Подизање капија сопственим рукама (88 слика): цртежи гаражних секцијских комплексних ограда, самостална гаража за гаражу

Погодност гараже за аутомобил је најмање битна за улазна врата, која морају осигурати сигурност аутомобила и лако и поуздано затварање. Данас је могуће самостално наручити или направити неколико варијанти аутоматских конструкција. У наставку ће бити размотрено како се властитим рукама израђују металне одеће.


Карактеристике

За разлику од обрадивих структура, које у већини случајева имају 2 отвора који се растварају, метални грађевински производи имају секције или ролетне које се пењу према горе. Принцип њиховог рада је различит у зависности од типа - пресека, ротора или ваљка. Сам дизајн, који укључује различите елементе: кутију, вођице, ваљке, механизам за подизање, много је сложенији од једноставних аед капија.


Али трошкови инсталације и материјала у потпуности надокнађују поузданост и практичност редовног кориштења такве гараже.

Са готовом гаражом са правоугаоним улазним прорезом, сопственим рукама можете лако да израђујете металне производе. За монтажу потребан је стандардни сет грађевинских алата, материјала за врата, вођица и кућишта. Довољно је бити стрпљив са стрпљењем и укључити мало памет, тако да буквално за неколико дана, без журбе, изгради поуздану и погодну конструкцију таквих врата за гаражу.

Предности и недостаци

Пре него што одлучите да подигнете гаражна врата механизмом за подизање, морамо измерити све њихове предности и мане.

ИскусанМајстори уочавају следеће предности таквих система:

 • Уштеда слободног простора. За разлику од аед капије, која захтијева вањски простор за отворена врата, подизачи користе мјесто унутар стропа.
 • Много је погодније користити их, поготово ако су опремљени механизмом за подизање, па није потребан никакав физички напор.
 • Подизно-окретна и секцијска врата поуздано штите гаражу од ломљења.


 • За такве објекте можете користити различите врсте намештаја и декорација.
 • Подизне капије се могу користити за једнокреветне и двоструке гараже.
 • Рупе се отворе и затварају тихо.


Важно је обратити пажњу на недостатке капија за подизање:

 • Главни недостатак је сложеност пројекта и инсталације. Ако у потпуности наручите инсталацију за професионалце, онда ће то бити скупо. Ако сами инсталирате, онда морате пажљиво проучити цртеже, причврстити све елементе уредно, на ниво, јер чак и мала грешка може довести до чињенице да ће цео механизам бити неупотребљив.


 • Потпуно отворене капије уклањају слободан простор изнад отвора и унутар гараже испод плафона.
 • Механизми таквих врата су предвиђени за одређено оптерећење, тако да се врата и кућиште не могу преоптеретити, на примјер, са изолацијом.
 • Капије за подизање се инсталирају само у правоугаони гаражни отвор.


Ако је власник гараже узео у обзир све те карактеристике, ондаможете наставити са инсталацијом. Али прво морате одлучити о врсти врата за подизање гараже.

врсте

Најчешћи типови су 3 типа самосталних подизних конструкција:

 • лифтинг-турн или схиелд:
 • секција;
 • ваљкасти подметачи.Капије за подизање и окретање гараже су најосетљивије на лом због интегралне структуре крила. Када се отвори, подиже се према горе, окреће се за 90 степени и заузима водоравни положај. Њихов механизам може бити за полугу или противовесним. Прва врста полуга је најједноставнија конструкција која омогућава глатко и глатко кретање врата у хоризонтални положај.

Противовесне капије су најпогодније за врата велике тежине.

Структуре за подизање и окретање састоје се од оквира (обично металног), вођица, дуж којих се оквир, опружни механизам или протутежа крећу дуж витла. Подизање може бити ручно с ручком на дну тијела. То се чини лако захваљујући проширеним опругама уграђеног механизма. Могуће је побољшати овај механизам спајањем електричног погона, затим се подизање-спуштање врата врши једноставним притиском на дугме.


Шарка врата за подизање је састављена од неколико панела ширине до 50 цм, који су међусобно повезани зглобним петљама. Када се подигну, ови панели (који се зову и ламеле) се крећу дуж водилица на ваљцима. Покрет је обезбеђен опружним механизмом, бубњевима и конопцима. ОвајДизајн подсећа на сендвич панел који се користи у грађевинарству.


