Полагање керамичких плочица на поду без кравате у соби са намештајем

Желим да поделим своје искуство, јер сам правио керамичке плочице у кухињи, у ходнику и соби (све собе са намештајем) без кравате, стварајући тако један стил за три собе.

Сви знају да у случају поправки у малим кућама и, не остављајући га, поред смећа, прашине и других "атракција", поставља се оштро питање о непосредној реализацији планова за поправке. Стога, често одбијамо да зачнемо без разматрања, и идемо путем најмањег отпора. Хтели су да поравнају плафон са гипсаном плочом и уклопе се у њега са осветљењем - у ствари, они коштају белу и лустер. Снови о добром ламинату на поду - било је потребно полагати линолеум. Али немојте журити да одбијете своје планове. Ако ништа не падне на памет, туђе је искуство.

У почетку је питање постизања пода савршено једнак мени. Материјал за облагање је разматран на два начина: керамичке плочице или ламинат. С обзиром на чињеницу да испод ламината треба цементни естрих, одустао сам од ове опције. Да би се подови квалитативно поравнали уз помоћ естриха, потребно је потпуно ослободити површину пода и попунити на један начин. У мом случају, било је немогуће то урадити - гломазан намештај и друге ствари једноставно нису биле где да се крећу. Зато сам, размишљајући, одлучио да покушам да ставим плочицу на под на исти начин као и на зидовима.

Рећи ћу о свом искуству на примјеру собе од 18 квадрата. метара. Видиш је на фотографији у два угла. Ово је крајњи резултат,који је почео са чињеницом да сам на првом месту схватио уз помоћ нивоа и нити, такозване, разлике. То је удаљеност од горње тачке коју ћемо послужити као почетак идеалне условне хоризонталне равни (хоризонтални ниво) до доње тачке. Наравно, површина пода је претходно припремљена: уклоњен је линолеум, уклоњени велики фрагменти остатака.

Имам максималну "разлику" између супротних зидова од 7 цм, прво сам вршио мерења између супротних дугих зидова, а затим између кратких. Снажан у визуелном одабиру горње тачке, јер је неједнакост, која се тада излила у размаку од 7 цм, видљива голим оком.

Схватио сам разлику, причвршћујући један крај конца на зид ближе куту у тачки која је изгледала као врхунац. Други крај конца протезао се до супротног зида. Ниво је подешен водоравно по нити. На зиду, када се водоравно на навој подудара са изравнавањем водоравног нивоа, направљен је траг. Поступак је поновљен неколико пута у различитим тачкама. Без помоћника овде, можда, не може. У овом случају, био би ефикаснији ниво воде, међутим, нисам га имао при руци.

Дакле, према резултатима мјерења, водио сам линију оловке на свим зидовима. Ове линије служиле су као водич за полагање плочица. Почео је да лежи дуж зида, где је слој раствора испод плочице требао бити минималан. Наравно, прије тога, под уобичајеном процедуром, раширила сам неколико комада плочица у угловима, дуж зидова. Он је то урадио да би се оријентисао у ком месту треба да сече, па, заопште подешавање. Затим је, након што је направио потребне ознаке, уклонио фрагменте и испалио зид са којег је одлучио да почне са радом, премјештајући све предмете у просторији у супротном зиду. Дакле, терен за активност био је пола просторије.

Процес полагања керамичких плочица почео је са припремом отопине. Не препоручујем ову методу полагања плочица као отопине ​​која ће замијенити естрих, користити готове специјалне мјешавине љепила за керамику. Оне су ефикасне само ако нанети слој лепка није дебљи од два, највише три центиметра. Ако је слој већи, онда ће се време попуштати. Имао сам то искуство када сам почео да лежим у кухињи, погрешно верујући да ће брендирана мешавина лепка бити јача од обичног цементног малтера. Тада је било потребно исправити грешке уз помоћ љепила ПВА.

Узгред, љепило ПВА се мора додати у цементни малтер. Додао сам оно што се зове "на око". Не превише, али довољно да је рјешење на додир мало љепљиво. Сува мешавина песка и цемента купљена је готова, пакована у вреће од 50 кг, најјефтиније.

Додавање воде и лепљења цементно-песковитој мешавини, учинио сам је не течном, већ лабавом. Направљен је да се стапа директно са подом, где је требало да се стави плочица, пре-влажење места водом. Тако да сам био на том месту и добио сам спремну платформу за полагање плочица.

На цементну "пуфну" платформу поставите плочицу, водећи линију на зиду и подесите положај плочице закористећи ниво. Када се све поклопило, скинуо сам плочицу и навлажио је, заливши површину водом. Такође, место ове плочице је било натопљено на цементној платформи. Тада је уредно окренуо плочицу на своје место, извршивши коначно подешавање уз помоћ гуменог чекића, нивоа и шавова "крижева".

Као резултат ових "водених процедура", "лабава" цементна платформа је цури са водом, добијајући потребну конзистенцију. Тако се растресито решење претворило у неопходно, које је, након сушења, поседовало све неопходне особине, а изнад свега, тврђаву.

По завршетку полагања плочице у једној половини просторије, дао сам два дана да се осуши и поправи, а затим сам помакнуо намјештај и поновио поступак у другој половини просторије. Лист је након завршетка процеса направио шавове.