Плочица на поду за тоалет (26 фотографија): савјети за одабир и полагање мозаика на под

Најчешће, приликом поправке тоалета и одабира подне облоге, власници преферирају керамичке плочице. Испуњава све захтеве за подне облоге купатила, јер је практична, економична и представљена у широком распону дизајна и боја. Врло је лака за његу и одлична је за услове рада у тоалету - повећан ниво влаге и често чишћење. Нема влаге, нема мириса у овој врсти подне облоге.


врсте

При куповини плочица у тоалету, важно је узети у обзир да се за под и зидове у правилу користе различите врсте материјала. На поду ће вам бити потребан чврст и издржљив материјал који ће лако издржати константно оптерећење.

Пожељно је обратити пажњу на то да ли одабрани материјал има облогу против клизања. То ће помоћи у спречавању потенцијалних повреда ако је под влажан.Постоје три врсте подних плочица према поступку производње. Прешана плочица се производи помоћу глинених материјала. Схицхта се формира преса под високим притиском. Метода производње екструзионих плочица је различита. Течност се пресује кроз специјалну главу за екструзију.

Керамички гранити се добијају прешањем и високотемпературним печењем минералне смеше и глине. Резултат је материјал који је врло једноставан за употребу и има добре естетске карактеристике. Отпоран је и на абразијуТакође се добро супротставља механичким ефектима, као што су огреботине и удубљења.


Површински слој плочица може дати сјајни сјај или оставити мат. Сјај се тражи са специјалном глазуром која покрива целу површину.

Облагање подова најчешће се обавља керамичким гранитом. Његова популарност је резултат позитивних карактеристика материјала - издржљивости, непретенциозности у бризи и богате палете боја.


Како изабрати?

Обично приликом поправке стана, главна пажња се посвећује општем изгледу ентеријера, а на првом месту обратите пажњу на комбинацију боја и изгледа премаза.

Али то не мора бити једини критериј за одабир материјала, посебно при одабиру подних плочица у тоалету:

  • Важно је напоменути да се подне плочице разликују по својим својствима и карактеристикама од зида, па се и најљепши материјал за зидове не оправдава на поду. Зидне плочице нису дизајниране да издрже оптерећење, поред тога, њихова покривеност је врло клизава, што ће само повећати трауматску сигурност, ако такав поклопац положи под.
  • Ту је и посебна плочица која је дизајнирана за велика оптерећења. Нарочито, потреба за куповином такве подне облоге за купатилску јединицу није, јер ће то бити само преплаћивање новца. Такав поклопац се обично третира на подовима у ресторану или кафићу.
  • Исто важи и за плочице са таквим додатним карактеристикама,као што је отпорност на мраз и топлоту. Овај премаз ће бити потребан само ако је плочица купљена у приватној кући која се не грије зими. Такође је корисно ако је могуће за купатила у производњи, где су могуће честе промене температуре. За станове куповина таквог покрића није оправдана.

  • За под у тоалету је веома пожељно одабрати плочицу са глатком завршном обрадом, без жљебова и жљебова. Теже је бринути се за рељефну плочицу, јер постоји велика вјероватноћа да ће микроби и прљавштина бити теже опрати.
  • Ако стабилност температуре није веома важна за кућну купаоницу, отпорност на различите кемикалије игра велику улогу. Важно је да чак и најагресивније кућне материје не утичу на његов оригинални изглед.детаљи дизајна

Када радим поправке у купатилу, желим да добијем прелепо дизајнирану собу. Да бисте то урадили, потребно је да изаберете зидну и подну плочицу, која ће бити добро комбинована. Традиционални дизајн је избор тамних боја за под и лагане тонове за зидове. За разликовање тонова од оригинала можете користити посебне рубњаке или декоративне плочице.


И зидне и подне плочице, поред стандардних варијанти, могу се полагати са јелом. Овај метод се односи на опцију слагања паркета и може се користити са правоугаоним плочицама. Често се полагање подова врши модуларно. Она користи материјалразличитих величина или боја. Резултат је оригиналан изглед пода.


Полагање мозаика на поду у тоалету визуелно ће учинити простор малим простором ширим. Ово посебно важи за станове у којима су тоалети врло мали. У таквим просторијама најбоље је избјегавати тамне боје и остати у осјетљивим бојама, као што су ружичаста, сребрна или плава.

Није препоручљиво бирати веома свијетле боје јер су довољно уморне. Због шареног геометријског узорка, под у свлачионици може изгледати неуједначено, тако да није препоручљиво користити га.Модерне боје омогућују бојење керамичких плочица за под ако је потребно ажурирати његов изглед или једноставно промијенити боје у унутрашњости. У овом случају, боја се по правилу користи на бази уља или латекса. Такође можете користити цртеже шаблона да бисте добили оригинална дизајнерска решења.


Полагање

Прије полагања плочице на поду у купаоници потребно је пажљиво припремити подлогу. У присуству дефеката, бетонски естрих је уредно поравнат како би се уклониле пукотине. Веома је важно чекати да се потпуно осуши.

На већ припремљену основу положити плочице и бројити. Немојте занемарити овај савјет, поготово ако је плочица одабрана с узорком на поду.

Често се користи директна метода слагања или дијагонала:

  • Прво монтажуродно обиљежавање. Ако је тоалетна просторија прилично уска, онда треба плочицу поставити тако да се цела плочица центрира, а резани дијелови се скривају у близини зидова. Затим, распоред плочица, користећи специјално љепило. Директна монтажа је погодна за правоугаоне и квадратне плочице.
  • Помоћу дијагоналне гомиле могуће је подесити просторију, чији облик је у почетку нетачан. У том случају, почните од центра прага, а цела плочица се пресеца на пола дуж дијагонале. На овај начин је затворена само квадратна плочица. Са овим типом слагања, можете мало повећати собу.Керамичка плочица као подна облога за купатило, без сумње, има многе предности. Омогућава вам да мало исправите недостатке просторије, да је визуелно шири. Користећи различите методе обликовања и одабирајући праву боју, можете постићи жељени ефекат и трансформисати собу.

О томе како ставити плочицу на под у тоалету, погледајте сљедећи видео.