Поправка пластеника - врсте оштећења и упутства за њихово уклањање!

Свака привредна зграда у земљи или приватном земљишту, без обзира на то колико је јака и исправно подигнута, захтијева редовну инспекцију и поправку. Редовно одржавање таквих догађаја има добар утицај на живот зграда и смањује вероватноћу изненадних проблема. У највећој мјери, то се односи на пољопривредне зграде - поправак стакленика и њихова инспекција је значајан дио посла на кућици или окућници домаћинства.

поправак стакленика

Разумљиво је да је избјегавање ових проблема практично немогуће - чак ће и стакленик, идеално изграђен, захтијевати редовито одржавање и отклањање недостатака. А ако су приликом подизања направљене грешке и погрешни прорачуни, онда је потреба за поправкама знатно повећана.

Овај стакленик је очигледно потребан за поправку

Сличан тип рада подељен је у две категорије:

 • планирана инспекција и поправка;
 • исправљање изненадних и озбиљних кварова.

Прво, размотримо први тип активности - колико често и како се изводи рутински преглед стакленика, на који начин се исправљене идентификоване грешке.

Колико често и када прегледати стакленике

Са тачке гледишта правовременог откривања и нефункционисања, редовне инспекције пластеника треба да се спроводе редовно - најмање два пута годишње. Први пут - у прољеће, прије садње садница на креветима. Други преглед - у јесен, након жетве и пре припреме за зиму. У таквом случају, изаберите што је више могућесух и јасан дан - тако да се кише не прекидају и не постоји опасност од продирања влаге у омотач или оквир, гдје је у стању изазвати оштећење конструкције. Овакав поглед на стакленик изгледа корак по корак.

Корак 1. Ако се догађај одржава у прољеће, а снијег се још није потпуно отопио - уклоните га с крова и простора око стакленика.

Чишћење крова стакленика од снега

Корак 2. Прегледајте спољашњу шкољку због озбиљних механичких оштећења - пукотина, струготина, удубљења, отврднутих рупа.

Како правилно поправити и прегледати стакленике

Корак 3. Затим прегледајте плашт за унутрашње дефекте - кондензацију, загађење, замућеност и процват.

Корак 4. Поновите два претходна корака, али унутар стакленика за другу страну омотача.

Корак 5. Проверите све делове оквира због недостатака и неисправности. Може бити од боје, формирања рђе, отклона, несклада завара, отпуштања носача и тако даље. Ако је оквир направљен од дрвета, онда су дефекти тамни, плијесни, пукотине, пукотине и крхотине.

Рђа на оквиру стакленика од поликарбоната

Савет! Када идете у стакленик, узмите парче папира и оловку (или оловку) са собом. Ако се открије нова грешка, направите евиденцију, наведите тачну локацију квара, природу и обим штете. Вођење евиденције ће вам помоћи да превидите било који квар, посебно ако је потребна ревизија за неколико пластеника.

лом оквира

Корак 6. Провјерите постојаност оквира. Најлакше, али не превише сигурно за вас, а за стакленик пут - да га објесите или устанете с врха зграде. Али прво се побрините да се стакленик и ви са њим не сруше, иначе постоји велика вероватноћа повреде.

Проверавање чврстоће оквира

Корак 7. Користите ниво да проверите колико је хоризонтална зграда, да не клизи низ један од углова или страна.

Корак 8. Проверите шарке и резе на вратима, отворима и другим механизмима који су повезани са њима.

шарке за стаклене баште

Корак 7. Прегледајте положај оквира оквира стаклене баште до темеља - без обзира да ли се држе довољно чврсто или треба заменити.

Корак 8. На крају, проучите сам темељ. Ако је направљен од дрвета - урадите преглед на тему пуцања, труљења или оштећења микроорганизама и инсеката. Ако се ради о бетонској или цигленој подлози, провјерите пукотине.

Лом у темељима

Корак 9. На крају анкете израчунајте колико сте кварова пронашли и размислите о начинима да их елиминишете. Затим наставите са мањим поправкама. Након завршетка (или одмах након провере да ли су откривене сметње), опрати облог стаклене баште спужвом натопљеном у сапуници и обрисати.

Прање стакленика крпом

По завршетку истраживања могуће је наставити са припремом кревета у изградњи сезоне земље или зиме, уЗависно од времена догађаја.

