Подрум испод ограде - сорте и карактеристике: дубина универзалне тракасте подлоге за ограду од валовитог картона са цигленим стубовима, како направити властите руке

Готово сви власници пољопривредног земљишта се прије или касније суочавају с проблемом постављања ограде. Али шта год да је - светло или тешко, у сваком случају, да је дизајн био поуздан и правилно служио дуго времена, неопходан је темељни уређај.

Карактеристике

Темељ је главни носећи дио ограде. Време трајања целокупне структуре зависи од тога колико добро је изабран њен тип и колико добро се извршава. Ако је подлога слаба или уопште не буде, онда се ограда може потрести, она може водити када шљива у току пролећног тла одмрзне или опћенито може пасти.


За шта је потребно?

Подрум испод ограде обавља неколико важних функција:

 • осигурава стабилност цијеле конструкције ограде;
 • омогућава равномерну расподелу оптерећења на конструкцију ограде;
 • у присуству темеља, земљиште се задржава на локацији и не испире га из воде током кише или топљења снега;

 • служи као баријера за продирање у подручје отопљене воде;
 • са темељима, ограда изгледа много естетски и поуздано.

Да ли је обавезно?

Упркос горе наведеним важним функцијама које су у основи изградње ограде, многи власници приватних парцела, рачунајући своје трошкове, ипак размишљају о томе да ли да направе темељ испод ограде. Све зависи од врсте оградеодлучили да инсталирате на сајт.

Ако се ради о лагано развученом дизајну решеткасто-зечеве или дрвене ограде, сасвим је могуће урадити и бетонирати само носаче. Али, у исто време, потребно је запамтити да чак и за лаке ограде није најпоузданији терен и да ће такву ограду послужити од снаге 5-7 година.Ако је одлучено да се ограда учини чврстијом и издржљивијом, онда без одговарајуће тежине, темељ не може учинити.

врсте терена

Најчешћа опција за постављање темеља за ограду је темељна трака. Најпогоднији је за уређење камених ограда или склопова са каменим стубовима, између којих је фиксирана ограда од валовитог картона, ковање, дрво и други материјали. Бетонски темељ таквог темеља омогућава равномерно распоређивање оптерећења. Подлога за траку је погодна за уградњу металних носача у њу, са накнадним фиксирањем структура ограде.

За уређаје ове врсте темеља, ров прво се извлачи на прорачунатој дубини и ширини, на дну које је направљен јастук од дробљеног камена и песка. Изнад рова постављена је висина оплате од 30 цм, у унутрашњости рова су уграђени и монтирани прикључци. Затим се излива темељ бетоном.


Процес излијевања бетона понекад се замјењује полагањем готових бетонских блокова. Инсталирајте близу и напуните бетоном само шавове између њих.

Највише буџетска опција за постављање темеља за подршку огради -ово је основа стубова. Овај тип темеља је најпогоднији за шунку. Као носачи могу се користити метални или азбестни стубови, бетонски зидови или шрафови. Размак између носача, по правилу, је 1,5-2 м

У зависности од врсте земљишта и климатских услова, јама испод подлоге се ископава на дубини од 1-1,5 м. На дну јастука се поставља дробљени камен и песак и изравнава. Затим поставите стубове, фиксирајте их вертикално и сипајте јаму бетоном.


Разноврсна опција је композитна подлога, која је комбинација два претходна типа бетонских темеља.

Овај тип темеља се користи за уградњу ограда од бетонских плоча, ковања, профилних плоча, посебно у присуству стубова од опеке. За уређај на колонском појасу, ров се прво отргне на дубини од око 0,5 м

У њему, на означеним местима, буше рупе у дубини, која прелази дубину замрзавања тла. Затим у ров уградите оплату, сипајте мјешавину пијеска и шљунка, ставите спојнице. Након тога темељ се излије бетоном.

За различите врсте ограда

Тип ограде је један од главних фактора који одређује шта би требао бити темељ.

