Пластичне цеви за снабдевање водом: величине и цене, избор

Апплицатион полимерних и композитних материјала може побољшати карактеристике потрошача из инжењерских система. Али, просечна особа је тешко одредити куповине. Да би се правилно купити пластичне цеви за снабдевање водом, величине и цене треба проверити у сарадњи са другим важним параметрима. Како да се елиминишу грешке описане у овом чланку.

регулаторни и техничка документација

норме Сагласност Производни важећим законима дозвољава произвођач да би заиста поуздано осигурање квалитета. Они су посебно важни у овом случају, јер се ради о безбедности за људско здравље. Следећа листа су документи који регулишу правила стварања и примене пластичних цеви за воду.

Име Датум ступања на снагу Обим примене функција
"притиском цеви непластифицираног поливинилхлорид."

Спецификације? ГОСТ П, 51613? 2000.

2001/07/01 ПВЦ цеви са звона и без њега, који су намењени за употребу у мрежама воде на температури изнад 0 ° Ц до + 45 ° Ц
"под притиском цеви термопластичних делова и повезујући их са водом и грејањем."

Опште спецификације? ГОСТ 52134? 2003.

2004/03/01 цеви од ПВЦ, полипропилена и њеним кополимери, полиетилен (ниског притиска и умрежени) полибутена, хлорисане ПВЦ. Арматуре и остале компоненте система транспорта снабдевања водом. Овај документ је дизајниран да одговара постојећим међународним стандардима сличнотхемес.
"Цеви од непластифицираног поливинилхлорида. Врсте и сортимент "(ГОСТ 28117-89) 01/01/1996 Производи округлог пресека направљени коришћењем технологије екструзије. Најјаче серије су дизајниране за номиналну главу у систему до 1.6 МПа.
"Унутрашњи водовод и канализација зграда" (СНиП 2.04.02-85) 01/06/1 1986 Користи се у пројектовању система за олуке, канализацију, хладну и топлу воду (у зградама).
"Систем безбедносних стандарда. Фире сафети "(ГОСТ 12.1004-91) 01/01/1997 Општи захтјеви.
"Грејање, вентилација и климатизација" (СНиП 2.04.05-91) 01/01/1991 Ради заједно са другим нормативним документима о дизајнирању одговарајућих инжењерских система.
"Упутство за пројектовање технолошких цевовода од пластичних цеви" (ЦХ 550-82) 01/01/1983 Полимерне цеви пречника до 120 цм
"Грађевински материјали, производи и структуре који садрже полимере и полимере.

Хигијенски сигурносни захтјеви "(СанПиН 2.1.2. 729-99)

он 3/27/1999 Дизајниране за пројектантске, производне и грађевинске компаније, оперативне услуге, контролна тијела.
Вода за пиће.

"Хигијенски захтеви за квалитет воде

централизовани системи за снабдевање питком водом.

Контрола квалитета »(СанПиН 2.1.4.559-96)

24.10.1996 Документом су дефинисане норме и хигијенске норме које су обавезне за одржавање сигурног окружења пребивалишта особе.

Кључне карактеристике

Да би се разјаснили параметри пластичних цеви за водоснабдијевање, користити приложене документе. Следе опћи показатељи. Ова информација је довољна за исправне поступке у рјешавању практичних проблема водоснабдијевања домаћинстава. У тешким ситуацијама, они траже помоћ од специјализоване пројектне канцеларије. Следећа листа приказује међународне ознаке термопластике:

 • полиетилен - ПЕ;
 • полипропилен - ПП;
 • хлорисани поливинил хлорид - ПВЦ-Ц;
 • умрежени полиетилен - ПЕ-Кс;
 • полибутен - ПБ.

Карактеристике снаге

Специфично име свих материјала у овој групи ("термопластике") означава способност након подизања на одређени ниво температуре пре преласка у флуидно стање (остаје вискозност, нарушава се облик). Стабилност пластичних цеви за воду на механичке утицаје процењује се по неколико параметара:

 • МРС- Минимална трајност је наведена у МПа. Одређује ниво притиска који производ може издржати без деформација 50 година. Ово се односи на начин рада, када температура течности не прелази + 20 ° Ц;
 • РН- израчунат напон се односи на исте услове. Али она се израчунава по формули РН = ТИР /К, где До - коефицијент залиха снаге;
 • МДД- максимален допустив тлак;
 • С- сериа, определена по формули Ц = ПХ /МДД;
 • такође дају вредност максимално дозвољеног притиска нарежим рада константне /променљиве температуре.

