Отворено ожичење - предности и недостаци, захтеви, могућности инсталације

Отворено ожичење - ово је најлакши начин за постављање електричних водова. За разлику од скривених, не лежи у дебљини грађевинских конструкција, већ изнад њихове површине. У модерним зградама се користи врло ријетко. У исто време, такав метод захтева много мање времена и није повезан са тако високом ценом као што је полагање затворене линије. Нема потребе за схтроблену, што практично не нарушава интегритет стропа и зидова.

Ако не планирате држати ожичење у ретро стилу по цијелој кући, онда је отворена метода боље користити само на одвојеним мјестима, претпоставимо у случају када требате мало проширити линију. У супротном, велики број жица које су савршено видљиве голим оком покварит ће унутрашњост.

Инсталација отвореног ожичења захтева пажљиву припрему. Овај метод инсталације је повезан са одређеним правилима која захтевају стриктно поштовање.

Захтеви за инсталацију отвореног електричног ожичења

Дајемо основна правила да се приликом полагања отвореног типа ожичења у стану мора обавезно испунити.

Непоштовање ових прописа представља кршење правила о електричној сигурности и може изазвати кратки спој и прекид струје. Дакле:

 • Забрањено је постављање линије испод цјевовода на којима се кондензат акумулира.
 • У близини каблова не би требало да се налазе хладњаци.
 • Не препоручује се за употребузаптивке ове линије је једноставан цјевовод. Пожељно је да кабл има додатну заштиту. У зависности од локације ожичења, она може бити крута или флексибилна, као и заштићена.
 • Ако је проводник заварен у водоводним нишама, онда није потребно користити прикључне кутије ако није могуће брзо приступити далеководу.
 • Могуће је спојити каблове између њих само у посебним разводним кутијама.

Неопходно је обезбедити лак приступ поклопцу потоњег. Ако је влажност у просторији довољно висока, да би се побољшала непропусност на поклопцима, дистанцери су постављени на одстојнике.

 • Заштитни слој проводника треба држати заједно дуж читаве његове дужине, све док се не повеже са зидном утичницом, прекидачем или електричним уређајем.

 • За монтажу кабла, препоручује се употреба пластичних носача, одабраних према пречнику проводника. Растојање између стезаљки не би требало да буде превелико, у супротном, проводник ће се сагнути испод сопствене тежине. Поставите носаче са обе стране жице, а такође се уверите да су браве причвршћене на места за електрично повезивање. Ако се кабл положи хоризонтално, онда конзоле треба да буду на удаљености не већој од 40 цм дужине руке и 75 цм у случају оклопног поклопца. Ако је отворено ожичење постављено усправно, онда максимални размак између држача не смије прелазити1 м
 • Код инсталације конвенционалних проводника са заштитним премазом водоравно, размак између конзола не би требао бити већи од 25 цм, ау вертикалном - 40 цм.
 • Ако жица треба савијати, тада минимални радијус савијања мора бити 8 цм
 • Ако линија прелази неелектрични цевовод, минимални размак између њих треба да буде једнак 3 цм

Приликом полагања кабла кроз зид препоручује се употреба изолационе цијеви за заштиту од овог дијела.

Карактеристике инсталације електричног вода отвореног кола

Отворени метод за инсталирање жица најчешће се користи код полагања жице преко плоче, на местима где су зидови спојени са стропним плочама, као иу угловима просторија. Кориштени проводник би требао бити савршено раван.

Ако је отворено ожичење изведено у стану са спуштеним строповима, онда би кабл требало причврстити за зидове. Са великим бројем жица вреди користити пропусни опсег.

Једноставно је могуће водити електрични водич испод спуштеног стропа у сваком случају. Инсталација прикључних и разгрананих кутија мора бити направљена тако да приступ њима није ометан.

Пример инсталације излаза са отвореним ожичењем на видеу:

Предности и недостаци спољног ожичења

Као и код било којег другог начина полагања комуникација, инсталација отвореног ожичења има своје предности и недостатке. Топредности укључују:

 • Једноставност уградње.
 • Минимално кршење интегритета зидова (плафон).
 • Нема потребе за додатном опремом.

Има отворено ожичење и његове недостатке. Они су следећи:

 • Мало привлачан изглед.
 • Потреба да се узму у обзир техничке норме просторија.
 • Потреба за строгим придржавањем стандарда за заштиту од пожара и електричне сигурности.