Често, почетницима је тешко да препознају мање недостатке на омотачу од поликарбоната. Са пукотинама, пукотинама или рупама све је јасно - не могу се примијетити. И мала, али не мање значајна неисправност ће вам помоћи да сазнате табелу испод.

Табела. Главни недостаци стаклене баште са омотачем од поликарбоната.

Назив дефекта, фотографија десцриптион

кондензат

Акумулација појединачних капљица воде и кондензата на унутрашњим зидовима ћелија ћелијског поликарбоната. Појављују се у проблемима са заптивањем плашта, недостатком дренаже и неправилном уградњом целуларног поликарбоната.

загађење ћелија

Делови прашине и прљавштине који падају на унутрашње зидове ћелија ћелијског поликарбоната, заједно са влагом. Узрок је исти као код кондензата.

цвета

Образовање алги и гљива зелених, плавозелених и жутих на унутрашњим зидовима ћелија.

Турбидност

Губитак транспарентности ћелијског поликарбоната, стицање жућкасте боје, повећава крхкост и крхкост материјала. Појављује се код лоше стабилизиране облоге лима или погрешне инсталације.

Корекција малих дефеката

Сада, након горње инструкције за преглед и рјешавање проблема, размотримо како се исправљају мањи недостаци.

У већинислучајеви грешака се јављају у три типа:

 • рђа на металним деловима оквира;
 • пораз микроорганизама дрвених делова трупа;
 • благи недостаци у облагању, као што је наведено у табели у претходном одељку.

оштећење омотача

Чак и на најопрезнији начин према оквиру стаклене баште, током његове изградње и употребе, увек постоји ризик од рђе. Ово последње се дешава у оним случајевима када је из неког разлога повређен спољашњи премаз профилисане цеви отпоран на корозију. Често су тачке пораза тачке фиксирања омотача на оквир и заваривање шавова. Уз рђу је неопходно одмах се борити, иначе ће се временом појавити корозија "земље" једног или другог снопа или лука, снага ће пасти, а при озбиљном оптерећењу снијег се вјероватноћа колапса или отклона стакленика значајно повећава.

Корак 1. За почетак, погледајте изглед рђе, одредите степен оштећења метала. Ако је ово релативно мала точка - проблем се рјешава локално, иначе ће бити потребно уклонити омотач и овај елемент оквира.

Корак 2. Очистите мрљу од хрђе помоћу круте металне четке или брусног папира са финим зрном.

Уклањање рђе металном четком

Савет! Још једно средство за чишћење профилисаних цеви је тканина навлажена машинским уљем. Ове елементе обришите крпом у подручју корозије.

Корак 3. Ако се хрђа дубоко апсорбује у метал и најједноставније методе се не уклањају, онда нанесите на њу специјалну хемију (постоји скупкупљена и домаћа складишта за уклањање корозије) или бугарски са четкицом.

Болгер са прикључком за четке

Корак 4. Нанесите нови премаз на рафинирани метал да га заштитите од корозије. То може бити прашкаста боја или "хладни цинк".

Боја која садржи цинк (96% цинка)

Рад са дрвеним елементима оквира слиједи сличан сценариј - захваћено мјесто дјеломично чисти и затим прекрива отопином бакар сулфата или антисептика. За најбољу заштиту, греда је такође прекривена бојом или лаком. Али, ако је труљење дубоко продрло, такве мјере неће ријешити проблем - бит ће потребно замијенити бетонски елемент оквира.

Купорос је једно од најсвестранијих средстава

Са кондензацијом и прљавштином у елементима стаклене оплате од поликарбоната, они се боре на следећи начин.

Корак 1. Уклоните лим целуларног поликарбоната из оквира тако што ћете одврнути вијке или га уклонити из прикључног профила.

Уклањање целуларних поликарбонатних плоча

Корак 2. Припремите глатку и чисту радну површину.

Корак 3. Ако се у ћелији формира кондензација - осушите их компримованим ваздухом или обратно, усисивачем. И у присуству прљавог поликарбоната изнутра треба опрати сапуном.

Пескирање целуларног поликарбоната

Корак 4. Пустите да се ћелијски поликарбонатни лист осуши након прања.

Корак 5. Стисните незаштићене крајеве заптивања иперфорирана трака - штити поликарбонат од даљњег продирања кондензације и прљавштине.

