Плате радиатор грејање: карактеристике, фотографије, цене, прегледи

Приликом опремања смештаја системом грејања, посебну пажњу треба посветити грејним апаратима, посебно радијаторима. Од њих зависи да о степену загријавања соба у великој мјери зависи. Међу читавим низом таквих елемената, желела бих да нагласим танке батерије грејања. Они су много мање тежински од ливних измењивача топлоте, што олакшава и олакшава процес њихове инсталације.

структурне карактеристике

Танки радијатори гријања имају необично кућиште. Израђене су од челичних ваљаоних лимова, а како би се повећала њихова топлотна снага, користе се посебна ребра која се монтирају унутар топлинског блока. Примена у дизајну уређаја за грејање специјалних ојачаних влакана омогућава вам да учините непримјетне оне области кроз које се изводи веза са цјевоводом система гријања.

Уски радијатори су опремљени са два дијела плоче, направљени жигосањем и заваренима. Између ових конструктивних елемената налази се термални канал, који је предвиђен за циркулацију расхладне течности. За повезивање таквих ламеларних грејних батерија са централизованом линијом обезбеђују се специјалне славине. А уз помоћ одређених типова спојних елемената могуће је формирати плоче топлотних радијатора из више плоча како би се загријале велике просторије.

Неки модели уских радијатора су опремљени плочама одпреграде конвекцијског руба, због којих се брзина пријеноса топлоте повећава неколико пута. Управо из тог разлога снага агрегата за гријање, који има ребра, бит ће готово половина рада традиционалних измјењивача топлине. Али у исто време, такав дизајн доводи до повећања количине прашине која ће се скупљати на ивицама.

Плочасти измењивачи топлоте са конвективним ивицама најбоље се постављају у просторијама које подлежу високим санитарним захтевима. То ће спречити стварање велике количине прашине и повећати ефикасност грејања.

обележавање

Танки радијатори су произведени у складу са стандардима, а сваки тип је класификован у складу са специфицираним карактеристикама. У правилу, практично сви произвођачи сличних уређаја за загријавање се придржавају ове класификације и примјењују одговарајуће ознаке на својим производима. Тако прва цифра означава број преграда у Тхермоплугу, а други број плоча које су опремљене конвективним рубовима.

Модификација ламеларних грејних батерија је следећа:

  • 10 - једнослојни грејач без конвекционих ивица;
  • 11 - једнослојни грејач са једном конвекционом рубном преградом;
  • 21 - двослојни грејач са једном конвекционом рубном преградом;
  • 33 - трослојни грејач са круном са преградама на конвекционом крају.

Да ли је могуће инсталирати танке акумулаторе за грејање у стану

Питањемогу се поделити у 2 типа станова - у вишекатном стану са централизованим грејањем и становима са индивидуалним грејањем. Нажалост, чак и произвођачи потврђују да се не препоручује уградња челичних панел радијатора у домове са централним гријањем. Проблем није у високом притиску, само су танке батерије дизајниране за такав радни притисак (до 10 атмосфера), при чему постоји опасност од зачепљења цеви и конвектора.

У централизованом систему, из различитих разлога, циркулише велика количина ваздуха, која у више наврата убрзава процес корозије унутрашње површине конвектора. Пошто се 90% челичних панелних радијатора испоручује без антикорозивне заштите унутрашње тканине, максимални век трајања ових производа не прелази 3 године.

Штавише, велики број заварених тачака, у којима је челик у почетку тањи од остатка платна, чини коришћење СПД опћенито опасним - на мјестима заваривања, корозија се убрзава још неколико пута, а за вријеме редовног хидрауличног удара радијатор се може једноставно разбити. Као сведочанства о танким радијаторима, први проблеми се појављују за годину дана рада.

За куће и станове са индивидуалним системом грејања, танки челични панелни радијатори - идеална опција са високим степеном преноса топлоте и модерним дизајном.

Завршетак

Горе поменуте танке батерије за грејање су додатно опремљене бочним елементима кућишта са решеткама изнад. Типично, ови детаљи су обојени у белоцолор Али понекад можете упознати и друге додатке у боји.

Што се тиче стандардних топлотних радијатора, они се испоручују заједно са сетом причвршћивача који ће причврстити термоплидер на зид од цигле. У случају да су стропни услови у вашем дому направљени од других грађевинских материјала, онда постоји потреба за додатним трошковима за куповину потребне монтаже, која ће бити потребна за уградњу топлотних јединица.

У правилу се танки гријачи изводе са четири спојне цијеви. Уз помоћ ових огранака повезати се са централним аутопутем. Штавише, они могу бити повезани са било којом страном, што је предност таквих измењивача топлоте.

Поред тога, постоје типови грејача који су опремљени компонентама за прикључивање на термостатски вентил. Помоћу таквог елемента врши се прикључак топлотне пумпе, често на десној страни. Али у исто време, можете направити индивидуалну наруџбину у фабрици, где ћете направити уређај са комплетом за инсталацију на левој страни.

Неки произвођачи могу потенцијалним купцима понудити такве моделе грејних уређаја који се могу повезати на централни аутопут у средини. Ако размењивачи топлоте имају комплет за монтажу, могу се причврстити на централизовани систем одоздо, када су цеви скривене у површини пода. Осим тога, користе сеспецијални интегрисани делови са одвајањем цеви који се крију у зиду се преклапају. То ће им омогућити да се монтирају у затвореном простору без угрожавања његовог дизајна.

Приликом одабира начина повезивања топлотних чворова, морате узети у обзир апсолутно све тренутке, почевши од дизајна гријане просторије и завршавајући са трошковима инсталације.

За системе традиционалног типа, када се термални круг налази уз зид или унутар њега, користе се уски измењивачи топлоте са бочном прикључном цијеви. Док се за уређаје са главном линијом у подној површини користе уређаји са нижим прикључком.

Како инсталирати и користити уске измјењиваче топлине?

Главна карактеристика таквих грејача је чињеница да се могу користити искључиво у системима где носилац топлоте циркулише у принудном режиму, то јест, помоћу пумпе.

Да би се обезбедила максимална топлотна снага танких батерија, потребно је опремити систем грејања експанзионим резервоаром.

Многи неискусни корисници из неког разлога мисле да честа замјена расхладне течности у систему може на неки начин повећати ефикасност топлотног чвора, што је веома погрешно. Слатка вода има велику количину кисеоника, што, заузврат, промовише активан развој корозије унутар топлотних уређаја, као и других металних компоненти. Ово ће само смањити радни вијек свих компоненти термалног круга.

Да би се смањио ризик од појавеСтручњаци препоручују корозивне процесе за опремање цјевоводних система антидифузијским баријерама. Управо ови делови штите све компоненте грејне јединице од штетних ефеката корозије.

Температура расхладног средства у главном воду је такође важан фактор при избору измењивача топлоте. Замену старих уређаја новима треба извршити у складу са свим правилима. Нове прорачуне треба направити на основу промењених параметара. А ако немате посебне вештине и знања, да бисте искључили грешке, боље је да професионалце поверите спровођење свих неопходних прорачуна.

Популарни модели

Доступан је велики број модела, међу којима су најпопуларнији:

  • РС-БИМЕТАЛ (Италија) дубина 95 мм;
  • РИФАР (Русија) - 100 мм;
  • ДУЕТТО (Италија) - 80 мм (алуминиј);
  • АЛУКС (Италија) - 100 мм.

Није лоша опција је једноредна грејна батерија Хармони (80 мм), производња Русија или цевасти конвектор Еффецт (70 мм), али само ако радни притисак не прелази 15 атмосфера.

Ако је максимални радни притисак унутар 10 атмосфера, могуће је и апсолутно купити челичне цијевне радијаторе АРБОНИА, производња Њемачка, чија је дубина 65 мм.

Сада знате који су равни радијатори. А када имате избор уређаја за грејање, знаћете да поред ливеног гвожђа и биметалних измењивача топлоте постоје и други уређаји који ће вам помоћи да направите унутрашње просторе.максималне температуре камфора.

ВИДЕО: Инсталација радијатора (батерије) грејања


Нормална 0 МицрософтИнтернетЕкплорер4