Подешавање аутоматске контроле пода топле воде

Сваки систем гријања има различите материјале, уређаје, агрегате и уређаје. У комплексу сви ови уређаји и материјали представљају једини радни механизам, линију комуникација на којој циркулише расхладно средство, крвни систем грејања. Подови за топлу воду се односе на ову врсту опреме за гријање, која не захтијева само регулацију рада сваког елемента конструкције, већ се сматра и најпогоднијим за управљање.

Технолошки параметри загревања воде на поду, функционалност сваке јединице и јединице захтијевају компетентно управљање подним водама, што резултира угодном температуром унутар просторије за гријање. Постоје једноставне опције за контролу ефикасности система грејања. Најприступачнији и јефтинији начин је када се контролише топлим подом због пумпе за воду и сигурносних вентила. Међутим, да би се побољшао ниво удобности и сигурности, овакви системи гријања боље су опремљени уређајима за аутоматско управљање и контролу.

Размотримо детаљно која је верзија контроле боља и која је разлика између ручног и аутоматског начина регулисања топлог пода.

Која је карактеристика управљања подним водама

Да би се уопштено схватило како је могуће контролисати топлотну комуникацију пода топле воде, неопходно је имати идеју о томе шта је ова врста грејања. Важно је познавати уређај сваког чвора и јединице, како и принцип дјеловањаразличите опреме и шта је њено место у једном комплексу.

Цртеж - дијаграм даје предоџбу о томе који уређаји и уређаји чине један блок управљања подним водама. Оне укључују:

 • пумпна јединица;
 • колекционар са два дела (достава и сакупљање);
 • бајпас са сигурносним вентилима;
 • регулатори температуре ваздуха;
 • терморегулатори температуре подног грејања;
 • управљачки модул за радне јединице и комуникационе системе.

На први поглед, велики број различитих уређаја може довести у заблуду да је топлом поду тешко загријати систем гријања. У ствари, добро подешена пумпа, регулисани термостати на сигурносним вентилима, подешени мерачи протока, усисници ваздуха и испусни вентили су добро разумљиви и једноставни за руковање.

Напомена: Сваки контролни систем за опрему за гријање, укључујући подно гријање, мора бити што јаснији, приступачан и једноставан за руковање.

Начелна разлика - аутоматска или ручна контрола

Да би се изабрао у корист опције ручне контроле, или да би се ослонило на чињеницу да је аутоматизација за управљање радом топловодног пода боља, мора се разумети основне појмове. Да ли је потребно аутоматизовати опрему за гријање? Колико је овај процес тежак и скуп. Практична или практична ручна контрола система гријања?

На напомени: аутоматизација топлих подовазнатно другачије у цени од сличних радова везаних за електричну верзију грејања.

Треба напоменути да за гријање, у којем се главна брзина врши на текућем расхладном средству, контролни и регулациони механизми изгледају много теже него у случају електричних аналога топлих подова. Читава сложеност је да се управљање подним водама одвија у сталној динамици. Да би се добила задана температура у зони грејања, како би се обезбедио проток топле воде до екстремних делова водене петље, неопходно је променити технолошке параметре сваког елемента опреме. Индикације термостата утичу на рад трокраког вентила и рад пумпе, а мерач протока одређује брзину и интензитет протока расхладне течности у свакој водоводној цеви.

Преузети терет самоподешавајућег ручног рада сваког уређаја, значи заборавити на мирноћу и удобност. Ова слика је типична за комплетан систем грејања на топлим подовима, који ради на главном грејању животног простора. Овде аутоматизација за топли под има кључну улогу у одржавању оптималних радних услова.

Упутство за употребу

Када се ради о подовима за гријање у ограниченом подручју, могуће је ријешити задатак много лакше ако се употреби ручна контрола. Ако постоји алтернатива аутоматизацији? То је, ако говоримо о чињеници да се грејање врши помоћу кругова грејања мале дужине и на ограниченој, малој површини.

Мануалманипулација подешавања је следећа:

 • између доводне цеви и повратне цеви је постављен краткоспојник;
 • уместо уобичајеног Т-ракете на локацији, између џампера и главне цеви уграђује се тространи кран који омогућава или преклапа проток воде;
 • одмах након тростране дизалице монтира се циркулациона пумпа;
 • колектор има пригушивач на комбинованом чешљу који регулише рад сваке стране водовода одвојено. Горњи дио колектора је опремљен запорним вентилима;
 • на повратној цеви је инсталиран бајпас, скакач, који вам омогућава да црпите воду из обрнутог правца на малом кругу.

Једноставна и разумљива шема даје потпуну слику о томе како се систем гријања "топлог пода" ручно рукује.

На биљешци: одмах треба рећи. Са ручном контролом, топли подови ће вас коштати много мање. Међутим, ова шема има значајан недостатак. Овај принцип регулације има доста инерције. Другим речима. Након преуређивања контролера уређаја и уређаја, промјене се дешавају у одређеном времену. Давање резултата тек након 3-4 сата.