Перфорирана трака за заптивање поликарбонатних плоча

Корак 6. Поставите поликарбонатни лист на оквир назад.

Важно! Убудуће, уградите елементе облоге на такав начин да зидови ћелија буду вертикални - формирани унутар кондензата или да ће ударити изван влажности и проћиће кроз перфорирану траку.

Ако, међутим, заједно са прљавштином и влагом унутар ћелија окружења стаклене баште добије микроорганизме и поликарбонат "цвату", онда испирање и пухање не могу радити. У таквим случајевима, лист се може променити.

Када постоји облак целуларног поликарбоната, изузетно је важно утврдити узрок дефекта. Ако се то манифестује кроз лош квалитет материјала и стабилизирајући премаз, онда ни на који начин, осим замјене, проблем није исправљен. Ако је замућеност незнатна и узрокована погрешном инсталацијом - направите демонтажу лима, одредите страну са стабилизирајућом превлаком и причврстите материјал тако да изгледа "споља".

поликарбонатна облога

Поправак сломљеног и савијеног оквира

За почетак, морате разумети зашто се оквир стаклене баште може сломити или савити. У великој већини случајева узрок таквог квара је снијег који се накупља на облози зграде и продаје његову масу. У овом случају, својство стаклене баште да задржи топлоту изнутра постајенедостатак - у малим мразима у самој структури често се одржава позитивна температура. Снег који пада на подставу се топи, а ноћу се замрзава. Резултат је груби сладолед. Са накнадним падавинама снијег приања уз кору и акумулира се на плашту пластеника. У некој тачки, његова маса превазилази јачину оквира и савија се, ломи или дивергира дуж тачака фиксирања и заварених шавова. Резултати се могу видети на сликама испод.

Стандардна ситуација за стакленик са лаганим оквиром - без редовног чишћења нагомиланог снега, продат је оквир зграде

И сличну верзију квара још озбиљније - поликарбонатна облога није једноставно мумла под сњежним масама, већ је и пукла на неким мјестима

.

Да би се спречио урушавање стаклене баште, треба урадити три ствари:

 • да очисти снег из зграде;
 • затегните омотач;
 • ојачати оквир.

Са првом опцијом, лако је - након сваког обилног снијега или низа слабије кише морате доћи у ладањску кућу и очистити стакленик од граната снијега. Такође не заборавите да се ослободите ледене коре формиране на поликарбонату.

\ т

Савет! Ако из било ког разлога зими нећете бити у могућности да редовно чистите стакленике од снијега (а истовремено оквир није довољно јак), онда, након сезоне дацха, уклоните омотач из њега и уклоните га на складиште на сухо и прилично чисто мјесто. Не заборавите сакрити неке отворе са којима су формиранипричвршћивање тако да се унутрашњост оквира не смочи. У прољеће се може поставити натраг. Осим тога, у овом случају, кревети у стакленику ће бити заштићени од смрзавања формираних заметамија.

Ојачање облоге има смисла само за стакленике израђене од целуларног поликарбоната - полиетиленска фолија у сваком случају не издржава снијег, а за стаклену конструкцију је много лакше и јефтиније ојачати оквир. Због тога се у већини стакленика користе листови СПЦ-а дебљине 4 мм. Лаган је, јефтин и једноставан за руковање, али још није довољно снажан. Због тога је погодно да се замени са целуларним поликарбонатом дебљине 6 или 8 мм да би се повећала отпорност на снег.

Дебљина, величина и цена целуларног поликарбоната

Али у исто вријеме, јачање облоге на слабом оквиру је бесмислено - прекомјерна тежина му неће дати стабилност.

Стварање "скелета" стакленика јачи може бити на три начина:

 • уз помоћ бачава;
 • са додатним луковима;
 • увођењем попречних греда и косина.

Најлакши и најјефтинији начин су дрвени подупирачи који су уграђени унутар зграде, као што су ступови у одређеном интервалу. Њихову инсталацију треба обавити до прве хладноће, тако да тло нема времена за замрзавање. Истовремено, сама подлога не би требала да лежи на голој подлози, већ на неколико цигли које су ископане - тако да ће терет бити равномерно распоређен и да сталак неће продријети превише дубоко.

