Полагање пода: уређај и бициклизам подних облога, како направити под стана властитим рукама, како промијенити дизајн пода

Павле је један од важних елемената сваког дома, од чега зависи удобност и удобност. Данас се у изради премаза користе разни материјали и технологије. Да бисте добили трајну и чврсту основу, требали бисте сазнати све детаље и карактеристике његовог стила. Модеран приступ вам омогућава да брзо и ефикасно изградите подове који могу трајати неколико деценија.

Изградња је пожељна да се започне са избором врсте подне облоге, као и проценом његових техничких карактеристика.
Карактеристике и уређаји

Подови данас се користе у готово свакој стамбеној или индустријској згради. Његово формирање се може обавити практично у било којој фази изградње објекта. Постоји неколико типова таквих структура, али све имају исту структуру:

 • Подлога за подупирање. За класичне подове, она служи за набијање тла на којем се налазе сви остали слојеви. Ако се кућа састоји од неколико етажа, као потпора већ се користе бетонске плоче преклопа. Дизајнирани су да опажају велика оптерећења. • Цхорнови или секундарни подови. Такви елементи су бетонска кошуљица, заостаци и тако даље.
 • Декоративна подна облога. Већ постоји велики избор материјала за подове. Сви се разликују по дизајну и техничким параметрима.
За висок квалитетповршина пода решава неколико главних задатака:

 • Горњи слој је поравнат на ниво који вам омогућава да поставите намештај и друге кућне атрибуте на њега.
 • Неке врсте подова су опремљене хидро и топлотно-изолационим слојем, који омогућавају одржавање оптималних микроклиматских услова у кући.
 • Унутар базе нацрта, можете сакрити комуникације као што су канализационе цијеви и тако даље.
 • Горњи слој пода може бити украшен различитим материјалима, што вам омогућава да уредите собу у одређеном стилу.
Потребни алати и смеше

Технологија подне инсталације зависи од њене врсте и структуре коришћених производа. Неке основе се лако добијају, док инсталирање других захтева озбиљне вјештине и искуство.

За такав рад потребан вам је широк спектар алата и материјала:

 • Мешалица за бетон или специјална мешалица. Помоћу ових механизама формирају се различите цементне или полимерне смеше, које се користе као основа за подове.
 • Ласер и ниво воде. Механизми оптимизирају поступак поравнања површина како би се добиле идеално једнаке хоризонталне равнине.
 • Алати за обраду дрвета. Овоме се могу приписати пиле, убодне тестере, брусилице, млинари и многи други. Користе се за уређење дрвених подова или површина на бази производа од дрвета.
 • Механизми за брушење бетона.
 • Алати за радбетон То укључује нишане, траке, виброплотлонце и многе друге.
 • Спојни елементи. Тип ових производа је такође одређен структуром пода и врстом материјала. Овдје можете користити као обичан чавли или вијке, као и специјална рјешења за лијепљење за причвршћивање постоља, линолеума и других.
 • Грађевинске смјесе. У конструкцији подова у већини случајева користе се посебна рјешења, од којих се формирају коријени темеља, кравате или декоративне површине. Скоро увек се то ради са складиштима на бази цемента. Неке од њих се могу направити самостално уз додатак воде и песка. Али самонивелишући раствори или мешавине за полагање плочица се праве само у индустријским условима. Неки производи могу укључивати полимерне компоненте. Ови производи утичу на такве показатеље као што су чврстоћа бетона, његова отпорност на влагу, трајност и још много тога.


Припремни рад

Припрема за уградњу поља није монотона и такође зависи од врсте површине која ће се формирати. Увјетни припремни радови за такве површине могу се подијелити у неколико типова:

 • Изградња скице. За дрвене подове, као што је овај атрибут често лаг или бетон. Ако изаберете заостатке, онда их треба поставити на солидну основу. Тло испод њих је пожељно темељито замотати и сипати пијесак. Шипке се саме постављају на цигле или бетонске ступове који су претходно напуњеницео периметар. Када припремате земљиште за бетонске подове, основна припрема је квалитативна рутина тла, која ће се налазити на естриху. Након тога се на земљишту формира темељни слој бетонске везе одређене дебљине. Да бисте добили равну површину, причврстите светионице по могућности на претходно приказани ниво.