Механизам роло врата за гаражу је исти као и ролетне у трговачким центрима. Њихове уске ламеле су уже од типова за подизање, када се отварају, оне се дижу и увијају у посебну малу кутију. Због тога овај тип има јасну предност - штеди простор у гаражи. Нема потребе за монтирањем дугих водилица испод плафона.


Материјали за скелет, кутије и водилице за капије за подизање су обично метални, али је најбоље одабрати нехрђајући челик. Кутија може бити направљена од дебелих дрвених греда или металних углова. Холистичка врата сличног дизајна могу се направити у облику тканине од дасака у металном оквиру. Споља, често су обложени лимом.Да би се топлота одржавала у гаражи у зимском периоду, могуће је зашити изолацију: лима или минерална вуна.

Кутија је покривена антикорозивним прајмером, а затим обојана у 2 слоја алкидне или водоотпорне емајла. Склопиви штит је најпогоднији за поцинковани челик или алуминијум.


Ламеле на секцијским или ваљкастим вратима су обично израђене од поцинкованог челика или алуминијума, унутар плоча се може поставити изолациони материјал. Површина таквих панела може бити било које боје - по укусу власника. Покретни елементи конструкције - ваљци, спојнице, од пластике или лаких метала,вођице - од нерђајућег челика или других материјала који нису склони корозији.

Аутоматизација отворена помоћу електричног погона врата знатно ће поједноставити употребу гараже. Многи возачи не желе да се петљају са тешким вилицама, нарочито када на улици има мраза или бујичних киша. За сваки дизајн и механизам постоји могућност подизања одговарајућег електромотора, који ће користити струју из домаће електричне мреже.

Аутоматизовани метални производи у грађевинарству су више врста.

Најчешће коришћене шеме које је лако направити су:

 • механизми монтирани на платну;
 • причвршћен за водиче;
 • су монтирани на бочним регалима.Могуће је наручити готову конструкцију, која ће у комплету већ имати аутоматску погонску јединицу за подизање, као што је, на примјер, опремљена с много гриља са ламелама од поцинчаног челика.

У овом случају, након куповине, потребно је само правилно монтирати на рупу у гаражи и спојити електрични погон на мрежу.

производство

За производњу једноставних врата за подизање гараже можете користити већ припремљене скице и прорачуне, само мало прилагођавајући њихове величине њиховим просторијама. Постоји много примера решења за сеоске куће које садрже цртеже и детаљан извештај који укључује неопходне алате и материјале.

Пре него што сам дизајн направи покретнимМеханизам, треба пазити да рупа, сусједни зидови и плафони издрже његову тежину. У ту сврху потребно је изабрати јаке и густе преклапање без шупљина и поузданих монтажних система. Наиме, просторија треба да буде заштићена од продора влаге и других природних фактора који могу оштетити рад капије.


Након што смо одабрали одговарајући тип и приближни дизајн будућих клизних капија, цртамо цртеже са тачним величинама, на основу којих израчунавамо количину потребних материјала.

За издржљив и трајан оквир подизних гаражних врата, најпогоднији су метални профили величине 40к20 мм и дебљине најмање 2 мм. Крижни и хоризонтални носачи за конструкцију могу бити израђени од профила 20к20 мм. Водећа врата се најчешће састоје од канала до 20 цм ширине, у зависности од тога и бирају величину ваљака.


Кутија за полугу зглобног механизма може бити направљена од металног угла или греде. Димензије жељене дужине се режу у складу са величином креираног цртежа.


Ваљци, опруге и читава рука закретног механизма се обично купују у готовом облику. Они се бирају према величини водича. Остали детаљи се могу направити без потешкоћа сами, користећи заваривача и Бугара.За производњу врата и њихову уградњу у гаражу биће потребни следећи алати:

  \ т
 • апарат за заваривање;
 • Бугарски с круговима кругова наметал
 • избушити бушилицом потребног пречника;
 • одвијач;
 • чекић;
 • ниво;
 • Рулет, оловка.

7 фотографија

За монтажу користите металне сидре или вијке за типле погодне за ову тежину. Ако се планира примена сидрених вијака за фиксирање металног угла, потребно је припремити сет одговарајућих кључева.

инсталација

Пре монтаже самог система за подизање врата, мора се осигурати да прорез на којем су уграђени има идеалну површину: строго вертикални и хоризонтални ниво, равни углови. Кутија лежаја је најважнији енергетски елемент таквих капија, стога је потребно пажљиво водити рачуна о његовој производњи колико год је то могуће.


Ако је за кутију одабран метални угао, онда би ширина његове полице требало да буде 1,5 пута већа од дебљине крила врата. Након што су сви детаљи измјерени и изрезани, они су причвршћени за рупу у гаражи на сидреним вијцима и сигурно затегнути. За израду кутије можете одабрати дрвене греде димензија попречног пресјека 100к50 мм, које треба причврстити на вијке 100 мм.


Интегрални оквир склопивих капија треба монтирати на равној хоризонталној површини. Када се изрежу метални профили жељене дужине, они се контролишу и зализу. Затим поново проверите равне углове и величине, укључујући дијагонално,причврстите углове вага и попречне шипке крутости, затим потпуно изградите конструкцију.


Након заваривања оквира, мора га очистити Бугарин на мјестима спојева неравнина. Затим је прекривен антикорозивним раствором и обојен. Унутар металних профила се шиве плоче с топлинском изолацијом, с вањске стране је прекривен лимом. На горњим угловима оквира причвршћени су носачи са покретним ваљцима.


Након тога, водилице за будуће затвараче су причвршћене за плафон. И њих треба монтирати што је могуће глатко, провјерити хоризонтални ниво, паралелност и перпендикуларност врата. Затим се врата привремено уграђују у рупу како би се означило место причвршћивања опруге опружног механизма.

Након провјере рада капије и неометаног кретања крила уз водилице, она се уклања, изводе се опруге и врши се њихова регулација. На задњем месту, гумена заптивка за заптивање шавова и мекани затварач причвршћени су на оквир дуж периметра, а врата и бравица за отварање су инсталирани.
Уз уредну и уредну инсталацију, као и поуздану заштиту од влаге, врата са сличним дизајном могу трајати неколико деценија. И њихове поправке могу бити ограничене само мазивом покретних дијелова механизма, полугом, потпорним ваљцима и замјеном гуменог бртвила. За превенцију мазива се могу изводити сваке сезоне, а вањска гумена бртва се подмазујесиликон пре почетка хладноће да би се заштитио од смрзавања.


За унутрашњу изолацију таквих врата могу се користити разни материјали који се користе за изолацију зидова: минерална вуна, пјена или пјенасти полистирен. Посљедња два су учинковитија, јер се временом не смањују, али могу бити опасни од пожара, па је најбоље одабрати негориве врсте.

беаутифул екамплес

Прекрасни пројекти за капије за подизање су веома велики, њихов дизајн вам омогућава да направите било који упечатљив дизајн. Вреди размотрити неколико успјешних примјера.
Не само лијеп, већ и згодан примјер простране гараже за два аутомобила, од којих свака има посебан улаз. Капије су опремљене даљинским управљачем за отварање. Упркос чињеници да су клизне ролетне погодне само за правоугаоне отворе, архитекте су показале фантазију и пројектовале фигуирани лук.Једино решење у боји за спољну гаражу и врата крила врата. За облоге можете користити различите материјале: лим са покривачем, пластиком или шперплочом.


Једноставна, али веома стилизована верзија врата различитих ширина за два аутомобила. Овде се користе ролетне, лако и заузимају мало места у склопљеном стању.


Гаражна врата са дрвеним облогама у комбинацији са другим ентеријером изгледају веома шик.


Ако је капија капијацела, онда можете направити спољашњу значајну подлогу испод масивног племенитог дрвета. Квалитетни панели изгледају као дио средњовјековног дворца, тешко је замислити да је механизам потпуно аутоматски.


Једноставна, али слатка верзија рола за подизање врата јефтиних материјала. То ће коштати јефтино и брзо монтирати.


Лаки грађевински метални производи уграђени у вртну ограду могу замијенити врата с два крила. Таквим пројектом можете паркирати неколико аутомобила у вашем приградском подручју и они ће бити сигурно скривени од коловоза.


Погледајте видео снимак о мастер класи о производњи капије.