Пхоторелаи за уличну расвету: типови, начини повезивања

Такав електронички уређај као фотодоказ за улично освјетљење, осигурава довољну видљивост у мраку дана. У овом случају, сензор светла се аутоматски активира и не захтева механичко пребацивање. Овај уређај вам омогућава да штедите струју и да је лако управљати. У данашњем прегледу размотрићемо предности и недостатке фоторела, типове и шеме повезивања који се примењују у пракси. Успут, хајде да разговарамо о томе како да направимо и прилагодимо уређај сам.

Шта је фоторелаи за уличну расвету и зашто је потребан

Фото сензори су намењени за аутоматско осветљење различитих делова улице на почетку мрачног доба дана. Многи знају да су се фењери претходно укључили у специјалне службе. Сада, захваљујући сензорима за светло, овај процес се одвија без учешћа особе.

Редовни фото-сензор садржи осетљиви сензор који реагује на дневно светло, а електрични круг уређаја у овом случају је изолован. У случају мрака, уређај, напротив, ради као диригент. Из тог разлога, ноћу је активан, осигурава укључивање лампе за освјетљење, а ујутро када удари у свјетлосни ток долази до прекида круга.

Улично светло на отвореном са сензором за светло укључује контролни круг који се налази у кућишту уређаја. Да би се уређај повезао на електрично напајање, од њега се уклањају водичи. Типично, инсталација фотоћелије се врши помоћу конзолена мјесту гдје ће ударити зраке сунца.

Предности и недостаци употребе фоторела за уличну расвету

Да би се обезбиједио тражени ниво видљивости у дворишту куће, а да се не брине о сталном укључивању и искључивању електричне опреме, потребно је инсталирати једноставно улично свјетло са свјетлосним сензором. Уређај за фотоћелију има малу контролну плочу и кућиште, тако да не заузима пуно простора и има малу тежину. Због тога се сензор може инсталирати на готово било коју површину.

Захваљујући уређају постижу се значајне уштеде електричне енергије, јер су трошкови знатно нижи. Такође, предности употребе фотоћелије су:

  • рад уређаја при ниским струјама;
  • висока радна брзина, у поређењу са механичким аналогима;
  • уређаји високих перформанси;
  • одсуство механичких контаката (што искључује брзо хабање опреме);
  • дуг период рада.

Уз предности светлосних сензора, морамо рећи о постојећим недостацима. Прво, неопходно је пажљиво проверити кућиште уређаја приликом куповине у циљу непропусности. У његовом одсуству, влага може продријети у унутрашњост кућишта и изазвати оксидацију контаката.

Такође је неопходно обезбедити да се уређај не топи приликом рада и да нема механичких оштећења.

"Кућиште прљавог фотодетектора спречава нормално продирање светлосних зрака. Из тог разлога вам је увек потребан уређајодржавај га чистим

Уређај светлосног сензора: који је принцип заснован на фоторелији

Пре повезивања лампе са фотоћелијом за улично осветљење, морате разумети принцип самог сензора. Размотримо функционалност уређаја на примеру фотореле Ф-7.

У случају затамњења, група контаката смјештена унутар енкодера сензора је закључана. Они укључују уређаје за осветљење који су у истом кругу. Чим је ниво дневне светлости "враћен", контакти се откључавају и лампе се искључују.

Табела 1. Одређивање нивоа осветљености помоћу фотоћелија

имаге Име елемента опис функције
фототрансистор Уређај је дизајниран да контролише излазни сигнал када улази у осетљив елемент природног светла
ЛЕД Осетљиви елемент ЛЕД уређаја ради под утицајем сунчевих зрака на принципу фотонапонског ефекта
Пхотосимистор Уређај делује као синхронизатор струја и преноси га на радне електроде
фототристор Светлосни ток, који пада на осетљив елемент уређаја, преноси наелектрисање које се претвара у сигнал помоћу посебне матрице

Имајте на уму да велика већина сензора (на пример, фотореле ФР-2) има одређени временски интервал експозиције. То је неопходно за искључењерад уређаја од пријема лажних сигнала. Из тог разлога, треба избегавати инсталацију сензора светлости у близини вештачких извора.

Главне техничке карактеристике сензора уличног светла

Фотоапарат је способан да обезбеди потпуно аутоматску контролу уређаја за осветљење изван зграде и на улици. Да би га исправно изабрали, потребно је узети у обзир техничке карактеристике. Сваки уређај је дизајниран за непрекидан рад са одређеном количином стреса. Ако желите купити фоторелус за уличну расвјету који ће се користити за кућне потребе, требали бисте одабрати моделе који су оцијењени са 220 В.

