Пећница: пећ за пећи (8 слика)

Грејање и кување су још увек популарни. Пећи су аутономне, ефикасне и економичне - одлични су генератори топлине. Али стабилност и практичност рада са овим извором топлоте захтевају опремање додатном опремом. Пећ на штедњак - један од главних атрибута који олакшавају и убрзавају пријенос топлине.

плоче или шпорети од ливеног гвожђа, дизајнирани за традиционалне опекарске пећи и њихове савремене колеге. Њихово мјесто је у кућици иу стану.

Зашто су вам потребне плоче за пећ?

Плоче од ливеног гвожђа су карактерисане инерцијом преноса топлоте - хлађење је дуго времена. Загрејани панели могу да дају чак и топлоту у просторију за неколико сати. Користећи опрему од ливеног гвожђа, можете убити две птице - уз загревање, ово је од велике помоћи приликом кувања.

Пећи од ливеног гвожђа за пећи производе се у два главна формата, што омогућава прилагођавање производа њиховим потребама. Обликоване и димензионалне варијације омогућују подизање панела, на основу димензија и одредишта посуђа.

Технички аспекти плоча од ливеног гвожђа

Начин производње панела пећи - ливење. Улога сировине је сива гвожђе, означено као МХ 15-20. Бројеви у ознаци указују на јачину, изражену у кгф /мм 2. Сиво име ливеног гвожђа није сасвим тачно, али ова грешка је фиксирана на нивоу ГОСТ-а. Иако боја плоча заправо одражава име метала.

МС је комбинација угљеника и гвожђа - две главне компоненте материјала. Поред тога,Састав укључује неколико сумпора, мангана, фосфора и силиција. Нечистоће - разлог повећања чврстоће ливеног гвожђа.

Гвоздено гвожђе је различито:

 • термичка стабилност - квалитетне плоче нису подложне температурним колебањима; висока температура не узрокује деформације подова током цијелог радног периода;
 • антикорозивна својства; Одмах након лијевања плоче су прекривене слојем хрђе, што их чини способним да издрже корозију; неки производи додатно прекривају заштитни слој отпоран на топлоту, али његова функција је више декоративна - након неког времена се заштитни слој пере, што не утиче на рад плоче.

Најпопуларније величине панела, мм:

 • 340 * 410;
 • 340 * 510;
 • 340 * 585;
 • 410 к 660;
 • 410 * 710.

Дебљина панела обично варира унутар 8-17 мм. Тежина варира у распону од 10-55 кг. На руском тржишту производи су и руски и европски произвођачи. Међу последњим најчешће коришћеним плочама у Финској.

Тип! Изаберите плоче према величини посуђа. На тај начин, плоча под насипом може коштати више, али моћан производ је гаранција удобности и гаранције сигурности.

Типови плоча од ливеног гвожђа

Пећ може бити интегрални и тимски. Оба формата су дизајнирана за загревање просторије и за помоћ у кувању. Разлика између опција лежи у присуству термичког снимања на панел панелима.

интегралне плоче


Интегрални панели су подељени на гипспотпуно и варијанте са грејним плочама. У првом случају, плоча је глува љевана жељезна плоча. У другом - ливани под са једним или два горионика са фиксним пречником.

Предности врсте:

 • једноставност инсталације;
 • ниски трошкови.

Недостаци опције:

 • мање практично у поређењу са панел панелима; одсуство топлотних празнина чини га рањивијим - када се загрева метал се шири, што може довести до деформација гвожђа;
 • дуже загревање судова; мртва плоча је еквивалентна одсуству директног контакта посуђа са извором топлоте (ово се, наравно, односи само на неконзервативне производе).

Монтажни панели

Монтажне варијанте су челични лимови са једним или два горионика. За разлику од претходног типа, горионици се састоје од прстенова различите величине који се међусобно преклапају. И једна група прстена је другачија. Пошто се прстенови могу уклонити, могуће је подесити пречник горионика. То је веома погодно јер подове можете прилагодити димензијама посуђа.

Постоје размаци између прстена и то вам омогућава да компензујете експанзију метала када се загрева. Најјачи производи су направљени са додатним крутим наплатцима са задње стране. То вам омогућава да додатно повећате грејну плочу.

Предности врсте:

 • без деформација током рада; Због размака између прстенова, дуговјечност монтажних плоча је већа од чврстоће;
 • већа брзина посуђа за кухање; разлог је присутност посљедњег контакта саизвор топлоте;
 • могућност прилагођавања производа величини посуђа;
 • на површину се даје виша температура (зависно од присуства ребара).

Недостатак монтажних панела је један - трошак. Али, с обзиром да се гвоздене плоче углавном не разликују по големим цијенама, у многим случајевима је прикладније купити опцију с прстенастим пламеницима.

Нијанси за уградњу плоча

Избор и квалитет уградње роштиља од ливеног гвожђа зависи не само од ефикасности панела, већ и од сигурности корисника. Неисправан производ и /или неисправна инсталација могу довести до уништења плоче директно током рада. С обзиром на димензије посуђа за кување, високу температуру и сложеност оперативне неутрализације проблема, неопходно је доћи до велике одговорности за избор и уградњу.

Неколико препорука за постављање плоче пећи:

 • између рерне и пода за кување треба да буде 5 милиметарског размака у хоризонталној равни; растојање између објеката компензује термо-проширење и повећава радни период;
 • преко пећи је постављен велики горионик;
 • пећ мора бити постављена строго хоризонтално; Ниво мјехурића се користи за исправљање хоризонта; Поред тога, база би требала бити равна - панел није дозвољен;
 • лим од ливеног гвожђа се поставља на мешавину глине и азбеста - ови материјали су отпорни на високе температуре; шема припреме раствора:
  • ширити глину водом;
  • у мешавини воде и глине сипати здробљени азбест;
  • инраствор полако додаје воду док се не формира кремаста смеша;

Имајте на уму да хоризонталне празнине треба да остану празне, иначе ће гвожђе уништити циглу;

 • Зидана серија (на којој је пећ инсталирана) "кружи" са металним углом - то чини структуру јачом.

Важно! Први ложиште мора бити изведено на посебан начин. Током 8 сати температура подне облоге је доведена до 600 степени. Сваког сата температура се повећава за 70-80 степени. Захваљујући постепеном загревању, плоча за печење од ливеног гвожђа постаје јача - унутрашња напетост метала нестаје.

закључак

Одабир преданог панела је одговорна ствар. Инсталирање производа на пећ је још важнији аспект. Боље је не штедјети на пећи, а инсталацију је најбоље повјерити стручњаку. Ако тражите модерну кухињску пећницу са уграђеним штедњаком, обратите пажњу на производе провјерених произвођача.