Под у дрвеној кући властитим рукама

Постављање дрвеног пода у приватну кућу властитим рукама није тако тешко као што се чини. Потребно је припремити потребан материјал и залиху и пажњу и стрпљење. Заиста је могуће радити сав посао без помагача. Уз то, дрвени под је да се може поставити на било који спрат или чак у приземље. Али у исто време он је подигнут до застоја да би се обезбедила нормална природна циркулација ваздушне масе.

Предности плоча од пуног дрвета

За израду дрвеног пода властитим рукама у дрвеној кући може бити било шта од:

  • од паркетне плоче;
  • плоче од влакнених плоча или иверице;
  • паркет;
  • плоче од пуног дрвета.

Плоче од пуног дрвета - ово је класичан материјал за уређење дрвених подова. Многи су му се свиђали због њихове еколошке прихватљивости, трајности, атрактивног изгледа, дугог животног века и лакоће уградње. Поред тога, природна сировина ствара посебну и корисну микроклиму у просторији. За производњу дасака најчешће се користи јела, бор, кедар или ариш.

Подови: Припрема темеља

Ако је подлога равномерна и издржљива, додатни рад није потребан. Ако постоји велика разлика, морате направити конкретну кравату. Ако је у приватној кући било расклапање грубог пода, остављајући једно тло уместо њега, пожељно је и да се напуни естрих. Конструкција дрвеног пода на терену је једноставна и јефтина. Али треба имати на уму да много тога зависи од нивоа подземних вода.Ако је ниво висок, потребно је прво поставити инсталацију добре хидроизолације.

Потребно је припремити површину и уклонити смеће. Затим треба сипати мали слој пијеска. Ако се вијак сипа директно на подлогу, пијесак се мора помијешати са дробљеним каменом. На слој песка са шљунком сипати текући раствор. Дебљина везице мора бити најмање 30 мм. Дебела смеша треба добро поравнати и оставити да се потпуно осуши. Недељу дана касније већ можете ићи у куповину.

инсталација лаг

Лагови - то су греде, које су причвршћене за предњи поклопац пода. Постављају се преко просторије на основним шипкама. Све дрвене елементе треба темељито третирати антисептиком и антипиретиком.

Ако не желите да се качите са краватом, онда се кашњење може инсталирати директно у приземљу. Да бисте то урадили, потребно је направити мале колоне (9-10 цм) од цигле или бетона на малој подлози. Цигла је фиксирана цементом. Број стубова се израчунава појединачно, а степеница између њих треба да буде 70-90 цм. За фиксирање греда и заостатака на потпорним ступовима користе се углови метала.

Ако су на већ готовом вијку уграђени заостаци, онда је за почетак потребно дрвене греде (висине не мање од 5 цм) причврстити на подну греду. Чињеница је да мора постојати слободан простор за несметано кретање ваздуха. Да бисте омогућили да ваздух прође унутра, оставите вентилационе отворе.

Ако је удаљеност између дрвених греда велика, онда и попречни пресјек имавећи На пример, ако лет има ширину од 4 м, а растојање између заостатака у 1 м, узмите греду 20к12 цм.Ако је удаљеност мања, довољно греда 16к12 цм

Монтажа завршне етаже

Затим можете почети са инсталацијом плоча. Да би се под загрејао, у слободном простору између дрвених греда положити минватус. Овај грејач не омета природну циркулацију ваздуха, тако да се плијесан и гљивице не појављују.

Пре полагања, морате пробати како ће се прве плоче налазити и направити ознаке. Рад почиње од далеког угла собе. Штапићи не би требало да прелазе једну линију, сваки ред треба да се пребаци на пола плоче.

Обично плоче заврните вијцима или чавлима. Истовремено, шешири не би требали нигдје ићи. Прва даска треба бити прикуцана строго испод 90 степени, други - 45. Приликом рада са чекићем потребно је бити прецизан, како не би оставили удубљења на дрвеној површини. За заштиту употријебите малу бртву од дрвета, која се наноси на капуљачу нокта и у њој се направи чекић. Ако технологија израде дрвених плоча подразумијева употребу шперплоче, онда процес иде брже. Овај захват се ствара уметањем пројекције на једној ивици плоче у жлијеб слиједећег.

Да би се осигурало несметано ширење дрвета, између плоча и дасака оставља мали размак (10-20 мм). У отвор се стави посебна бртва са дрвета.

Завршни потези су брушење, кит и бојење. Плоче се полирају помоћу бициклистичке машине,пукотине се затварају специјалном подлошком са платном, тако да не дају пукотине. Даља обрада може бити другачија. Плоче могу бити обојене, симулирају вриједне врсте дрва, лак, восак (као опција са специјалним уљем) или боју. Главна ствар - да покупите тон, тако да под складно уклапају у схему боја у соби.