Карактеристике актуатора уређаја треба узимати у обзир као нужно, јер ако исправно не израчунате амперажу, фото-облога ће брзо пропасти. Да би се то урадило, количина свих спољних уређаја за осветљење мора бити подељена на мрежне напоне. Резултат не смије прелазити вриједност коју је навео произвођач.

Поред тога, изузетно је важно узети у обзир оптерећење на електричну мрежу, разлику у радним температурама и потрошњи енергије. Власник куће може изабрати модел сензора светла са уграђеним тајмером. Такви уређаји су врло једноставни и практични у применима.С њихове помоћи можете подесити временске интервале када ће фоторела радити. Постоје и програмабилни уређаји који вам омогућавају фино подешавање током дужег временског периода (месецима до годину дана).

Које су главне врсте фоторелаја

Сензор нормалног светлаИзлази из интензитета сунчевих зрака. Омогућава укључивање расветних уређаја и њихово искључивање. Постоје и комбиновани модели који имају сложену структуру и широку функционалност.

Таблица 2. Сорти фоторела

. .
имаге имаге тип уређаја Карактеристике рада, функције
Комбинована фотоћелија са тајмером Уређај вам омогућава да привремено подесите рад релеја. Светлост ће бити спаљена стриктно у времену, што осигурава високу потрошњу енергије
Релеј светла са сензором покрета Фотоапарат укључује расвету само у случају покрета. Када се заустави, светло се гаси, што такође доприноси значајним уштедама. Такав уређај је веома погодан за употребу, јер не захтева никакво људско учешће
програмабилни сензори Уређај вам омогућава да примените различите комбинације подешавања (привремено, сезонско, рад у покрету, итд.)
Комбиноване фотоћелије са привременим поставкама и укључивање светлости у покрету Релеј је врста програмабилних сензора који вам омогућују да подесите време, укључите светло у складу са специфицираним потребама

Астротимер - какво је

Једнако је важно знати спојити тајмер на освјетљење тако да ради погрешно. Познато је да у различитим регионима постоје привремени појасеви. Дакле, ако у једном граду ради стриктно према датим параметрима, у другом ће постатипојављује се грешка у облику квара (на пример, укључивање претходно наведене вредности).

Пошто су степенице и степенице Сунца циклични процеси, контролер астрономског тајмера има посебан фирмвер са подацима о времену. Уређај врши свакодневни прорачун података, који одређује учесталост укључивања и искључивања расвете.

Избор правог места за инсталацију фотоћелије за лагано укључивање

Да би улична светиљка са фотомобилом правилно функционисала, потребно је изабрати право место за њену уградњу. Прво, морате знати да би сензор требао бити смјештен тамо гдје ће бити добро освијетљен у сунчевим зракама у раздобљима истока и запада.

Ако се фотоћелија поставља у близини пута, мора се пазити да зраке возне траке не прођу кроз њу. Такође, монтажни радови морају бити изведени тако да је погодно доћи до сензора у случају потребе. Као што пракса показује, тешко је правилно поставити фоторелус. Да бисте то урадили, морате га померити у предвиђеном простору за монтажу да бисте постигли одговарајући ефекат.

Могуће шеме за повезивање фоторела за уличну расвету

Повезивање фоторелуса са системом уличне расвете је довољно лако. Елемент се мора напајати и излазити фазна жица (прекинута унутар уређаја) до потрошача - на лампи. Нулти кабл треба да буде повезан са улазним контактом фотоцелице и самим теретом.

За сигурну употребу фоторела и система осветљења неопходно је повезати га са затвореном кутијом кућишта. Најједноставније шеме за повезивање сензора светла треба избегавати јер су непоуздане. Помоћу релеја можете контролисати било коју опрему за осветљење, укључујући и снажне рефлекторе. Већина њих има пригушивач у свом дизајну, тако да је потребно укључити контактор у електрични круг, тако да је снага сензора довољна да контролише стартер, који, заузврат, даје напон лампи.

Како да сами прикључите светлосни сензор за улично осветљење

Улични светлосни сензор за укључивање светла са уграђеном погонском јединицом

Размислите о томе како да прикључите сензор светла са јединицом за напајање на улично светло. Једноставан ноћни релеј? Дан “је инсталиран у близини расветне опреме. Произвођачи таквих уређаја дају упутства са детаљним описом корака и шема. Типично, релеји се инсталирају директно на стубове фењера. У овом случају, висина је изабрана до 3 м.

Повезивање фоторелаи са даљинским сензором

Даљински свјетлосни сензор је монтиран на исти начин. Фоторелај би требало да се фиксира на одређеном месту, тако да добије довољну количину сунчеве светлости, јединица се повезује у просторији, где је инсталирана електро-електрична.

Корак по корак упутства за повезивање фоторела у видео: