Пластична кутија за жице: предности и недостаци

Кутија за отворено ожичење

Колико је згодно користити пластичну кутију за полагање жица електричне мреже? Зар то није опасно? Које врсте и величине кутија можете наћи у продаји? На крају, како се они исправно уклапају? Данас ћемо покушати одговорити на ова питања.

Кутија против удара

За почетак, хајде да сазнамо која је пластична кутија за жице прикладнија за скривено ожичење у штаповима и шта она њој губи.

предности

 • Минимални број прљавих радова и потпуно одсуство такозваних "мокрих" (повезаних са употребом грађевинских рјешења). Све што треба да урадите је да избушите низ рупа за причвршћивање кабловских канала;
 • Врло једноставно повезивање нових утичница. Ако је потребно уградити нови стационарни електрични апарат у просторију - нема проблема: довољно је отворити кутију, очистити изолацију и инсталирати пар извлачења за жице;


Треба ти још један излаз? Нема проблема!

 • Никада нећете добити бушилицу у жици током поправке. У исто време, не морате да водите цртеж са ознаком свих удаљености: она је испред ваших очију, у кутији;
 • Поправка или замена места ожичења такође неће узроковати никакве проблеме. Не морате поново цртати зидове и стављати штапиће китом: довољно је открити пластичне кутије намијењене жицама.

недостаци

 • Кутија је приморана да користи само утичнице изнад главе, што није увек згодно;

Са отвореним ожичењем користе надземне утичнице и прекидаче

 • Стробови имају користи од естетске тачке гледишта: површина зидова није украшена упитним елементима декорације;

Међутим: пластичне кутије за полагање жице могу бити уграђене у плочу. У овом случају, само озлоглашене спољне утичнице издају отворено ожичење.

 • Стуб у главном зиду обезбеђује приметно бољу дисипацију топлоте: као што је познато, сваки проводник са нултом отпорношћу се загрева када струја пролази кроз њу.

Материјал зидног зида обезбеђује ефикасан хладњак

Да бисте сазнали више о карактеристикама њихове пријаве за постављање поста, помоћи ће вам да приложите видеозапис чланка.

ограничења

Шта се дешава када дође до кратког споја у кутији? Неће ли се упалити и изазвати пожар?

Одговор на оба питања је негативан. Пластична кутија за жице направљена је од врло специфичног полимера - поливинил клорида, који не подржава сагоревање.

Међутим: када се загреје на температуру од више од 120 степени поливинилхлорид почиње да се распада са ослобађањем ХЦл хлороводоника. Ова супстанца има каустични, смирујући мирис, а при одређеној концентрацији је сасвим способна да изазове парализу дисања.

Међутим, постоје ограничења. Кабелски сноп у винил кутији је строго забрањен у дрвеним кућама. У њима се жице морају раздвојити у металну цев и само у њој.


Користећи кутије од виниладрвену кућу супротну правилима рада електричних инсталација и заштите од пожара

Имајте на уму: упутства се односе не само на оквире, већ и на куће са иверицом и урамљеним зградама.

Зашто не можете заварити дрвене зидове у кутији?

Ствар је у томе, да код кратког споја (на пример, са његовим преоптерећењем и топљењем изолације) зидови кутије неће заузети, али ће такође спречити паљење сусједних конструкција. Само су се истопили. Међутим, металној цеви, чак и када је затварају директно на зидове, биће потребно довољно времена да се управља заштитним аутоматским уређајем у штиту.

Које врсте цеви се користе за ожичење у дрвеним зградама:

имаге тип цеви


На фотографији је ожичење жица за освјетљавање дрвеним преклопом направљено у челичној цијеви

Челични водоводни и гасоводи. Њихова предност - ниска цена, недостатак - склоност ка корозији при високој влажности.


Књижење у бакарној цијеви може бити не само сигурно, већ и елегантно

Бакар. Ево реверзне слике: зидови цеви се не боје рђе, али ожичење ожичења у цеви кошта власника значајну количину.


Омотајте у ребрасте металне навлаке

Црева од валовитог нерђајућег челика. Они представљају разумну равнотежу јефтиности и трајности: текући метар цеви купца ће коштати 135-200 рубаља, а служи неограничено, чак иу влажним просторијама.

виевс

Навикли смо на чињеницу да је пластична кутија за жице бијели профил у облику слова П са прилично мрачним поклопцем. Међутим, модерно тржиште нуди неколико врста кутија, начин и рјеђе.

Тип бокса


Систем кабловских канала

Подови. Крутост пластике омогућава му да издржи тежину особе, а полукружни поклопац не допушта кутији да претвори ваше кретање по соби у трчање са препрекама. Ово решење је идеално за локално умрежавање и постављање у канцеларијама са великим бројем радних места.


кутна кутија

Угао. Стилизован је под стропом и савршено обавља своје функције, прикривајући зидове који се спајају до плафона и проширујући ожичење у затвореном простору.


Подни кабловски канал са утичницама

Подови. Његове карактеристике - велики део и могућност инсталације уграђених утичница директно на кутију.
\ т


Перфорирани кабелски канал

Перфориран. Његове предности су јефтине (због минималне материјалности), мале тежине и добре дисипације топлине: топлота се слободно преноси узлазном струјом ваздуха.


Локална мрежа и напајање рачунара и монитора постављени су у флексибилну кутију

Флексибилно. Због сегментације, може се фиксирати или сложити на неравне површине.

Која је величина кабловских канала? Одговор је унутраред табеле испод.

Димензије кутија и њихов број у паковању

Препоруке за уградњу

Како растворити жице у пластичним кабловским каналима властитим рукама? Ево неколико савјета који ће вам помоћи у томе.

 • Не подцењујте пресек жице. Приликом уградње у кутије потребно је кренути од норме у 10 ампера максималне струје по квадратном милиметру раскрснице;

Напомена: дата вредност је стварна за бакарне жице. Код алуминијума, отпорност је много већа него у бакру.

 • Изаберите величину кабловског канала тако да буде напуњена на највише две трећине. Претјерано густа жица ће их прегријати;
 • Причврстите кутију на сваких 30 центиметара. Парцеле где се удаљава од зида кроз велики корак између тачака фиксирања, изгледају прилично неуредно;


Што је мањи размак између тачака монтаже, точнији је изглед фиксног кабловског канала

 • Најпогодније је користити бугарски да би се одсекао кабловски канал. Погодан је сваки диск за резање - камен или челик. У одсуству абразивног алата, нож са малим зубима ће бити користан;
 • Ако користите нож - одрежите кутију у грудима;

Компримовани ће вам омогућити да сечете под углом тачно 90 или 45 степени

 • Поклопац кутије не би требало да се сече заједно са самим каблом. Тамо гдје је прикладније прилагодити величину засебно иу посљедњем кораку: ова процедура ће вам омогућити да завршите монтажу што точније.

закључак

Као што можете видјети, кутија за пластичне жице је прилично практична и једноставна за уградњу. Сретно!