За ограде од профилисаних лимова, кованих елемената, мрежа, дрвених ограда користе се два типа темеља. Прва опција - када је темељ направљен испод сваке потпоре (наслагане). У ту сврху ископава се јама у земљишту. Има продужетак пилуле, а простор око њега је изливен бетоном.


Друга опција је темељна трака, која је ров у земљи, у којем су, уз одређени корак, постављени ослонци и испуњени бетонском мјешавином. Такав дизајн темеља се користи када се стубови налазе на прилично кратком међусобном растојању.

Тип ремена темеља је таконе уређен када је на дну ограде постављен камен или опека. У овом случају, бетонски темељ служи као врста темеља који одваја зид од површине тла.

Треба посебно напоменути да, ако се предвиђа постављање ограде од валовитог картона до висине до 1,2 м, тада је могуће потпуно управљати излијевањем темеља колоне. На висини профилиране плоче више од 1,2 м морат ћете попунити темељну траку. Пошто се овај материјал одликује повећаним једрењем, онда под јаким ветром стубасти темељ једноставно не може издржати оптерећење, а носачи се могу савити или потпуно пасти.

Ако је планирано да се направи ограда са цигленим стубовима, онда би темељ испод њега требао бити прилично озбиљан. Сличне ограде су веома осјетљиве на неуједначено скупљање. У стубовима од цигле, камена или блокова, обично се поставља хипотека, повезана са попречним пресјеком цијеле ограде.


У случају неуједначеног скупљања у местима комуникације између прелаза и хипотеке, могу се појавити пукотине. Да би се такве појаве свеле на минимум, темељ за такве ограде је прилично дубок, нужноиспод тачке смрзавања тла.

дубина обележивача

Још један важан фактор који одређује поузданост и трајност дизајна ограде је дубина уређаја за темељење.

За свјетлосне колекције, оптимум се сматра дубином од 50-60 цм, а на таквој дубини полагања је осигурана потребна поузданост конструкције, као и економични грађевински материјали. Али ако је на каменим стубовима постављена светла ограда, а између њих ће се налазити зидна конструкција, онда се темељ може благо подићи.


Са тежим конструкцијама, посао је тежи. Приликом изградње темеља испод њих, поред тежине, не може се занемарити ни структура тла и дубина његовог замрзавања на овом подручју.

Доњи ниво темеља треба да буде 40 цм испод тачке смрзавања. Можете користити водиче за конструкцију да бисте побољшали ову ознаку.


Ако се чврста ограда гради на меким тлима, у којима је подземна вода довољно висока, боље је реосигурати и поставити темељ дубљи како би се спријечила деформација конструкције због снажног слијегања тла. Виши положај темеља може бити на чврстим тлима. Темељ на тлу из шкриљаца може се поставити на дубинама не већим од 25 цм


производство

Својим рукама је лако направити темељ за ограду. Потребно је унапријед извршити све потребне прорачуне и строго се придржаватиупутства корак по корак приликом обављања посла.

израчуни

Да би се израчунала дубина на којој се темељ поставља под средњом тешком и тешком оградом, потребно је узети у обзир сљедеће факторе: особености конструкције ограде, дубине замрзавања тла, нагиба терена, структуре тла и висине подземних вода.

Да би израчун био тачан, потребно је израчунати површину темеља темеља. Дакле, ако имамо темељну дужину од 50 метара и предвиђену ширину од 30 цм, онда можемо лако одредити његову површину (15 м2), која ће касније постати основа за израчунавање дубине базе.

Поред тога, потребно је одредити поуздану површину темеља, која се одређује дијељењем притиска надземног дијела на основу темеља, прилагођеног коефицијенту поузданости, отпорности тла и коефицијента радних увјета.

Добијена вредност се мора упоредити са предвиђеном подрумском површином. Потоњи не смије бити мањи од процијењеног, у супротном га треба прилагодити.

