Поправка унутрашњих дрвених врата: како обновити платно, рестаурацију властитим рукама

Понекад унутрашња врата блиједе или изгубе свој прастари изглед. У неким случајевима је много лакше промијенити их него поправити, јер поправци могу довести до великих трошкова новца. Замјена унутарњих дрвених врата није увијек примјерена, посебно у оним случајевима гдје су стара врата била довољно скупа и квалитетна.

Да би се донијела одлука, морамо узети у обзир све предности и недостатке у корист замјене или поправљања врата на основу многих критерија, потребно је узети у обзир и количину расположивог новца и сложеност рестаураторских радова. Наш чланак ће вам рећи како да поправите врата за неко оштећење или губитак у "робном" облику. Размотримо главне начине поправке и начине за отклањање недостатака.

поправка платна

Најчешћи проблем је што се платно не затвара како треба, утиче на кутију. То може бити због чињенице да је дрво из којег су израђена врата нарасла, проширена у величини. Разлог је висока влажност у просторији, или банална старост платна. Као резултат тога, деформација кутије са немогућношћу затварања врата.

Поправке са таквим кваром су прилично једноставне. Пре свега, морате да разумете - који део врата кутије је деформисан. Да бисте то урадили, требало би да проучите празнине између врата и платна. Ако је јаз значајан - то је у сталку, који се налази на супротној страни јаза. Још један могући узрок квара - тенде,причвршћени вијцима. Да бисте их довели у своје првобитно стање, морате их дубље увити.

У циљу елиминисања горе поменутог квара, измишљена су два главна начина.

Прва је погодна за случајеве у којима се платно пукне преко регала. У случају када су врата још затворена, али уз мало труда, поправак се може обавити независно. Да бисте то урадили, продубите садњу сунцобрана. Тканина се скида са петљи, које се одвајају од кутије. Затим, користећи длето, места за монтажу се продубљују за неколико милиметара. После надстрешнице и врата су постављена на своје место. По правилу, таква процедура вам омогућава да у потпуности елиминишете све проблеме.

Други начин је да се намјерно деформише кутија. Да бисте то урадили, морате уклонити плоче, ослободити шупљину из пуњења. Затим се врата затварају, одређујући мјесто на које крпа утјече на кутију. Бушилицом избушите рупу из унутрашњости кутије. Помоћу чекића пробушите још једну рупу, кроз претходно избушену рупу са краја рупе.

Заузима се дрвени блок, поставља се између регала и испушта кутија, ау отвор се убацује вијак. Након уклањања одстојника, када су врата у нормалном раду, све се враћа на своје мјесто, а размаци се заустављају.

Постоји и трећа опција за решавање проблема трљања платна, али се не препоручује да се користи. Она се састоји у смањењу величине врата кроз његаобрезивање Боље је изрезати из шарки, али изглед производа може бити незабораван за патњу.

Обнављање изгледа

Враћање врата оригиналном изгледу је радно интензиван процес који захтијева доста напора. Да би се вратио изглед структуре врата, прво је потребно демонтирати платно. Ако је поправка мала, козметичка, могуће је урадити без скидања платна и елиминисати недостатке фиксних врата.

Дакле, ако је оштећење незнатно (постоје мале огреботине, јер и други недостаци премаза), потребно је полирати врата. Прије свега, површина је спацклед, а онда је полирана. Оштећено место се чисти од прљавштине, од њега се уклања горњи слој. Затим се користи кит, чији се вишак након сушења скида са површине платна брусним папиром.

Ако је оштећење озбиљно, немогуће је вратити врата без скидања тканине са шарки. Процес опоравка је прилично сложен, захтијева велики напор. У првом реду потребно је уклонити стару боју и лакирање врата. Може се уклонити и механички и хемијски. Пожељно механички.

У овом случају, ставите на бушилицу специјалне млазнице, које се могу полирати на површину. Хемијски начин није безбедан. Понос механичке методе је у томе што истовремено са брушењем површине враћа свој прастари изглед. Након брушења, на врата се наноси нови декоративни премаз.

Поправкаврата од фурнира и ламината

\ т

Оштећење платна може бити различите природе, у зависности од тога од чега су врата направљена. Ако су врата израђена од фурнира или ламината, могуће је отпустити горњи слој или огреботину. У овом случају, ниједан кит неће помоћи. За ове врсте врата постоје начини за рестаурацију.

