Пејзажни дизајн (95 фотографија): дизајн парцеле породичног имања, рад на уређењу територије

Главна предност сеоске куће је могућност самосталног уређења приватне територије. Чак иу врту малог трга можете створити прави рај. Пејзажни дизајн може да пренесе територију и створи део величанственог врта.

Карактеристике

Сваки пројекат почиње са чињеницом да дизајнери прегледају локацију, прикупљају све податке о њој. Овим приступом можете створити јединствени пејзаж. Тада се креира план, он се приказује клијенту на преглед, он то или потврђује или говори о ревизијама.Дизајн пејзажа значи избор свих детаља, чак и оних најмањих.

Сви пројектни објекти могу се поделити у неколико типова:

 • природно окружење - овдје рељеф мијењају људске руке;
 • објекти природног и вештачког формирања;
 • вегетација и архитектура, као и фонтане, базени, степенице.

Пејзажни дизајн територије обухвата уређење простора уз употребу разних композиција са биљкама, камењем, рибњацима. На локацији можете имати базен, трпезарију, али не заборавите ни на град.

Пројекат пејзажа обавезно подразумева употребу мастер плана. Ово је цртеж којим можете истражити расположиви простор некретнине и договорити земљиште у било којем дизајну. План наводи све податкео карактеристикама рељефа врта, о подручјима у којима ће се налазити дрвеће и различити грмови.Дизајн укључује сљедеће фазе:

 • Дизајнер долази на локацију да процени територију. Разјасните границе дворишта и уклопите се у план, одредите локацију плантажа и комуникација, анализирајте врсту тла.
 • Креира слике које одређују типове пејзажа, одабрана је архитектура.
 • Креира се главни план.
 • Вегетација је одабрана.
 • Креирани су пројектни цртежи.Основа пејзажа је вегетација, која се односи на архитектонске објекте и природу. Данас постоји много начина садње дрвећа са грмљем различитих волумена, цветних и биљних композиција. Ако постоји много места на територији, можете створити зимски врт или уредити травњак.
Уређење земљишта није без инжењерских система.

Паркови и вртови ће бити лепи и бујни само у присуству система за одводњавање и наводњавање:

 • аутоматско заливање;
 • систем за одводњавање и водове;
 • осветљење баште.


Главно је да се пројектују инжењерски системи у једном стилу са архитектуром и вегетацијом.

зонинг

Зонирање територије укључује подјелу дворишта ради обављања различитих функција зоне.

Главне области укључују:

 • парада;
 • одмор;
 • вртна башта;
 • економски;
 • дечији


Ако немате прилику да одете стручњацима, можете зонирати подручје властитим рукама, то није тако тешко. Неке области се могу очистити, све зависи од ваших жеља. Без обзира на подручје и услове у врту, нужно је да постоји и фер простор, који заузима око 6% укупне територије. Главна функција ове зоне је улаз у аутомобил и улаз у дворац.

У овој фази треба извршити сљедеће задатке:

 • платформе за возила;
 • удобне стазе до куће.


Приликом планирања потребно је узети у обзир рељеф локације, што ће помоћи у спречавању стагнације воде након кише, потребно је унапријед измислити мјеста за сакупљаче и одводне канале. Пут до куће треба да буде довољно велик да има ширину од најмање три особе. Премаз за стазу је боље одабрати плочицу. Поставите декоративне делове дуж ограде. Осветљење треба посветити максималну пажњу, не би требало да иритира очи, али би истовремено требало да има добру покривеност територије.Ако намеравате да отворите платформу за возила, онда није прикладно садити воћке поред њих. Зона параде је одлична за цветну башту или било коју оригиналну композицију.


Простор за рекреацију је дизајниран према укусима и жељама свих. Има терасу, павиљон, роштиљ. По правилу, ово подручје заузима око 15% укупне површине. Чак и на малом сајту можете инсталирати све потребне елементе -стол, сјеница, роштиљ и још много тога.


Размишљајући о концепту простора за рекреацију, обратите пажњу на следећа правила:

  \ т
 • ову зону треба повезати са кућом, што ће омогућити удобност. За столом се сви чланови породице и пријатељи често састају на укусној вечери, тако да ће приступ кући бити одговарајући;
 • простор за одмор требао би се налазити иза куће, далеко од фронта, осигурат ће мирну и угодну атмосферу, моћи ћете побјећи од буке и буке;
 • Пронађите место где се отвара најлепши поглед.Велики дио дворишта, око 75%, као и најсунчанији, припада вртном врту. Основа украса врта су цветне биљке. Препоручује се да се ова зона одвоји од простора за рекреацију.

