Плочице клинкера за подне облоге: особине премаза на полистиренској пјени за унутарње подове, модели пјенастог полиуретана произведени у Русији

Материјали плоча постали су распрострањени када се суочавају са вертикалним површинама и подовима. Посебну улогу у овој групи материјала даје клинкер плочица, јер задовољава повећане захтјеве отпорности на хабање, издржљивости, карактеристичне по атрактивном изгледу.

Клинкер плочице - то је мање незграпно, поузданије и практичније у инсталацији алтернативних цигли. Због тога често симулира површине опеке, има сличне димензије.Карактеристике производа подлежу технологији производње. Заснован је на ватросталној глини, допуњен са нечистоћама карбоната и соли. За побољшање перформанси (повећана отпорност на мраз и чврстоћу) у отопини се додају пластификатори и модификатори како би се осигурала одређена боја - оксиди метала.

Даља формулација је обезбеђена са потребном формом, а будући клинкер се пече на температури од 1200-1400 Ц скоро 48 сати.

Карактеристике

Премаз на бази спаљене глине има бројне предности, од којих свака није необична за ову врсту премаза, али колективно вам омогућава да говорите о клинкеру као јединственом материјалу.

Међу карактеристикама треба да буду следеће:

 • Повећана трајност. Материјал има високу густину у поређењу са циглом. То значи да је његова снага већа: омогућава клинкеру да се користи за унутрашњу и спољну обраду. Дебље врсте плочица имају највећу густинудебљина до 30 мм. Задњи индикатор означава обиљежавање - отисак са нумеричким коефицијентом на унутрашњости материјала иу пратећим документима.


 • Побољшана отпорност на хабање. Ове вредности су резултат дебљине материјала и његове порозности.

Постоји 5 типова класа за одређивање отпорности на хабање клинкера:

 1. подразумевано се карактерише повећањем перформанси пре ношења;
 2. су погодне за просторије са смањеном пропустљивошћу: подови купаоница, спремишта;
 3. се монтира у подручјима високог оптерећења на поду у стамбеним просторијама: дневне собе, спаваће собе, ходници;
 4. проналази исту апликацију као и претходне, али већ у канцеларијским просторијама, као и подове продавница, кафића, облоге приступних стаза;
 5. се сматра најтрајнијим. У Русији, премаз се користи за облагање подова у зградама аеродрома, железничких станица.

 • Коефицијент није веома висок. Овисно о намјени просторије, материјал се бира с даним коефицијентом. Дакле, за собе са високом влажношћу за вањске премазе одговара плочица, индикатори од којих Р11-Р 13. У спаваћим собама и сличним просторијама има довољно опција са коефицијентом Р10.

Када купујете подну облогу за влажне просторије - детерџенте, базене - морате такође обратити пажњу на вредност трљања влажних плочица. Па, ако је највиши могући.


 • Отпорност на мраз. Овај индикатор достиже Ф300, који може издржати до 300 циклусазамрзавање и одмрзавање. Важно је само за "цигле" које се користе споља. Неопходно је одабрати врсту бетона из климатских услова његове експлоатације.
 • Отпорност на хемикалије. Клинкер је отпоран на киселине и лужине, тако да се просути бензин или дизел гориво, чишћење агресивним детерџентима неће представљати проблем.


 • Хигијеност. Клинкер је материјал мале порозности и стога не репродукује бактерије и микроорганизме, не акумулира прљавштину. Ова карактеристика чини плочицу најбољом опцијом за кухињу, купатило, бебу. Материјал се не боји мокрог чишћења, дезинфекције, чишћења детерџентима. Једино што је неприхватљиво је употреба флуороводичне киселине и њених деривата.
 • Добре карактеристике отпорне на влагу. Њихова просечна вредност је 2-2,5%, тако да површина не апсорбује течности уља, на њој нема влаге зими. Истовремено, превисоке вриједности материјала које одбијају влагу могу узроковати дуљу инсталацију, јер је потребно више времена да материјал апсорбира композиције за фиксирање (љепило, цементни малтери).