Наравно, не мора увијек изгледати екстерно постављање у стану. На пример, винтаге линија у ретро стилу може бити одличан додатак ентеријеру и додати шарм куће старини. Али, прво, елементи за такво постављање су скупи, а друго, инсталирање је вредно само ако је дизајн просторије дизајниран у одговарајућем стилу.

Пример готовог отвореног ожичења положеног у кабловским каналима на видеу:

Инсталација ожичења у крутим цевима

Недавно су многи људи открили инсталацију спољног ожичења помоћу крутих пластичних цеви. У том случају, каблови се постављају унутар цјевовода, који се затим причвршћују на зидове на посебним носачима. Да би се олакшала таква инсталација, развијен је велики број помоћних уређаја (Т-комада, спојница каблова, Т-гране).

Главна предност такве инсталације је висок степен заштите електричних проводника од дјеловања воде, као и механичких оштећења.

С тим у вези, овај тип инсталације је најчешћеКористи се у подрумима, гаражама и подрумима. Али то не значи да спољне инсталације не могу бити постављене на овакав начин у сеоској кући, у градском стану или сеоској кући, јер спољашњост изолационих цеви изгледа прилично атрактивно.

Карактеристике инсталације отвореног ожичења у ИРЛ цеви

Приликом полагања електричног вода у изолационим цевима, потребно је запамтити неке важне тачке:

 • Цевоводи морају бити причвршћени на зидове тако да је размак између њих 80 цм, са електричним уређајем или елементом до елемента за затварање најмање 10 цм
 • Повезивање каблова између њих могуће је само на прикључцима електричних елемената или унутар посебних прикључних кутија.

Повезивање проводника у цевима је неприхватљиво.

 • Радијус савијања цевовода мора бити већи од њиховог пречника најмање 6 пута.

За овај тип инсталације обезбеђени су специјални уређаји за фиксирање. Њихова листа се може наћи и на интернету иу специјалној литератури.

Ако из неког разлога не можете купити посебне ормариће, можете користити обичну закретну траку за уградњу изолацијских цијеви. Да бисте то урадили, одсечите комад жељене дужине од калема и причврстите га на површину. Завршно причвршћивање треба вршити под углом и мало од себе, тако да се трака не сагне. Тада се цијев причвршћује вијцима по цијелој дужини. Понекад, са немогућношћу да добијете посебанстезаљке, причвршћивање траком за бушење може бити савршено успјешно рјешење.

Пример инсталације цевовода за ожичење на видеу:

Потребни алати за инсталирање ожичења у цевима

Овај метод инсталације не захтева велики број алата.

 • Кабел за означавање.
 • Перфоратор (за рад са бетонским зидовима). И овом уређају је потребна бушилица потребног пречника.
 • Нагиб.
 • Рулет.
 • Хаммер.
 • Ниво зграде.
 • Хацксавинг он метал.

За повезивање у сложеним областима биће потребне две спојнице, као и набори. Инсталација цевовода се врши тако да се у њима не накупља влага. Због тога је потребно обратити посебну пажњу на квалитет гумене бртве, која се уграђује на споју цеви са електричним елементом.

Пожељно је користити ојачане заптивке, које одговарају пречнику изолационе цеви. Приликом уградње манжетне треба бити мали дио за продирање у електричну инсталацију.

Ако нема заптивне траке, препоручује се да жица уђе одоздо.

Предности и недостаци методе

Предности инсталације електричних инсталација у изолационим цевима укључују:

 • Једноставна инсталација.
 • Додатна заштита проводника од механичких оштећења и влаге.
 • Атрактиван изглед.

Мане овог метода су следеће:

 • Потребно је прецизно одабрати цеви у величини.
 • То је довољномного помоћних уређаја.

Генерално, инсталација отвореног ожичења у цевима је потпуно радни метод који вам омогућава да поуздано заштитите каблове од оштећења и да елеганцији линије.

закључак

У овом материјалу, речено нам је да се такво отворено објављивање, његове карактеристике и како се његова инсталација врши на различите начине. Ове информације ће вам помоћи да одлучите о врсти ожичења, и ако је потребно, да извршите линију напајања властитим рукама.