Напомена!За поливинилхлоридне и полипропиленске (ПП-Х) цеви, коефицијент чврстоће чврстоће мора бити најмање 1,6. Производи из других термопласта стварају од К? 1.25

материал Бренд Минимална трајност (МРС), МПа
Полиетилен (ПЕ) 63; 80; 100 6.3; 8; 10
Поливинил хлорид (ПВЦ-У) 100; 125 25
Полипропиленски хомополимери (ПП-Х) 100 10
Полипропиленски блок кополимер (ПП-Б) 80 8
Полипропиленски блок-рандомополимер (ПП-Р) 80 8 (флуидност се контролише са два нивоа температуре + 190 ° Ц и + 230 ° Ц)
Умрежени полиетилен (ПЕ-Кс) - 8 (за все типове шиви)
Хлорисани поливинил хлорид (ПВЦ-Ц) 250 25

Пречници пластичних цеви за снабдевање водом и друге укупне димензије

СДР ("однос стандардних димензија") се користи за поделу на групе. Овај параметар се израчунава помоћу формуле СДР = 1 + 2С. Према томе, према комплексном индексу, може се дати процена чврстоће и димензија истовремено узимајући у обзир максимални радни притисак МРД-а при температури не већој од + 20 ° Ц.

\ т
Просечан спољни пречник /отклон у мм СДР = 41, С = 20, МРД = 0.5 СДР = 26, С = 12.5, МРД = 0.8 СДР = 17, С = 8, МРД = 1.25
Дебљина зида цеви /дозвољено повећање у мм
63 /0.3 1.6 /0.4 2.5 /0.5 3.8 /0.6
90 /0.3 2.2 /0.5 3.5 /0.6 5.4 /0.8
110 /0.4 2.7 /0.5 4.2 /0.7 6.6 /0.9
160 /0.5 4.0 /0.7 6.2 /0.9 9.5 /1.2

Тежински и температурни параметри, класе рада

Ако се користи таква класификација, услови за будуће пословање могу се прецизније узети у обзир.

\ т \ т
цласс материалс Позитивна температура (° Ц) /Време за очување интегритета производа особености примене
Рад, година Максимум, лет Број сати рада у хитним случајевима
1 ПП-Х; ПП-Б; ПП-Р; ПЕ-Кс; ПБ; ПВЦ-Ц \ т 60/49 80/1 95/100 Снабдевање топлом водом при температури течности до + 60 ° Ц
2 Р-Н; ПП-Б; ПП-Р; ПЕ-Кс; ПБ; ПВЦ-Ц70/49 80/1 95/100 Снабдевање топлом водом на температури не вишој од + 70 ° Ц
3 ПВЦ-Ц; ПП-Х; ПП-Б; ПП-Р; ПЕ-Кс; ПБ 30/20 50 /4,5 65/100 Системи "топлог пода".
4 ПП-Х; ПП-Б; ПП-Р; ПЕ-Кс; ПБ 40/20 70 /2,5 100/100 Нискотемпературни системи грејања са типичним радијаторима.
5 ПП-Х; ПП-Б; ПП-Р; ПЕ-Кс; ПБ 60/25 (80/10) 90/1 100/100 Високотемпературни системи грејања.
6 ПЕ; ПВЦ-У 20/50 - - Снабдевање хладном водом.

Важно! Горе наведене информације се процењују у комплексу са максималним притиском (радни), накоји је дизајниран за пластичне цеви за воду.

Предности и недостаци

Тачни закључци могу се направити на основу датих података. Произвођачи обезбеђују висококвалитетне пластичне цеви за водоводне цеви до 50 година без непотребних страхова. Ови производи нису подложни корозивној корозији као челични колеге. Они су много јефтинији у односу на компоненте система од бакра.