 • Дуг век трајања. Произвођачи, по правилу, гарантују 50-годишњи радни век клинкера, а реалне повратне информације корисника потврђују ове податке.
 • Топлотна проводљивост. Као и свака плочица, верзија клинкера се сматра прилично хладном. Међутим, овај недостатак се лако изједначава квалитативном изолацијом или употребом система топлог пода.


Као термоизолациони материјал могу се користити полиуретанска пена и материјали на бази.

Димензије и дебљина

Димензије производа се заснивају на његовој потреби да истовремено задовоље стабилно стационарно оптерећење и динамичко оптерећење при савијању. Управо то одређује однос величине и дебљине грађевинског материјала.

У зависности од величине клинкера, разликују се:

 • Квадратне плочице - најизгледнији модели имају величину 200 * 200 мм, 300 * 300 мм, 330 * 330;
 • Правоугаоне плочице - материјали чија величина се понављају дужине и ширине цигле - 115 * 240 мм, као и плочица 120 * 200 мм.


Дебелина се дола до место на даченето на плосадка:

 • у дневним собама, укључујући и купатила, дебљина материјала је 8-12 мм;
 • хала, кухиња захтева дебљи, до 15-16 мм дебљине, материјал;
 • облагање степеница, уличних тераса и платформи врши се помоћу клинкера, чија дебљина достиже 18-20 мм;
 • За јавне и индустријске објекте карактеристичне по високој пропустљивости и оптерећењу, применити плочицу од 30 мм.


Приликом избора плочице велике дебљине потребно је осигурати да подно подножје издржи такво оптерећење.

На пример, индустријски киселоотпорни материјал може достићи 50 кг /м2. м. Оптимална основа за то ће бити бетон.

Изглед

Естетске карактеристике клинкер плочица зависе од врсте површинске обраде и карактеристикадодани пигмент, модификатори.

У зависности од декоративних својстава, разликују се следеће врсте материјала:

 • Технички - водећи за њега се сматрају квалитетом рада, плочица необојана, груба.
 • Глатко - по свом називу материјал је обавезан да буде сличан глаткој керамичкој цигли. Упркос томе има добар захват, па је погодан и за полагање у купатилу, базену.
 • Структурирани - је група материјала клинкера, који комбинира необрађене врсте грубог клинкера и стилизиране за истрошене цигле, античке зидане и сличне варијанте. Њихова особина - посебна грубост, структурирање површине.
 • Глазирана плочица се разликује готово глатко, стога се често користи за подове или се комбинује с другим врстама премаза. Може имати доста нијанси, али и опонашати дрвене и камене површине.
Неки произвођачи изолују само остакљени (атрактивни естетски) и не-стезни клинкер. У свакој групи клинкера може се направити даљња диференцијација. На пример, застакљене или структуриране верзије карактеришу различите боје и симулације. Иста група материјала, у зависности од намене, може имати равну површину или опремљена малим шиљцима, који штите од пада када се ради о степенима клинкера.

Постоји и плочица против клизања, на чијој површини се налазе плочице, а ту је и облога од вафла. ЦлинкерКористи се у индустријским просторијама, базенима и уличној расвјети.

Савети за избор

Клинкер плочица - разноврстан подни материјал са изузетним радним својствима. Управо због своје прилично високе цијене - 20-30% више од цијене најпопуларнијих материјала за под.

Треба схватити да прениска цијена клинкера значи погоршање њеног учинка. Смањене цене су могуће када се користе сировине ниског квалитета - сирова глина са много нечистоћа. Из овог основа неће бити висококвалитетних производа.


Приликом одабира плочице, потребно је унапријед водити рачуна о његовом професионалном смјештају. Заиста, независни неефикасни покушаји уградње плочица, посебно пјенастог полистирена, могу довести до оштећења материјала и расипања новца.

Упркос дугом животном веку, подизање плочице, боље је купити са малим залихама. То је због чињенице да када је материјал оштећен замијените га истим (исте серије и нијансом) ће бити тешко. Проблеми ће бити избегнути ако задржите неку од отпадака.


Преглед плочица клинкера, погледајте следећи видео.