дрвени подупирач

Друга верзија бачаваојачати оквир стаклене баште

\ т

Најбољи начин за јачање оквира је увођење додатних лукова. Претпоставимо, ако је ранији интервал између њих био 1 м, онда су смањени на 0,5-0,65 м и произвели инсталацију недостајућих елемената. Вриједи схватити да је то радно интензиван рад који ће захтијевати претходно уклањање плашта.

Лук за стакленике

\ т

Савет! Алтернативна опција може бити уградња вањских елемената оквира - у овом случају, демонтажа поликарбоната или стакла неће бити потребна.

Ребра крутости за ојачавање оквира стаклене баште

Необичан компромис између једноставности и тежине је увођење попречних греда и косина. У овом случају, до лукова унутра, заварени (или завртњи на вијке са наврткама) додатних елемената, дизајнираних да повећају чврстоћу и отпорност на снијег. Веома је важно истовремено пратити интегритет антикорозивног премаза - све тачке монтаже и заваривања обавезно захтевају чишћење и завршну обраду са бојом или "хладним цинком". Поред уградње пречки и дебла, лукови оквира се могу дуплицирати, као и на армираним моделима творничких стакленика.

Ојачани стакленички лук

Лукови пластеника ојачани додатним гредама

Умножавање лучног оквира вам омогућава да повећате снагу оквира без великог рада и времена.

Што ако мјере за заштиту и јачање оквира нису испуњене, а оне су се сломиле или савијале под снијегоммасе? Да би вам помогао у решавању овог проблема, овај приручник ће вам помоћи.

Корак 1. Уклоните сав снијег из стакленика и око њега - не би требао ометати рад.

Уклањање снега из стакленика

Корак 2. Одредите степен оштећења плашта - да ли је потребно заменити или затворити довољно силиконског заптивача да би се створиле пукотине.

Корак 3. Уклоните омотач на отклонима.

Корак 4. Ако оштећење није превише тешко - уклоните оштећене елементе оквира и причврстите их савијањем цијеви. Ако је оквир стакленика направљен од дрвета - обогатит ћете структуру натраг уз помоћ дасака или металних плоча постављених на мјесто прекида.

У овом случају, отклон је настао на месту фиксирања профилисаних цеви које чине лук. Потребно је појачати дизајн и увођење реквизита

Разбијена дрвена грађа или плоча се може одбити помоћу обложених плоча

Машина за савијање алатних цеви помаже да се фиксирају благо савијене профилне цеви оквира стаклене баште

Корак 5. Ако је степен разарања озбиљан, замијените оштећене елементе оквира од греде или профилиране цијеви. Уградите унутар носача, који дају додатну чврстоћу.

Гријање пластеника властитим рукама

Погодно је инсталирати системе гријања у стакленицима за цјелогодишњу употребу или у раној прољетној сезони поврћа, зеленила и цвијећа. Систем грејања можете подесити на неколико начина, а избор зависи од површине стаклене баште и њене намене, ии ресурси који су вам доступни.

Видео - Замена јефтиног и ниског квалитета поликарбоната

Поправка темеља стакленика

Дефекти у стакленичкој фондацији су веома озбиљни, али то је релативно риједак проблем. Требало би их што пре елиминисати, иначе се ризик од спуштања зграда из једног угла или стране озбиљно повећава.

Када се ради о темељима трупаца, узрок грешака у већини случајева је оштећење дрвета услед влаге, пропадања или калупа. У овом случају, дизајн је подложан промјенама.

Гаража на дрвеној подлози

Корак 1. Демонтирајте корице из стаклене баште.

Корак 2. Уклоните оквир од сидришта до темеља на клиновима или сидреним вијцима.

Корак 3. Померите оквир на другу локацију.

Корак 4. Демонтирајте и замените оштећени елемент дрвеног темеља. Ако имате пуно недостатака, замијените дрво потпуно, додатно водите рачуна о пажљивом третману дрва антисептицима.

Нова дрвена основа за стаклене баште

Корак 5. Поставите оквир стаклене баште натраг, причврстите га на темељ. Такође, направите обрнуту инсталацију омотача.

Могуће је заштитити темељ од дрвета од влаге, покривајући врх слојем рубероида

.

Главни тип дефеката у монолитном бетонском темељу су пукотине. Појављују се или у тешким коловозима, или у супротности са технологијом полагања. На тај начин проводите пукотине.

Корак 1. Направите пробој у тачки појаве пукотине да бисте видели бетонпотпуно

Главни узроци уништења темеља

Корак 2. Помоћу длијета и металне четке очистите пукотину од прашине, прљавштине, камења и малих фрагмената.

Корак 3. Ако унутрашњост пукотине има влагу - осушите сушилом за косу.

Корак 4. Припремити бетонску мешавину која се брзо суши. Пожељно је купити готову суву супстанцу и разриједити је водом. Имајте на уму да рад са смешом треба да буде без одлагања.

Како затворити пукотине у темељима

\ т

Тип! Алтернатива бетонској мешавини за мале пукотине може послужити као епоксидна смола.

Корак 5. Користећи шпахтлу напуните пукотину готовом смјесом.

фикинг тхе црацк

Корак 6. Поравнајте свежу мешавину бетона.

Корак 7. Чим се композиција у пукотини осуши и добије снагу, закопчајте наопако. Проверите стање темеља у овом месту за неколико месеци.

Поправка стаклених плоча

Већ су раније разматране мале мане облоге пластеника из поликарбоната и начини њиховог уклањања. Пређимо сада на озбиљније проблеме.

У случају колапса оквира, пад веома дебеле гране или камења баченог на неки начин, чак иу релативно јаком утицају на ћелијски поликарбонат, ствара озбиљне удубине или пукотине. Ваше праћење зависи од степена оштећења. Лагана удубљења се могу фиксирати, мале пукотине - затворити са силиконским заптивачем. У случају озбиљног оштећења, целуларни поликарбонатни лист је подложан променама. Имате и једанмогућност замене само једног дела СПК-а - уз помоћ ножа за конструкцију од омотача изрезати правоугаони део са повредама. Убаците нови поликарбонат у отвор и фиксирајте га помоћу спојних профила и силиконског заптивача.

Брокен греенхоусе фраме

Често је кровиште стаклене баште из СПЦ-а оштећено услед грешака при инсталацији, нарочито када нису испуњени термички размаци у тачкама фиксирања. У овом случају, поликарбонат на високим температурама се отпухује и пучи се. Проблем је коригован на следећи начин: листови СПК се скидају са оквира и расположиве рупе за монтажу су сорбентне на 2-3 мм више. Обрнута инсталација се врши уз помоћ термо-решетке. Ако је носач направљен на профилима у облику слова Х, онда је процес поједностављен - потребно је само скинути лим и поново га уградити, узимајући у обзир топлотне празнине. У случају да га вишак СПЦ-а спријечи, они се одсече уз помоћ грађевинског ножа или електричног пиле.

Замена листова ћелијског поликарбоната

За стаклене кровне стакленике, главни тип оштећења је појава пукотина са јаким ударцима или падањем било каквих предмета. Ако у исто време из стакла нису одлетјели фрагменти и мале пукотине, довољно их је залијепити бртвилом и покрити љепљивом траком на обје стране. У другим случајевима, елемент фолије се треба замијенити.

Зимски ремонт стаклених стакленика

Корак 1: Очистите видно преклопљене остатке пасте.

Корак 2. Уклоните затварач са спољашње стране омотача.

Корак 3: Пажљиво очистите остатке мастикса и уклоните оштећено стакло или његове остатке. Пазите да не оштетите оштре ивице.

Шема за причвршћивање стакла у дрвеном оквиру

Корак 4. Припремите нову канту, ставите је на оквир.

Корак 5. Изрежите нову чашу за замену. Имајте на уму да је потребан мали размак (1-3 мм) између оквира и оквира са свих страна. Неопходно је спријечити цијеђење стакла приликом бубрења дрва.

резно стакло

Корак 6. Поставите стакло на мастикс, причврстите га споља користећи исту спајалицу која је претходно уклоњена.

Што се тиче полиетиленске фолије, њена поправка се практично не проводи - лакше је оставити мали рез или рупу јер је или у потпуности замијенити покривни материјал, без губитка времена и снаге за оштећење.

Ако је филм разбијен у стакленику, лакше је направити замјену

Запамтите да ће поштовање технологије изградње стаклене баште, редовне инспекције и мањих планираних поправки значајно смањити ризик од било каквих озбиљних недостатака и ослободити вас потребе да журите да све поправите.

Видео - Поправка пластеника