 • Површинска обрада. Примарни метод заштите и материјала је прајмер. За сваку супстанцу користе се различити препарати. На пример, дрво се третира импрегнацијама које спречавају труљење, апсорпцију влаге и ширење гљивица. Бетонске подлоге су прекривене смјесама које повећавају адхезију површине са изравнавајућим естрихама.


Припремна операција за дрвене подове може се сматрати изградњом нацрта базе на трупцима. Сличан приступ се врло често користи у изградњи кућа из трупца или у конструкцији оквира.

Овај слој омогућава заштиту главног пода од брзог разарања, чиме се продужава његов вијек трајања.


Како то исправити?

Полагање подова је сложен процес који захтијева квалитативни приступ обради и припреми свих материјала. Треба напоменути да се уградња подних облога врши према различитим техникама. Све зависи од одабраних материјала и мјеста гдје се градња изводи.


виев

Павле је темељ који дуго може издржати велика оптерећења без губитка снаге. Зависно од структуреподне облоге ових конструкција могу се поделити на следеће главне типове:

 • Колекције. Када се формира под, користи се неколико материјала који чине солидну основу. То се може назвати дрвеним конструкцијама на трупцима, као и обичан паркет, причвршћен за бетонску подлогу. Многе модификације укључују слој који повећава чврстоћу, топлинску изолацију или друге параметре производа. Чиста површина се може формирати из готово свих завршних материјала који су представљени на тржишту (тепих, ламинат, итд.). Декоративне особине ових конструкција су веома високе, али не могу се сви подови применити на индустријске објекте.


 • Монолитни системи. Овај тип пода подразумева употребу бетонских раствора, као и полимерних везива. Сличне површине могу се састојати од неколико подесивих висинских слојева. Али сви су чврсто повезани, што повећава стабилност пода на вањска оптерећења. Завршна обрада се врши истим бетонским или полимерним растворима. Ова врста површина често се налази у складиштима, великим супермаркетима и другим сличним објектима.

Да би се повећала чврстоћа, под може бити ојачан чврстим бетонским плочама.


Опције обликовања варирају у зависности од полне варијације:

Столови за слагање на лагунама

Класични дрвени подови се формирају само на трупцима. Сличан дизајн може се обавити у стану или приватномкод куће. Корак по корак упутства за уређење таквог поста укључују сљедеће кораке:

 • Изградња хидроизолације. Овај корак је један од најважнијих. У већини случајева као заштитни материјал користе се полипропиленски филмови или посебна рјешења која се примјењују на бетон. Напуните супстанцу на такав начин да искључите продор влаге кроз дно пода. Ово је посебно важно за цементне подове који добро акумулирају влагу.


 • Кашњење монтирања. Пожељно је да се греда постави на претходно припремљену површину која може издржати оптерећење. У ту сврху се најчешће користе бетонске подлоге или дрвени груби подови. Шипке се могу поставити директно на груби под или на посебне носаче. Они морају бити постављени тако да чине равну хоризонталну површину. Дакле, на зидовима уочите ниво, који је вођен инсталацијом лаг. Дрвене греде причвршћују се на површину посебним вијцима или вијцима. У овом случају, они су одабрани за тип грубог подног материјала.


 • Полагање топлотне и парне баријере. Да би се искљуцили губици топлоте, измедју заостатака постоји грејање. За такве радове погодна минерална и базалтна вата. Ако се под клизне у приземљу, могуће је замијенити их експандираном глином, која такођер добро одржава топлину. Одозго, грејач је прекривен парном баријером, која спречава продирање влаге у просторију. Међутим, таква пита ће довести до тогаУ кући ће се накупити много кондензата. Због тога је важно организовати висококвалитетну вентилацију у затвореном простору.


 • Причврсне плоче. За такве радове користите само добро сушено дрво. Плоче могу бити опремљене посебним језичцима на крајевима или бити равне. Прва опција је боља, јер је инсталација таквих радова много бржа. Пре монтаже треба израчунати количину материјала за подне облоге.

Прва даска је положена преко зазора паралелно са једним од зидова. Између њега и вертикалне површине оставља се размак од око 10-15 мм, тако да се дрво лако може проширити. Ако је све у реду, плоча је причвршћена на заостатке или завијена вијцима.


Затим поправите други елемент. Обе плоче су чврсто повезане и причвршћене посебним конструкцијама које не дозвољавају да се систем помакне у страну. Када је све у реду, плоча је такође прикована и инсталација се наставља истим редослиједом. Задња плоча је затворена са истим малим размаком између краја и зида. Имајте на уму да понекад није могуће одабрати ширину радног комада тако да потпуно попуни преостали прорез. Врло често се плоча сијече. У ту сврху користе се убодна тестера, кружна пила или слични алати.


 • Брушење и бојење. Дрвене подлоге су на самом крају подложне бициклизму, што вам омогућава да добијете раван под. Али ово није неопходан корак, јер ако ставите ове елементе у ред,онда они можда немају потребу за усклађивањем. Лакови се данас користе као главни заштитни алат. Ова решења мало мењају боју дрвета, али не скривају њену структуру. Тако се одржава јединствени дизајн материјала.


Што се тиче подова од паркета или ламината, њихова инсталација је врло слична алгоритму који је претходно описан. Али материјали су већ на савршено поравнатим површинама. Изједначите их са цементним плаштима или листовима шперплоче, који се причвршћују на влажну подлогу. Пре полагања летвица на површини су водоотпорне и меке подлоге.

Између дасака паркета или ламината усидрених специјалним бравама на крајевима. Важно је комбинирати неке од ламела једна са другом како би се добила квалитативна завјеса слојева.

Таква структура је веома популарна, јер када је једна плоча оштећена, могуће ју је промијенити у нови детаљ који не покрива цијели кат на нови начин.


Полагање плочица

Површине из таквих материјала су прилично издржљиве и издржљиве. Плочица није оштећена влагом и гљивицама. Али неке од његових врста не издржавају мраз и могу се разбити, па су боље користити на високим температурама.

Уградња плочица је често само на бетонским подлогама. Теоретски, могуће га је фиксирати и на дрвену подлогу, али овај други систем неће дуго трајати, а понекад неће увијек стајати тежина декоративног слоја.


Технологија полагања плочицасастоји се од следећих корака:

 • Пуњење базе. Овај корак се изводи ако је под изграђен директно на отвореном терену. Приликом полагања плочица у вишеспратном објекту, инсталација се врши директно на бетонским плочама.
 • Пре наношења лепка, препоручљиво је уклонити све остатке са површине. Ако на њему постоје велике пукотине или рупе, пожељно је да их затворите. Дозвољене су мале варијације, јер су поравнате са лепком.


  Полагање плочице почиње од угла собе. На припремљену површину наноси се цементни лепак назубљеном лопатицом. Након тога, полажу плочицу на њу и нивелишу је у свим равнинама. Да би поједноставили овај задатак, многи професионалци користе ласерски ниво.
 • Све слиједеће плочице се слажу на исти начин. Између њих, они су такође поравнати да би добили једнаке редове. Да би добили исти шав између плоча убацују се специјални пластични крстови, који се затим уклањају.


Самонивелишући подови

Главна компонента ове конструкције је полимер који се наноси на бетонску подлогу. Рјешења су самоизравнавајућа, омогућујући вам да добијете идеалну површину. Алгоритам за распоред великог пода се састоји од следећих акција:

  \ т
 • Припрема тла. Овај процес укључује изравнавање и ојачавање површине. Идеална варијанта за такав под ће бити цементна кошуљица чија влажност не прелази 75%. Разлика у висини не моравише од 3-4 мм, јер утиче на цену смеше која није скупа.


 • Пример. У такве сврхе се користе специјалне композиције које повећавају адхезију материјала. Пре наношења полимера, смеша треба да се осуши.
 • Пуњење пода. Припремљена смјеса се сипа у малу површину базе и изравнава. Да би се уклонио ваздух, све операције се врше помоћу игличастог ваљка. Попуњавање целе собе врши се узастопно. Дно пунила ће бити празно неколико дана, у зависности од дебљине његове примене.


Ако желите лијепи под, онда га можете украсити. Најчешћа опција је наношење полимера на претходно припремљену слику. На тај начин се добијају слике било које сложености.

Полимерне композиције у течном облику испуштају токсичне супстанце.

Стога се све операције обављају само у специјалним заштитним маскама, рукавицама и другим средствима заштите.


материјали

Један од важних фактора који утичу на трајност и поузданост пода су материјали из којих је подигнут и правилан прорачун. Модерна особа у уређењу секса користи много супстанци које обављају један или други задатак.