У башти, правите шавове чврстом површином, не само да изгледа атрактивно, већ и згодно за употребу.Главна пажња се посвећује економској зони, у којој се може поставити шупа, купатило, гаража, стакленик. Требало би да се налази у близини града. У овом случају, више пажње треба посветити практичности и практичности, а не изгледу. Економску зону можете затворити решетком, ружама или грожђем.Ако на цртежима постоји зона за игру, имајте на уму да она мора одговарати узрасту детета, да му је удобно.

Приликом креирања минијатура, морамо запамтити два аспекта:

 • Пожељно је да се види са прозора кућеигралиште;
 • поклопац, изаберите мекану, на пример, опцију песка или травњака.


Простор за игру би требао бити отелотворење позитивних емоција, стога употријебите свијетле боје. Што ставити на игралиште, сваки родитељ одлучује за себе, довољно ће бити љуљачке, тобогани, сандбоки и клупе. Место за ову зону је да изаберете сунчано, али у исто време и да постоји место где се можете сакрити у хладу. Размишљајући о плану зонирања, имајте на уму да то неће бити корисно у будућности, тако да морамо предвидјети његове промјене у будућности. На пример, у том подручју можете инсталирати базен.


стилови дизајна

Данас, дизајнери пејзажа не престају да користе стари радни процес, али сваки пут користе све нове идеје. Сваки стил подразумева коришћење одређених традиција дизајна.


Разликују се сљедеће врсте вртова:

 • Редовне баште - појавиле су се пре више од 400 година у Француској. Карактерише га овај стил строгих облика и симетрије. Главно подручје је украшено огромним бројем цвјетних гредица, као и топиар за декоре. За редовне вртове користе се зимзелене биљке које ће задовољити власнике и госте чак и зими.


 • Стил пејзажа - што је могуће ближе природи, веома природан. Оригиналне композиције ће вас учинити јединственом у природи. Цијена таквог врта је прилично приступачна, количина земљаних радова је такође мала. Атсекција нужно мора бити декоративна врба, шиндра, туја.


 • Италијански стил - у овом стилу потребно је обезбиједити јасно зонирање, врт би требао бити наставак куће. Користе се зелене ограде, у великом броју постоје геометријски облици. Друга карактеристика италијанске баште је присуство патија и скулптура.


 • Кинески стил - уређен у овом стилу, места за рекреацију очаравају својом величином, луксузом и сјајем. План мора нужно бити сјенице или надстрешнице. Простор је украшен каменим бамбусом, бронзом и рељефима.


  \ т
 • Јапански стил - карактеристика је минијатуризам и симболика. Такве баште треба да стварају удобност и удобност власнику, да га сакрију од градске гужве и вреве. Основа у овом стилу - камење и вода, а декорације су роцкард или алпски тобоган. Заједно са стандардним баштенским компонентама, користе се фењери и бонсаи у јапанском стилу.


 • Модерно - овај стил се појавио у КСКС веку. Његова особина је савршена комбинација функционалности и утилитаризма. Користи јасне линије, геометријске облике и елементе уметничког ковања.


 • Земља - зове се и рурални стил, који открива сву шарм живота на селу. У таквом врту погодна су светла цвећа, бујна жбуња, лукови и надстрешнице. За башту у сеоском стилу, креиран је и уређен маварски травњакграда


 • Холандски вртови су украшени зимзеленом вегетацијом. Овај стил је веома сличан земљи, али само корове треба очистити, а зеленице су нарасле да расту.


 • Муслимански вртови су одличан избор за оне који преферирају лежеран начин живота. Овај стил подразумева удруживање човека са природом. Атмосфера у таквом врту треба да буде удобна и удобна. Свака фаза стварања врта мора бити пажљиво промишљена, у центру треба да буду мали резервоари.
 • Маварски стил се може похвалити двориштима направљеним у облику соба. Подељени су луковима и перголама и прекривени зеленилом. Биљке су слободне и не требају редовну фризуру.


Приликом пројектовања мелиоративних система анализира се и узима у обзир специфичност крајобразних комплекса. Када креирате било који стил, можете игнорисати било који детаљ. Сваки стил има неку врсту врхунца, што га чини популарним.

биљке

Да би врт био заиста оригиналан и занимљив, велику пажњу треба посветити биљкама. Од читавог асортимана постојећих постројења, веома је тешко изабрати управо оне које ће заиста украсити локацију. Учинити врт атрактивним може бити од дрвећа, приземног цвијећа и грмља, али они морају створити једну композицију.Четинарско дрвеће је веома популарно јер не захтева посебну бригу.Минијатурне јеле и борове, чемпреси добро подносе климатске промене и задовољит ће власнике и госте током целе године. Пејзаж црногоричних биљака може имати различите облике. Поред своје лепоте, уклањају из ваздуха сву контаминацију и испуњавају је смолама, које позитивно утичу на здравље људи.