Ако је горња декоративна површина површине олабављена - то није страшан проблем. Можете га једноставно ставити натраг уз помоћ супер чисте, или на други начин: користи се комад папира, кроз који се неправилни елемент спаја с жељезом, а затим се тканином притисне на површину.

С времена на време, као и огреботине или пукотине, такође је могуће елиминисати. Да бисте то урадили, купите посебну оловку за уклањање оштећења. Израђује се на бази воска и може бити различитих боја. Треба га згњечити до хомогене конзистенције, а затим спатулом ставити на платно. Након што се стврдне, потребно је полирање помоћу филца.

Уклањање пукотина на дрвеним површинама

Рестаурација је прилично компликована и бурна. Међутим, резултат уклањања пукотина са унутрашњих дрвених врата премашује очекивања.
Погледајмо процес корак по корак:

  • Уклањање тканине са шарки, након чега следи њен положај на равној површини у хоризонталном положају;
  • Уклањање спољашњег премаза, који се врши помоћу растварача и шмиргл папира;
  • Брушење површине насзкацхом илиа гриндер;
  • Ако на платну постоје велике пукотине, оне се уклањају употребом кита изабраног у складу са бојом површине;
  • Након сушења површине потребно је поновно полирање лима;
  • Чим се процес мљевења заврши, потребно је уземљити површину и покрити га лаком.

замена стакла

Присуство уметка од стакла је неоспорни плус за врата. Таква врата изгледају лијепо и занимљиво. Нажалост, нису све врсте стакла прилично поуздане, са механичким утицајем, неке од њих се могу разбити. Ако је то случај, могуће је направити замјену стакла властитим рукама.

Да бисте то урадили, уклоните стаклени елемент из тканине. Да бисте то урадили, отпустите причвршћиваче који држе стаклени уметак. По правилу, причвршћивачи су израђени од дрвета. Након тога, морате замотати руке крпом да их не оштетите и уклонити комаде стакла.

На неким конструкцијама врата поставља се додатни гумени заштитни уметак који треба уклонити. Ако није оштећен, можете га користити касније.

У случају правоугаоног стакла, потребно је да наручите чашу сличне величине у специјализованој радионици. Такође се може наручити и фигурално стакло, међутим, то ће захтијевати репаинт слику, изведену са неуспоредивом прецизношћу.

Пре него што ставите нову чашу, најбоље је да је скинете. То ће вас спасити од вероватноће оштећења новог стакла у случају случајног оштећења. Осим тога, рад на тежини није баш једноставан.

Силикон се наноси на стаклољепило, а затим уметните гумену бртву, након чега је конструкција причвршћена спајалицом.

Поправка клизних врата

У модерним зградама све је више могуће испунити клизна врата. По правилу се инсталирају ради уштеде простора. Различити додаци арматуре лако могу бити ван употребе и морају се с времена на време заменити.

Главни кварови укључују тешка отварања врата, пењање ваљака од вођица, као и затеге за љуљање.

Ако је то случај у ваљцима, можете покушати да их очистите или замените. За то, врата се скидају са вођица, а ваљци се чисте и подмазују или замењују, а затим се тканина поставља на место. Ако се вијак затвара, потребно је да се његови елементи учврсте густо.

Ако је поправка немогућа

Ако је поправак врата немогућ из више разлога, потребно га је замијенити. Много је лакше него поправити одређене елементе врата. Да бисте променили врата, потребно је да уклоните платно, раставите кутију са остатком. Након овог мјеста инсталација се чисти од различитих смећа и мјери се рупа.

Када купите нова врата, бит ће потребно инсталирати додатну опрему, а затим покренути инсталацију кутије.

Кутија се поставља на нивоу, а након уградње, празан простор између зида се зауставља. Плоче се фиксирају тек након што се пена за сушење осуши. Онда је платно обешено на шарке.

Дакле, ако су за врата потребна поправка, уУ већини случајева, процедура се може успјешно обавити сама. Како то урадити, морате одлучити, у зависности од врсте квара који се десио. Ако вам је потребна декоративна поправка, могуће је надоградити унутрашње дрво или било која друга врата на горе описане начине. У случају квара арматуре, лако се замењује сличним, ау неким случајевима и поправља. Главно је да се проблему приближи ум и онда резултат неће бити разочаравајући.