.

Предузети мјере само готовим лијековима. Извршити неколико третмана, нужно са различитим инсектицидима. Први третман се врши препаратом "Фитометер" - 2 мл. прах се раствори у 10 литара. водом, затим обилно распршите биљке, покушавајући да дођете до дна листа. Други третман се врши препаратом "Царбофос", 60 г лека се раствара у 10 литара воде и обилато распршује, посебно доњи део листа. Увечер боље попрскајте.

Излети. Врло мали инсекти, један од најопаснијих штеточина краставца, изазива значајне штете на луку и украсне усеве у заштићеном земљишту. Тело у трипсу је издужено, уско тамно-браон или жуто, у зависности од врсте, величина штеточине варира од 0,8 до 1,4 мм. Одрасли инсекти зимују под биљним остацима, у горњим слојевима земље, у разним пукотинама у стакленицима и стакленицима, између суве луковице док се складиште. Женке у пролеће производе јаја на доњој страни листова биљака. Сисајући сок од биљака, одрасли повређују инсекте и ларве. На оштећеним листовима на горњој страни налазе се мала, бијело-жута неспретна мјеста, чији се број стално повећава. Листови су обојени, жути и суви. Трипси у једној сезони дају две или три генерације на отвореном терену и осам до десет у заштићеном простору.

Мере борбе. Пажљиво уклоните остатке биљака након жетве. Копајте земљу у јесен и прољеће.Дезинфицирајте земљиште на парцели након бербе карбофосима и сличним средствима. Не заборавите третирати саднице инфузијом горке паприке и воде, унесене током дана уз додатак комерцијалног сапуна. Користећи решења за третман биљака, како купљених тако и куваних, морате имати на уму понављање поступка са интервалом не дужим од 5 дана.