Да би се повећала отпорност на спољашње негативне утицаје, нанети цинкање. У овом учинку, трошак производа се повећава. Када температура порасте изнад + 60 ° Ц, а излаз је изван распона од 7,5 до 8, активира се корозија. Сличне ефекте дају и сулфати, бивалентна једињења бакра. За руковање таквим цијевима треба пазити да не оштетите заштитни слој. За стварање високо квалитетних спојева морају се користити специјалне комплексне методе.

Када изаберете ову опцију, можете рачунати на губитак тежине од 3? 3.5 пута Пластичне цеви за водоводни систем се лако постављају на компликовану руту. Без специјалних машина, скретања се врше под различитим угловима. Не треба вам претерана нега, јер нема цинка или других заштитних премаза.

"Приликом уградње велике челичне конструкције потребно је узети у обзир значајно повећање оптерећења на енергетске елементе структуре."

Ова технологија је детаљно разматрана у одговарајућем делу чланка. Међутим, вреди напоменути висок квалитет и трајност таквих једињења. Уз стриктно поштовање правила неће моратипоправка током целог животног века инжењерских радова.

Пластичне цеви за снабдевање водом су хемијски неутралне. Они не погоршавају састав течности. За глатке зидове не приањају олош и друге контаминације. За стамбене објекте, позитивна ствар је минимална запремина када се креће проток текућине.

У сличној ситуацији, такав пластични производ ће само промијенити облик, али ће се одржати перформансе система.

За објективност је потребно навести минусе цијеви за водоводне цијеви од полимера:

  Оне су релативно мање трајне.
 1. Могу покварити претјерано високу температуру текућине или објеката за гријање који су у контакту.
 2. Неки полимери су оштећени ултраљубичастим зрачењем.
 3. Приликом уградње ПВЦ цеви потребно је узети у обзир значајну промену величине при повећању /смањењу температуре.
 4. У неким ситуацијама, како би се повећала отпорност на вањска оптерећења, потребно је уградити кутију за ојачање.

Сцопе

снабдевање водом

Укупна предност је хемијска неутралност материјала. Употреба пластичних цеви за снабдевање водом неће променити укус и мирис течности.

Такви производи су мање подложни температурном ширењу. Дизајнирани су за већи притисак и широки температурни опсег.

канализација

Ови производи се производе у широком распону, тако да је лако одабрати оптимални пречник. Приликом рачунањаразмотрити оптималног искоришћења 70? 80%.

Цифра за одређивање СН обично одговара максималној дубини стазе без даљег јачања

 • 2 - сет у областима у којима постоји значајна оптерећења;
 • 4 - под стазама, игралишта;
 • 8 - испод путева, велике архитектонске структуре.

Ови производи покривају хеотканин са кокоса граната и осталих филтрирања материјала. Они су постављени по ободу зграде другде за сливног подручја.

су дизајнирани за краткотрајну дејство температуре до + 100 ° Ц. Ови производи не поквариш хемикалије за домаћинство. Са транзицији елементи могу бити направљена брзо и јефтино изазов нумера. Буилт преносиви заптивке убрза прикупљање.


Важно!При избору пластичне цеви за величину канализације и провјеру цијене заједно са условима усмеравање и начин рада (у зградама /оутсиде).

Пластичне цеви за грејање

Производи у овој категорији је одабран параметре грејања. Цеви, класа 3, 4 и 5 се користе за "топлог пода", ниске и високе температуре радијатори режими, респективно. Полипропилен Пипе ПП-Х, на пример, погодна за континуирани рад уз хлађење до + 40 ° Ц до максимално + 80 ° Ц је најбоље да одаберете "статиц" полимер ПП-Р.

плаве и зелене линије показују погодност за хладне водовода, црвена- вруће. Међутим, ове назнаке треба допунити проучавањем званичних упутстава. Погодан је за стварање комбинованих цеви за снабдевање топлотом, израђене од армирајућих полимера.

Које врсте цеви се користе за водоснабдевање

ПВЦ ПВЦ цеви за водоснабдевање

При избору цеви од поливинилхлорида, треба имати на уму да је ПВЦ-У намењен само за системе хладне воде са температуром течности не више од + 50 ° Ц. Високе температуре могу издржати ПВЦ-Ц термопластове без оштећења.

