Пећ од ливеног гвожђа за камин (53 фотографије): како направити властите руке, производњу Русије и других земаља, уређај и принцип рада

Камин - непромјењиви атрибут сваког приватног дома, симбол домаћег огњишта, не само да обавља функцију гријања, већ и даје соби посебну удобност. Најважнији дио њега - ложиште, добро, ако је израђено од лијеваног жељеза, материјал који може задржати топлину за дуго времена и издржати високе температуре. Ова ставка има своје специфичности које треба узети у обзир.


Значајка конструкције од ливеног гвожђа

Пећ - главни уређај за сагоревање огревног дрвета, постављен на решетку решетке. Изгарање се врши уз помоћ ваздуха у комору.

Комора за сагоревање обавља неколико задатака одједном:

 • може бити главни извор грејања;
 • је додатна грејна компонента;
 • има декоративну улогу у дизајну просторије.

С обзиром на ове опције, могуће је изабрати оптималну снагу и друге карактеристике пећи.

Камин се састоји од предњег дијела, димне цијеви и коморе за изгарање. Заједнички модели су затворени различитим типовима ролетни и отворени, који су практично непотребни због честих пожара и ниске ефикасности.


Пећ од ливеног гвожђа за камин састоји се од неколико важних елемената за радни процес:

 • комора за сагоревање запаљивих сировина - у овом случају, чврста горива као што је дрво;
 • неки модели имају врата - пригушивач, ватростално стакло или кована решетка, такви модели се сматрају затворенима;
 • дизајн нужно укључује диверзију, кроз коју се врши излаз производа изгарања на улицу - то подржава исправан рад јединице;

 • специјални систем за довод ваздуха са компонентама за контролу снаге како би се смањила или повећала снага сагоревања;
 • Пепео је место у згради у којој се акумулирају производи распадања, потребно га је редовно чистити, унапред договорено, а затим поставити назад.

Приликом избора готових зграда не спречава се пажња на додатне опције, оне су често веома корисне. На пример, систем самочишћења стаклених врата.


Типови и дизајн

Пећи готовог гвожђа се производе у различитим могућностима дизајна. Могу имати класичан правоугаони облик. Али постоје модели који су изведени у радикалним, ултра-модерним варијацијама. Под обликом се налазе угаоне, панорамске и призматичне структуре.

Постоје "акуа" уређаји са воденим кругом за загревање воде која долази из централизованог система грејања. Ово је најексклузивнији тип апарата, опремљен воденом кошуљом, посебном шупљином, која се налази са свих страна ложишта, тако да је грејање максимално.

Таква опрема може се користити умјесто централног гријања или радити истодобно с њом, а користи се за приватне куће с великим простором.

Камини са вермикулитном пећи одликују се високом отпорношћу на ватру, неактивношћу докритичне температуре и сигурност. Вермикулит - модеран топлотноизолациони материјал природног порекла, који не садржи токсине и дуготрајан је у раду. Може бити потпуна алтернатива за "камин" од лијеваног жељеза - стражњи коси зид ложишта. Обложене су унутрашњим површинама коморе за сагоревање, које су у директном контакту са ватром.


Према врсти сагоријевања, већи поврат топлине дају подземни камини, који раде без решетке, углавном са пећима од челика или ливеног гвожђа, за облагање које се користи вермикулит.

Термоелементи за роштиљ од ливеног гвожђа су такође доступни, који су пећ са или без поклопца, који се користи на отвореном.


Предности и недостаци пећи од ливеног гвожђа

Пећи од ливеног гвожђа имају неоспорне предности у односу на њихове аналоге - врсте шамота и челика.

Предности такве опреме:

 • сирово гвожђе има максималну топлотну снагу, може радити у континуираном и економичном режиму;
 • таква опција има повећану отпорност на велике температурне амплитуде, није подложна деформацији, јер је материјал термопластичан;
 • затворени модели имају ефикасност до 80% и могу да опслужују велике површине;
 • дизајн сировог гвожђа је погоднији за употребу, његова монтажа је једноставна;
 • у таквим структурама најдужи животни век - до 50-60 година.


  Несумњива предност је мобилност производа од ливеног гвожђа - компактна јединицаможете се преселити кући и носити. Стандардно стакло отпорно на топлоту, по правилу, није загађено, захваљујући производњи канала чађи. Поред тога, различите врсте горива су погодне за пећи од ливеног гвожђа.

  Недостаци се првенствено односе на отворене моделе који имају ниску ефикасност, јер већина топлоте (скоро 85%) пролази кроз димњак. Поред тога, они стварају опасност од пожара, и потребна им је помоћна опрема код куће како би се избегло паљење.


  У затвореним модификацијама, посебно јефтиним, квалитет стакла оставља много жељеног. Такође је недовољан преглед инспекцијског прозора и монотоно решење боје - у ствари, све варијанте су направљене у тамним бојама.

  Међутим, овај недостатак је могуће елиминисати јачањем декоративних решетки на камину.


  типови горив

  Како правилно тонути - главно питање приликом инсталације опреме од ливеног гвожђа. Већ је јасно да је ово дрво, али је другачије и има своје особине горења.

  Огревно дрво је природни материјал који поред доброг ослобађања топлоте има пријатан мирис, али не знају сви да све сировине нису погодне за гријање. Мора се користити дрвни материјал који се чува најмање годину и пол.