пуњење

Најбоље је извршити комбиновани тип тла на бијесним глиненим тлима. Пре него што ставите темељну траку испод ограде, прво морате ископати ров одговарајућим прорачуном дубине и ширине. На местима где су постављени стубови, избушите рупе за постављање стубова.


Надаље, дрвена оплата се изводи по цијелом периметру будућег темеља ограде. На дну сваке јаме стубови се склапају заједноу два слоја рубероид. Затим поставите стубове и ојачајте темељну траку мрежом арматуре.

Сада можете почети да бацате бетон. Право да сипа - хоризонтални слојеви. Ако није неопходно да се цијела трака испуни одједном, немогуће је оставити оплату да се спаја са врхом на једном мјесту, ау другом не би уопће била. Бетон ће се сушити 3-5 дана.


Ако је улица врућа, темељ треба залијевати водом. Затварач се уклања са траке за 2-3 недеље.

Малени плитки подрум га чини још лакшим. Постављена је изнад тачке смрзавања тла. Стога је ова подлога осјетљива на сезонска кретања тла. Таква подлога је погоднија за уградњу на подручјима гдје тло има равномјерну структуру на цијелом подручју ограде.

За направу таквог темеља, ископајте плитки ров (0,5-0,7 м), на дну у којем лежи песак (0,15 м) и исправите га. Одозго сипати слој шуте (0,15 м). Шљунак са песком је својеврсна дренажна база, због чега ће се вода уклонити из темеља. Даље у бушотини избушени су бунари за дубину стубова 0,3-0,4 м


У сваки бунар за дренажни песак (0,1 м) се сипа. У рупама уметните ослонце и поравнајте их у свим равнима.

Надаље, ступови повезују арматуру уз помоћ заваривања. Уградите оплату. Затим почните да сипате бетон, пратећи горе описана општа правила. Када се бетон сипа, свакако поново осигурајте да су стубовистоје тачно.

Постоји још једна алтернативна варијанта уређаја за темеље - од старих аутомобилских гума. Али то је прилично контроверзно и не задовољава широку примјену у уређењу терена под дизајном ограде.


Да би темељ испод ограде трајао дуго, неопходно је не само да га правилно напуните, већ и да га заштитите од атмосферских падавина. И за ту сврху потребно је направити испад или одлив, који пролази читавим периметром темеља темеља падина с падинама у смјеру супротном од темеља темеља.

Одлив се може вршити истовремено са излијевањем темеља и након њега. У ту сврху, дуж цијеле ограде на ширини од око 0,5 м и дубини од 0,15 м ископан је ров, који је прекривен дробљеним каменом и разбацан. При извођењу плиме и осеке истодобно са темељима из њега у смјеру непрозирне израде арматуре. Ако се истицање врши након полагања темеља ограде, онда се стварају рупе и умећу арматуре шипки.


Испод прибора поставите филмски кровни материјал и направите оплата. Након тога сипајте бетон и нужно косину.

У делу са нагибом

Ако је потребно извести конструкцију оградних конструкција на дијелу са великим нагибом, темељ испод њега не би требао бити нагнут. У таквим случајевима, направите степенасту базу, чији је сваки дио строго хоризонтални. На најнижем месту, темељ се изводи до нивоа тла. Прелазак са нивоа на ниво се врши помоћу полица. Дужина полица треба да будевише од њихове висине не мање од 2 пута. Висина не смије бити мања од 0,6 м.


Ако парцела има мали нагиб, онда, по правилу, они праве нивелацију тла по ободу ограде или уређују бетонски постоље.

Шта сликати?

Да би се побољшао изглед бетонског темеља, могуће је направити декоративну жбуку користећи посебан текстурирани малтер или обојено топљиво млијеко помоћу конвенционалне метле.

База испод ограде може се бојати и посебним бојама на бетону. У грађевинским радњама можете наћи и шарене премазе за ивичњаке или ивичњаке. Акрилна, латекс, епоксидна, полиуретанска, алкидна складишта могу се користити за бојење бетонских подлога.


Акрилна боја се прави на бази воде на бази акрилних боја. Због присуства кополимера у њиховом саставу, ствара се полимерни слој на бетонским површинама који штити темељ од утицаја фактора околине. Ова боја се лако наноси, брзо се суши и има економичан трошак.

Латекс боје се састоје од воде, пигмената и полимера. Понекад може да садржи силиконске или акрилне смоле. Таква боја се може нанети на бетонску подлогу одмах након њеног стврдњавања.

Предност латекс боја је повећана отпорност на температурне варијације, способност да се попуне чак и мале пукотине,отпорност на влагу, економичан трошак.

Најјаче боје за темељ су епоксидне формулације. Могу заштитити бетонски темељ скоро четврт стољећа. Боја се састоји од две компоненте - епоксидне смоле и специјалног учвршћивача, које се мешају непосредно пре наношења. Композиција се наноси у два слоја. Епоксидни премази су паропропусни, што је веома важно за бетонске темеље, отпорне на излагање сунцу, киселинама и алкалијама.

Полиуретанска боја се такође састоји од две компоненте које се морају спојити непосредно пре наношења светле композиције. Боја се наноси у два слоја. Предност полиуретанских боја је у томе што побољшавају својства бетона, отпорног на мраз, формирају заштитни премаз, затварају микроскопске пукотине и поре на бетону.

Алкидне боје се израђују на бази алкидне смоле. Имају богату палету, брзо се суше, отпорни су на сунчеву светлост, отпорни су на мраз, имају економичан проток.

Али прије него што одаберете једно или друго средство, потребно је обратити пажњу на то да ли је погодан за одређену климу. Боју наносити само на суво и очистити од контаминације бетонске базе.Да ли ми је потребна хидроизолација?

Постоје два начина хидроизолације темељне подлоге:

 • Слој полиетилена или рубероида поставља се на дно рова преко положеног шљунка, који ће заштитити бетон од утјецаја влаге, што ће повећати вијек трајања темеља ограде.
 • Друга метода је примјенаспецијални хидроизолациони материјали који се додају директно у бетон. Један од тих адитива је пенетрон. Приликом примене такве композиције, целокупна запремина темеља постаје отпорна на продирање влаге. Штавише, ово својство задржава бетон током читавог животног века.


Професионални савјети

Искусним градитељима приликом постављања темеља за ограду се препоручује да се придржавају одређених правила:

  \ т
 • Темељ је могуће поставити под ограду само када ће се утврдити тип тла, дубина његовог замрзавања, тип конструкције ограде, величина и, према томе, распон могућих ризика. Ако било које питање остаје нејасно до краја, боље је потражити професионални савјет како се касније не би наишли на потешкоће;
 • Ако се у прорачуну испостави да је оптерећење на бетонској подлози прилично значајно, боље је направити комплетну темељну траку умјесто решетке која се налази практично на површини тла између дубоко положених шипова;

 • Када се припрема бетонска мешавина, немојте користити мало цигле, глина или дрвета. Сви ови материјали су способни да апсорбују воду и након одређеног времена једноставно труну, а снага структуре темеља битно ће се смањити;
 • Решење за попуњавање базе ограде се припрема из пијеска и цемента у омјеру од 3 до 1. Прво, потребно је спојити цемент и пијесак, али тек тада додати воду, настављајући процес мијешања. Решење би требало да буде довољногуста конзистенција и не садржи грудице;


 • Будући да се излијевање темеља треба обавити одмах око периметра (то јест, одмах ће захтијевати довољно велику количину отопине), боље је припремити бетонску мјешавину у мјешалици за бетон или наручити транспорт готовог раствора;
 • За побољшање чврстоће базе, гранитна мрвица или дробљени камен могу се додати огради у раствору;
 • Приликом пуњења подлоге у хладном времену треба користити посебне адитиве за бетон који спречавају замрзавање раствора.

Како да својом руком полијете темељ испод ограде, гледајте овај видео.