Плоча отпорна на влагу за под: ламинатна плоча, њене величине и прегледи.

Много грађевинског материјала је стално на тржишту, уз помоћ којег можете у великој мјери олакшати рад и постићи одличне резултате. Након тога, различити производи постају савршенији, поузданији и квалитетнији. Велика популарност је плоча од иверице отпорна на влагу за под.

У овом чланку разматрају се врсте и карактеристике таквих материјала, технологија извођења инсталационих радова.

Карактеристике

Обријане струготине се праве притиском. Може се користити не само за под, већ и за кров, зид, плафон. Такав материјал се набавља како би се изградили груби подови.


Омогућава вам да направите и најтеже површине, припремите подлогу пре наношења завршних премаза.

У материјалима отпорним на влагу постоје зелени уметци: ако желите да разумете да ли плоча има такву имовину, само погледајте рез.

Захваљујући оптерећењу језика, оптерећење се распоређује што је могуће равномјерније. Ова веза спречава могуће оштећење завршних премаза.


Популарна је и ламинирана дрвна иверица. На такву иверицу је посебан филм направљен од целулозе или ПВЦ-а, а третира се и посебним лаком, додатно штити површину.


Главне предности

Такви грађевински материјали имају многе предности. Најважније предности укључују следеће:

 • Једноставност уградње,адд Плоче су потпуно обрађене: то значи да су плоче и жљебови свуда по ободу. Због тога се монтажни радови изводе врло брзо и уз максималну практичност. Ако купите плочу од иверице отпорне на влагу, нећете морати користити прљаве цементне пјешчане подне облоге да би поравнали под. Биће потребни само уобичајени алати које ће чак и мајстори почетници морати да припреме.

Када радите са таквим материјалима можете радити без икаквих посебних вештина.

 • Екологија. За производњу плоча користе се дрвна сјечка, у коју се додају меланин и парафин. Такви материјали су погодни чак и за такве просторије, гдје су виши санитарни захтјеви. Они су апсолутно безбедни за људско здравље. Због сигурности и еколошке компатибилности, такве плоче су још боље од шперплоче или ОСБ-а.

Следеће нијансе су веома важне:

 • Трајност. ДСП је отпоран на изглед калупа. Такви материјали не труну, веома су отпорни на агресивно окружење.
 • Отпорност на влагу. Ако ће плоче преко ноћи бити под утјецајем влаге, оне ће нарасти само за десет посто. Овај резултат је упечатљив - остали грађевински материјали показују много лошије перформансе. Од утицаја влаге плоче се не деформишу, што је такође веома важно за њихову предност.
 • Димензије. Такви материјали су лаки и компактни. Они могу издржати чак и једну особу.
 • Повећана снага. Такве плоче за бријање су веома густе, чак ни врло страшнејака оптерећења. У овом плану, такви материјали су бољи од многих аналога.
 • Прихватљива цена. Трошкови оваквих плоча су прилично ниски, тако да многи за њих изаберу груби под.

минус

Међутим, ови материјали имају и неке недостатке:

 • Није потребно куповати струготине у случају да је површина закривљена.
 • Материјали су засићени формалдехидним смолама, токсични су. Када купујете дрвну сјечку отпорну на влагу, побрините се да буде сигурна. Истражите упутства за употребу: треба навести колико се штетних материја налази у материјалу. Неки ДСП-ови се не могу користити за производњу намјештаја иу просторијама у којима често има људи.
 • У случајевима када има мало смоле, потребно је даље изоловати материјал од спољних утицаја.
 • Дрвни опиљци не изгледају као дрвена површина, не разликују се по естетском изгледу, па је боље користити га у реализацији скривених радова.


сорти

Могу се разликовати стандардне величине плоча отпорних на влагу: дебљина је 22, 16, 12 мм, ширина је 90 и 60 цм, дужина је 244 и 183 цм.

Такви материјали су класификовани према следећим карактеристикама:

 • отпорност на пожар, високе температуре;
 • садржај штетних материја;
 • структура (велики, ситнозрни, обичан материјал);
 • методу прешања (екструзија или равни притисак);
 • број слојева;
 • степен отпорности на дејство течности;
 • Степен обрадематеријал (брушење учињено или не);
 • физичке и механичке особине;
 • густина;
 • погледај (постоје ли мрље, јер постоје и други недостаци).Одабиром одговарајуће опције обратите пажњу на повратне информације о грађевинском материјалу. Тако да је могуће сазнати што више о специфичној иверици и брже одлучити шта ће вам одговарати.

подручја употребе

Шиндре отпорне на влагу за под су погодне за изравнавање пода прије завршне обраде, уградњу "пливајућег", грубог пода.

Они такође стварају посебне структуре које треба ојачати (подијуми, тркалишта, судови). Такве плоче служе за звучну и топлотну изолацију.


бетонски подови

Прво, потребно је припремити дијаграм монтаже иверице. Откријте величину просторије и израчунајте колико ћете производа требати за инсталацију. На цртежу ставите иверицу у шаховску таблу, оставите малу удаљеност (15 мм) између плоча и зидова. Изаберите плоче које желите обрезати.

Приликом постављања грубог пода од дрвених иверица отпорних на влагу, прво морате водити рачуна о припреми површине бетона. Ставите светионике и сипајте бетонску кошуљицу. Уверите се да површина није нагнута. Може одступати за 2 мм, не више. Када се омотач осуши, употријебите први слој - он ће заштитити под и маховинувлажност


Затим обложите филм од полиетилена, затворите фуге помоћу траке. Користите облогу од фолије да би подлога била што глаткија. Ставите га испод палубе иверице - фолију треба притиснути на подну облогу. Таква подлога неће промашити влагу са површине бетона, а дрво ће држати топлим.

Када је база бетона припремљена, уградите дрвену иверицу, фокусирајући се на технологију "пливајућег пода". Иверску плочу треба ставити на зид, насупрот врата.


Када покренете инсталацију, узмите водоотпорно лепило и нанесите га на подијељену шасију. Први ред мора бити на зиду (размак између њега и подне облоге - 15 мм). Треба га сабити клиновима, који се налазе између дрвених иверица и зида.

Ставите други ред, пребацујући га на пола плоче (спојеви се не слажу). На крају и на почетку реда ставите пола плоче - на крају ће бити потребно нанети лепак или мастик. Затим поставите шаховску плочу од иверице.

Када сте готови, стисните све четверостране плоче помоћу клинова. Лепак би се требао потпуно осушити. Када се то догоди, уклоните клинове и затворите отвор на зиду помоћу лајсне. Мораће да буде причвршћен за зид.

Након завршетка монтажних радова нанесите лак или сушите на влажне подове плоча за бријање.

на лагуне

При планирању сакупљања пода од плоча отпорних на течности на трупцима, припремите схему, која ће показати како сами положити плоче и трупце.

Требало би обезбиједити умножавање плоча тако да се Настиа не сагне. Када желите да поставите груби под на заосталост, морате водити рачуна о изолацији површине.

Да бисте спречили оштећење грејача од влаге из бетона, покријте бетонски под помоћу водоотпорне фолије. Позивајући се на цртеж, поставите греде на њега тако да се греде иверице поклапају са заостацима. Да би оквир био затегнут што је више могуће, поставите краткоспојник између заостатака. Могу се причврстити помоћу вијака.


Проверите хоризонталну или монтирану структуру - под се не сме скретати. Гријач и сам оквир се покривају заштитном фолијом. Да бисте га причврстили на џемпере и заостатке, користите хефталицу. Прије извођења монтажних радова, узмите ПВА љепило или мастикс и нанесите одабрани алат на спојене спојеве.

Ставите први ред иверице поред зида (не заборавите оставити слободан простор од 15 мм). Ставите заостатке зглобова иверице. Причврстите вијке на плочу. Иверица у следећим редовима ће морати бити сложена у шах.

Ако монтирате под на трупце који су преостали од претходне подне облоге, а размак између њих - више од 400 мм, морат ћете унапријед причврстити суху облогу. Његова дебљина је 50 мм. Корак не сме бити већи од 400 мм.

Причврстите летву помоћу вијака. Ундермора се налазити у гријачу који је покривен филмом, који се налази између заостатака. Ставите дрво на летву и причврстите га вијцима.

За више информација о инсталирању иверице на заосталост, погледајте сљедећи видео.

База од дрвета

На дрвету се као подлога за различите подне облоге, као и за завршне подове, користе дрвни отпаци од влаге. Када треба да обавите монтажне радове, припремите површину дрвета.

Проверите трупце за плоче. Не би требало да имају мане, труле. Узмите антисептик и нанесите га на греде. Користећи клинове, повуците стару траку за секс - не би требало да буде пукотина између њих. За причвршћивање трачница у заостатку, користите самоурезне вијке.

Уклоните стару боју са пода. Проверите да ли је дрвена површина одбијена - под мора бити раван. Силиконским заптивним средством можете се ослободити пукотина на бази. Да би се спречила појава плијесни, дрвену површину третирати темељним премазом.


Облога јуте на дрвету помоћи ће у одржавању измјене зрака између површине и плоча за бријање.

Код постављања дрвених иверних плоча отпорних на влагу, фокусирајте се на горе описане препоруке.