  Различите врсте дрвећа имају сопствени тип сагоревања, треба имати на уму да:

  • четинарске врсте брзо изгарају и ослобађају велику количину паре смоле, која може бити опасна по здравље;
  • бреза упркос чињеници да даје доста топлоте, много пуши;
  • јабука, смрека и вишња се углавном користе за стварање удобности кроз пријатну арому;
  • било која врста меког дрва - јоха, липе, кестена, врбе, тополе емитује мало топлоте и брзо сагорева.


   Најефикаснија употреба чврстог дрвног материјала, као што су храст, крушка, јасен, топола. Добро гори, ствара висок поврат на топлоту. Релативна сложеност је само обрада и висина ових стабала.

   Ако не дајете вриједност мириса дрва и карактеристично пуцкетање, можете скухати пећ и друге сировине, антрацит, тресет, кокс, дрво, смеђу и угљен. Што се тиче различитих врста угља, потребно је направити тачне прорачуне, јер може са сагоревањем дати температуру вишу од 1200 степени, што може изазвати топљење коморе од ливеног гвожђа.
   Припрема за инсталацију

   Уградња камина властитим рукама - комплициран посао који захтијева јасно разумијевање процеса рада и слиједа акција. Квалитет инсталације зависи од успеха и трајања рада опреме.

   Након што одаберете одговарајући модел, морате пронаћи најбоље мјесто за његово постављање. У затвореном простору мора нужно бити осигурана нормална циркулација ваздушних маса - обрнути промаја може довести до отровног живљења с угљичним моноксидом.

   Треба унапријед размислити о квалитативној изолацији између зида и камина, узимајући у обзир постојеће сигурносне стандарде.


   Немање важан је рад на суочавању. Пећи од ливеног гвожђа имају снажно загревање да би дуго задржале топлоту, камин треба да буде покривен циглом, керамичким плочицама, природним каменом или сувим зидом. Неке спољне облоге имају керамички гранит, мермер или метал.

   Обрада било којим премазом обавља естетски задатак како би се камин адекватно уклопио у унутрашњост.
   За рад ће бити потребни следећи материјали и алати:

    \ т
   • премаз за термоелемент;
   • специјални производи за топлотну изолацију;
   • декоративни елементи;
   • мешавина цемента за раствор;
   • ниво зграде, храм, лопатица.

   Да би се скратило време инсталације, што не чини додатну изолацију за облоге, могуће је одмах изабрати материјал, добро га подноси висока температура - може бити ватростална цигла, шамот, претходно ожбукана пећ, керамичка плочица, посебно дизајнирана за ове сврхе. Иначе, периметар кућишта пећи ће морати да изолује пенасту пенасту фолију или друге ватросталне материјале.


   Правила за постављање камина од ливеног гвожђа

   Да би се инсталација обавила компетентно, потребно је дизајнирати камин, дизајниран лично или од стране професионалаца.

    \ т
   • Прво, база је смањена, поклопац је уклоњен са пода и направљена је платформа од ватроотпорног материјала. Типично, његова ширина је једнака ширини камина са продужетком од 20 цм са сваке стране са укупном дужином немање од 50 цм
   • Придржавајте се удаљености од пећи до зида (20 цм). Између плоча и ложишта одлазе интервали до 6 цм - то је неопходно за слободан пролаз ваздуха.


   • Плочица на дијелу у близини зграде је специјално стакло или метал.
   • Осцамбери за сагоревање и димњаке треба да буду постављени што ближе један другом.
   • Да би се ојачала веза са димњаком стављају се материјали отпорни на топлоту и пасте.


    Што је вањска љуска дебља, то је камин дужи и бољи. Важно је да се довољна количина хладног ваздуха доводи од дна до опреме, а од врха врући ваздух може слободно да тече. Након облагања, пећи почињу изолирати димњак.

    Термопар може бити ватросталан, посебно ако се опека користи за обраду. Али да би се то урадило, треба то учинити тек након сушења зидова.    Мануфацтурерс

    Руске пећи од ливеног гвожђа су високог квалитета и имају многе позитивне карактеристике, укључујући високу ефикасност, трајност, високу проводљивост топлоте.

    Посебно се тражи следећа опрема:

     \ т
    • Пећи "Селеник" - затворене термокамере снаге 14 кВ. Они су пристојног квалитета и приступачне цене.
    • Промо (12-14 кВ) - ови пројекти могу да загреју просторију са великом површином до 150 квадратних метара. м.
    • "Аксиом" - пећ са штитним вентилима,снага 12 кВ. Грејачи површине до 140 квадратних метара. м.    Најпопуларније су модификације групе "Мета" - поуздане камене конструкције ниске цијене и различитих капацитета. Укупни модели обезбеђују грејање великих просторија у величини од 200 квадратних метара. м.

    Од иностраних аналога производње значајни су ложишта из Француске - Инвицта "Гранд Висон 900" снаге 18 кВ, Годин Б16 и Инвицта "Доубле Порти". Они имају најбоље техничке и оперативне карактеристике, али имају и значајан недостатак - високу цијену.

    Русија производи не мање квалитетну опрему, али је много приступачнија.
    О томе како да направите камин са ложиштем од ливеног гвожђа својим рукама, погледајте следећи видео.