Полипропиленске цеви за водоснабдевање

Полипропиленске цеви су лагане, разумне вредности, лепог изгледа. Међутим, они не могу бити савијени. За полагање сложених колосијека потребно је набавити потребне арматуре и адапторе.

Метални полимери

ПВЦ цев за воду, ојачана стакленим влакнима (алуминијум), може издржати кратко повећање температуре до + 130 ° Ц. Таква модернизација смањује температурно ширење. Додатни слој метала спречава улазак ваздуха у цевовод. Ова имовина ће бити корисна у системима за снабдевање топлотом. Производи ове категорије могу дуго радити под притиском 8? 10 бар ако температура не прелази праг + 95 ° Ц


"Заварени спојеви пластичних цеви су издржљивији у поређењу са екструзијом метал-полимерних производа."

Полиетиленски низак притисак (ИПА)

Полиетиленски производи ниског притиска постају крхки када температура паднемање од + 5 ° Ц. Потребно је планирати реализацију инсталација и поправки. Такве цеви за топлу воду нису погодне за системе за снабдевање топлом водом.

Напомена!Полиетиленски производи уништавају ултраљубичасто зрачење. Такви путеви морају бити поуздано заштићени од сунчеве светлости.

Поли-етилен (РЕКС)

Црева за повезивање пумпе која је инсталирана у бунарима су направљена од умреженог полиетилена. Одржава флексибилност при ниским температурама, олакшава подизање опреме за редовно одржавање, чишћење. Такви производи се користе у регионима са повећаном сеизмичком активношћу.

Које цеви су најпогодније за снабдевање водом

Већина производа у овој категорији је дизајнирана за животни вијек од око 50 година. Цеви од нерђајућег челика и бакра су у стању да обављају своје функције 70 година и више, али су скупи. Релативно мала трајност метал-полимерних аналога објашњава се различитим коефицијентима експанзије грађевинских компоненти. Ова карактеристика током времена нарушава интегритет једињења.

Прецизни закључци о трошковима могу се направити након детаљног проучавања тренутне ситуације на тржишту. Међутим, пажљив корисник увек цени не само куповину, већ и инсталацију, трошкове периода рада у комплексу. Уз сложено рачуноводство, у пластичним цевима за снабдевање водом могу се уочити неколико предности:

  \ т
 1. Не подлежу процесима корозије, не улазе у хемијске реакције са хлором и другим једињењима.
 2. \ тСпајалице се одликују беспрекорним квалитетом и издржљивошћу.
 3. Модели флексибилних материјала нису оштећени експанзијом воде када су замрзнути.
 4. Њихово постављање на компликовану руту не изазива велике потешкоће.
 5. Глатки зидови и температурна експанзија спречавају везивање калцијума и других загађивача.

Напомена!Анализа агрегата објашњава популарност пластичних цеви за снабдевање водом. Али за комплетнију процену неопходно је проучити инсталацију и методе решавања практичних проблема проблема који се јављају током операције.

Монтажа пластичних цеви за снабдевање водом сопственим рукама

У фази припреме пројекта навести дужину стаза. Ако дужина система не прелази 10? 12 метара, прикладне пластичне цијеви за водоводну цијев промјера 20 мм. Са повећањем до 30 м и више користе се стандардни производи од 25 и 32 мм. Ово су стандардне препоруке за обезбеђивање номиналне брзине протока од 0,02 км /сек. Да бисте пронашли потребне перформансе, користите посебне табеле.

\ т \ т \ т \ т
Пластичне цеви за снабдевање водом ПН10 (полипропилен) пројектоване су за притисак од 10 атм, радну температуру? не над + 20 ° С
Спољни пречник, мм Дебљина зида, мм Број течности у литрама премјештених у секунди при притиску од 2 бара
20 1.9 0.206
25 2.3 0.327
32 3 0.531
50 4.6 1.307

Креирање великих иСофистицирани пројекти могу бити упућени професионалцима. Код самосталног развоја треба имати на уму да сваки окрет повећава отпорност протока флуида. То ће морати да се надокнади повећањем притиска, користећи издржљивије и скупље моделе пластичних цеви за снабдевање водом.

Да бисте прешли на други пречник, користите одговарајуће спојнице. Ако се планира прикључити мерач, експанзиону посуду, управљачке уређаје - монтажне арматуре са навојем на тачкама монтаже. Све пластичне цеви за водоводни систем су инсталиране тако да спречавају излагање отвореном пламену, високим температурама зидова димњака и електричних уређаја за грејање.

Како загревати пластичне цеви водоводне цеви у земљи

Могу се користити различите технике за уклањање леденог плута.

Потребно 5? 8 литара кипуће воде да се уклони 10? 12 цм леда. Да бисте извршили све радне операције у овој опцији потребно је најмање 3? 4 сата Да бисте убрзали процес, користите аутоклав са цевима, паром, професионалном хидродинамичком инсталацијом.

Повезује се на 220В мрежу. Када се урони у воду, струја пролази између голих контаката и загрева течност. Да бисте се повезали са извором напајања, повежите кабл са друге стране на утикач. Употреба ове технике је сигурна, јер пластичне цеви за водовод не воде струју.

Пластичне цеви за снабдевање водом, величине и приближне цене

\ т \ т \ т \ т
Модел Спољни пречник /дебљина зида у мм Номинални притисак, атм Цена на 1 м тръгно, руб. Материјал, напомене

20/2 16 15? 22 Полиетилен ниског притиска, испоручује се у заливима.

Индекс јакости СДР-11.

20 /1.9 10 22? 24 Полипропиленске цеви дужине 4 м.

Радна температура? + 40 ° Ц.

\ т

20 /3.4 20 26? 29 Притисак 20 бар за водоводне мреже.

При радним температурама од + 70 ° Ц притисак треба смањити на 10 бара.

\ т

20 /2.8 20 34? 37 Полипропиленска цев за снабдевање водом, армирање фибергласом.
\ т

20 /3.4 25 44? 46 Радна температура? до + 95 ° Ц

Полипропилен (ПП-Р), ојачан стакленим влакнима.

20 /2.8 10 90? 105 Умрежени полиетилен.

Нема слоја који пролази кисиком.

Радна температура? До + 95 ° Ц

Важно!Да би се правилно купиле пластичне цеви за водоводни систем, цене и техничке карактеристике се проверавају заједно са званичним гаранцијама произвођача.

Како спајати пластичне цеви за водоснабдевање - видео, упутства, корисни коментари

\ т \ т \ т \ т \ т
Илустрација Корак по корак упутства са коментарима
Потребна је прелиминарна обука како би се искључиле грешке током рада. Потребно је припремити лемилицу са млазницама, парним комадимаповршине.
Специјалне маказе подупиру цев одоздо са два носача. Оштрица чврсто пада окомито на средишњу ос производа. Овај алат осигурава једнакост резања. Додатни рубови нису потребни.
Када се креира потребан број празних делова, пређите на лемљење. За повезивање две цеви потребан вам је адаптер одговарајућег пречника. У лемилици поставите млазнице, загрејати до оптималне температуре. Истовремено, уметните два елемента будућег гасовода.
Време и температура грејања се одређују службеним упутством. По завршетку ове операције, детаљи су пажљиво уклоњени, повезани без претераног напора и изобличења.
Наставак монтаже великих јединица на сличан начин.
Спремна "вечна" веза је тешко прекинути, сломити чак и уз примјену великих напора.

За спајање полиетилен /полипропиленских гредица користе се различити температурни режими (+ 220 ° Ц /+ 260 ° Ц, редом). Када достигнете жељени ниво, светлосни индикатор ће се угасити.

\ т \ т
параметерс Вредности
Спољни пречник пластичне цеви за довод воде, мм 16 25 40
Дубина топлотне обраде обратка, мм 12? 13 14? 16 17? 18
Трајање једне радне операције, сец 4? 6 6? 8 \ т 13
Прекид измеђугрејање и прикључивање делова не више од (сец) 3? 4 3? 4 5? 6
Минимално време хлађења, мин 1.5? 2 2? 3 3? 4

За више информација о цевоводној водоводној и сакупљачкој технологији, користите коментаре у чланку.

Видео са додатним препорукама за лемљење пластичних цеви за водоснабдевање: