Поправите топли под: узроке лома и њихова решења

Топли подови се све више користе за гријање стамбених и индустријских простора. Ово је комплетан систем који се састоји од расхладног средства, термостата и сензора топлоте. Ситуација када на поду не ради је много непријатних тренутака. Познавање узрока кварова, елиминисање неће бити тешко. Многи мајстори то могу сами.

Људска жеља за удобношћу је мотор напретка. Све већи број људи користи своје домове како би створио топлу и топлу атмосферу. Међутим, технологија има својства да се сломи, а понекад и не загрева под. Постоји неколико основних грешака које треба проверити у погледу недовољног загревања или потпуног одсуства таквих грешака.

типови подова

Постоје три различита дизајна топлог пода. Разликују се у примењеном расхладном средству и, сходно томе, састоје се од различитих елемената:

 • Водени подови.Ово су метално-полимерне цеви испуњене бетонским јастуком. Носач топлоте је вода која се загријава у котлу или се доводи у систем централног гријања.
 • Електрични подови.Главни грејни елемент је електрични кабл. Монтира се у поду, грејање се регулише термостатом.
 • Инфрацрвени филмски премази.Ово су такође електрични носачи, монтирани у посебном филмском омотачу. Имају фабричке перформансе. Да ли је укључен у мрежу и регулисан је термостатом. Највише надограђене и прилагођене за било коју покривеност.

У зависности од врсте опреме која се користи, могу постојати различити разлози због којих се загрејани под не загрева. Свака појединачна поправка топлог пода може зависити од рада чворова из којих је систем састављен. Међутим, постоје уобичајени разлози за незадовољавајући рад различитих врста секса.

Проблеми електричних подова

Електрични под гријање се састоји од грејног кабла и термостата. Дакле, зашто систем не ради зависи од њиховог исправног функционисања.

 • Ако је топли под престао да се загрева, могуће је да је загрејани кабл оштећен током естриха или паковања.Да бисте проверили интегритет, морате искључити терминале из термостата и измерити напон између грејача. Неусклађеност са подацима пасоша не смије прелазити 5%.

Уграђени кабл се не може поправити или заменити. Потребно је поново обрадити цео спрат.

 • Одспајање сензора температуре са лошим загревањем пода указује на неправилну инсталацију.Сензор је или близу кабла или близу њега. Температура пода може се разликовати од наведеног максимума од два степена. Можете је мјерити посебним термометром.
 • Термостат или температурни сензор могу изазвати квар.Неопходно је прво проверити поузданост прикључака елемената кола. Тада се на излазу мјери напон, он мора бити једнак напону напајања. Након што је утврдио грешку, сломљени чворзамена

Неки модерни дигитални терморегулатори пријављују неисправности на екрану.

 • Топли под може се лагано загријати због неправилно израчунате снаге.Потребан минимум 150 В /м? Приликом инсталирања боље је имати неки капацитет. Учините га поузданијим уз помоћ стручњака. Израчун узима у обзир површину простора, климатске услове, напон у напајању.

Напон мреже у нашој земљи је 220, а у Европи 230 В. Према томе, снага увезених система може бити знатно нижа.

 • Када пад напона у мрежи или само ниски учинак, снага топлог пода је значајно смањена.У овом случају, регулатор напона ће помоћи. Најбоље је укључити стабилизатор за цијелу кућу.

За такав систем, можете поправити топле подове властитим рукама, без прибјегавања помоћи стручњака. Потребна су само основна знања из електротехнике и одређених мерних инструмената.

Кварови водених подова

Главни разлози због којих се под са загревањем воде слабо користи су грешке у инсталацији. Недовољно загревање може бити последица ниске снаге котла или неправилног рада пумпе за воду.

 • У одсуству топлоте или неправилног загревања система, потребно је прије свега осигурати исправан рад круга.Сви славине на постројењу морају бити отворене. Потребно је подно грејање водепочети са његовим прегледом.

Када су отворени, сви тамблери се ротирају дуж цеви.

 • Пумпа која циркулише трчи благо вибрира и ствара малу буку.У присуству хране и одсуства знакова квара, пумпа се лако замењује новом.
 • Систем се можда неће укључити када уђе у ваздух.Овај проблем се може ријешити уз помоћ стручњака за поправке.
 • При малој снази котла топлота можда није довољна за квалитетно загревање пода.Потребно је инсталирати котао са резервом капацитета или искључити дио гријања (у просторијама које се не користе у овом периоду).
 • Ако се под греје на местима, парна брана није правилно инсталирана.Мораће да рециклира. Недовољна парна брана доводи до повећане влажности у просторији и стварања плијесни, што је веома штетно по здравље.

Инфрацрвени премаз

Инфрацрвени филмски подови су најнапреднији начин грејања. Међутим, њиховом инсталацијом могу постојати и одређене нијансе.

 • Повезивање система са мрежом врши се помоћу жица које су прикључене на бакрену сабирницу која иде преко ивице филма.Повезани су помоћу клипова. У случају недовољног контакта долази до оксидације метала. Постепено се ланац разбија, а под може престати са гријањем. Да бисте исправили ситуацију, контакт мора бити замењен и сигурно причвршћен.

 • Филмски подови регулишу степен загревања помоћутхермостатПрема томе, онеспособљавање ће резултирати неправилним радом пода. Ово је лако поправити чвор.
 • У случају погоршања квалитета гријања, провјера топлог пода врши се мјерењем струје коју троши уређај.Одступање од прописаног у пасошу више од 10% указује на квар грејних елемената. Сломљена врпца се може замијенити. Привремено можете додати температуру загревања преосталих елемената помоћу термостата. Међутим, ово је привремена мјера.

Постоји неколико разлога за распад који су својствени свим врстама пола:

 • Прво, неопходно је проверити да ли је топли спрат правилно повезан са мрежом. Тек након убеђења у присуство улазног напона може се даље тражити квар.
 • Главни узрок губитка топлоте је мали слој или потпуни недостатак топлотне изолације. Топлина пада (загрева комшије или земљу) и не загрева под. Потребно је узети у обзир услове рада пода током уградње.
 • Мјерењем отпора топлог пода, можете лако израчунати његову снагу. Поредећи процењену вредност са пасошем, може се са сигурношћу рећи да је дошло до оштећења кратког споја и изолације (више пасоша) или прекида каблова (мање снаге).

Готово је немогуће поправити кат кабела, јер је за филм могуће пронаћи мјесто квара, сервисери ће га моћи поправити.

 • Понекад се јављају топли захтјеви. Топли подови нису грејни елементи попут радијатора или уљаелектрични гријачи

Прије провјере топле подлоге треба узети у обзир да за квалитативно загријавање траје од три до шест сати, овисно о дебљини премаза. Тек након тог времена можете мјерити температуру и говорити о квалитети рада.

Топли под се сматра грејачем на ниској температури. Максимална температура површине је 30 ° Ц. На вишој температури може доћи до пропадања подне облоге (ламинат, паркет).

Ако омотач допушта, морају се инсталирати два сензора топлоте. Спољашњи - за контролу температуре ваздуха у просторији и унутрашњости - директно регулише температуру пода. Први сензор ће бити укључен када се ваздух охлади у просторији, а други - неће дозволити прегрејавање подова.

Када се користе два сензора топлоте, топлота у просторији је ефикаснија

Видео

Ако новоинсталирани топли под не ради или се не загријава, потребно је разумјети узроке квара, затим их поправити сами или уз помоћ стручњака. Тада ће свака хладноћа у кући бити топла и удобна.