Главне компоненте су цементни малтер и дрво. Од прве врсте производа формирају бетонске темеље, који често дјелују као груба површина. Материјал савршено подноси оптерећење и не оштећује се под утицајем спољашњих климатских фактора.


Што се тиче дрвета, користи се за рјешавање различитих проблема. Дрво је направљено од потпорне дрвене грађе, подне плоче и других помоћних производа. Материјал савршено издржава динамичка оптерећења, али треба висококвалитетну заштиту, јер је оштећен водом и разним микроорганизмима.

Један од важних фактора у формирању пода је хидро и термоизолација. Изводите га са експандираном глином, пенастом пластиком, минералном вуном, полиетиленском фолијом и многим другим.

Сви они имају јединствене особине које вам омогућују да добијете топли под, који ће трајати дуго, без обзира на микроклиму у кући.Понекад изградња пода подразумева изравнавање газне базе. У ту сврху користе се цементни естрих, дрвени ГВЛ, ОСБ, иверица, водоотпорна шперплоча и многе друге супстанце. Посебну пажњу треба посветити декоративним завршним материјалима.

Модерно тржиште нуди многе врсте ових производа:

 • Керамичке и гранитне плочице. Супстанца се добија из природних производа прешањем. Материјал може издржати значајне температурне разлике, тако да се може користити и унутар и изван простора. Плочица је најбоља опција за купатила, јер је добро отпорна на влагу.


  \ т
 • Дрво и његови деривати. Ова група укључује много материјала. Нај еколошкији и скупљи производ је плоча из поља. Не издваја сештетних материја, а служи и дуго времена.

Такође можете укључити такве популарне производе као што су паркет, паркет и ламинат. Посљедња врста производа направљена је од ситног дрвне сјечке, која је прекривена винил заштитним слојем на врху.


цолор

Завршна фаза инсталације било које подне облоге је полагање декоративног слоја. Од тога зависи дизајн површине који се може добити као резултат ове процедуре. Распон боја ових елемената данас може да варира у било ком правцу. Стил подне облоге зависи само од карактеристика тржишта и могућности произвођача.Данас се може издвојити неколико главних трендова у дизајну:

 • Хомогене површине. У овом случају, под је обојен само у једној боји. Посебно су популарне зелене, црне, беле, црвене и друге нијансе. Али пронаћи такве основе може само у ријетким случајевима, као што их покупити под дизајном соба без вјештина је довољно тешко.
 • Структура дрвета. Имитација дрвета - данас је врло популарна варијанта подне декорације. То се не односи само на природне материјале, већ и на производе добијене на умјетан начин. Данас на тржишту под дрветом издају ламинат, паркет, керамичке плочице и многе друге ствари.


 • Природни материјали. Овај смјер укључује симулацију структуре гранита, мрамора и других природних супстанци. Чешће него неПојављује се на керамичким плочицама и ламинату, чије се извлачење формира током производног процеса.
 • Нестандардне слике. Тип слике може варирати у зависности од жеље дизајнера. Подна површина може бити украшена цвијећем, дјечјим сликама или гломазним сликама. Ова подна облога погодна је за готово сваки стил просторије, што га чини посебно популарним и траженим.


Добри примери и опције

Није битно ако ставите под на властите руке, или су то урадили специјалисти - најважније је да је посао обављен са тачним поштовањем технологије. Ово је више повезано са грубим премазом, а ако говорите о стаблу, плочици или маси, онда је у овом случају важно и њихов правилан избор за ентеријер и просторије.


У урамљеној кући, стол у провансалском стилу са дрвеним зидовима допуњен је равним подом, али у радном простору и испод кухињске групе постављена је керамичка плочица. Унутрашњост је била веома лагана и прозрачна захваљујући светлим тоновима материјала за завршну обраду и белог намештаја са фротирним фотељама. Идеја коришћења у најефикасније искоришћеном месту плочица за под је такође веома практична - дрвена подна површина ће служити дуже.


На тераси дрвене викендице је под од паркетне плоче. Изгледа веома лепо, посебно са добро одабраним софама и фотељама са белим пресвлакама.

Што се тиче станова, овдје се користе различите намјенеподне облоге, које се сада нуде огромне количине. Ламинат и плочице су веома популарне.Погледајте следећи видео о томе како да исправно завршите слагање дрвеног пода својим рукама.