Пажљиво пазите на јагоде у јесен

Земљорадници имају много усева на свом подручју, ијагодесу укључене у њихов број. Она воли и одрасле и децу. Најбоље сорте вам омогућују да покупите неколико берби за сезону врло корисних плодова. Међутим, да би се осигурала редовна ферментација усева, морате знати како се бринете за јагоде у јесен. Како ће управо ова сезона постати основа за припрему културе за зиму.

Како се бринути за јагоде у јесен

Почетком септембра све жуте листове треба уништити, а грмље треба третирати посебним средствима. Није потребно потпуно уклонити зеленило, ово је важно само за старе биљке које требају помлађивање. Да би се јагоде у јесен припремиле за зиму, потребно га је припремити. Требало би да је грм осетио неколико пута први мраз, а онда је прекривен посебним материјалом.

До средине јесени важно је покрити културу смрековим гранама, тресетом, сувим пиљевином, тресетом или струготинама. Малчирање не дозвољава да се јагоде замрзну, јер је његов коренски систем веома близу површине тла.

Обратите пажњу!У пролеће малч треба очистити на време, иначе ће се акумулирати велика количина влаге, што ће негативно утицати на стање грмља. Они ће почети да развијају гљивице и трулеж. Смањење ових негативних ефеката може се урадити употребом посебних антифунгалних средстава.

Какво ђубриво треба да се направи у јесен?

Једном када сте побрали све јагоде - треба га нахранити. То је изузетно важно да користитехрањење минералним, органским, калијумовим, без фосфора без садржаја азота. На паковањима минералних ђубрива чак је назначено: "за јесенску апликацију". Азот провоцира раст зеленила, што у овом случају више није потребно. Посебно место треба посветити исхрани поташом и фосфором.

Обратите пажњу!Уводи се само у мокро тло, односно након високог квалитета наводњавања.

Како посадити јагоде

У прошлости су се о овом питању водиле снажне дискусије, али до данас је проблем у потпуности ријешен: садња јагода у јесенском периоду је сасвим прихватљива. Али овде су мисли мало другачије. Неки су сигурни да ће рано засађивање помоћи грмљу да се укорени почетком зиме, тако да јагоде могу преживјети хладноћу. Уопштено говорећи, стањивање ће благотворно утицати на било коју културу, а јагоде нису изузетак.

Други, напротив, мисле да ће јесењи садни грмови негативно утицати на њих, јер у том периоду грм неће моћи да формира довољно пупољака, па жетва неће бити богата.

Трансплантација јагоде одвија се у времену које је најповољније за ваш регион. 2 месеца је оптималан термин који треба да прође од жбуња до почетка прехладе. У краћем периоду јагоде немају времена да се ухвате у јесен.

Пре садње усјева, коренски систем се обавља мало мање, а зеленице се уклањају, остављајући само пар листова. Посадите јагоде увече после заливања. Заправо, ево свих препорука које супомоћи вам да се побринете за јагоде у јесен.