Грмље додају хармоничан пејзаж. Руже, јоргован, јасмин - често се користе за живице или рубњаке. Уз грмље можете створити оригиналне композиције, али их можете смјестити одвојено, на примјер, разрјеђивањем монотоног травњака или травњака. Такође, грмови ће савршено нагласити архитектонске објекте.Амфибијске биљке - најбољи избор за вертикалну декорацију разних компоненти у врту. За декорацију зидова чешће се користе иловаче, нпр. Грожђе. Ако желите дати врт романтици и њежности, онда обратите пажњу на петунију, гераниум, бегоније.


И за стварање свих врста композитних облика користе се декоративне цветне биљке. На примјер, у средишту позорности било којег врта, несумњиво ће бити цвјетњача препуна једнобојних биљака. Можете направити сложену композицију различитих боја.


Избор биљака за пејзаж зависи од подручја за које су намењене. На пример, према ергономији у главној зони, користи се микбордер - композиција која комбинује биљке различитих величина и нијанси. У врту се можете пријавитиразноврсне зељасте биљке које ће постати велика позадина за укупну композицију. У потрази за савршеном вегетацијом за ваш врт морате узети у обзир не само врсту, већ и захтјеве за њихов живот - тло, учесталост наводњавања, толеранцију утјецаја сунца.Правила и прописи

Стварање пејзажа је немогуће без поштовања релевантне документације о побољшању и уређењу суседних локација. Стручњак који дизајнира дизајн ваше баште мора нужно узети у обзир све захтјеве СНиП-а, иначе ћете морати направити промјене у постојећем крајолику.


Објашњење је саставни део сваког пејзажног дизајна. То није једноставна формалност, она је извор важних података о земљишту. У биљешци се даје кратак опис главне идеје, као и информације као што су тип тла, вегетација и структуре које су већ на територији, њихови недостаци и предности, најбоља подручја.

Такође, у образложењу се наводе захтјеви и жеље корисника, интереси свих који живе у кући. Имајући у виду све принципе пејзажа, његове карактеристике и жеље купца, специјалиста мора да створи оригиналне композиције и створи величанствен врт.

беаутифул екамплес

Након бучног и бучног града, желим се опустити у мирном и удобном врту, који се простире преко територије вашег дома. Да би направили прелепу зелену површину, биће потребно добро радити, али боље је обратити се специјалистима којистворите прави рај.

Пре дизајнирања плана скица, потребно је пажљиво проучити терен, сазнати које је тло у њему и гдје тече подземна вода. Такође је потребно сазнати ниво храпавости на парцели, сазнати да ли постоје падине.

Изградњу земљишне парцеле треба извршити узимајући у обзир жеље свих чланова породице. Велика пажња се посвећује рекреативној области, јер се овдје за укусну вечеру често сусрећете са пријатељима или породицом. Главни елемент ове зоне је мјесто за роштиљ и шиш кебаб. Неко ће једноставно инсталирати роштиљ и ставити нека удобна седишта, док другима треба снажан балдахин поред уличне пећи, фотеља и софе.

Током побољшања дворишта, многи радије стварају трпезарију на отвореном. За то морате купити чврсте столове и столице, али запамтите да би требали бити прилично лагани и компактни, јер се зими сав намјештај одводи до куће или испод надстрешнице. Да би се стол и столице ставили на плочице, то ће осигурати стабилност намјештаја.

Користите воду у било ком облику да бисте стамбеним подручјима дали хармонију и мир. Многи више воле вештачке резервоаре који изгледају сјајно. Такође је прикладно користити базен, који се може прогутати и освјежити у врелом сунчаном дану или се забавити с пријатељима. А како би се осигурало да вас сунце не спречи да једете, препоручује се да одаберете столове са рупом за кишобран.


Двориште сеоске куће је одлична прилика да остварите све своје снове, да створите идеално мјесто за одмор. На фотографијама се могу видјети готове опције за вртларство, али уз помоћ стручњака имат ћете прилику креирати властити, јединствени пејзажни дизајн. Можете направити свој властити кутак, и то није тако тешко као што се чини на први поглед. Главно је да све изгледа као цјелина и све компоненте се међусобно допуњују.

У наредном видеу наћи ћете савете о планирању локације од професионалног дизајнера пејзажа.