Разлог за тако спору реакцију није сама опрема, већ принцип гријања. Бетонска кошуљица, претјерано загријана топлом расхладном водом, дуго ће се хладити. И, напротив, уз недовољно гријање, требат ће доста времена да се бетонски под буде загријава на потребну температуру. У овом случају, да би се постигли оптимални параметри температуре ваздухапроблем са собом је проблематичан.

Да бисте имали собну температуру, потребно вам је током дана, неколико пута самостално подесити адекватност кругова грејања колектора и проценити перформансе других уређаја.

Аутоматизација решава све

Са ручном контролом ситуација је више или мање јасна. Пронађите друго питање. Колико је важна аутоматизација у управљању водом на топлом поду, која је ефикасност оваквог система гријања?

Одмах спомените ово! За модерне сеоске куће, викендице и друге стамбене просторе са високим степеном удобности, контролисани, топли под данас је готово обавезан атрибут. Систем регулације других система грејања је слично конструисан. Присутност аутоматизације значајно побољшава комфор стамбених просторија, а истовремено рјешава питање контроле сигурности.

Начин управљања и регулације се одређује у зависности од задатака, локације система грејања и ваших личних жеља. Постоји неколико типова аутоматизације процеса:

 • појединац;
 • група;
 • комплекс.

Пре свега, аутоматизација за топле подове има за циљ да реши проблем оптимизације температурног режима. То је стање расхладног средства на улазу у круг грејања, при повратку, као и параметри загревања површине пода и ваздуха у грејној просторији.

При груписању употребе топлог пода контрола генерише рад свих компоненти система. Као контрола и регулацијауређаја на изворе топлоте. То могу бити самостални плински котлови или централизирани систем гријања.

У групној регулацији, уградња контролних уређаја на групне јединице за мијешање, која дистрибуира водене токове из различитих просторија за гријање, је од велике важности. Најчешће у управљању групама, уређаји се инсталирају у "константном" режиму, тј. По заданом контролирају задану температуру. За добро дизајниране системе гријања, који укључују "систем контроле климе", управљање главним уређајима и уређајима опреме за гријање динамички се мијења у аутоматском начину рада, овисно о климатским увјетима.

Важно! За сваку категорију потрошача одређује се начин управљања и комплетирања уређаја. За сваки блок за мијешање пумпи, у колектор се инсталирају термостати, компатибилни са уређајима за подешавање протока, температуром грејног медија.

Најважнија је индивидуална варијанта регулације, односно зонални рад контролних и регулационих уређаја. Овдје се ради о аутоматизацији инсталираној у свакој засебној просторији, која обавља задатке управљања овисно о заданим параметрима и особним приоритетима становника куће. У овој варијанти, температура грејања просторије у просторији је контролисана вредност, док се степен подног грејања контролише помоћу вредности. У таквој ситуацији температура ваздуха постаје важна. Напротив, постоји систем контроле гријања, гдје он постаје веома важанинтензитет загревања топлог пода (купке, сауне, базени). Температура ваздуха у овом случају ће се једноставно контролисати. Аутоматски режим самостално подешава температуру расхладног средства у кругу грејне воде, у складу са подешеним параметрима.

У случају интегрисане регулације у опреми за грејање, уређаји су регулисани првом и другом групом. Аутоматски комплексни режим обезбеђује комбинацију групне и индивидуалне регулације дизајниране да комбинују опрему у различитим временским зонама.

Напомена: Неки корисници, док занемарују аутоматизацију, покушавају да ручно контролишу функционалност топле подне облоге. Такви поступци узрокују неравнотежу не само водених кругова, већ и рада других уређаја и агрегата.

Контролна јединица, пројектована за свеобухватно одржавање целокупног система грејања стамбене имовине, биће неефикасна у решавању појединачних задатака за грејање одређене зграде. Термостати, прилагођени за индивидуалну контролу, решавају само ужи опсег задатака, без реаговања на промене температурног режима у целини.

закључак

Свако од нас ће морати да одлучи који пут да изаберемо топле подове. Речено је више него једном да се за мале просторије у којима се предвиђају кратки појединачни кругови воде може обавити ручна контрола. За гријање купаонице можете направити минимални сет: термостат и сигурносни вентил.

Штаодноси се на цијели систем гријања, чији задаци укључују подно гријање у цијелој кући, онда само аутоматско рјешавање проблема управљања бројем опреме. Захваљујући сензорима температуре који су уграђени у поду или на зидовима загрејаних просторија за сваки чвор за мешање, моћи ћете да креирате жељену температуру у свакој соби, у свакој соби стамбене куће. Уређај за аутоматску контролу се у великој мери ослања на електронске и електронске механичке уређаје који су компактни и високо осетљиви. Правилним подешавањем сваке контролне јединице можете постићи оптималне температуре у кући.