Плоча од пјене је модерна и јефтина верзија стропа

Плочасте пластичне плочице за плафон омогућују самосталну и јефтину поправку простора. Разноврсност фактура пружа практично неограничен простор маште власницима простора. Овај завршни материјал је свестран и савршено погодан за станове, канцеларије, службене и дечје установе. Велики број додатног прибора из сличних материјала омогућава обраду стропа у складу са општим стилом просторије, како би се завршеном изгледу дао готов изглед. Овај чланак ће вам детаљно рећи како да направите постављање плафона.

Предности третмана плочица

Уређење плафона висококвалитетним модерним материјалима - важна компонента доброг поправка. Завршна обрада стропа са пјенастим плочицама је веома повољна опција. Међутим, ниска цена није једини плус материјала. Има много корисних квалитета, међу којима:

 • ниска топлотна проводљивост
 • лакоћа руковања
 • мала тежина појединачних елемената
 • отпорност на влагу
 • отпорност на труљење и стварање гљивица
 • атрактиван изглед
 • разноврсност образаца и фактура
 • дуг радни век

У неким случајевима, стропне плоче помажу у рјешавању проблема маскирања грубости.

Материјал се може користити без обзира на то како је претходно обрађен плафон. У овом случају комплексна додатна припрема површине није потребна.

Било који декоративни материјал заједно са позитивним странама има негативан.Плафонска плоча од пјене није изузетак.

Један од значајних недостатака материјала је његово синтетичко порекло. Упркос чињеници да сама по себи пена није веома запаљив материјал, под утицајем ватре, он почиње да издваја отровну чађу.

Још један озбиљан недостатак је ниска паропропусност. Ако користите плочицу са флизелин тапетом, у соби се може појавити ефекат сауне. Због високе влажности, на зидовима се формира гљива, чије споре су штетне по људско здравље. Због тога, у одсуству доброг система за вентилацију, вреди много пута размислити пре употребе пене за завршне радове.

Не-ламинирани пјенасти цријеп - материјал је врло крхак, и мора се водити рачуна да се њиме ријеши. Приликом транспорта и лијепљења плафона, често се кваре поједини елементи, што повећава трошкове.

Међу минусима материјала, стручњаци укључују значајан број спојева које треба поставити. С тим у вези, посебна пажња заслужује такву опцију као бешавне плочице. Њене ивице су опремљене рељефним формацијама које пружају беспрекорну везу. Ова врста плочица се израђује специјалном технологијом помоћу брзог љепила.

Ако је потребна додатна звучна изолација, онда нема смисла користити пјенасти плафон. Они не пружају жељени ефекат, јер имају ниске звучно изоловане особине.

Јефтин цријеп с временом поприма жућкасту нијансу, али се овај недостатак може лако исправити цијеђењем боје.Нанесите премаз одмах након лијепљења, чекајући дан или два док се љепило коначно не прилијепи.

Начини производње плоча од пјене

Произвођачи стропних плочица до данас производе декоративне материјале различитих облика и текстура. Површина елемената може бити глатка, валовита, текстурирана (испод камена, стабла, коже), опонашајући штукатуру или резбарије. Произведена је и плочица ниске пропусности, дизајнирана за третман просторија са високом влажношћу.

У геометријском облику, завршни панели су:

 • правоугаони
 • квадрат
 • у облику дијаманта
 • хекагонал

Најпопуларнији производи су квадратни. Израчунавање и слагање таквих елемената је лакше, чак и новајлија може да се носи са тим, а овај облик се перципира на нај органскији начин и уклапа се у било који дизајн.

Технолошке карактеристике и параметри материјала одређују начин његове производње. У производњи стропних плочица од пјене користимо:

 • пробијање (прешање)
 • екструзија (екструзија)
 • ињектирање (синтеровање)

Жигосане плочицесе режу од готових блокова, а затим формирају помоћу преса. Начин израде посебних трошкова не захтева, па је цена готовог производа мала. Таква плочица се обично добија под финишом. Користи се боја на воденој бази тражене боје.

Плочица за убризгавањеје направљена одпјенасти полистирен отпоран на ватру. Употреба калупа не уништава грануле, што чини плочицу отпорном на влагу и релативно високим звучно-отпорним својствима. Његова дебљина је већа од осталих врста овог материјала, што вам омогућава да створите атрактиван рељеф и успјешно маскирате зглобове.

екструдиране плочиценаправљене су од растопљеног полистирена гурањем кроз отвор за калупљење. При томе се добија доста густ и чврст материјал. Екструдирана плочица се производи са ламинираном површином, бијелом и обојеном. Ова сорта вам омогућава да лако преузмете материјал за обраду у складу са пројектним планом. Овај материјал је најскупљи у својој класи.

Израчунавање потребне количине плочице

За одређивање потребног броја плочица, потребна су само два параметра: површина стропа и величина елемента. За почетак, потребно је измјерити дужину и ширину просторије и помножити ове бројке. Као резултат тога, добијамо површину просторије, а самим тим и плафон. Добијени број мора бити подељен на величину ставки приказаних на паковању. По правилу, то је 30 или 50 цм, плоча стропа је величине 1 к 1,65 метара. Резултирајући број треба заокружити, затим додати 15% и поново заокружити. На тај начин добијамо потребан број артикала.

Боље је купити плочицу са малом маргином, јер је евентуално потребно заменити. У том случају, пронађите праву слику и боја може бити проблематична.

Плафонска технологија

Завршна обрадастропови са пјенастим плочицама - процес је једноставан, захтијева само бригу и прецизно извођење свих фаза. Довољно је пратити одређени план како би добили савршен резултат.

Листа потребних средстава за операцију укључује:

 • канцеларијски нож
 • линија
 • рулети
 • оловка
 • рефлексија
 • расадник
 • рагс

Рад почиње припремом површине таванице која се чисти од старог премаза и загађивача. Значајне неједнакости и разлике усклађене су са китом. Затим нанесите први слој на један или два слоја и оставите површину да се добро осуши.

Монтажа елемената врши се уз помоћ лепка. За лепљење плочица у грађевинским супермаркетима продаје се специјално лепило. Али то не обезбеђује довољно хватање ако горње границе имају неправилности. Плоча за лепљење треба да се притисне на плафон и сачека док лепак не зграби. Рад са подигнутим рукама није веома погодан, стога је боље купити течне нокте и било који завршни кит за полагање спојева и изравнавање површине.

За ублажавање непотребног олакшања, користите мешавину кита и ПВА. Припремите раствор на следећи начин:

 1. Вода се додаје сухом праху
 2. Мешати како би се добила конзистенција густе павлаке;
 3. Кило кита додајте лепком (чаша од 200 мл).

Добијену масу ставите на плафон широком лопатицом. Површина се третира са два слоја земље. Плочица је постављена на поду унапријед како би се избјеглањегове даље деформације.

Лепак се користи за постављање плочица. Пошто сваки елемент треба да се притисне и држи у висећем положају, треба да се добро држи. Лепак "течни нокти" потпуно замрзава за око четврт сата. На посебном квадрату потребно је до 20 мл љепила, па је боље одмах купити капацитет од 450 мл. Ово је довољно за плочицу и под.

Следећи корак на плафону је маркуп. Прва проводи дијагоналне линије које се сијеку у средишту просторије. Након тога треба да повежете средину супротних страна. Точка раскрснице треба да се налази на једном месту. Стропна свјетиљка би требала бити постављена овдје, иначе ће након третмана соба изгледати ружно. Кабел за сликање рефлектује окомите линије које пролазе кроз центар. То ће бити оријентири, на којима се налазе први редови плочица.

Лепљење плочица почиње од центра. Два елементарна елемента су сведена на средину углова, пролазећи кроз кабл лампе. За ту сврху су одсечени углови плочица. Ово место касније скрива чашу лустера. Остали елементи су постављени у облику спирале око прве двије плоче. У исто вријеме, морате осигурати да ступци и редови иду строго паралелно. Конзолни цријеп који се протеже дуж зида се реже, остављајући мали зазор и затварајући лајсну.

Ако фрагменти имају цртеж, морамо пратити интегритет композиције. Да би се на површину појавио изглед читавог покривача, шав је запечаћен гипсаним китом. То треба урадитиПрипремите прилично густ раствор, уклоните их из зглобова и уклоните вишак влажном спужвом. Рад на полагању плочица није јако компликован, али помоћ друге особе овдје не омета, поготово ако третман собе има велику површину.

Држите подлогу на тежини прилично тешко, јер је велика у величини, тако да је прикована малим клинчићима, који су уклоњени други дан. Након формирања рупа се полажу са акрилним китом. Велики проблем за новог руковатеља је дизајн угаоних дијелова лајсне. Да би угао изгледао тачно, користите столицу. Ово је посебан алат потребан за резање под углом. У овом случају, подешен је угао од 45 степени. Након постављања лајсне, размак између фуга се бруси китом.

Завршна фаза је бојење употребом акрилне боје или емулзија емулзије воде. Рад се наставља у кругу, крећући се од центра према зидовима. Користи се спреј или ваљак. Али ако је плочица валовита, морате имати при руци и четкицу, у случају, ако требате додатно елаборирати продубљивање.

Зид, намјештај и под за вријеме сликања треба затворити филмом.

Прочитајте и: Како да насликате плафон кабином за боје, ваљак за фарбање плафона

Нега стропа након третмана

Брига о готовом стропу није јако компликована.

Први начин је хемијско чишћење помоћу усисивача. Довољно је да га потрошите једном месечно да се ослободите прашине.Изводи се уз помоћ посебног додатка за намештај. Не морате да користите режим обраде да бисте задржали плочицу са плафона. Рељефна плочица је једноставнија за руковање четком за хемијско чишћење. Уз његову помоћ лако је уклонити прашину са свих тешко доступних удубљења.

Ако премаз има јачу контаминацију, уклоните их влажном спужвом. Можете користити било коју течност за прање посуђа. Снажно навлажите површину док се не исплати, довољно је да на њу нанесете удубљену пјену, а затим је уклоните. Ово се посебно односи на плочице са штанцањем, чији је материјал веома хигроскопан.

Не користите абразиве за чишћење приликом чишћења. Није погодан за ову сврху и растварачи, они могу оштетити површину, јер еродирају материјал.